To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

mad - 6 Maj 2006, 21:51

Ups. schrzaniłem edycję poprzedniego postu. Spróbuje naprawić... OK. Post naprawiony.
dzejes - 6 Maj 2006, 22:14

Cytat

Argument jak cep. Wprost z czarno-białego świata. Mnie nie musisz bić, bo nie czynię nic, co można by zaliczyć do działalności politycznej. Nie rozsiewam propagandy nawet. Skoro postawiłbyś znak równości między bandytyzmem a szamotaniną na tle politycznym, to trudo, nie zgadzamy się i koniec. Czyli nowoczesna Europa stoi na zbrodni? Łachudry z czasów rewolucji francuskiej to absolutni zbrodniarze, a Francja ma hymn bandytów?

Ale Lepper tak potraktował komornika, który również nie czyni nic, co możnaby potraktować jako działalność polityczną. O jakiej szamotaninie politycznej mówisz?

mad - 6 Maj 2006, 22:21

dzejes napisał/a
Ale Lepper tak potraktował komornika, który również nie czyni nic, co możnaby potraktować jako działalność polityczną. O jakiej szamotaninie politycznej mówisz?

Sądziłem, ze mówisz o blokadach, wysypywaniu zboża i szamotaninach na tym tle powstałych. Co do komornika, przyznaję, że sprawy nie znam. Nawiasem mówiąc (zupełnie nawiasem), w mojej mieścinie prezes spółdzielni poleciał ze stołka za to, że wyrzucił z mieszkania kobietę zalegającą z czynszem. Ponoć nie był zainteresowany polubownym załatwieniem sprawy, rozłożeniem sumy na raty, itp. Być może coś w tym jest. Nasze kochane państwo szanuje obywatela tylko w dwóch przypadkach: gdy głosuje i płaci podatki. Na szczęście z pierwszego mozna zrezygnować.

dzejes - 6 Maj 2006, 22:31

No właśnie problem w tym, że ja mówiłem o bardzo konkretnej sprawie.
Gościowi ściągnięto gacie i wlepiono kilkanaście batów, po czym wsadzono na taczkę i gdzieś powieziono.
Nowy wicepremier brał w tym zajściu aktywny udział.

A co do szans Leppera na prezydenturę - czytam Usenet i fora i coraz częściej się spotykam z wypowiedziami ludzi, którzy zaczynają zmieniać zdanie o nim.
Piszą jak to się zmienił, że to już nie jest stary Lepper, że kulturalny...
I to o zgrozo często wykształceni ludzie.
Problem polega na tym, że to właśnie PiS go legitymuje. Zaczęło SLD, PiS twórczo kontynuuje.

Pominę już międzynarodowe konsekwencje tej koalicji. Popatrz na to tak: ile miejsca w naszych mediach zajęły wybory na Węgrzech? Ot notka kto wygrał.
Tak samo z nami na Zachodzie.

"Konserwatywny PiS stworzył koalicję z populistami (SO) i katolickimi eurosceptykami, jedyną partią w parlamencie, która aktywnie agitowała przeciw wejściu do UE (LPR)" Koniec.
Jest tu jakieś kłamstwo? A jaką to informację w świat niesie? :|

GAndrel - 7 Maj 2006, 00:15

mad68
Cytat
I dalej GAndriel:
Cytat
A skoro teraz jest i mamy już nie III a IV RP, to wszystkie jego wyroki można uznać za bohaterskie i jako wydane przez reżimowe sądy unieważnić?

Czy ja coś takiego napisałem? Jaja sobie robisz. Chodzi mi tylko o jedno: byś dostrzegł różnicę między pospolitym przestępstwem, a złamaniem prawa na tle politycznym. Zapamiętaj, że historia jakoś tak się układa - od najdawniejszych czasów - że działania parlamentarne i nieparlamentarne funkcjonują obok siebie. I ja tego nie oceniam, stwierdzam tylko fakt.

Nie napisałeś. Ja to napisałem. Ty tylko relatywizujesz przestępstwa Leppera. Nazywasz pospolite przestępstwa - "łamaniem prawa na tle politycznym". Skoro w poprzednim systemie Lepper był represjonowany politycznie to rozumiem, że w obecnym jest już zrehabilitowany, tak? To jeden ze skutków ubocznych proklamowania IV RP?

Cytat
Co do TKMu - być może masz rację, być może nie. Trzeba by sprawdzić statystycznie, jak z nieswoimi obchodziły się poszczególne ekipy. Tylko jak to można sprawdzić? TKM to zawsze podstawowy argument przeciwko nowej władzy podnoszony przez ekipę, która ustąpiła.

Teraz chcesz zrelatywizować TKM? Jeżeli po przeprowadzeniu dokładnych obliczeć okazałoby się, że TKM w wykonaniu PiS jest łagoniejszy od TKMu AWS i SLD to to byłby lepszy TKM, bo łagodniejszy? TKM jest zły niezalżenie od tego kto go stosuje. A w wykonaniu PiS, partii która wygrała wybory hasłami odnowy moralnej i walki z TKMem jest ... Zabrakło mi słowa. ;)

Cytat
Solidna służba cywilna na pewno by się przydała. Ona pewnie już jest, tylko ciągle nie pozwala się jej zaistnieć.

A PiS jej nie pamaga. Przykładem choćby wypowiedź Dorna na temat SC i ustawa zwlaniajaca z egzaminów pracowników urzędów samorządowych i NIKu.

Cytat
Co do przedstawionych przez ciebie definicji. Chodziło mi nie tyle o to, abyś je zacytował, ale byś potrafił obiektywnie uzasadnić, że koalicjanci podpadają pod owe stereotypy.
Co to znaczy, że zaprezentowałeś definicję faszyzmu, a potem po myślniku napisałeś LPR.
Proszę bardzo, gdzie w tej partii sprzeciw wobec demokracji? Gdzie kult narodu lub państwa?(...)

