To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Rafał Dębski

MOFFISS - 6 Maj 2009, 17:13

Gustaw G.Garuga napisał/a
MOFFISS, od dłuższego czasu jątrzysz.

mam wątpliwości, więc pytam...
A nauka płynie z tego prosta jak drut, szczególnie dla nauczycieli ;P:

Gustaw G.Garuga - 6 Maj 2009, 17:23

Wątpliwości to jedno, forma ich wyrażania to drugie. I EOT w tym temacie, bo to wątek o Rafale Dębskim.
MOFFISS - 6 Maj 2009, 17:28

Gustaw G.Garuga napisał/a
Wątpliwości to jedno, forma ich wyrażania to drugie. I EOT w tym temacie, bo to wątek o Rafale Dębskim.

jako zadośćuczynienie proponuje, aby RD obwołał się ostatecznie daREDevilem

da - bo to po rosyjsku tak, a wiemy że RD tłumaczy teksty z rosyjskiego
RED - bo jest rednacz i są inicjały RD
evil - diabli wiedzą, czego się można po nim spodziewać
:bravo

Piech - 6 Maj 2009, 17:35

MOFFISS, RD dał Ci wyraźnie do zrozumienia, że nie życzy sobie żebyś mu wymyślał nicki. Nie rozumiesz po ludzku?
Hubert - 6 Maj 2009, 17:39

Coś tam kiedyś widziałem na FF. Tylko że według mnie to były zwykłe zgrywy.
A logo przypomina nieco to stare, jeszcze SFowe.

jewgienij - 6 Maj 2009, 17:44

Chyba mi się to zaczyna nie podobać.
ed.
Mam nadzieję, że to żart

Witchma - 6 Maj 2009, 17:45

jewgienij napisał/a
Chyba mi się to zaczyna nie podobać.

Mnie się nie podoba opis planowanej zawartości, bo okładkę jestem w stanie przeżyć, szczególnie, że książka mi się podobała :)

Gustaw G.Garuga - 6 Maj 2009, 18:02

OK, komiks o Wędrowyczu jakoś mnie nie rajcuje. Ale co poza tym mamy nowego? Tylko zmienioną (i to nie jakoś drastycznie - tytuł mógł być przecież np. pionowo ;) ) szatę graficzną oraz zapowiedź tekstów z importu. Jeśli tych ostatnich nie będzie więcej niż jeden na numer i nie będą autorstwa samych nudnych Amerykanów, to da się przeżyć.

Ale ostatniolinijkowe hasełko "I to nie koniec niespodzianek" to marketingowa kula w płot, niestety.

gorat - 6 Maj 2009, 18:11

Takim tekstem to najwyżej mi włos na głowie zjeżyli. Bełkot propagandowy.
Ale może przenieśmy się z tymi rozważaniami do tematu pisma :P:

MOFFISS - 6 Maj 2009, 18:26

gorat napisał/a
Bełkot propagandowy.
Ale może przenieśmy się z tymi rozważaniami do tematu pisma :P:

Nie za bardzo, skoro daREDevil przestał być osobą prywatną - RD, a został powołany na rednacz, czyli osobę publiczną :oops:

edit:
Piech napisał/a
MOFFISS, RD dał Ci wyraźnie do zrozumienia, że nie życzy sobie żebyś mu wymyślał nicki. Nie rozumiesz po ludzku?

taka tradycja jest, że forumowicze nadają nicka. Jeśli się przyjmie to nie ma zmiłuj :wink:

jewgienij - 6 Maj 2009, 18:31

Witchma napisał/a
Mnie się nie podoba opis planowanej zawartości, bo okładkę jestem w stanie przeżyć, szczególnie, że książka mi się podobała :)

Okładka jest super, książka, znając teksty autora, zapewne też - ale miejsce na nią jest na ostatniej stronie, wśród reklam, nie na pierwszej.

Ta atmosfera "Top Secret" wokół nowego naczelnego, a teraz przyszłości pisma, trochę zaszkodziła jednak. Wzbudza podejrzenia.
Ze strony RD na razie same ogólniki ( "będą zmiany, ale nie będzie szoku "- strasznie to populistyczne i niekonkretne :lol: ), a tymczasem na stronie FS już twarde konkrety - fabryczna okładka i komiks według Pilipiuka. Czemu nie położono od razu kart na stół? Nie żeby cały business plan :wink: na forum dawać, ale przynajmniej poinformować forum, jaki kierunek pismo obiera.

No nic. Ufam Fabryce, fajni to ludzie są, ufam Rafałowi, bo jeszcze fajniejszy. Być może demonizuję, a pismo właśnie na naszych oczach rozkwita. Oby.

MOFFISS - 6 Maj 2009, 18:36

jewgienij napisał/a

No nic. Ufam Fabryce, fajni to ludzie są, ufam Rafałowi, bo jeszcze fajniejszy. Być może demonizuję, a pismo właśnie na naszych oczach rozkwita. Oby.

Też nic nie mam do daREDevila, ale jakoś początek niezbyt fortunny...

Gustaw G.Garuga - 6 Maj 2009, 18:42

Ja nie mam nic przeciwko takim okładkom - swego czasu broniłem okładek filmowych NF, a co dopiero mówić o książkowych! Tylko pytanie, czy będą to okładki fantastyczne, czy też możemy się niebawem spodziewać pięknego, ale niefantastycznego husarza z Samozwańca Komudy. No i czy będą na przemian z "niezaangażowanymi".

