To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Adon - 13 Kwietnia 2011, 10:25

Terminologia nagielska jest dosc uboga, wez sobie chocby pojemnosc slowa "sword".
dalambert - 13 Kwietnia 2011, 10:42

No to prościutko i w temacie:
- Co to takiego talwar ?

aniol - 13 Kwietnia 2011, 10:49

tez szabla tyle ze dla odmiany indyjska
dalambert - 13 Kwietnia 2011, 11:02

no , otóż to, o szerokiej głowni z charaktrystyczną rękojeścią, z tarczkowatą głowicą , niewygodnym , ale ślicznym wybrzuszonym czpieniem i jelcem z jednym dłuższym wąsem esowato wygiętym ku tarczce rękojeści.
Czyli
DAWAJ DALEJ :D

Adon - 13 Kwietnia 2011, 11:06

A co to takiego ten czpien? NMSP
dalambert - 13 Kwietnia 2011, 11:08

Adon, Trzpień być miało, ale się na szybko pozajączkowało :oops: .
ps. może kto wrzuci jakie zdjęcie, czy obrazek talwara z wiki, bo mie z pracowego kompa wiki i inne takie blokuje.

aniol - 13 Kwietnia 2011, 11:10

prote bedzie
"ksiega pieciu pierscieni" kto to napisal i o czym toto jest?

edycja: dalambercie prosze bardzo
http://webprojects.prm.ox...gers/1902.87.6/

Ozzborn - 13 Kwietnia 2011, 23:27

a to nie chodzi o Księgę Pięciu Kręgów? Cholerasz jakże on się nazywał... Miyamoto Musashi? czy mi się pomerdało?

Księga opisująca pięć sfer określających prawdziwego wojownika/samuraja. Każda to zdaje się japoński żywioł: ogień, woda, drewno i metal? plus pustka. Podobała mi się najbardziej - cała jedna strona :P A księga najważniejsza.

aniol - 14 Kwietnia 2011, 08:41

dokladnie tak :bravo
gorin no sho - polskie tlumaczenie tytulu to "ksiega pieciu pierscieni" (strasze) albo "ksiega pieciu kregow" (nowsze) - jestem z pokolenia ktore czytalo dawno temu pirackie ksero z ksera z ksera z pierscieniami w tytule
zadajesz

Ozzborn - 14 Kwietnia 2011, 10:13

Ja miałem nowe wydanie z "Księga przekazów rodzinnych o sztuce wojny - Munenori Yagyu, która podobała mi się bardziej, może dlatego, że bardziej zrozumiała i praktyczna.

No to może proste, ale mnie ostatnio zaskoczyło:
Co to są swachy?

Agi - 14 Kwietnia 2011, 10:39

Regionalnie teściowie.
Ozzborn - 14 Kwietnia 2011, 23:18

z moich informacji wynika, że nie jest to do końca dobra odpowiedź. Nie mogę uznać. Proszę o doprecyzowanie.
dalambert - 15 Kwietnia 2011, 07:47

Ozzborn, marudzisz, dawniej, gdy powiązania rodowe i genealogie były istotne wielce rożróżniano stopnie pokrewieństwa i powiązania rodzinne.
Co innego była "teściowa" co innego "świekra" czym innym był "kuzyn" a czym innym "powinowaty"
"wuj" to nie było to samo co "stryj" i tak dalej, mozna jeszce długo , ale i tak Agi dobrze prawi - "swachy" to ogólne określenie "teściów" stron obu.

Agi - 15 Kwietnia 2011, 08:17

dalambert, dziękuję za wsparcie.
Rozróżniam wujów, stryjów, krewnych, powinowatych, w naszej rodzinie tych określeń nadal się używa.
Natomiast określenia swachy, kiedyś teściowie używali we wzajemnych stosunkach, w niektórych okolicach nadal to funkcjonuje. Źródłosłów to "swatać", czyli poswatani ze sobą poprzez małżeństwo dzieci.