Przeczytaj program LPRu i Deklarację Ideową Młodzierzy Wszechpolskiej.

Cytat
Ksenofobia - (...)

Skoro homofobia jest jedną z odmian ksenofobii. A homofobia przejawia się jednak w wypowiedziach polityków koalicji to i wyrażenia ksenofobia mozna używać.

Cytat
Populizm - mały cytacik z definicji, którą zaprezentowałeś:
Cytat
Populizm to zachowanie polityczne polegające na głoszeniu tych poglądów, które są aktualnie najbardziej popularne w danej grupie społecznej

Jakie poglądy są teraz jedynie słuszne i dominują w mediach? Właściwie były zawsze jedynie słuszne?

W definicji nie ma mowy o poglądach "jedynie słusznych" a o "aktualnie najbardziej popularnych w danej grupie społecznej". Przypatrz się uważnie programom wyborczym partii koalicyjnych, przeanalizu jak zmieniały się priorytety i zobacz ile z nich zostało. Nawet po pobierznej analizie można zgodzić się z twierdzeniem, że to czysty populizm.

Cytat
Przyklejanie łatek, o których było powyżej, służy piewcom tych poglądów do zdobywania poklasku i rozbudowy elektoratu negatywnego.

Przyganiał kocioł garnkowi. A jakimi łatkami i jaki elektorat zdobywa PiS, Samoobrona i LPR?

Cytat

Oczywiście jest jeszcze mowa o niemożliwych do spełnienia obietnicach. To, podobnie jak TKM, stanowi ulubiony zarzut pod adresem nowej władzy, który formułuje odchodząca ekipa. W aktualnej sytuacji dotyczy to także grupy, która wystrychęła się na dudka :wink:

A PiS te zarzuty potwierdza stosując TKM i po kolei wycofując się wyborczych obietnic. Teraz dołączyły partie koalicyjne.

Cytat
Zwróćcie uwagę, że Lepper ma pomysł, jak sfinansować wiele spraw. I nie oceniam tego pomysłu, tylko stwierdzam, że istnieje.

Ja też mam pomysł! Proponuję by każdy mógł sobie legalnie drukować pieniądze na domowych drukarkach. Ewentualnie można je sobie kserować w punktach xero.
Proszę Cię bardzo nie oceniaj mojego pomysł. Wystarczy, że go mam, prawda?

Cytat

Taka mała refleksja: Rokita powiedział z miesiąc temu, że zgodzi się na wybory dopiero wtedy, gdy PO zdobędzie większe poparcie w sondażach. Czyli wali go, że w kraju się źle dzieje (jego zdaniem), a męki rządowe można by skrócić. Liczą się słupki. Pragmatyzm, cwaniactwo, cynizm. To ma być przeciwwaga dla tzw. populizmu?

Męki rządowe zostałyby skrócone na czas trwania kampani wyborczej. Bez choćby sondażowej wyraźnej przewagi jednej z partii po wyborach wrócilibyśmy do punktu wyjścia. Marzysz o wydawaniu kilkudziesięciu milionów złotych max co pół roku? Można, czymu nie. Ale widocznie PO woli trochę zaoszczędzić.

Ja z kolei mam do wcześniejszych wyborów ambiwalentny stosunek. Dobrze by było gdyby się odbyły już. Niestety podzielam też pogląd, że nic by jeszcze zmieniły, więc trzeba na nie jeszcze trochę poczekać. Może nawet 3.5 roku. Tylko sprzątania będzie wtedy dużo. :(

mad - 7 Maj 2006, 03:50

GAndrel napisał:
Cytat
Skoro w poprzednim systemie Lepper był represjonowany politycznie to rozumiem, że w obecnym jest już zrehabilitowany, tak? To jeden ze skutków ubocznych proklamowania IV RP?

Co to za brednie, co za nadinterpretacja! Kto rehabilituje, gdzie? Jakie skutki uboczne? Stosował Lepper metody nieparlamentarne i dostał po łapach. I po raz dziesiąty piszę, że takiego "zbrodniarza" nie porównałbym do dresiarzy i gangsterów. Ty byś porównał, co wynika po prostu z nienawiści do L. - Twoja sprawa. Zostawmy już ten wątek, bo nie chce mi się ciągle tak samo odpowiadać.

Cytat
Teraz chcesz zrelatywizować TKM?

Chyba znacząco potepiłem TKM. Nie wiem, co mam jeszcze napisać, by do Ciebie to dotarło. A statystyka to ciekawostka w żaden sposób nie ujmująca przewinień poszczególnych ekip. Ale Ty musisz swoje. Ponieważ wyraziłem ciekawość właśnie co do statystyki, więc ubzdurałeś sobie, że mogę popierać TKM PiSu. Ręce opadają.

Cytat
Przeczytaj program LPRu i Deklarację Ideową Młodzierzy Wszechpolskiej.

I na pewno znajdę tam treści faszystowskie? Gdyby tak było, Giertych już dawno by siedział. Jak chcesz, możesz zacytować fragmenty.

Cytat
Skoro homofobia jest jedną z odmian ksenofobii. A homofobia przejawia się jednak w wypowiedziach polityków koalicji to i wyrażenia ksenofobia mozna używać.

Cacko retoryka. Niechcący sam napisłeś to w tonie usprawiedliwienia siebie. "Można używać" - czyli innymi słowy: jakoś to się kupy trzyma. Dzięki takim łańcuszkom przyczynowo-skutkowym można udowodnić wszystko. Lubisz przypinać łatki, powtarzam się, ale cóż, taka prawda. Nie sądzisz, że decyzja - nawet błędna - o niewydaniu zgody na manifestację to trochę za mało na przyczynek do charakterystyki? Chyba że cepem walnąć można zawsze.

