Summa Technologiae - Fotografia
Dunadan - 27 Kwietnia 2011, 06:39
ketyow, ja tam nie wiem, to dla mnie czarna magia a już jakoś za stary chyba jestem na naukę wszystkiego od nowa. Np próbowałem skumać o co biega w formatach 1080i i 1080p i z tymi całymi interliniami i nie dałem rady
ketyow - 27 Kwietnia 2011, 12:59
Kiedyś trafimy razem na konwent jakiś, to Ci przeplot wytłumaczę
Dunadan - 27 Kwietnia 2011, 16:28
ketyow, nie no, "mniej więcej" kumam kwestia zastosowania odpowiednich ustawień w oprogramowaniu. Bo mi z 25 latek wychodzą 2 sekundy filmu przy 25fps
ketyow - 27 Kwietnia 2011, 16:38
Dwa pola powinien przeliczyć na jedną klatkę, a najwyraźniej przelicza jedno pole na jedną klatkę. Nie wiem czego tam używasz, ale kilka metod jest deinterlacingu, w niektórych wypadkach składa klatkę z dwóch pól i jest nieciekawie, bo obraz się przy ruchu rozjeżdża - częsty efekt zgrywania filmu z kamery do postaci cyfrowej, ale pewnie już to przerabiałeś
Dunadan - 7 Maj 2011, 22:47
Czy tylko ja to focę?
:]
ketyow - 7 Maj 2011, 23:05
My już dawno po świętach jajka zjedliśmy
Dunadan - 8 Maj 2011, 00:03
ketyow,
A tu można sobie z SDO obejrzeć: http://sdo.gsfc.nasa.gov/data/aiahmi/dayform.php czad.
ketyow - 8 Maj 2011, 00:15
Wow, niektóre genialne są
http://sdo.gsfc.nasa.gov/...3_1024_0304.jpg
Dunadan - 8 Maj 2011, 08:47
ketyow, a odpaliłeś sobie filmik? wybierz datę sprzed paru dni i wersję 1024. Wbije cię w ziemię jak już się ściągnie. Pooglądaj sobie w różnych widmach.
Dunadan - 30 Maj 2011, 06:55
Moja kolejna przymiarka do timelapse. Polecam Full HD
http://youtu.be/PD60Rk2CUIc
Zainstalowałem programik który steruje aparatem z kompa. Niestety ma jakieś niepojęte dla mnie ograniczenie że zdjęcie może się robić najszybciej co 10 sekund i może zrobić 1000 zdjęć w serii. Po jaką cholerę takie ograniczenia wprowadzać? :-/ kupno zewnętrznego sterownika w najbliższym czasie mnie nie ominie :-/
Fidel-F2 - 30 Maj 2011, 09:37
następnym razem wybierz jakąś bardziej dramatyczną pogodę
Dunadan - 30 Maj 2011, 14:40
Fidel-F2, spoko, bawię się przecież a ta jest już całkiem dramatyczna, miałem szczęście, że tyle obłoczków na niebie. Któregoś dnia, może dziś pokombinuję z zachodem ale tam jest wyższa szkoła jazdy ( zmiana ekspozycji ) no i przydałoby się mieć w pełni konfigurowalny sterownik :-/
Dopiero się uczę, sporo przede mną ale się zajarałem :] fajna rzecz. Tyle że nieco droga żeby robić takie filmiki jak tu: http://timescapes.org/ trzeba mieć furę sprzętu.
fealoce - 30 Maj 2011, 19:46
Test na to, jak dobrze rozróżniamy odcienie barw
Im niższy wynik, tym lepiej....nie przyznam się, ile mi wyszło
joe_cool - 30 Maj 2011, 20:58
Mię wyszło 0 Co mnie w sumie dziwi, bo mnie od dwóch dni głowa nap... znaczy bardzo boli i ledwo na oczy patrzę...