Ozzborn - 15 Kwietnia 2011, 13:08

dalambert napisał/a
Ozzborn, marudzisz

sam marudzisz... to jest pytanie edukacyjne, jakbym ja Ci odpowiedział na pytanie "w którym roku była bitwa jakaś tam" że "gdzieś tam w 17 wieku" to też byś się domagał dokładniejszej daty. Lub też jak powyżej duży nóż nie był szablą oburęczną, tak i w tym pytaniu jest zasadnicza różnica między:
Agi napisał/a
Regionalnie teściowie.

a
Agi napisał/a
kiedyś teściowie używali we wzajemnych stosunkach

Teraz to pewnie prędzej by się powiedziało "współteściowie" :P
I teraz oczywiście uznaję i Agi zadaje. :bravo

Fidel-F2 - 15 Kwietnia 2011, 13:11

maruda
Ozzborn - 15 Kwietnia 2011, 13:19

w sensie, że ja czy dalambert?

Bo kurde przepraszam, w takim razie może bez sensu jest pytać o uzbrojenie husarii skoro dziś się walczy kałachami? Bo taki jest mniej więcej sens wywodu dalusia.

Będę się trzymał swojego stanowiska - różnica moim zdaniem jest (była) istotna i zasadnicza.

Edytka uzupełniająca: Bo mój teść nie jest moim swachem, tyko swachem mojego ojca.
A z pierwszej odp. Agi to nie wynikało. Tyle.

Fidel-F2 - 15 Kwietnia 2011, 13:21

maruda
dalambert - 15 Kwietnia 2011, 13:22

Fidel-F2 napisał/a
maruda

Fakt, ale sympatyczny ;P:

Ozzborn - 15 Kwietnia 2011, 13:25

No ba! :mrgreen:

Przypomnę Wam tę małą wymianę uwag jak nie uznacie komuś, bo się pomyli o dwie armaty albo sprzączki będą z lewej a nie z prawej :twisted:

Fidel-F2 - 15 Kwietnia 2011, 13:26

trzymam za słowo
Agi - 15 Kwietnia 2011, 13:29

Skąd pochodzi widelec?
Dodatkowo: komu zawdzięcza go Polska?

dalambert - 15 Kwietnia 2011, 13:37

Według jednej wersji to królowej Bonie i ta zaszczytna opowieść podaje, że do Franji terfił via Polska poprzez wizytę Henia Walezego, ale to mi się cóś nie widzi, było nie było mamuśka Henia Kaśka Trucicielka była z Medyceuszy, czyli włoskie wynalazki powinna znać.
Jeszcze coś mi się kołacze o Leszku Czarnym / księciu dzielnicowym/ ale to chyba tylko wiem, że dzwonią, a nie wiem gdzie.

Oczywiście moje dywagacje są cokolwiek nie w temacie bo marudze skąd się w Polsce znalazł, a nie kto te cholere, na utrapienie łapami jedzących wymyślił. :wink:

Agi - 15 Kwietnia 2011, 13:56

Czekam na odpowiedź na pytanie podstawowe.
Marcin Robert - 15 Kwietnia 2011, 15:22

Z Włoch?
Agi - 15 Kwietnia 2011, 16:25

Nie.
Do Włoch przywędrował stamtąd.

Iwan - 15 Kwietnia 2011, 16:33

z Chin?
Agi - 15 Kwietnia 2011, 16:37

Nie
dalambert - 15 Kwietnia 2011, 17:01

Bizancjum ? Czy inny Wschód Bliski?
Agi - 15 Kwietnia 2011, 17:08

Dobrze dalambercie Generalnie jako kolebkę widelca podaje się Bliski Wschód.
Cytat
Widelce przywędrowały do Europy z Bliskiego Wschodu. Tam znano je już w IV w. n.e. i używano podczas szczególnie eleganckich uroczystości, wkrótce znalazły się także na stołach bizantyjskiej arystokracji i stamtąd właśnie, w XI w. przeniesione zostały do Europy. Podróż z Azji Mniejszej na Półwysep Apeniński odbyły w skrzyni bizantyjskiej księżniczki Marii Argyropouliny, która poślubiła weneckiego dożę Pietra Orselo II. Kiedy jednak podczas pierwszej oficjalnej kolacji księżniczka wyciągnęła widelec i zaczęła jeść za jego pomocą, wenecjanie nie potrafili ukryć zniesmaczenia - na weneckim dworze jadało się bowiem palcami. Nic dziwnego, że wkrótce po śmierci księżniczki, wielu przypisywało jej przedwczesny zgon barbarzyńskim zwyczajom, które obrażały Boga.

Zadajesz.

Partner forum