Cytat
W definicji nie ma mowy o poglądach jedynie słusznych a o aktualnie najbardziej popularnych w danej grupie społecznej

To odnośnie populizmu. Nie widzisz wpływu jednego na drugie? Zawsze poglądy "najbardziej popularne" dążą do tego - jak jakiś wirus czy co - aby stać się "jedynymi słusznymi". Przykładów nie trzeba szukać daleko, wystarczy spojrzeć na ten wątek. Wiadomo, co wypada pisać, jakie poglądy są słuszne.
Oczywiście ja tego nie nazywam populizmem, bo nie walczymy o mandaty. A skąd się to wzięło, to już temat na inne rozważania.

Cytat
Przyganiał kocioł garnkowi. A jakimi łatkami i jaki elektorat zdobywa PiS, Samoobrona i LPR?

Przyłapałem Kolegę! Ja jestem posądzany o relatywizm, ale Kolega naturalnie może relatywizować? :wink:
To tak trochę żartem napisałem, dla rozluźnienia.
Łatki są z tej strony też, a jakże. Tylko odnoszę wrażenie, że mimo wszystko są bardziej ciekawe semantycznie. Jeśli L. mówi słynną sentencję "Balcerowicz musi odejść", to kojarzy mi się ze słynnym mówcą rzymskim i jego stwierdzeniem "A ponadto uważam, że należy zburzyć Kartaginę". Podobno każdą mowę tak kończył. :wink:
Jestem wrogiem wszystkich łatek, ale (uwaga, relatywizuję!) najgorsze są te najkrósze. Tak, właśnie chodzi mi o pojedyncze słowa. Spadają jak młot, wyrok, są efekciarskie. Ksenofobia, homofobia - to samo w sobie tak efektownie brzmi, że na pewno jest słuszne. :wink:
Może ktoś napisze artykuł o poetyce stereotypów? Kurde, niezły pomysł!

Cytat
Ja też mam pomysł! Proponuję by każdy mógł sobie legalnie drukować pieniądze na domowych drukarkach. Ewentualnie można je sobie kserować w punktach xero.
Proszę Cię bardzo nie oceniaj mojego pomysł. Wystarczy, że go mam, prawda?

Ależ nie śmiałbym wznosić się na takie wyżyny. Powiem tylko jedno: milczenie jest złotem (niektórzy mówią, że owiec - a może baranów? :wink: )

Cytat
Niestety podzielam też pogląd, że nic by jeszcze zmieniły, więc trzeba na nie jeszcze trochę poczekać. Może nawet 3.5 roku. Tylko sprzątania będzie wtedy dużo. :(

To z kolei o wyborach. Powiedz mi tylko, jak rozumiesz sprzątanie? Chyba nie kolejny TKM?
Czyli sytuacja wg PO wygląda tak: jest źle, rządzą aferzyści i kryminaliści, ale trzeba im zostawić władzę, bo nie wiadomo, co będzie z wynikiem wyborów...
Mój Boże, z kim Ty chcesz sprzątać?
Doszukując się głębszej treści w twojej wypowiedzi, wypada mi dostrzec światełko w tunelu. Twierdzisz, że nie warto przeprowadzać nowych wyborów, bo to ryzyko (a jakie wybory nie są ryzykiem? Do tej pory takie były tylko ze dwa razy), a ponadto są drogie. Czyli (uwaga, nadinterpretacja, przyznaję się bez bicia!): PiS ukradnie mniej niż kosztowałyby wybory!
Hurra, co za komplement dla PiSu! :wink:

Jeszcze inne głosy:
Romek P:
Cytat
Dajesz się manipulować, zwracam Ci uwagę, - pewno dajesz się manipulować, nie będąc właśnie zwierzęciem politycznym.

Co byś powiedział, gdybym napisłał Ci dokładnie to samo?

Cytat
I druga sprawa, z tą cenzurą. Mad, w PRL mówiło się, że spokojnemu człowiekowi przecież nic nie grozi...
Spróbuj sobie wyobrazić, że ktoś napisze książkę przeciwko Kaczyńskim. Zobaczymy, czy ją wyda. A czy jak ją wyda, nie będzie mieć kłopotów.

A jeszcze takie nie powstały? Coś spóźniają się autorzy. Pewnie będą, bo takie jest zapotrzebowanie rynku. To tylko biznes i cenzura nie ma tu nic do rzeczy. Bo nie ma cenzury.

I jeszcze Gustaw:
Cytat
Może właśnie z racji faktu, że nie jesteś zwierzęciem politycznym, brak Ci instynktu politycznego, a co za tym idzie, przenikliwego osądu sytuacji? Bo jak inaczej tłumaczyc Twoje słowa:
Cytat:
Polityką nie ma co się przejmować aż do momentu, kiedy zabiorą wolność. Dopiero wtedy mógłbym ruszyć na barykady.

Jeślibym miał pokusić się o analogię, to na tej samej zasadzie chorobą się nie przejmujesz do momentu, aż nie możesz się ruszać. Dopiero wtedy wzywasz lekarza. Widzisz, niektóre osoby jednak dostrzegają zagrożenie i głośno o tym mówią, m.in. po to, żeby potem nie musieć ruszać na barykady

Odbieram to jako cios poniżej pasa. Jesteś niesprawiedliwy, zarzucając mi brak instynktu politycznego i przenikliwości. A gdybym miał takie poglądy jak Ty, to byłbym przenikliwy? To są pojęcia zupełnie nie związane z poglądami. Przenikliwy może być i komunista, i faszysta.
Co do analogii: Jest też taka choroba, już mi się oczy kleją - nie chce mi się szukać jej nazwy - która polega na panicznym strachu przed wszelkimi poważnymi schorzeniami.
Zobacz, jaka dziwna sytuacja: Ty jako przedstawiciel poglądów liberalnych i demokratycznych mniej wierzysz w te wartości niż ja. Ja po prostu nie przyjmuję do wiadomości faktu, że ktoś mógłby mi odebrać wolność. I nie strasz mnie więcej :twisted: :wink:

Cytat
No i nie mydl ludziom oczu:
Cytat:
W zasadzie nie ma partii, z którą mógłbym się utożsamić, toteż w miarę obiektywnie mogę patrzeć na harcowników.

