To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Witchma - 19 Października 2010, 12:59

dalambert, chodziło mi tylko o to, że gdyby nie było tła politycznego, to by się je szybciutko dorobiło.
Kyle Katarn - 19 Października 2010, 13:00

Napastnik na pewno był szaleńcem. Nikt nie powiedział, że wszyscy, którzy nienawidzą PiS-u i pałają do PiS-owców żądzą mordu, są zdrowi psychicznie.
Kai - 19 Października 2010, 13:01

Cytat
Ci ludzie stracili życie, walczą o życie za mnie - można powiedzieć w szczególnej sytuacji. [JK]

No cóż, tupetu to temu panu wciąż odmówić nie można. :roll:

W pół godziny później:

Cytat
Oni - można powiedzieć - stracili życie, czy dzisiaj walczą o życie, za mnie. To oczywiście stawia mnie w szczególnej sytuacji - zaznaczył Kaczyński.

Cytat
- Ostatnio po katastrofie smoleńskiej doszło do fizycznej agresji wobec tych, którzy się modlili pod krzyżem. Pod okiem policji bito ludzi, pluto na krzyż, a premier był tym zachwycony, że mamy hydepark. Media też były zachwycone. Dzisiaj za bezpieczeństwo wszystkich działaczy i pracowników PiS odpowiada rząd. Każde słowo, które będzie kontynuacją tej kampanii, ktokolwiek je wypowie, to będzie wzywanie do mordu. Takie są fakty. To jest wszystko co mamy do powiedzenia w tej sprawie. Będziemy walczyć o powrót demokracji do Polski - zakończył prezes PiS.

Cóż, dla potomności, zanim wyedytują.

Anonymous - 19 Października 2010, 13:02

Dalambercie, sytuacja JEST lolowa z dwóch powodów. Po pierwsze - Kaczyński od wielu miesięcy powtarza, że bezpieczeństwo parlamentarzystów należy cenić, a Prezydent zginął, bo nie miał należytej ochrony. Jak zatem mam zareagować na wieść, że pierwszy od LAT (oczywiście, sam fakt ataku jest skandaliczny i źle świadczy o parlamencie, który nie potrafi bronić posłów; a teraz wyobraźcie sobie, co by było, gdyby nie było immunitetu - immunitet to także obrona prawna) atak na biuro poselskie miał miejsce właśnie w biurze PiSu? Po drugie - Kaczyński sam przyczynił się do "seansu nienawiści". Nie trzeba było chodzić pod Pałac z pochodniami. Ja to traktuję z przymrużeniem oka, chociaż oczywiście współczuję rodzinom ofiar i jeszcze raz powiem, że takie zdarzenie uważam za niedopuszczalne, ale kontekst całej sytuacji, ironię losu (to jest okrutna ironia losu - w 2010 roku partia, która mówiła o poprawie bezpieczeństwa Polaków sama straciła najwięcej członków, parlamentarzystów, byłego ministra i teraz doszedł atak na biuro poselskie; rozumiesz ironię?)...No, to jest po prostu cudowna puenta. Zresztą, ja nie wierzę w żaden atak polityczny. O ile w przypadku Smoleńska można mieć jeszcze jakieś tam teorie spiskowe (po zamachu na Kennedy'ego tez były; to naturalne), tak teraz to jest szaleniec i tyle. To samo mogło przytrafić się PO czy SLD. I dopiero to jest przerażające.
feralny por. - 19 Października 2010, 13:04

dalambert napisał/a
A co ma być morda w kubeł, bo was wstrzelamy i ruki pa szwam
Chciałbym wierzyć, ze śmierć tego czlowieka nie zostanie zeszmacona tak jak krzyż przed pałacem, ale pozbawiasz mnie złudzeń.
Kyle Katarn - 19 Października 2010, 13:08

Żerań napisał/a
wyobraźcie sobie, co by było, gdyby nie było immunitetu

Moim zdaniem immunitety należy znieść.
Zresztą, tak samo, parlamentarzyści nie powinni otrzymywać wynagrodzenia, tylko posłować w czynie społecznym. Żeby rzeczywiście pełnić rolę służebną.
Jeśli ktoś pcha się do polityki na stołki, musi liczyć się z tym, że może zostać znienawidzony i w konsekwencji zaatakowany. ("Lud nie powinien bać się rządu. To rząd powinien bać się ludu")
Demokracja to władza ludu, a przecież ten napastnik też należy do ludu. Czyli ma prawo współrządzić. Na tym polega cała ironia.

