To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta małp - Co nas wk***wia, znaczy się, irytuje

Kai - 11 Sierpnia 2010, 16:49

To się jeszcze opłaca wymienić i jak trafisz na dobry model, to Ci długo posłuży.
ketyow - 11 Sierpnia 2010, 22:04

Znaczy gwara zaginęła? Bo masz dwa lata.

PS. A mówiłem, że płyta ;P: Choć jak roczna to dziwna sprawa.

Kai - 11 Sierpnia 2010, 22:25

ketyow, u mnie w sumie to też był drugi kandydat po systemie.
Czasem to jest rok gwary, zależy, kto sprzedaje. Dopóki sama nie zaczęłam składać, też mnie próbowali oszwabiać. Widać taką mam naiwną mordę

No ale teraz, to jakby mnie roczny komp wywalał BSOD-y, mieliby mnie na karku wcześniej niż kryzys.

ketyow - 11 Sierpnia 2010, 23:54

Ten film wideo zawiera treść od partnera Sony Music Entertainment, który zablokował go w Twoim kraju na mocy praw autorskich.

Nagrałem na telefon fajny utworek, który puszczają w pracy, jakoś wpadł mi w ucho. Programikiem na kompie (a walki było naprawdę dużo, bo nagrany w fatalnej jakości) w końcu odkryłem jak się ten utwór zwie, a na koniec ponieważ jestem Polakiem to sobie nie posłucham (z bramek proxy nie ładuje się mi nic na yt). Niech im będzie, ja ściągnę i tak, a skoro Sony żałuje mi głupiego kawałka za 3 zł, nie sprzedaję już żadnych telewizorów Sony (w sumie i tak polecałem Samsungi), to będą kolejne kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy w plecy. Niech sobie walczą z piratami :twisted:

Agi - 11 Sierpnia 2010, 23:56

ketyow napisał/a
Niech im będzie, ja ściągnę i tak,

ketyow, nie propaguj piractwa. :evil:

ketyow - 12 Sierpnia 2010, 00:03

A tam takie piractwo, w innych krajach mogą słuchać za free a u nas nie. To Sony rasizm propaguje.
Agi - 12 Sierpnia 2010, 00:17

Nie chodzi o skalę, tylko o fakt.
Witchma - 12 Sierpnia 2010, 08:30

ketyow, pan w serwisie znalazł taką konfigurację kości RAMu, że działa... uwaga! po zamienieniu ich miejscami przestaje :D
ketyow - 12 Sierpnia 2010, 09:49

Płyta może nie wyrabia z zasilaniem układów i wystarczy podkręcić napięcia jak wspominałem, albo poluźnić timingi na ramie. A zamiana kości powodująca ponowne działanie to już sposób z czasów starożytnych, od zarania dziejów komputerowych stosowany :) Może jedna kość trochę wyższego potrzebuje napięcia, a na jednym z gniazd spadek jest większy i nie daje rady. Ale jak zawsze mówię - tam gdzie się zaczynają komputery, tam się kończy logika :wink:

A wkurza mnie słońce. Nie mogę powiedzieć, że mam wakacje, więc nie chcę żeby było gorąco i żeby rano raptem po kilku godzinach snu mnie budziło, kiedy to mam na 12 i powinienem się wyspać :|

Adon - 12 Sierpnia 2010, 10:34

Kai napisał/a
Nic nie robią IMHO. Dopiero jak zaczniesz naciskać. Co to ja w pracy IT nie mam? Zawsze wszystko jest ważniejsze.

A SLA slyszala? ;P:

Witchma, dlatego generalnie oplaca sie wydac odrobinke wiecej i kupic plyte porzadnej firmy zamiast takiego np. Aszrota (Asrocka). Od lat jestem wierny Gigabyte'owi i jeszcze nigdy mnie nie zawiodl.

Witchma - 12 Sierpnia 2010, 10:36

Adon, ale ja właśnie mam Gigabyte'a... :roll:

edit:

A w poprzednim komputerze miałam ASrocka, który działał 6 lat (intensywnie) i nadal ma się dobrze...

Adon - 12 Sierpnia 2010, 10:39

Najlepszym tez, najwyrazniej, sie zdarza. :wink: Ale zeby roczna plyta? :shock:
Kai - 12 Sierpnia 2010, 10:41

Adon napisał/a
A SLA slyszala? ;P:

Jeśli nawet, to nie kojarzy.