Od dłuższego czasu reagujesz ostro na pochwały PO i na krytykę PiSu. Gdzie tu ten obiektywizm? Nie chcę się z Tobą sprzeczać, ale niestety podłożyłeś się do bicia

Trafiłeś w sedno. Serio, piszę to bez ironii. Jestem permanentnym agnostykiem, co uwidaczna się również w polityce - w sfrerze, gdzie NAJŁATWIEJ prowadzić spory, ponieważ nikt nikomu nie udowodni niczego na sto procent.
Na serio nie mogę się podpisać pod żadną partią, a co z tego, że postawię plusiki i minusiki przy poszczególnych zagadnieniach programowych? Casting jakiś czy co?
Zabolało Cię, że krytykuję głównie PO?
Dlaczego masz o to pretensje: dlatego, że to nieładny brak symetrii w moich postach, czy bardziej dlatego, że atakuję Twoje poglądy?
Jak będziecie bardziej obiektywni, to i ja dowalę koalicjantom. Słowo harcerza!
Późno się zrobiło, a właściwie wcześnie. Chciałem właśnie przeczytać numer SF z Twoim opowiadaniem, Gustawie, ale cholerna polityka wzięła górę.
I za to jej nie lubię.
Najlepiej mnie zbanujcie.

Piech - 7 Maj 2006, 13:12

Cytat
GAndrel: ciemnogród - tu masz opis

Cytat
Współcześnie za typowe poglądy ciemnogrodu uważa się między innymi:

- wyraźne przywiązanie do wartości religijnych, zgoda na wyraźną obecność religii w życiu publicznym, w tym również w instytucjach państwowych,

- chęć zachowania tradycyjnego modelu rodziny,

- przekonanie, że cywilizacja łacińska jest obiektywnie bardziej wartościowa od innych cywilizacji.

Dzięki, GAndrel, za linka.
Podoba mi się ta definicja Ciemnogrodu. Podpisuję się pod nią.

Pako - 7 Maj 2006, 13:20

:shock:
To ja z ciemnogrodu jestem... wow...
Ael ja nic nie mówię, bo się do polityki nie wtrącam :)

GAndrel - 7 Maj 2006, 13:26

mad68, uważaj bo kończą się Ci argumenty merytoryczne i zaczynasz używać argumentum ad personam. Zobaczysz jeszcze PLONK i sobie nie podyskutujemy.

mad68:
Cytat
Co to za brednie, co za nadinterpretacja! Kto rehabilituje, gdzie? Jakie skutki uboczne? Stosował Lepper metody nieparlamentarne i dostał po łapach. I po raz dziesiąty piszę, że takiego zbrodniarza nie porównałbym do dresiarzy i gangsterów. Ty byś porównał, co wynika po prostu z nienawiści do L. - Twoja sprawa. Zostawmy już ten wątek, bo nie chce mi się ciągle tak samo odpowiadać.

A ja go nie zostawię. Oprócz dresiarzy i gangsterów są także inni przestępcy. I Lepper jest jednym z nich. Pisząc, że Lepper "łamał prawo na tle politycznym" usprawiedliwiasz go. Przestępstwa polityczne mają to do siebie, że po zmianie systemu są uznawane za bohaterstwo, przestępcy polityczni rehabilitowani. A może napisz jeszcze, w którym to momencie Lepper "złamał prawo na tle politycznym"? Gdy brał udział w linczu likwidatora? Gdy wysypywał zboże na tory? Gdy kłamał z mównicy sejmowej? Czy gdy lżył najwyższe organy państwa?

Cytat
Chyba znacząco potepiłem TKM. Nie wiem, co mam jeszcze napisać, by do Ciebie to dotarło. A statystyka to ciekawostka w żaden sposób nie ujmująca przewinień poszczególnych ekip. Ale Ty musisz swoje. Ponieważ wyraziłem ciekawość właśnie co do statystyki, więc ubzdurałeś sobie, że mogę popierać TKM PiSu. Ręce opadają.

Nie napisałeś, że popierasz TKM PiS, ale wśród partii go stasujących PiSu nie wymieniłeś. Na zarzut, że obecna partia rządząca stosuje TKM, napisałeś, że wszyscy go stosują, a już najbardziej to AWS i SLD. Na argument, że według osób zjawisko śledzące TKM PiSu jest gorszy niż za czasów AWS napisałeś, że to trzeba by przebadać. Wybacz, ale z tego można wnioskować, że albo relatywizujesz, albo umniejszasz rolę TKMu w polityce personalnej PiSu.

Cytat
I na pewno znajdę tam treści faszystowskie? Gdyby tak było, Giertych już dawno by siedział. Jak chcesz, możesz zacytować fragmenty.

