To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - Fotografia

Dunadan - 27 Kwietnia 2011, 06:39

ketyow, ja tam nie wiem, to dla mnie czarna magia a już jakoś za stary chyba jestem na naukę wszystkiego od nowa. Np próbowałem skumać o co biega w formatach 1080i i 1080p i z tymi całymi interliniami i nie dałem rady :mrgreen:
ketyow - 27 Kwietnia 2011, 12:59

Kiedyś trafimy razem na konwent jakiś, to Ci przeplot wytłumaczę :)
Dunadan - 27 Kwietnia 2011, 16:28

ketyow, nie no, "mniej więcej" kumam :mrgreen: kwestia zastosowania odpowiednich ustawień w oprogramowaniu. Bo mi z 25 latek wychodzą 2 sekundy filmu przy 25fps :shock:
ketyow - 27 Kwietnia 2011, 16:38

Dwa pola powinien przeliczyć na jedną klatkę, a najwyraźniej przelicza jedno pole na jedną klatkę. Nie wiem czego tam używasz, ale kilka metod jest deinterlacingu, w niektórych wypadkach składa klatkę z dwóch pól i jest nieciekawie, bo obraz się przy ruchu rozjeżdża - częsty efekt zgrywania filmu z kamery do postaci cyfrowej, ale pewnie już to przerabiałeś

Dunadan - 7 Maj 2011, 22:47

Czy tylko ja to focę? ;P:

:]

ketyow - 7 Maj 2011, 23:05

My już dawno po świętach jajka zjedliśmy ;P:
Dunadan - 8 Maj 2011, 00:03

ketyow, ;P:
A tu można sobie z SDO obejrzeć: http://sdo.gsfc.nasa.gov/data/aiahmi/dayform.php ;) czad.

ketyow - 8 Maj 2011, 00:15

Wow, niektóre genialne są
http://sdo.gsfc.nasa.gov/...3_1024_0304.jpg

Dunadan - 8 Maj 2011, 08:47

ketyow, a odpaliłeś sobie filmik? wybierz datę sprzed paru dni i wersję 1024. Wbije cię w ziemię jak już się ściągnie. Pooglądaj sobie w różnych widmach.
Dunadan - 30 Maj 2011, 06:55

Moja kolejna przymiarka do timelapse. Polecam Full HD :)

http://youtu.be/PD60Rk2CUIc

Zainstalowałem programik który steruje aparatem z kompa. Niestety ma jakieś niepojęte dla mnie ograniczenie że zdjęcie może się robić najszybciej co 10 sekund i może zrobić 1000 zdjęć w serii. Po jaką cholerę takie ograniczenia wprowadzać? :-/ kupno zewnętrznego sterownika w najbliższym czasie mnie nie ominie :-/

Fidel-F2 - 30 Maj 2011, 09:37

następnym razem wybierz jakąś bardziej dramatyczną pogodę :wink:
Dunadan - 30 Maj 2011, 14:40

Fidel-F2, spoko, bawię się przecież ;) a ta jest już całkiem dramatyczna, miałem szczęście, że tyle obłoczków na niebie. Któregoś dnia, może dziś pokombinuję z zachodem ale tam jest wyższa szkoła jazdy ( zmiana ekspozycji ) no i przydałoby się mieć w pełni konfigurowalny sterownik :-/
Dopiero się uczę, sporo przede mną ale się zajarałem :] fajna rzecz. Tyle że nieco droga ;) żeby robić takie filmiki jak tu: http://timescapes.org/ trzeba mieć furę sprzętu.

fealoce - 30 Maj 2011, 19:46

Test na to, jak dobrze rozróżniamy odcienie barw
Im niższy wynik, tym lepiej....nie przyznam się, ile mi wyszło :?

joe_cool - 30 Maj 2011, 20:58

Mię wyszło 0 :shock: Co mnie w sumie dziwi, bo mnie od dwóch dni głowa nap... znaczy bardzo boli i ledwo na oczy patrzę...
Witchma - 30 Maj 2011, 20:59

Mnie wyszło 8, a ile można maksymalnie zdobyć punktów? :D
joe_cool - 30 Maj 2011, 21:05