aniol - 19 Października 2010, 13:08

a sprobuj na to spojrzec dalambercie w ten sposob:
moze bylo tak:
62-latek niewatpliwie chory psychicznie, ktoremu przez ostatnie miesiace wmawiano ze nie jest prawdziwym polakiem i patryjota bo w mlodosci nalezal do ZSMP (a zapisal sie zeby sie zalapac na miejsce w akademiku) nie wytrzymal presji zony- wiernej sluchaczki pewnego torunskiego radia oraz wypowiedzi pewnego prezesa o slugusach rosyjskich co odebral w swym chorym umysle personalnie
no i trachlo mu pod czupryna, chwycil za bron i poszedl odreagowac
no to kto nakrecil spirale nienawisci twoim zdaniem?
oczywiscie spekuluje bo rownie dobrze facet mogl isc zabic kochanka swojej zony, pracownika biura poselskiego ktory go oszukal przy kupnie mieszkania itp. ale dalambercie zalozyles ze ten prawdopodobnie chory czlowiek zostal podburzony wypowiedziami przeciwko PiS, a z gory skresliles wariant ze mogl wiekszosc wypowiedzi prezesa odebrac jako wymierzone w siebie
postaraj sie chociaz raz zachowac obiektywnosc, bo w swoim zacietrzewieniu zaczynasz byc coraz bardziej podobny do pana Kaczynskiego

dalambert - 19 Października 2010, 13:09

feralny por., nieboszczyk ma przeprosić, za to , ze był działaczem PiS ?właśnie takie obawy za chwile zaczną wybielajać mordercę / pewnie wariat ? A jak wariat to Kaczyński, he, he, he/ - są szmaceniem,
Nawet marszałek Schetyna oznajmił "stało się coś strasznego" a na Forum sprawa dociera jako dowcip :!:
link do informacji podany jest jako LOL :evil:

Kai - 19 Października 2010, 13:11

aniol napisał/a
prawdopodobnie chory czlowiek zostal podburzony wypowiedziami przeciwko PiS

[spekulacje mode on]albo tenże PiS w czymś go zawiódł[spekulacje mode off].

Nieistotne, zginął człowiek i to nie jest temat lol. A jak się człowiek zastanowi nad skutkami tej sytuacji, to się zaczyna zimno robić.

Winni już są

jewgienij - 19 Października 2010, 13:14

Kyle Katarn napisał/a
jewgienij, pojedynczy wybryk szaleńca nie oznacza, że kraj ogarnęło szaleństwo i że nagle zrobiło się niebezpiecznie. Równie dobrze można powiedzieć, że zabójstwo premiera Szwecji Olofa Palmego w 1986 oznacza, że Szwecję w 1986 r. ogarnęło szaleństwo i że ogólnie zaczęło tam być niebezpiecznie. Tym bardziej, że wtedy uderzono w tak wysoko postawioną osobę, a u nas tylko dokonano napadu na biuro poselskie.

Chodzi mi o szerszy kontekst, od kwietnia do głosu dochodzą wariaci za cichym pozwoleniem rządzących. Atmosfera histerii budzi niezrównoważonych. Najpierw krzyże, teorie spiskowe, potem słoik z fekaliami, teraz zabójstwo. Wymknęło się to spod kontroli, a każdy nowy wariat nakręca następnego. Nie można bezkarnie nakręcać ludzi, którzy mają nierówno pod sufitem, bo to igranie z ogniem. A od kilku miesięcy mamy festiwal szaleństwa, psycholami politycy i media grają sobie jak pionkami. Teraz byle wariat czuje się bojownikiem, bo taki klimat stworzono.

feralny por. - 19 Października 2010, 13:16

dalambert, jak narazie to Ty sobie gębę nieboszczykiem wytarłeś.
Anonymous - 19 Października 2010, 13:18