Cytat
DEKLARACJA IDEOWA MŁODZIEŻY WSZECHPOLSKIEJ
Przyjęto na Zjeździe Założycielskim 2 grudnia 1989 roku, podczas którego oficjalnie reaktywowano Młodzież Wszechpolską, w Collegium Novum Uniwersytetu Poznańskiego.
1. Młodzież Wszechpolska jest ideowym spadkobiercą najlepszych tradycji Obozu Narodowego, przede wszystkim myśli politycznej Romana Dmowskiego oraz innych twórców idei narodowej. Uznajemy, że naród jest najważniejszą wartością doczesną. Pierwsza po Bogu służba należy się własnemu narodowi.
2. Młodzież Wszechpolska odwołuje się do kanonu zasad Jedynej, Prawdziwej, Świętej Wiary Katolickiej, uważając Boga za ostateczny cel człowieka. Młodzież Wszechpolska docenia też wielką rolę Kościoła Katolickiego w tworzeniu i wzmacnianiu tożsamości narodowej Polaków oraz ich wszechstronnym rozwoju.
3. Młodzież Wszechpolska zamierza dokonać odnowy moralnej i narodowej młodego pokolenia, wypowiadając wojnę doktrynom głoszącym samowolę, liberalizm, tolerancjonizm i relatywizm. Pragniemy wyprzeć z życia narodu podłość, fałsz i brud.
4. Środkami naszej działalności czynimy pracę formacyjną w duchu narodowym i katolickim, aktywną i szeroko prowadzoną walkę z zagrożeniami narodu i Kościoła, a także żywe uczestnictwo w życiu politycznym i społecznym.
5. Naszą wspólną pracą dążymy do zbudowania katolickiego państwa narodu polskiego, państwa stanowiącego filar europejskiej cywilizacji łacińskiej.

Polecam też lekturę oryginalnej Deklaracji ideowej Młodzieży Wszechpolskiej z roku 1925, z którą to współczesna MW ciągłość podkreśla.

Zwracam honor w sprawie LPRu. W programie nie mają nic faszyzującego. Dziwne, bo z ich zachowania wynika, że powinni mieć.

Cytat
Nie sądzisz, że decyzja - nawet błędna - o niewydaniu zgody na manifestację to trochę za mało na przyczynek do charakterystyki? Chyba że cepem walnąć można zawsze.

Oczywiście zachowanie młodzieżówki jednego z koalicjanów nie wskazują, aby jej członkowie byli choć trochę ksenofobami czy tylko homofobami?

Cytat
Nie widzisz wpływu jednego na drugie? Zawsze poglądy najbardziej popularne dążą do tego - jak jakiś wirus czy co - aby stać się jedynymi słusznymi. Przykładów nie trzeba szukać daleko, wystarczy spojrzeć na ten wątek. Wiadomo, co wypada pisać, jakie poglądy są słuszne.

W populiźmie zapewne tak. Populiści ponadto poglądom "najbardziej popularnym" stać się jedynie słusznymi. Przypatrz się mistrzowi J. Kaczyńskiemu jak walczy z członkami "układu". Kto nie z nami ten w układzie. Kto nie chce wywrócić "stolika" ten przy nim siedzi. Skoro nie chcesz rozbicia układu to zapewne jesteś jego członkiem. W ten sposób popularny pogląd oczyszczenia państwa staje się jedynie słusznym.

A co do forum to gdyby poglądy liberalne i program PO był tu jedynie słusznym programem to już dawano dostałbyś bana. Policz sobie ile osób bierze czynny udział w dyskusji w tym wątku. Potem jaki procent dyskutujących stanowisz. Mi się nie chce, ale mógłbym się założyć, że będzie to bardzo blisko średniej krajowej.

Cytat
Cytat

Przyłapałem Kolegę! Ja jestem posądzany o relatywizm, ale Kolega naturalnie może relatywizować? :wink:

Teraz ja z kolei się spytam, gdzie napisałem, że elektorat negatywny jest dobry? To że tego nie napisałem, nie znaczy że tego nie potępiam. Poza tym uważam, że PO jednak bazuje głównie na elktoracie pozytywnym. Za to PiS już od wielu miesięcy walczy wyraźnie o elektorat anty-układowy, elektorat negatywny, chce poparcie ludzi rozczarowanych ostatnimi latami.

Cytat
(...)
Jestem wrogiem wszystkich łatek, ale (uwaga, relatywizuję!) najgorsze są te najkrótsze. Tak, właśnie chodzi mi o pojedyncze słowa. Spadają jak młot, wyrok, są efekciarskie. Ksenofobia, homofobia - to samo w sobie tak efektownie brzmi, że na pewno jest słuszne.

W takim razie pewnie nienawidzisz wręcz łatki układ ukutej przez Jarosława Kaczyńskiego i obecnie całej koalicji rządowej. Krótszej to chyba nie ma.

Cytat
To z kolei o wyborach. Powiedz mi tylko, jak rozumiesz sprzątanie? Chyba nie kolejny TKM?

Oczywiście udajesz, że nie rozumiesz, że chodzi o odkręcenie ustaw, które teraz PiS z popraciem S i LPRu przepchnie przez Sejm. CBA, Nadzór Finansowy, WSI, Narodowy Instytut Wychowania, KRRiTV to tylko tak na szybko. A ostatnie wyroki TK skłaniają do twierdzenia, że ten Sejm do uchwalania bubli prawnych będzie miał wyjątkowy dryg.

Cytat

Czyli sytuacja wg PO wygląda tak: jest źle, rządzą aferzyści i kryminaliści, ale trzeba im zostawić władzę, bo nie wiadomo, co będzie z wynikiem wyborów...

Jakbyś nie zauważył PO zmieniła już zdanie w sprawie wyborów.

Cytat
(...) Czyli (uwaga, nadinterpretacja, przyznaję się bez bicia!): PiS ukradnie mniej niż kosztowałyby wybory!
Hurra, co za komplement dla PiSu! :wink:

Nikt nie twierdził, że PiS kradnie. PO nie godząc się na wcześniejsze wybory zadeklarowało jednocześnei popracie dla rozsądnych pisowskich projektów gospodarczych. Takie poparcie to pisowi za mało, bo bardziej niż na gospodarce zależy mu na "naprawie panstwa", czyli na ustawach powiedzmy to ogólnie "zwiększających kontrolę państwa nad obywatelami". A PO tych akurat nigdy by nie poparła.