Witchma - 30 Maj 2011, 20:59
Mnie wyszło 8, a ile można maksymalnie zdobyć punktów?
joe_cool - 30 Maj 2011, 21:05
Im mniej, tym lepiej. Z tego, co widziałam, najgorszy wynik dla mojej klasy wiekowej wynosił 1700 czy coś koło tego. Wynik 0 to perfect color vision
Ziemniak - 30 Maj 2011, 21:06
10 Jak na faceta całkiem nieźle
merula - 30 Maj 2011, 21:21
się zdziwiłam - 0
Dunadan - 4 Czerwca 2011, 18:34
C'mon, nikt nie foci?
Po kliknięciu będzie większe.
ketyow - 4 Czerwca 2011, 19:47
Dunadan, na to trzeba mieć pieniądze. I czas
Dunadan - 4 Czerwca 2011, 20:07
ketyow, e, tam. Można nawet analogiem fajnie pofocić:
ketyow - 4 Czerwca 2011, 20:11
Ja mam tylko kompakt za 450 zł, ponadto brak umiejętności, bo żeby ustawić sobie parametry zdjęcia takie jakie ja chcę, muszę się nieźle nakombinować z wyborem theme'a (na szczęście ISO można zmieniać). I zdjęcia są ładne z daleka i tylko przy dziennym świetle Mało tego, odkąd wrzuciłem zdjęcia klifu na wątek o morzu, nie miałem ani razu okazji, żeby wyjść i coś poprztykać. Za to mój ojciec jest leśnikiem i od *beep* siedzi w fotografii, to fajne rzeczy tworzy w lesie. No i ostatecznie, jakbym już uznał, że coś pocykam i wrzucił do tego wątku, to pewnie zostałbym zjedzony za amatorszczyznę
Dunadan - 4 Czerwca 2011, 20:15
ketyow, sprzedaj kompakta kup Nexa 3 na promocji ( ok, trzeba będzie nieco dołożyć ale to nie jakieś kosmiczne pieniądze ). Albo kup analoga
Pozdrów tatę, jestem po leśnym na SGGW
ketyow - 4 Czerwca 2011, 20:21
Dunadan, po pierwszym rejsie kupię coś mocnego (tzn. jeszcze dwa lata) Będą pieniądze i będę po całym świecie pływał, to fotografia stanie się trochę moim drugim życiem. Mam nadzieję.
Dunadan - 4 Czerwca 2011, 20:24
ketyow, napisz coś więcej. Jaki rejs? :]
fealoce - 5 Czerwca 2011, 00:03
Ja sporo pstrykam ale nie bardzo jest się czym chwalić...
Dunadan - 5 Czerwca 2011, 00:25
fealoce, trzeba focić, pokazywać i sie uczyć
Dosłownie sprzed paru chwil. Polazłem focić obłoki srebrzyste ale nic nie było. Musiałem zadowolić się zachodem księżyca, bolidem(!!! mój pierwszy w życiu! ) i foceniem gwiazd. Oto rezultaty:
ketyow - 5 Czerwca 2011, 00:35
Księżyca to od ojca mogę wyciągnąć świetne, tylko nie wiem kiedy będę go widział. A jeśli o rejs chodzi, to studiuję kierunek, po którym pływa się po świecie - generalnie (bo można też i być na statkach co na ląd nie schodzą w ogóle) - elektryk okrętowy. Ale pierwszy rejs na którym zarobię będzie na 6 semestrze, a ja zacząłem od nowa kolejne studia i kończę drugi. Po czwartym za to wypływamy na Spitzbergen, tam to można by natrzepać pięknych fot, tylko wtedy raczej będę nadal z dziadowskim kompakcikiem.
Dunadan - 5 Czerwca 2011, 00:44
ketyow, ależ ci zazdroszczę tych rejsów... Spitzbergen... kurde niedawno myślałem nad pracą w Svalbarzie ale to nie takie proste
ketyow - 5 Czerwca 2011, 01:00
To jest jeden z powodów dla których rzuciłem poprzedni kierunek. Kumpel pokazał mi foty po dwóch czteromiesięcznych rejsach, no i się zakochałem
|
|
|