To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 7 Lutego 2011, 13:17

o ku...

Matrim, dziecko drogie, i co z Tobą zrobić?

Matrim - 7 Lutego 2011, 13:23

Fidel-F2, na szczęście to nie twój problem.
Matrim - 7 Lutego 2011, 18:17

Tak na marginesie to Mickiewicz i Słowacki tylko w parze stanowili by odpowiedź: hydra była w "Odzie do młodości", a Emilia Plater w "Śmierci Pułkownika" pana Mickiewicza, ale to Słowacki napisał "Grób Agamemnona". O ile literaci mają rację...

terebka! Gdzie zagadka? :)

terebka - 8 Lutego 2011, 01:02

Łokej ;) Powinno być proste:

Co się aż tak niezwykłego wydarzyło przed laty w Pszczelniku koło Myśliborza w województwie zachodniopomorskim, że co roku mieścinę tę, co liczy sobie kilka domów na krzyż, odwiedza prezydent Litwy?

Tylko proszę nie góglać.

Fidel-F2 - 8 Lutego 2011, 07:42

Urodził się tam?

edit: ok wygooglałem

Fidel-F2 - 9 Lutego 2011, 10:51

no i?
dalambert - 9 Lutego 2011, 10:57

Oj Fidel-F2, tez wygooglałem, bo nie miałem pojęcia, może jeden hrabek wiedzieć, było nie było mieszka w pobliżu, więc mogło mu się o uszy obić.
a swoją drogą wydarzenia warte spopularuzowania.

terebka - 9 Lutego 2011, 11:08

Okej, to jak nikt nie odpowie, za dwie godziny sam to zrobię ;P A potem, kto pierwszy ten zada kolejne pytanie.

Dalambert, mieszkam niecałe 20 kilometrów od tego miejsca.

dalambert - 9 Lutego 2011, 11:22

No to moze ja bezczelnie podspojleruję pytanie i się jakiś mądry jednak znajdzie.
Panie i panowie miłośnicy awiacji i jej dziejów , nie samymi Żwirkiem i Wigurą dzieje loynictwa stoją ! Do cholery :twisted:

terebka - 9 Lutego 2011, 11:28

Dobrze mówi! Nabić Mu fajkę Złotym Zielem :D
terebka - 9 Lutego 2011, 12:19

Nie masensu przedłużać.

Para lotników litewskich. Steponas Darius i Stasys Girenas. 15 lipca 1933 wzbili się w powietrze swoim Bellanca CH-300 Pacemakerem, z zamiarem pokonania Atlantyku bez międzylądowań. Start miał miejsce w Nowym Jorku, meta miała być w Kownie - wszystkiego 7186 km. Zabrakło około 650 km. Rozbili się 17 lipca o godzinie 0:36 w lesie w okolicy Pszczelnika.

Pierwszy chętny zadaje.

dalambert - 9 Lutego 2011, 12:38

terebka, jeszcze o tym, może ktoś z miłośników lotnictwa coś doda toż to, to latadło musiało mieć poteżne zbiorniki. Z Nowego Yorku do Kowna bez międzylądowania, czy jednak gdzieś lądowali po drodze ?
No i sam pomnik to Obelisk z napisami w czerech językach - niemiecki litewski, angielski, polski - oraz pomnik jak piszą w "kształcie krzyża jagiellońskiego" widziałeś to ? jak to wygląda? Na ziemi leży podwójny krzyż , czy "kolumna Gedymina" ?

terebka - 9 Lutego 2011, 12:51

Historia jest mi znana. Znane są mi nazwiska obu lotników - w Myśliborzu są szkoła i skwer ich imienia. Nie zdarzyło mi się jeszcze odwiedzić samego miejsca, ot tak się jakoś złożyło. Faktem jest, że jak wystartowali, tak wylądowali dopiero około Pszczelnika

Poniżej fragment oświadczenia posła Czesława Hoca z 22 lipca 2008 r, dotyczącego tego właśnie wydarzenia:

Cytat
Ponieważ w tamtych czasach cały świat pasjonował się lotnictwem, dwaj piloci postanowili podjąć się przelotu bez lądowania na trasie Nowy Jork-Kowno. Lot na dystansie 7100 km byłby drugi pod względem długości w historii lotniczych rekordów. Cała litewska emigracja wówczas zbierała pieniądze na zakup samolotu, o lotnikach pisały wszystkie gazety. Darius i Girenas zakupują samolot, któremu dają na imię oczywiście Lituanica. 6-miejscowa maszyna została przed startem poważnie przerobiona: zamontowano dodatkowe zbiorniki paliwa zamiast foteli, zrezygnowano z radiostacji oraz przyrządów nawigacyjnych, by pozyskać więcej miejsca.