Romek P. - 7 Maj 2006, 14:45

GAndrel:
Cytat
W takim razie pewnie nienawidzisz wręcz łatki układ ukutej przez Jarosława Kaczyńskiego i obecnie całej koalicji rządowej. Krótszej to chyba nie ma.

:bravo Bardzo piękna riposta.

Ale jest krótsza łatka. Oni. "My chcemy naprawić państwo, a oni nam przeszkadzają.

Onych, nawiasem mówiąc, już kiedyś używano w walce politycznej - i sporo ludzi to pamięta, stąd teraz się obawia aktualnie nam panujących. Polecam książkę Głowińskiego na temat języka PRL, gdyby ktoś szukał rozwinięcia tematu.

Aha - to do mada - zniknęła z twoich wypowiedzi kwestia cenzury i trzymania za pysk mediów wrogich, to znaczy tych, nad którymi PiS nie panuje. apomniałes, czy pzyznajesz tym samym rację? :)

GAndrel - 7 Maj 2006, 16:00

Romek P
Cytat
:bravo Bardzo piękna riposta.

Dziękuję. :)

Cytat
Ale jest krótsza łatka. Oni. My chcemy naprawić państwo, a oni nam przeszkadzają.

Faktycznie. Wygląda na najkrótszą. Ktoś znajdzie krótszą? ;)

Diefenbaker - 7 Maj 2006, 22:34

[quote="dzejes"]A co do szans Leppera na prezydenturę - czytam Usenet i fora i coraz częściej się spotykam z wypowiedziami ludzi, którzy zaczynają zmieniać zdanie o nim.
Piszą jak to się zmienił, że to już nie jest stary Lepper, że kulturalny...
I to o zgrozo często wykształceni ludzie. [/quote]

Lepper to nei Hitler, na szczęście, ale jako żywo przypomina to opinię o Hitlerze. Wtedy to Hindenburg go legitymizował, bo miał zamiar wykorzystać przeciw czerwonym. Proste analogie są często mylące, ale mrowki po grzbiecie i tak chodzą.

dzejes - 8 Maj 2006, 00:19

Cytat

Lepper to nei Hitler, na szczęście, ale jako żywo przypomina to opinię o Hitlerze. Wtedy to Hindenburg go legitymizował, bo miał zamiar wykorzystać przeciw czerwonym. Proste analogie są często mylące, ale mrowki po grzbiecie i tak chodzą.

Ależ ja żadnych analogii nie wyciągałem. Nie porównywałem Leppera do kogokolwiek, ani też nie szukałem podobieństw w historii.

Poza tym nawet jeśli Lepper zostałby prezydentem, to przecież nie wypowiedziałby wojny Niemcom.
Dzisiejsza polityka jest miękka, teza jakoby wojna byłaby jedynie jej przedłużeniem zdecydowanie traci na aktualności. Także ewentualne konsekwencje takiej prezydentury byłyby miękkie - odwrócenie się w stronę Rosji, pogorszenie stosunków z Ukrainą, zaniedbanie Unii etc. etc.

Jeśli do tego dojdzie stracimy bardzo dużo i winnym tego będzie polska klasa polityczna.
Nie powiem PiS, ale cała klasa.

Gustaw G.Garuga - 8 Maj 2006, 08:41

mad 68 pokazuje niestety wyraźnie, że w dyskusji posługuje się arbitralnymi założeniami i brak mu informacji potrzebnych do rzeczowej rozmowy. Choćby ten fragment wymiany zdań z dzejesem:
Cytat
Sądziłem, ze mówisz o blokadach, wysypywaniu zboża i szamotaninach na tym tle powstałych. Co do komornika, przyznaję, że sprawy nie znam.

I ten fragment z poprzedniej strony wątku:
Cytat
Wy, jak sądzę, raczej oceniacie ją negatywnie, jak Bruksela nakazała. A może się mylę? Chciałbym.

Zacząłem dziś słuchać ministra Leppera w Salonie Politycznym Trójki. Skończyłem przedwcześnie, kiedy rzucił takimi tekstami: "Nie będę Borowskiemu wypominał pochodzenia, ale o tym trzeba mówić", "Onyszkiewicz to komunista, był w rządach" i "W Polsce nie ma polskich gazet". Tu naprawdę nie ma się co doszukiwać cudownej metamorfozy. Lepper to prostak i prymityw, ktory dorwał się na salony i żeby za bardzo nie odstawać, wykupił abonament w solarium. Myślę, że na prezydenturę szans wielkich jednak nie ma, ale sam fakt, iż taki ktoś będzie się w nich liczył, jest horrendalny, podobnie jak fakt, że dzięki pomocy braci Kaczyńskich jest tej prezydentury o krok bliżej.

Rafał - 8 Maj 2006, 09:22

Przetrzymamy jednak, nie takich idiotów wybieraliśmy na przywódców (vide Korybutowicz - obrany na złość i przekór). Cena za przetrwanie tym razem nie będzie wysoka, ot taki folklor nastał i przeminie. Mamy w tym bogatą i piękną tradycję. Taki chyba nasz urok (pomnij Tymińskiego)
GAndrel - 8 Maj 2006, 09:49

Zwszłotygodniowe plotki się potwierdzają. Religa podał się do dymisji. Jeszcze tylko chyba Gęsicka i Gilowska i nie będzie liberałów w rządzie.

EDIT: Na razi jeszcze oficjalnie niezlożył a udał się do premiera by złożyć.

dzejes - 8 Maj 2006, 09:59

Cytat
Piech
Cytat
GAndrel: ciemnogród - tu masz opis

Cytat
Współcześnie za typowe poglądy ciemnogrodu uważa się między innymi:

- wyraźne przywiązanie do wartości religijnych, zgoda na wyraźną obecność religii w życiu publicznym, w tym również w instytucjach państwowych,

- chęć zachowania tradycyjnego modelu rodziny,

- przekonanie, że cywilizacja łacińska jest obiektywnie bardziej wartościowa od innych cywilizacji.

