To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Anonymous - 22 Października 2010, 18:40

Że ktoś krzyczał pod krzyżem, to uwierzę; ale druga strona nie jest bez winy, po chrześcijańsku przywiązywała się do krzyża dokonując bluźnierstwa od strony teologicznej (są gdzieś zdjęcia, jak będzie trzeba, to wstawię), policjantów też bito. Demonstracje mają to do siebie, że zawsze znajdą się mendy; ale o ile moherowe komando było ewidentnie wspierane przez PiS (i temu nawet ty nie zaprzeczysz, bo cała Polska widziała, jak Kaczyński z pochodnią łaził), tak NIE MA DOWODÓW na to, że ktokolwiek ze strony rządzącej wspierał "Fejsbukowców". Zresztą, młodzi potrafią sami się organizować; czego dowodem jest inicjatywa obywatelska zbierająca podpisy pod projektem ustawy legalizującej marihuanę. :mrgreen:

Co do fałszowania statystyk - tu niestety zgodzę się z dalambertem. Nie wykluczałbym tego, ponieważ analizowałem na kryminologii statystyki wykrywalności przestępstw przed przemianami i po przemianach. Nagle po przemianach skoczyła przestępczość, ale nie dlatego, że przybyło przestępców, tylko dlatego, że zaczęto wreszcie przyjmować wszystkie zgłoszenia, a nie tylko zaniżać statystyki.

A propos statystyk. Mając chwilę czasu postanowiłem sprawdzić, jak się mają partyjne sondaże. A że badanie sondaży najnowszych nie ma sensu dla ustalenia poparcia dla partii politycznych, zestawiłem sobie sondaż CBOS z września 2010 i września 2007, tuż przed wyborami parlamentarnymi.

CBOS/partie - wrzesień 2010 oraz CBOS/partie - wrzesień 2007 Jeśli porównamy to z wynikami wyborów 2007 zobaczymy, że de facto poparcie dla PO NIE ZMIENIŁO SIĘ. Ciągle waha się w granicach błędu statystycznego. Spadło dla PiS...Ciekawe czemu?

E: No tak. Kolejna cegiełka do budowania obrazu partii antysystemowej, anachronicznej i niebezpiecznej. Zamiast wykorzystywać internet dla budowy społecznego poparcia, tak jak to robi Napieralski, PiS chce Internet kontrolować. Chińczykom się nie udało, ale Kaczyński to Kaczyński.

jewgienij - 22 Października 2010, 19:22

Dalambert, to jest ulica, gdzie są nocne knajpy i zawsze jest dużo hołoty. Usiądź sobie na środku takiej ulicy w turbanie na głowie, to zaraz Cię obskoczą, jak każdego, kto na ulicy robi coś dziwnego.

Nie udawaj naiwnego. Zawłaszczenie przez pseudo obrońców krzyża tego miejsca to manifestacja i prowokacja, a nie modlitwa. Kto prowokuje, musi się liczyć z tym, że na prowokację ktoś zareaguje. Ulica to nie kościół ani synagoga czy cerkiew.

Tylko buta katolików pozwala wierzyć, że całe państwo jest podporządkowane ich wierze.

A co ze Świadkami Jehowy? Zabraniają przeszczepów i transfuzji, czemu nie mogą wpływać na ustawodawstwo? Są w Konstytucji jako gorsi?

feralny por. - 22 Października 2010, 19:23

jewgienij, nie mają biskupów.