Im mniej, tym lepiej. Z tego, co widziałam, najgorszy wynik dla mojej klasy wiekowej wynosił 1700 czy coś koło tego. Wynik 0 to perfect color vision :D
Ziemniak - 30 Maj 2011, 21:06

10 :mrgreen: Jak na faceta całkiem nieźle ;P:
merula - 30 Maj 2011, 21:21

się zdziwiłam - 0
Dunadan - 4 Czerwca 2011, 18:34

C'mon, nikt nie foci? :|

I na koniec słonko z caaaałą masą plam:

Po kliknięciu będzie większe.

ketyow - 4 Czerwca 2011, 19:47

Dunadan, na to trzeba mieć pieniądze. I czas ;P:
Dunadan - 4 Czerwca 2011, 20:07

ketyow, e, tam. Można nawet analogiem fajnie pofocić:

ketyow - 4 Czerwca 2011, 20:11

Ja mam tylko kompakt za 450 zł, ponadto brak umiejętności, bo żeby ustawić sobie parametry zdjęcia takie jakie ja chcę, muszę się nieźle nakombinować z wyborem theme'a (na szczęście ISO można zmieniać). I zdjęcia są ładne z daleka i tylko przy dziennym świetle ;P: Mało tego, odkąd wrzuciłem zdjęcia klifu na wątek o morzu, nie miałem ani razu okazji, żeby wyjść i coś poprztykać. Za to mój ojciec jest leśnikiem i od *beep* siedzi w fotografii, to fajne rzeczy tworzy w lesie. No i ostatecznie, jakbym już uznał, że coś pocykam i wrzucił do tego wątku, to pewnie zostałbym zjedzony za amatorszczyznę :wink:
Dunadan - 4 Czerwca 2011, 20:15

ketyow, sprzedaj kompakta kup Nexa 3 na promocji ;) ( ok, trzeba będzie nieco dołożyć ale to nie jakieś kosmiczne pieniądze ). Albo kup analoga ;P:

Pozdrów tatę, jestem po leśnym na SGGW ;)

ketyow - 4 Czerwca 2011, 20:21

Dunadan, po pierwszym rejsie kupię coś mocnego (tzn. jeszcze dwa lata) :) Będą pieniądze i będę po całym świecie pływał, to fotografia stanie się trochę moim drugim życiem. Mam nadzieję. :wink:
Dunadan - 4 Czerwca 2011, 20:24

ketyow, napisz coś więcej. Jaki rejs? :]
fealoce - 5 Czerwca 2011, 00:03

Ja sporo pstrykam ale nie bardzo jest się czym chwalić... :wink:
Dunadan - 5 Czerwca 2011, 00:25

fealoce, trzeba focić, pokazywać i sie uczyć ;)

Dosłownie sprzed paru chwil. Polazłem focić obłoki srebrzyste ale nic nie było. Musiałem zadowolić się zachodem księżyca, bolidem(!!! mój pierwszy w życiu! ) i foceniem gwiazd. Oto rezultaty:

ketyow - 5 Czerwca 2011, 00:35

Księżyca to od ojca mogę wyciągnąć świetne, tylko nie wiem kiedy będę go widział. A jeśli o rejs chodzi, to studiuję kierunek, po którym pływa się po świecie - generalnie (bo można też i być na statkach co na ląd nie schodzą w ogóle) - elektryk okrętowy. Ale pierwszy rejs na którym zarobię będzie na 6 semestrze, a ja zacząłem od nowa kolejne studia i kończę drugi. Po czwartym za to wypływamy na Spitzbergen, tam to można by natrzepać pięknych fot, tylko wtedy raczej będę nadal z dziadowskim kompakcikiem.
Dunadan - 5 Czerwca 2011, 00:44

ketyow, ależ ci zazdroszczę tych rejsów... Spitzbergen... kurde niedawno myślałem nad pracą w Svalbarzie ale to nie takie proste :D
ketyow - 5 Czerwca 2011, 01:00

To jest jeden z powodów dla których rzuciłem poprzedni kierunek. Kumpel pokazał mi foty po dwóch czteromiesięcznych rejsach, no i się zakochałem :)

Partner forum