Dzięki, GAndrel, za linka.
Podoba mi się ta definicja Ciemnogrodu. Podpisuję się pod nią.

Widzisz Piech, problem polega nie na tym jakie definicje kto sporządza, tylko co się za nimi kryje.

Mówisz "chęć zachowania tradycyjnego modelu rodziny" masz nietolerancję i dyskryminację homoseksualistów.

Mówisz "wyraźne przywiązanie do wartości religijnych, zgoda na wyraźną obecność religii w życiu publicznym, w tym również w instytucjach państwowych" masz wieszanie krzyża w Sejmie, cichcem, nocą. Masz obowiązkową religię w szkołach liczącą się na maturze z fasadowymi lekcjami etyki jako zastępstwo.

Mówisz "przekonanie, że cywilizacja łacińska jest obiektywnie bardziej wartościowa od innych cywilizacji" masz ksenofobię.

Gustaw G.Garuga - 8 Maj 2006, 10:27

Piechu, naprawdę uważasz, że "cywilizacja łacińska jest obiektywnie bardziej wartościowa od innych"? Gdzie znajdziesz obiektywną instancję "ponadcywilizacyjną", która rozsądzi spór i przyzna którejś z cywilizacji palmę pierwszeństwa? Nie ma takiej instancji. Można mówić wyłącznie o subiektywnych odczuciach w określonych okresach historycznych. Żeby nie bylo nieporozumień - do upadłego będą bronił wartości cywilizacji łacinskiej (tak, jak je rozumiem), nie dlatego jednak, że są "obiektywnie najlepsze" czy "obiektywnie najwartościowsze", tylko dlatego, że są moje i w moim subiektywnym odczuciu najlepsze dla mnie i wielu ludzi, wśród których żyję. Pod apelem o obronę zachodnich wartości cywilizacyjnych przed np. islamizacją chetnie się podpiszę; pod deklaracją "obiektywnej wyższości zachodnich wartości nad wszystkimi innymi" nigdy.
gorat - 8 Maj 2006, 12:22

Cytat
Żydzi są grupą rasowo obcą, kulturalnie skrystalizowaną i wnoszącą pierwiastki rozkładu do polskiego życia narodowego, zarazem zaś stanowią odłam elementu rozsianego po całym świecie i będącego samodzielnym czynnikiem w polityce międzynarodowej. Wytyczną przeto polityki polskiej wobec Żydów winna być kulturalna, polityczna i gospodarcza izolacja oraz najdalej idące zmniejszenie ich liczby w Polsce.

Ten cytat z oryginalnej deklaracji MW, do ciągłości z którą dzisiejsza się przyznaje, powinien wystarczyć.

GAndrel - 8 Maj 2006, 14:21

Lepper skazany prawomocnym wyrokiem na rok i 3 mieisąca więziania w zawieszeniu na 5 lat.

To ja tylko jeszcze raz zacytuję fragment wywiadu z Marcinkiewiczem z sobotniego "Dziennika":

Cytat

Dz: Panowie ustalili warunki, po których spełnieniu ktoś może stac się członkiem rządu. Czy istatna jest przeszłość, uczciwość, kompetencje? A także to, że nie było się karanym sądownie?

M.K.: To jest zapisane w umowie koalicyjnej.

Dz.: Lider Samoobrony spełnia te warunki? Był przecież kilkakrotnie skazany?

M.K.: Andrzej Lepper cieszy się dziesięcioprocentowym poparciem społecznym. Tworzymy koalicję z nim i z jego ugrupowaniem.

Dz.: Zatem w jego rzypadku liczy się kryterium polityczne?

M.K.: Wszystkie kryteria w odniesieniu do wszystkich członków rządu są dokładnie takie same. Są zapisane w umowie koalicyjnej i dokładnie będziemy ich przestrzegać.

Dz.: Ale pan daje właśnie do zrozumienia, że poparcie dla Andrzeja Leppera niejako go z tych zapisow wyjmuje.

M.K.: Nie możemy przechodzić obojętnie wobec takiej sytuacji, że polityk i jego ugrupowanie mają poparcie 10 proc. wyborców. To nie jest dla rządzenia rzecz nieważna. Półroczne doswiadczenia w Sejmie pokazały nam, że Samoobrona jest w stanie dobrze realizować nasz program.

Czyli chyba możemy liczyć na większą ilość przestępców w rządzie.

P.S. Wiem, nie kopie się leżącego, ale nie mogłem się powstrzymać.

Diefenbaker - 8 Maj 2006, 16:02

[quote="dzejes"][quote]
Lepper to nei Hitler, na szczęście, ale jako żywo przypomina to opinię o Hitlerze. Wtedy to Hindenburg go legitymizował, bo miał zamiar wykorzystać przeciw czerwonym. Proste analogie są często mylące, ale mrowki po grzbiecie i tak chodzą.[/quote]

Ależ ja żadnych analogii nie wyciągałem.[/quote]
wiem - to ja widzę analogię. Pewną - chodzi o stosunek, szczególnei inteligencji, do Leppera. Inteligenci go po prostu nie doceniają, zapominając, że nie są sami w narodzie. Tymczasem wielu ludzi pasuje taki obraz Leppera jaki budują jego specjaliści od PR - buntownika, burzyciela układów, ludowego Janosika.
Poprorokuję: ten Sejm potrwa jeszcze 3,5 roku, po tym Samoobrona wygra wybory, a Lepper zostanie przydentem.