E:
Ktoś już wrzucał na forum w innym temacie, ale po namyśle uznałem, że "bohater dnia" powinien znaleźć miejsce w tym wątku. Zobaczmy zatem:
http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html
Najlepsze jest to, że każdy z nas przyłapany w pracy w takim stanie wyleciałby z roboty na zbity pysk, a posła zawieszono w prawach członka kubu PSL. No po prostu aż się coś robi. Zapamiętajmy nazwisko pana Pałysa i doceńmy przy najbliższych wyborach.

jewgienij - 22 Października 2010, 19:33

Fakt, brak tej całej kadry i maszynerii, ale człowiek religijny mógłby się zastanowić, czy wiara jest mierzona stopniem administracji?
feralny por. - 22 Października 2010, 19:39

jewgienij, ale rozmawiamy o wierze, czy o wpływie na państwo? Bo to chyba nie to samo.
jewgienij - 22 Października 2010, 19:43

No nie to samo, o czym dobrze wiemy, ale oficjalnie wszelki nacisk funkcjonuje jako akt wiary, a nie polityczny.
Matrim - 22 Października 2010, 20:52

dalambert napisał/a
widziałem co się tm na Krakowskim działo

Ja też widziałem. Raz byłem. I z jednej strony były śmichy-chichy, a z drugiej komentarze "że to wszystko żydy i masony" (dosłownie!).

A co do interweniującej, czy nie, policji, to według mnie, dopóki nie dochodziło do rękoczynów, to interweniować nie powinna. Bo niby z jakiego powodu ma się mieszać między dwóch obywateli, którzy się nawzajem obrzucają słownym mięsem? Jest na to paragraf?

PiS kontrolujący Internet - to mnie bardzo interesuje, jak trzech posłów ma zamiar tego dokonać. Ale to w sumie ich sposób bycia - będą namawiać do przesyłania "podejrzanych" treści, czyli do donosów. A ile osób z przekory i niechęci do takiego stawiania sprawy zacznie specjalnie wypisywać głupoty o PiSie? Kabarety będą miały używkę i będą musiały zejść do podziemia.

Brną w to bagno, byle dalej od brzegu, żeby nikt nie zobaczył jacy jesteśmy brudni. Rozśmieszyła mnie dzisiejsza "deklaracja łódzka", czyli świstek, który ma być dowodem, że to my, PiS, mamy ostatnie słowa. Bo Tusk tylko mówił, a my mamy na papierze. Śmiszno...

Anonymous - 22 Października 2010, 22:37

Matrim napisał/a
Kabarety będą miały używkę i będą musiały zejść do podziemia.
Dadzą radę. Nie z taką cenzurą dawali radę :wink:
Edit:feralny por., mnie nie zwolnili, jak poszedłem raz tylko ociupinę mniej chory jak rzeczony poseł do pracy. Nie zdążyli. Zanim zawołali kierownika, sam sie zwolniłem. :mrgreen:

Matrim - 22 Października 2010, 23:10

Takie dziś mi się skojarzenie nasunęło:

NURS - 23 Października 2010, 08:33

Przestańcie nas mordować, bandziory!!!
http://wyborcza.pl/1,7524...ht=21&width=120

Prosze, dalambercie, oto do czego prowadzi nienawistna polityka PiSu i RM. Ludzie chcą mordować polityków obozu rządzącego. Trzeba skończyć z polityką nienawiści.

dalambert - 23 Października 2010, 09:30

NURS, oj dziś Pierwsze Wielkie Zwyciestwo w Walce o Pokój i Pognębianiu Nienawiści :!:
Na frocie pp. Komorowski, Tusk i Schetyna w Łodzi stanęli bohatersko do bitwy i to o 8 rano :bravo
A tu juz nasz kochany NURS, walczy i zwycięża -
Idzie DOBRE , az ziemia huczy :D

NURS - 23 Października 2010, 09:39

Idzie dobre.
Możesz na mnie liczyć, zawsze będe pokazywał zakłamanie pislamu.

rozumiem, że pisałeś o tym:
http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html

Cóż moge powiedzieć... W sumie, nic nie powiem. Nie warto.

feralny por. - 23 Października 2010, 09:58

dalambert, a co powinni siedzieć cicho i "ruki paszwam" jak to Ty mówisz?
dalambert - 23 Października 2010, 10:16

feralny por., wręcz przeciwnie, toż wyraziłem radość niepomierną i zadowolenie ogromne, ze tak wspaniale ten Bój z Nienawiścią się zaczyna ;P:
i juz tak Wielkie Tryumfy odnosi :mrgreen:

feralny por. - 23 Października 2010, 10:23

A to świetnie, bo już myślałem, że się oburzasz na to, że ci których przeciwnikiem jesteś robią to samo co ci, których popierasz.