KK, posłowie nie mogą pracować bez środków. Na pewno trzeba zmienić ustawę o finansowaniu partii politycznych, ale uposażenie przeznaczone na biura i asystentów musi być z prostego powodu. Trzeba organizować spotkania, pilnować kalendarzy. Machina wyborcza i organizacja kosztują. Oczywiście, można dyskutować nad kwotą przeznaczaną na uposażenie poselskie. O immunitetach już się wypowiadałem; zresztą poseł może odpowiadać też przed Trybunałem Stanu. A co do skutków ubocznych posłowania - naturalnie, że może przewidywać to, o czym mówisz. ALE. Poseł czy senator nie mogą czuć się zagrożeni we własnym państwie, bo nie mogą wtedy skutecznie stanowić prawa.

dalambercie: jeszcze raz ci mówię, że uważam takie zachowanie, jak dzisiaj, ZA NIEDOPUSZCZALNE I SKANDALICZNE. SPRAWĘ TRZEBA WYJAŚNIĆ. Po pierwsze - zwołać Komisję Praw Człowieka i KOMISJĘ Sprawiedliwości. Po drugie - NATYCHMIAST dać ochronę posłowi, którego asystent zginął. Po trzecie - wzmocnić ochronę parlamentarzystów. Po czwarte - zmienić język. To przecież nie zaczęło się ani od Kaczyńskiego, ani od Platformy.

Konkretnym językiem debaty publicznej posługujemy się - nie mam więc wątpliwości, że za to odpowiada kontekst społeczny, który jest z jednej strony straszny, z drugiej ironiczny - od lat 90. Sam Kaczyński palił zresztą kukły Wałęsy, brał Leppera do rządu, a ludzi wynoszono w taczkach z urzędów. To się musi zmienić, musi się zmienić zwyczaj polityczny.

E: Coś się pochrzaniło i urżnęło mi kawałek posta, juz poprawione, przepraszam.

NURS - 19 Października 2010, 13:18

dalambert napisał/a
NURS napisał/a
Głównym przejawem przemysłu nienawiści, są wystąpienia niejakiego Jarosława
terebka napisał/a
Przemysł nienawiści to bzdurny frazes wymyślony przez otoczenie człowieka - a być może przez niego samego - który sam dyszy nienawiścią do wszystkiego. To hasło, z jakim budzi się każdego dnia, odwracające uwagę od tego jakim sam jest małym człowieczkiem, pozwalające mu wywrzaskiwać swoje idee i nadające mu przy okazji znaczenia męczennika

NURS napisał/a
ale może tez być tak, ze ktoś uzna, że nasz karzełek moralnego niepokoju jest największym zagrożeniem dla Polski widzianej z innej perspektywy i go po prostu odstrzeli.

nawet tu przemysł nienawiści miele swoje , tylko tak dalej, pierwszy sukces już jest.

NURS napisał, bo ma mózg i oczy. Trudno nazwać przemysłem nienawiści kogoś, kto ostrzega, ze dalsza zabawa w rewolucje pochłonie ofiary.

dalambert - 19 Października 2010, 13:21

NURS napisał/a
nasz karzełek moralnego niepokoju

fakt jest to oczywiscie wynik posadania "oczu i mózgu" a nie mały moralnie wredny epitecik artystyczny :mrgreen:
Bawta się dalej :twisted:

aniol - 19 Października 2010, 13:23

uwaga
moja ponizsza wypoweidz bedzie zimna cyniczna i wyrachowana
jak sie ktos ma poczuc urazony to niech nie czyta

Kai zastanawiasz sie nad skutkami? - zwroccie uwage ze to tragiczne wydarzenia spada z nieba partii pana prezesa - mozna bedzie w kampanii wyborczej znowu (przepraszam za okreslenie ale ciezko znalesc kulturalniejsze) zagrac trumnami

zeby nie bylo, az tak cyniczny nie jestem, zeby snuc teorie spiskowa jakoby sam pan Kaczynski stal za dzisiejszym atakiem szalenca, ale naprawde dzisiejsza tragedia jest mu bardzo na reke

dalambert - 19 Października 2010, 13:25

aniol napisał/a
zeby nie bylo, az tak cyniczny nie jestem, zeby snuc teorie spiskowa jakoby sam pan Kaczynski stal za dzisiejszym atakiem szalenca, ale naprawde dzisiejsza tragedia jest mu bardzo na reke
:bravo :bravo :bravo
ja nie twierdzę, ale się pytam - pan Lepper się kłania w pas i prosi o jeszcze :twisted:

Matrim - 19 Października 2010, 13:25

dalambert napisał/a
tworzenie atmosfery linczu

Tak jest - wszyscy nas nienawidzą, każdy chce nas zatłuc, ukamieniować, ZLINCZOWAĆ, wszyscy są przeciw nam, o my biedne owieczki prawdziwie polskie :evil:

Szlag mnie trafia. Owszem, zginęli ludzie, szarzy asystenci. Ale pół godziny później już się cyrk polityczny kręci: że to wina rządu, że rząd odpowiedzialny, że nas zażynają, ze to atak na prezesa, że to sprawa polityczny. No jasny gwint! Napastnik żyje, jedna z ofiar być może też - nie można poczekać na ustalenia i motyw???

Anonymous - 19 Października 2010, 13:26

Oczywiście, że w kampanii znowu zagrają trumnami i w Łodzi może wygrać kandydat PiSu, bo ludzie lubią wspierać czasem słabszych i atak na siedzibę PiS może ponieść partię kilka procent w górę, tak jak Smoleńsk odbudował osobistą pozycję społeczną JarKacza. Pomijam tutaj, że sam ją potem zniszczył. Ale 2-3 punkty powinni zyskać.
Kai - 19 Października 2010, 13:27

aniol napisał/a

Kai zastanawiasz sie nad skutkami?

A owszem. Ale co powiedzą politycy, powiedzmy oględnie, całkiem mnie nie obchodzi. Problem w tym, że zaczyna się sytuacja, w której wszystkie chwyty są dozwolone. Na poziomie ulicy, zwykłych ludzi. Do tej pory znana raczej ze starć subkultur. Zaczyna się robić niebezpiecznie, "wolność słowa" chyba już raczej przekroczyła granice. Wolałabym, aby nie doszło do strzelaniny na ulicy, którą będę przechodzić. W imie jakiejkolwiek partii.

baranek - 19 Października 2010, 13:28

dalambert, opamiętaj się. tam się wydarzyła tragedia, a Ty sprawiasz takie wrażenie jakbyś się cieszył, że nareszcie masz argument w dyskusji.
jewgienij - 19 Października 2010, 13:28

Miałem naiwną nadzieję, że Kaczyński zachowa się godnie i nazwie wariata zwykłym wariatem czy kryminalistą.
Ale natychmiast przekuł to w oręż antytuskowy i zrobił sprawę polityczną. Znowu krew na rękach PO.

A TVN w swoim żywiole, zaraz zaproszą Dziewulskiego, zrobią animację komputerową i będą pukać do mieszkań rodzin ofiar, żeby pytać, co czują. Żałosne.

Kyle Katarn - 19 Października 2010, 13:29

Żerań napisał/a
posłowie nie mogą pracować bez środków.

Przecież wiem, tylko że mogą się utrzymywać z innych źródeł, a posłować tylko jako "wolontariusze".
Jasne, że machina wyborcza kosztuje. Ale kiedyś ani posłowie nie otrzymywali wynagrodzenia, ani nie istniało dofinansowywanie partii z budżetu państwa (zresztą i dziś to drugie jest w wielu krajach), a jednak parlament funkcjonował.
Żerań napisał/a
O immunitetach już się wypowiadałem; zresztą poseł może odpowiadać też przed Trybunałem Stanu.

Za to może odmówić zapłacenia mandatu za złe parkowanie lub dmuchania w alkomat.
Żerań napisał/a
Poseł czy senator nie mogą czuć się zagrożeni we własnym państwie, bo nie mogą wtedy skutecznie stanowić prawa.

Owszem, ale nie powinni mieć prawa do przydzielanej ochrony ani samochodów służbowych (o helikopterach nie wspominając), tylko powinni za wszystko płacić z własnej kieszeni, jeśli ich stać. Jest policja, która chroni wszystkich obywateli, więc polityków również może chronić, bo to też obywatele.

W ogóle to warto byłoby sięgnąć do sprawdzonej metody ze starożytnych Aten - ostracyzmu. Żeby raz do roku wszyscy obywatele mieli prawo do zapisania nazwisk niepopularnych polityków, którzy zagrażają demokracji i dążą do tyranii i w związku z tym powinni zostać pozbawieni praw i wygnani z kraju na 10 lat (na przykład na tyle; może być krócej lub dłużej). Gdyby od początku istnienia demokracji w Polsce coś takiego istniało, nigdy nie byłoby problemów z Lepperem i jemu podobnymi.
Żerań napisał/a
Po drugie - NATYCHMIAST dać ochronę posłowi, którego asystent zginął. Po trzecie - wzmocnić ochronę parlamentarzystów.