Prawdę mówiąc, składany przez kogoś komp - raz dałam się nabrać i starczy. Dobrej jakości płyta główna, pamięci, procesor - i komp służy 10 lat. Bezproblemowo - powiedzmy, 9, bo już trochę świruje. Ale jak sobie sama wira nie zafundowałam, to nigdy żadnych problemów nie miałam.

Adon, nie ma prawidłowości, każda może się sprawować dobrze lub źle. Ja mam MSI, syn Epoxa, tak jak się Epox żre z pamięciami, to nie pytaj, a już u kolegi Epox, wprawdzie nowszy, ale hula bez problemu. MSI wszystko znosiło do tej pory, chyba mu już po prostu czas.

Na razie w nowym mam Asusa, przetestowany, więc nie powinien świrować. Niedawno była rozmowa o twardych dyskach, podobno Seagate są be, u mnie jeszcze żaden nie podpadł.

Adon - 12 Sierpnia 2010, 11:05

SLA - ale to tylko w powaznym IT, a nie w firmach serwisowych w garazu. I wtedy pewne rzeczy naprawde sa wazniejsze, ale dla uzytkownika zawsze jego sprawa jest ta nie cierpiaca zwloki - normalna rzecz.

Generalnie nie ma prawidlowosci, zgoda. Setki plyt przeszly mi przez rece i najlepsze byly wlasnie od Gigabyte'a, nieodzalowanego Abita, MSI i Asusa, ale przeciez zdarzaja sie czasem elementy wykonane gorzej, wadliwe, eksploatowane w innych niz prawidlowe warunkach etc. etc.

Kai, a co masz przeciwko skladanym przez kogos kompom? To w koncu tez zalezy od tego kto sklada, ale bardziej, tego, kto przygotuje konfiguracje.

Kai - 12 Sierpnia 2010, 11:38

Adon, a na przykład to, że jeśli dana osoba się nie zna, to nawet przedstawiciele znanej firmy się nie wahają, żeby coś przykombinować. Na przykład montują z danej płyty - za którą zapłaciło się w całości - tylko to, co wchodzi do kompa. Przynajmniej tak było za czasów, kiedy ten mój pierwszy dziadek był montowany. Jak zaczęłam sprawdzać co powinnam była dostać, a co dostałam, to się z lekka wku... Włącznie z tym, że wsadzili tańszą wersję, bez karty sieciowej.

Drugi komp konfigurował mi "specjalista" (chyba właśnie taki garażowy serwisant), potem się okazało, że nie umie odróżnić DDR od DDR-2... Ale przynajmniej na tym się nauczyłam, bo rozebrałam i złożyłam po swojemu, przy okazji sporo się dowiadując. Pamięci wymieniła mi znajoma hurtownia, bo ta, w której Mistrz kupował, nie chciała :evil: .

To ja dziękuję i postoję, skorzystam z konfiguratora, a resztę przemyślę sama.

Adon - 12 Sierpnia 2010, 11:43

:shock: Jak on to zrobil nie moge pojac. DDR2 wbil w sloty dla DDRek? :shock: Ze jak?! :shock:
A to ze tak robili, jak piszesz, to wiem. Kupowalo sie sprzet, to tego co w pudelku od plyty, czy grafiki, nie uswiadczylo sie w komplecie, nawet instrukcji. Dlatego zawsze sam sobie skladalem kompy, i zreszta nie tylko sobie, i zawsze z moich skladakow bylem zadowolony, bo mialem w kompie dokladnie to, co chcialem miec.

Kai - 12 Sierpnia 2010, 12:31

Adon napisał/a
:shock: Jak on to zrobil nie moge pojac. DDR2 wbil w sloty dla DDRek? :shock: Ze jak?! :shock:

Ano tak właśnie.
Jak komp nie działał, powiedział, że to pewnie przez zasilacz, że złącze nie takie. Kupiłam porządniejszy, cichszy, z odpowiednim złączem, ale dalej nie działało, no więc po kolei wyjmowałam i nosiłam do sprawdzenia procek, płytę, wreszcie przyszło do wkładania z powrotem pamięci - nijak nie wchodziły. Zadzwoniłam, a on "Dociśnij mocniej!" Noż durna nie jestem, wiem ile może płyta drukowana wytrzymać, zaczęłam sprawdzać z fakturą, z instrukcją, googlać - no i znalazłam, czemu mi się wcięcie mijało... :twisted: Jedyne, na co sobie pozwoliłam, to komentarz "No to już wiem, dlaczego dzieci nie masz..." :twisted:

Teraz też odkupiłam od znajomego używkę, ale ponieważ jest naprawdę informatykiem i składał dla siebie. I tak wolałabym sama, ale na tej klasy komp mnie jeszcze zwyczajnie nie stać.

ketyow - 12 Sierpnia 2010, 21:58

Ale to jest fizycznie niewykonalne, żeby włożyć DDR do slotu DDR2. Poza tym najlepiej mieć po prostu kogoś zaufanego, jam jest garażowiec i nikt na mnie nie narzekał dotąd ;P:
Kai - 12 Sierpnia 2010, 22:10

ketyow, a jednak wsadził, nie wiem jak, możliwe, że częściowo wystawały, nie widziałam dokładnie. Ważne, że nie chodziło i że nic nie było widać. OK, oddam mu sprawiedliwość, uświadomił mi, że to wszystko jest dla ludzi, zwłaszcza technicznych, teraz się nie boję sama wszystkiego robić, ale sam był totalnym lamerem, jak tak teraz patrzę z perspektywy.

Poza tym to był DDR2 do slotu DDR. I jeszcze przez parę tygodni zaklinał się że mi znajdzie przejściówkę. No, ale jak Kai nie weźmie wszystkiego w swoje szpony, to wiadomo...

rybieudka - 13 Sierpnia 2010, 01:04

Wku*wia mnie atmosfera wokół przygotowań do ślubu. Dzisiaj w pewnym momencie stwierdziliśmy z Moją Lepszą Połową, że gdybyśmy zakładali taką ilość nerwówki to byśmy stwierdzili, że pier*olimy cały ten biznes, bo jak wytrzymaliśmy ze sobą tyle lat bez (ponad 8 już lekko) to w sumie po co się tylko denerwować. A to dopiero cywilny z niewielkim obiadem dla najbliższej rodziny. Za rok ma być kościelny i wesele... już mi się odechciewa... serio. A smutne to sumie, prawda? Jeszcze tylko dwa dni... potem (OBY!) będzie lepiej.
ketyow - 13 Sierpnia 2010, 10:53

Forum muli. Codziennie, to najwolniej otwierająca się strona z jakiej korzystam. I nie mogę już patrzeć na kanapki. Obiad jem raz w tygodniu max, całe dnie na kanapkach. Na widok chleba mnie skręca, ale nie będę robił obiadu o 22, a w normalnych godzinach - praca.
Adon - 13 Sierpnia 2010, 11:04

Heh, mam to samo, ot, urok wyjazdow. Znaczy, moglbym wracac wczesniej, zeby ugotowac cos porzadnego, ale szkoda mi czasu - po pracy wole zwiedzac.
robert70r. - 14 Sierpnia 2010, 10:20

Ipla - twierdzi, że nie ma połączenia z serwerem..., chciałem se coś fajnego oglądnąć, a będę chyba musiał tą całą Iplę wywalić i zainstalować od zera. Ino mi się jakoś dziś nie chce. No i wkurza mnie, bo nie wiem, czy to coś da. :evil:
Martva - 14 Sierpnia 2010, 10:41

Ipla tez mnie wkurza, o. Zainstalowała się z nowym gadu, a własciwie chyba nie jest mi specjalnie potrzebna, tylko się chce aktualizować i ciągle o coś marudzi.

A teraz przede wszystkim wkurza mnie moje ciało, tez by mu sie reinstalacja przydała :evil:

Fidel-F2 - 14 Sierpnia 2010, 10:43

Martva napisał/a
Ipla
to TV internetowe tak? Jest tam co sensownego do oglądania?
Agi - 14 Sierpnia 2010, 10:56

Padł jeden z domowych komputerów.
Martva - 14 Sierpnia 2010, 11:01

Fidel-F2 napisał/a
to TV internetowe tak?

Ja nie wiem co to jest i do czego to służy. Jak się instalowało nowe gg to powiedziało ze musi mieć iplę. A ipla zajmuje się chyba głównie robieniem reklam i wyskakujących okienek, i wkurzaniem ludzi ;)

dalambert - 14 Sierpnia 2010, 11:01

Relacjoner Polsatowski na okoliczność jarmarku Dominikańskiego w Gdańsku :
" .. i na straganach pełno jest kolekcjonerskich sztukasów..." :shock: :evil:

Rodion - 14 Sierpnia 2010, 11:06

Jaka wersja i po ile? Biorę :twisted:
Fidel-F2 - 14 Sierpnia 2010, 11:06

to spore te stragany muszą być,

Partner forum