O, jaka piękna inicjatywa:
http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html

jewgienij - 23 Października 2010, 11:27

Kościół się kończy, nie ma żadnego kontaktu z rzeczywistością, nie rozumie, że świat się zmienia i trzeba się też zmieniać przy możliwie najwierniejszym zachowaniu własnych zasad, ale nie kostycznym. Kiedyś zabraniał sekcji zwłok, tępił astronomów, teraz in vitro - zawracanie Wisły kijem. Kto był na zachodzie, wie, ile tam kościół znaczy. U nas będzie to samo, tylko jak zwykle z opóźnieniem. Wszystko się kiedyś kończy
NURS - 23 Października 2010, 11:41

Wczoraj jakiś facet w tvn-ie powiedzial jedną mądrą rzecz na temat powodów tego, dlaczego kościół nie może się zgodzić na in-vitro.
Stworzenie życia poza ciałem kobiety i zaimplementowanie go np. dziewicy burzy dogmat o niepokalanym poczęciu, nie mowiac już o kilku innych podstawach, na których oparta jest wiara katolicka. Stad niemożnośc pogodzenia obu tych rzeczy, co rozumiem, aczkolwiek jest to rozumowanie o tyle pozbawione sensu, ze zakazy kościelne, religijne powinny być ogłaszane przez kler i obowiązywac sumienia wierzących. co innego prawo stanowione przez świeckie wladze. Te nie muszą być zgodne z naukami kościoła i często nie są (kara śmierci np.). Paradoks polega na tym, ze osoby niewierzace, musza stosować się do zakazów dla nich niezrozumiałych,a struktura społeczna, wbrew statystykom nie jest wcale taka, ze 95% Polaków jest wierzacych, więc problem moze dotyczyć bardzo duzej ilości naszych współrodaków.

jewgienij - 23 Października 2010, 12:12

jewgienij napisał/a
Ten dziewiczy dogmat w ogóle jest stosunkowo nowy, oparty na błędnym tłumaczeniu, naukowo bezsensowny - skoro to wszystko mimo to funkcjonuje, to in vitro nie zaszkodzi. Tak to jest z dogmatami.

ED. W dodatku jest nie do ruszenia, bo na nim opiera się cały "ludowy" katolicyzm, gdzie Matka Boska - w Biblii postać raczej mało opisywana - staje się jakimś idolem, Królową itp. Przyćmiła i Jezusa i samego Boga, jeśliby wziąć pod uwagę ilość kultów i objawień.

ED. Tak mi weszło, zamiast edytuj dałem pewnie cytuj, sorry

Kai - 23 Października 2010, 16:09

NURS napisał/a
truktura społeczna, wbrew statystykom nie jest wcale taka, ze 95% Polaków jest wierzacych
95% Polaków jest ochrzczonych. I to w zasadzie wszystko, co można powiedzieć. Niedługo (a może niedawno, nie jestem pewna) miał się odbyć spis mający na celu stwierdzenie, ile osób regularnie praktykuje. Coroczny. Ciekawe, czy jego wyniki również potwierdzą te 95%.
NURS - 23 Października 2010, 16:25

Wiesz, jak ludzie kłamią, nawet na znacznie mniej poważne tematy. Poza tym, czy chodzenie do kośioła jest wyznacznkiem wiary? przypuszczam, ze nie sądzę :-)
Tak mi się skojarzyło, na stypie po babci wujostwo wspominało młodośc i okazało się, że ich chrzcili dopiero w wieku nastu lat, zeby to był świadomy akt a nie polanie wodą na czyjeś życzenie.