Darius i Girenas wystartowali z lotniska w Nowym Jorku 15 lipca 1933 r. Już sam start Litwinów był bardzo trudny z powodu wyjątkowo przeciążonego samolotu. Do ostatniego metra toczył się po pasie. Eksperci uznali później to za jeden z najbardziej ryzykownych startów w historii lotnictwa. Pozbawieni radia Darius i Girenas zmuszeni byli do zrzucania pisemnych meldunków: zrzucali je nad Nową Finlandią, potem nad Szkocją. Pogoda stale się pogarsza, burza się nasila. Zmieniają nieco kurs.

17 lipca 1933 r. ok. 0.36 samolot z Litwinami rozbił się w lesie koło Pszczelnika. Przelecieli 6411 km, do Kowna zabrakło im niespełna 690 km. Był to drugi wynik jeśli chodzi o odległość przelotu przez Atlantyk bez międzylądowania.

robert70r. - 10 Lutego 2011, 13:22

... to może ja...
Co to jest panegiryk
Pytanie łatwe, jak sądzę.

Fidel-F2 - 10 Lutego 2011, 13:26

przeciwieństwo pamfletu tudzież paszkwila
robert70r. - 10 Lutego 2011, 14:24

Czyli uroczysty tekst pochwalny w formie, w sumie dowolnej literacko.
Fidel-F2, jedziesz z koksem. :bravo

Fidel-F2 - 10 Lutego 2011, 20:16

Proste na szybko

Japończycy wymykombinowali pewne okręty-hybrydy Ise i Hyuga. Co to za wynalazki i skąd pomysł na ich stworzenie?

dalambert - 11 Lutego 2011, 08:14

Coś mi sie tłucze po pamięci, że mieli zaprojektowane do zrobienia 4 superpancerniki - Yamato itd.
ale jak się zaczeli tłuc z USA to się okazało, że przydatniejsze są lotniskowce, a nie miotające z dział pociski okrety, no i zaczęli przbudowywac na lotniskowce będace w stoczniach przyszłe pancerniki. W sumie nie za wiele z tego wyszło...
Tak lecę z głowy , czyli z niczego :wink: , więc może wogóle to nie to....

Fidel-F2 - 11 Lutego 2011, 08:34

Nie to nie to choć to też ciekawe. Faktycznie Japonia planował 5 pancerników typu Yamato (Yamato, Musashi, Shinano, nr111, nr797). Dwa pierwsze powstały zgodnie z planem i zatonęły pod ciosami lotnictwa pokładowego US Navy, trzeci tak jak mówisz ukończono jako lotniskowiec - teoretycznie wszedł do służby ale nie był jeszcze w pełni wyposażony a w swym pierwszym i ostatnim rejsie napotkał USS Archerfish który posłał go na dno salwą torped. Dzięki temu Archerfish stał się okrętem podwodnym który zatopił największy w historii okręt wojenny. W przypaku czwartego budowę przerwano i nigdy nie ukończono, piątego zaś nie zaczęto nawet budować, zamówienie zostało anulowane.

Czekam dalej na poprawną odpowiedź.

Sandman - 11 Lutego 2011, 09:25

Z tego co pamiętam, to mieli chopla na punkcie możliwości startu samolotów z pokładów różnych okrętów, przystosowywali do tego pancerniki i pod koniec wojny okręty podwodne. O coś takiego chodzi?
feralny por. - 11 Lutego 2011, 09:59

Tak, Ise i Hyuga to były hybrydy pancernika z lotniskowcem. W istocie przebudowano stare pancerniki, pozostawiając im dziobowe wieże artylerii głownej a na rufie budując namiastkę pokładu startowego. Namiastkę, bo o ile się nie mylę okręty te nie mogły przyjmować na pokładzie loądujących samolotów, a jedynie je wyrzucać w powietrze. Skad się takie pomysły biorą to nie wiem, w tym wypadku zadecydowała chyba niemożnośc uzupełnienia strat wśród lotniskowców.
Fidel-F2 - 11 Lutego 2011, 22:08

Sandman był pierwszy ale feralny por. znacznie bardziej precyzyjny więc on zadaje.
feralny por. - 12 Lutego 2011, 15:25

Pytanie:
Jakiego państwa armia, jako pierwsza na świecie przyjęła do uzbrojenia pistolet samopowtarzalny?

Witchma - 12 Lutego 2011, 15:29

Niemiec? Przepraszam, pytanie aż się prosi to, żeby strzelać ;)
feralny por. - 12 Lutego 2011, 15:38

Niemcy się zdecydowali osiem lat później. Pytanie jest odrobinę podchwytliwe.
nureczka - 12 Lutego 2011, 16:30

Austrowęgry?
feralny por. - 12 Lutego 2011, 16:36

E nie. A-W zajmują drugie miejsce w tym konkursie i o rok wyprzedzają Niemców. ;P:
Iwan - 12 Lutego 2011, 16:47

Rosja
Adanedhel - 12 Lutego 2011, 16:53

Stawiałbym na Anglików.

Zaraz podamy wszystkie mocarstwa, a okaże się, że pierwsze było jakieś Peru ;P:

nureczka - 12 Lutego 2011, 16:54

Adanedhel napisał/a
że pierwsze było jakieś Per

Albo Szwajcaria :)

Partner forum