Gustaw G.Garuga - 8 Maj 2006, 16:14

Nie.
Piech - 8 Maj 2006, 17:50

Cytat
Piechu, naprawdę uważasz, że cywilizacja łacińska jest obiektywnie bardziej wartościowa od innych? Gdzie znajdziesz obiektywną instancję ponadcywilizacyjną, która rozsądzi spór i przyzna którejś z cywilizacji palmę pierwszeństwa? Nie ma takiej instancji. Można mówić wyłącznie o subiektywnych odczuciach w określonych okresach historycznych. Żeby nie bylo nieporozumień - do upadłego będą bronił wartości cywilizacji łacinskiej (tak, jak je rozumiem), nie dlatego jednak, że są obiektywnie najlepsze czy obiektywnie najwartościowsze, tylko dlatego, że są moje i w moim subiektywnym odczuciu najlepsze dla mnie i wielu ludzi, wśród których żyję. Pod apelem o obronę zachodnich wartości cywilizacyjnych przed np. islamizacją chetnie się podpiszę; pod deklaracją obiektywnej wyższości zachodnich wartości nad wszystkimi innymi nigdy.

Tak, uważam, że cywilizacja łacińska - czyli chrześcijańska - jest bardziej wartościowa od innych - z tego prostego powodu, że jestem chrześcijaninem.

Uważam też, że prawda jest obiektywna, albo nie jest prawdą. Niekoniecznie ją znamy, ale to jest jakiś cel, coś do odkrycia, a nie takie lelum-polelum, że każdy ma swoją rację na własne potrzeby.

Nawet jeżeli uważam, że moja cywilizacja jest bardziej wartościowa od innych, to wcale z tego wcale nie wynika, że pogardzam ludźmi innych kultur. Doktryna chrześcijańska zakazuje mi tego. Drugi Sobór Watykański zwraca uwagę, że ludzie mają taką samą godność, nawet jeżeli się mylą . Dlatego musimy ich szanować. Niekoniecznie musimy im przyznawać rację.

Gustaw G.Garuga - 8 Maj 2006, 20:54

Piechu, w poniższym zdaniu wykazałeś, że cyw.łac. nie jest obiektywnie lepsza:
Cytat
Tak, uważam, że cywilizacja łacińska - czyli chrześcijańska - jest bardziej wartościowa od innych - z tego prostego powodu, że jestem chrześcijaninem.

Jest za to lepsza subiektywnie, w Twoim odczuciu. Jako jej przedstawiciel nie możesz rościć sobie prawa do obiektywizmu. Ale wiedzieć swoje, że jest lepsza - możesz.

Powiem to prościej - w mojej polemice chodziło o słowo "obiektywnie". W swojej odpowiedzi Piechu je zlekceważyłeś, ergo nie odpowiedziałeś na moją polemikę :P

Diefenbaker - 9 Maj 2006, 00:11

[quote="Gustaw G.Garuga"]Nie.[/quote]

Mimo wszystko mam nadzieję że to ja się mylę. ALe to nie jest takie stanowcze...czyżbyś coś wiedział dokładnie Brutusie? ;-)

o tu znalazłem interesujący głos w dyskusji o tych sprawach:
http://wiadomosci.onet.pl...13,0,forum.html

Gustaw G.Garuga - 9 Maj 2006, 09:12

Moje "Nie" było wyrazem sprzeciwu wobec Twojego, jakże przerażającego, proroctwa, Diefenbakerze. Nie wiem nic dokładnie, ot, taki sprzeciw człowieka co dysponuje jednym głosem.
NURS - 9 Maj 2006, 10:01

Lepper chyba nie zostanie prezydentem, zdaje się, że on ma wyroki dyskwalifikujace na to stanowisko. a jak nie ma, to zmienia zapisy, żeby go wyeliminować, kaczory juz tak mają, że dostosowuja prawo do własnych potrzeb. A reszta to poprze zapewne.
Vykosh - 9 Maj 2006, 10:38

Cytat
Lepper chyba nie zostanie prezydentem, zdaje się, że on ma wyroki dyskwalifikujace na to stanowisko. a jak nie ma, to zmienia zapisy, żeby go wyeliminować, kaczory juz tak mają, że dostosowuja prawo do własnych potrzeb. A reszta to poprze zapewne.

Nie tylko Kaczory tak maja - kazde ugrupowanie zmienia lub zmienialo przepisy pod siebie.

Dla mnie najbardzie uroczy jest kontrast "Lepper wicepremier" <-> "Prawo i Sprawiedliwość". Ale jakie spoleczenstwo taki rzad i parlement i prezydent.

NURS - 9 Maj 2006, 12:12

Vykosh, ja nie pamiętam, żeby po niekorzystnych wyrokach TK postulowano zmianę konstytucji w danym fragmencie. To juz nie jest naginanie prawa.
Zresztą, o czym my mówimy. Popatrzcie na ministrów nowych :-)

Piech - 9 Maj 2006, 13:49

Cytat
Piechu, w poniższym zdaniu wykazałeś, że cyw.łac. nie jest obiektywnie lepsza:

Cytat:

Jest za to lepsza subiektywnie, w Twoim odczuciu. Jako jej przedstawiciel nie możesz rościć sobie prawa do obiektywizmu. Ale wiedzieć swoje, że jest lepsza - możesz.

Powiem to prościej - w mojej polemice chodziło o słowo obiektywnie. W swojej odpowiedzi Piechu je zlekceważyłeś, ergo nie odpowiedziałeś na moją polemikę :P

Zbytecznie dowodzisz, że jestem człowiekiem i mam umysł ludzki, a nie taki, który pojmuje pojęcia absolutne.

Jednak człowiek, inaczej niż kura, potrafi doceniać rzeczy, których nie pojmuje - zwłaszcza gdy mu ktoś pokaże. Ma nawet taki obowiązek. Negowanie rzeczy, które przerastają nasze zdolności pojmowania, to regres.

Partner forum