Napastnik powiedział, że chciał zabić Jarosława Kaczyńskiego, a nie posła Jagiełłę. Ten asystent był dla niego tylko kozłem ofiarnym.

I niby dlaczego z pieniędzy podatników miano by zatrudniać nowych ochroniarzy? Niech posłowie sami płacą za swoją ochronę, tak jak zwykli obywatele.

Niech nam wreszcie władze udowodnią, że w Polsce jest demokracja, a nie oligarchia klasy politycznej.

Kai - 19 Października 2010, 13:30

jewgienij, on się po prostu poczuł jak wódz, za którego umierają ludzie.
Matrim - 19 Października 2010, 13:32

Kai napisał/a
on się po prostu poczuł jak wódz, za którego umierają ludzie.

Jak mesjasz, Kai. Za wodza żołnierze giną dobrowolnie, za zbawiciela - męczennicy.

Kai - 19 Października 2010, 13:36

Matrim, racja, niuans "za mnie" a "z mojego powodu" nieco mu jakby umknął.
aniol - 19 Października 2010, 13:38

dalambert napisał/a
aniol napisał/a
:bravo :bravo :bravo
ja nie twierdzę, ale się pytam - pan Lepper się kłania w pas i prosi o jeszcze :twisted:

dalambercie czytaj ze zrozumieniem prosze
nie oskarzam Kaczynskiego ze sam napuscil wariata na swoich wasali (niemniej sklaniam sie ku temu ze na dzisiejsza tragedie mialy wplyw wlasnie wypowiedzi pana prezesa a nie jego opozycjonistow)
az o taka podlosc go nie oskarzam
ale podejrzewam ze zaczynie rozgrywac kampanie wyborcza w ktorej bedzie pogrywal trumnami - a to jest obrzydliwe i podle

i jak widac z przytoczonych powyzej przykladow mialem racje

dalambert - 19 Października 2010, 13:38

baranek, z niczego się nie ciesze, ale widzę, ze przypominanie tu szanownemu towarzystwu jak to jużdziło i obrażało PiS jest nie w smak, bo przecież - wiadomo PiS jest beee i kropka,
jewgienij napisał/a
nazwie wariata zwykłym wariatem czy kryminalistą

do dziś lewica i słusznie NIE nazywa Eligiusza Niewiadomskiego "zwykłym wariatem" a wyrzuca ówczesnej prawicy tworzenie klimatu wzywającejgodo zabójstwa Pierwszego Prezydenta PR.
Atmosfera szczucia na PiS trwa od 2005 roku i nasila się coraz bardziej i co ?
Oczywiście PiS temu winien, bo jak zadekretowały autoryteta moralne PiS jest beeee.
Otóż PiS nie jest beee, a "przemysł nienawiści" przyniósł pierwsze owoce, czy chcecie to przyznać, czy nie.
Możecie dalej kota ogonem obracać i tak barwy nie zmieni.

jewgienij - 19 Października 2010, 13:41

Kyle Katarn napisał/a

I niby dlaczego z pieniędzy podatników miano by zatrudniać nowych ochroniarzy? Niech posłowie sami płacą za swoją ochronę, tak jak zwykli obywatele.

Jakich pieniędzy? Za ochronę takich lokali płaci się grosze firmom, które zatrudniają rencistów albo ludzi z grupą inwalidzką po tysiąc złotych miesięcznie. Za ludzi z licencjami nikomu się nie chce płacić. Taka ochrona nikomu nie pomoże, kiedy gość wchodzi z nożem.

Kyle Katarn - 19 Października 2010, 13:42

jewgienij napisał/a
Za ludzi z licencjami nikomu się nie chce płacić.

To już problem tych, którym się nie chce płacić.

Kai - 19 Października 2010, 13:43

dalambert, nie zauważasz drobnej różnicy w zabiciu prezydenta, a zabiciu kogoś, kto akurat jest pod ręką, bo się nienawidzi tegoż prezydenta?

Partner forum