Kai - 23 Października 2010, 16:28

NURS napisał/a
czy chodzenie do kośioła jest wyznacznkiem wiary?
IMHO zdecydowanie nie, ale jeśli już komuś chce sie zwlec z łóżka w niedzielę o nieprzytomnej godzinie, odparadować, wziąć pierwszy i ostatni w tygodniu prysznic, to przynajmniej jest wyznacznikiem zaangażowania w kreowanie takiego wrażenia.
Anonymous - 23 Października 2010, 17:03

Nie tylko PiS chce cenzury

Monitoring - to słowo brzmi dla mnie bardzo, bardzo źle.

A propos - Oh, well,, nowy sondaż.

Komentarz: Gdyby były takie wyniki, to imho możemy liczyć na ciekawą koalicję...PiS-SLD. Tzn ja nie wierzę, żeby Napieralski okazał się aż tak rządny władzy, ale Kaczyński mógłby taką koalicję zaproponować, byle się dorwać do stołka.

Kai - 23 Października 2010, 17:07

Cytat
jakości materiałów informacyjnych i publicystycznych.

Czyli zniknie 90% programów :(

Ale za to, w myśl "monitoringu" mozemy już nigdy nie zobaczyć pewnych ziejących nienawiścią twarzy :)

Anonymous - 23 Października 2010, 17:13

Wiesz, ja wolę jednak oglądać te twarze i mieć poczucie, że nikt nie zadecyduje o "jakości" mojego programu. "Jakość" jest pretekstem umożliwiającym zdjęcie niewygodnego dziennikarza z wizji. A jeśli ja chcę jakiegoś polityka wywalić z parlamentu, po prostu głosuję na kogoś innego. Wiem, to tylko pomysł Bronka, ale ciary mnie przeszły i tak.
Matrim - 23 Października 2010, 20:48

Żerań napisał/a
Gdyby były takie wyniki, to imho możemy liczyć na ciekawą koalicję...PiS-SLD.

Przy 49% dla PO, nawet połączone siły PiS i SLD mogłyby sobie tylko pogwizdać - 49% głosów w wyborach parlamentarnych, to znacznie ponad wymaganą większość w Sejmie. Nawet bez PSL.

baranek - 23 Października 2010, 22:05

Postanowiłem przestać oglądać programy informacyjne. Już nie mogę słuchać tego ohydnego mlaskania, kiedy nasze 'elity polityczne' depczą po trupach swoich przyjaciół. Mam zwyczajnie dość. Nie mogę już patrzeć i słuchać jak dzięki naszym 'elitom politycznym' tragedia zmienia się w farsę. Dzisiaj była rozmowa w radio. Wszyscy mówili o szaleńcu, który dokonał 'mordu łódzkiego'. I tylko pan Ziobro, który zdaje się ma płacone za pracę w Brukseli, stwierdził coś w tym stylu: 'To nie jest szaleniec. On wyraźnie powiedział, że chciał zabić Jarosława Kaczyńskiego'. Jeżeli to ma być teraz kryterium normalności, to ja wysiadam. Mam zwyczajnie dość.
Matrim - 23 Października 2010, 22:13

baranek, bo wszyscy "normalni" chcieliby zrobić to samo. A tylko "szaleni" go bronią i wielbią. Drugi Po Prezesie ci to wprost powiedział ;)
Kai - 23 Października 2010, 22:20

Matrim, ja chciałabym tylko, żeby zamknął się w czterech ścianach ze swoim kotem, nie mam morderczych zapędów. Jestem nienormalna?
Matrim - 23 Października 2010, 22:22

Kai, masz mordercze zapędy w stosunku do zwierząt ;) Skazywać Alika na taką karę?
Kai - 23 Października 2010, 22:32

No to bez kota. ;) Ale jestem zdecydowanie za odsunięciem go od życia politycznego, bo jest zwyczajnie niebezpieczny. A teraz odnoszę wrażenie, że zrobiła się z tego debilna zabawa, prawie codziennie ktoś komuś grozi, że go zabije. Albo mamy tylu psychopatów, albo tylu dowcipnisiów, ani jedno, ani drugie mi się nie podoba.

Partner forum