Trzeba jednak przyznać, że trochę za dużo tego dobrego w pierwszym numerze po zmianie właściciela. No i ten nieszczęsny "nie koniec niespodzianek", że się tak powtórzę...

shenra - 6 Maj 2009, 19:00

MOFFISS napisał/a
Też nic nie mam do daREDevila, ale jakoś początek niezbyt fortunny...
skończ już z tym "daredevilowaniem" bo zapychasz wątek RD zaczyna się to robić niesmaczne. Jaki niefortunny początek? A według Ciebie co powinno być? Fajerwerki i może druk za free? :|
gorat - 6 Maj 2009, 19:00

MOFFISS napisał/a
taka tradycja jest, że forumowicze nadają nicka. Jeśli się przyjmie to nie ma zmiłuj
To powiedz do Sapka... tfu, Sapkowskiego "Sapek" i nie dziw się, jak (zgodnie ze znanymi mi relacjami kronikarzy) dostaniesz w papu - metodą obojętnie inwazyjną czy nieinwazyjną. Pewne granice są.

A to, co FS w newsie dała, to mogło być za plecami rednacza, który dopiero będzie się dowiadywał, co konkretnie dostał w prezencie :P:

jewgienij - 6 Maj 2009, 19:00

G.G.G. - ale okładki zagranicznych filmów czy gier są dla nas neutralne.
Tutaj będzie podział - na autorów FS oraz tych z innych wydawnictw, dla których zabraknie miejsca na "widoku". Nie wiem, czy to będzie przyjemne dla jednych i drugich.

RD - 6 Maj 2009, 19:28

News to news. Powiedziałem już kilka razy, że rewolucji nie będzie. Chyba że uznajemy za rewolucję lekką zmianę czcionki czy dodanie komiksu (który wszak już gościł na łamach czasopisma). Poczekajcie z ocenami na zawartość numeru i wtedy walcie we mnie jak w bęben.

jewgienij
Bardzo pochopnie wyciągasz wnioski. Zapewniam Cię, że jeśli dobry tekst da mi np. Wegner czy Kosik, to dopilnuję, aby informacja o tym została zamieszczona wołami na okładce, choć to autorzy niefabryczni (a ten drugi jest w ogóle konkurencją). W tym przypadku liczy się format pisarza i rzetelna informacja, a nie tylko grafika, która ma przede wszystkim przyciągać oko klienta.

MOFFISS - 6 Maj 2009, 19:42

gorat napisał/a
MOFFISS napisał/a
taka tradycja jest, że forumowicze nadają nicka. Jeśli się przyjmie to nie ma zmiłuj
To powiedz do Sapka... tfu, Sapkowskiego Sapek

nie upieram się przy nicku, ale to jest nasze forum, chyba że się mylę. :cry: Skoro w czasach historycznych przyjęto taką regułę jako wyraz szacunku dla forumowiczów, to dlaczego jej nie kontynuować? Jak macie inne propozycje to dlaczego ich nie zamieszczacie, w końcu do kompromisu dojdzie.

shenra - 6 Maj 2009, 19:46

MOFFISS napisał/a
nie upieram się przy nicku, ale to jest nasze forum, chyba że się mylę. Skoro w czasach historycznych przyjęto taką regułę jako wyraz szacunku dla forumowiczów, to dlaczego jej nie kontynuować? Jak macie inne propozycje to dlaczego ich nie zamieszczacie, w końcu do kompromisu dojdzie.
na tej zasadzie to pozmieniajmy nicki wszystkim. :|
jewgienij - 6 Maj 2009, 19:48

RD napisał/a
jewgienij
Bardzo pochopnie wyciągasz wnioski. Zapewniam Cię, że jeśli dobry tekst da mi np. Wegner czy Kosik, to dopilnuję, aby informacja o tym została zamieszczona wołami na okładce, choć to autorzy niefabryczni (a ten drugi jest w ogóle konkurencją). W tym przypadku liczy się format pisarza i rzetelna informacja

Ani przez chwilę w to nie wątpiłem. Gorzej z wielkim jak wół nazwiskiem np. Rafała Kosika czy Roberta Wegnera z moją, Twoją czy Dawidową okładką w tle, kiedy na przykład żadnych naszych tekstów w takim numerze nie będzie.
Słowem, nie ma co gadać, poczekajmy kilka numerów. Przez ten czas nie będę już psioczył :D , tylko trzymał kciuki za Twoją pracę. Powodzenia!

Martva - 6 Maj 2009, 19:50

MOFFISS napisał/a
nie upieram się przy nicku, ale to jest nasze forum, chyba że się mylę. :cry:

MOFFISS, czy jeśli postanowimy jako forum zwracać się do Ciebie PFFISSIOR, to rozumiem ze też to zaakceptujesz?

MOFFISS - 6 Maj 2009, 19:55

shenra napisał/a
na tej zasadzie to pozmieniajmy nicki wszystkim. :|

tradycja dotyczy rednacz, tak ostatnio orzekł NURS, mam też podać linka... do jego wypowiedzi?
Co wy tacy drażliwi się staliście? Jakbym zalogował się na FF co najmniej. Wybacz shenra, ale nie rozumiem zjadliwości w twojej wypowiedzi. Czy dlatego, że zapytałem o zmiany w SFF&H? Bo RD sobie nie życzy? To niech zmieni reguły. Zapoda, od dzisiaj JA ustalam NOWE reguły forum i koniec kropka. Ma do tego prawo, ba nawet obowiązek, co by uniknąć zadrażnień, albo nieporozumień.

shenra - 6 Maj 2009, 19:59

MOFFISS, ciągniesz temat, na który ewidentnie nie uzyskasz szczegółowych odpowiedzi od razu.
MOFFISS napisał/a
Zapoda, od dzisiaj JA ustalam NOWE reguły forum i koniec kropka.
Co Cię to tak męczy? Czy z nastaniem poniedziałku miał się świat do góry nogami wywrócić? Skoro moja wypowiedź jest zjadliwa, to jak nazwać Twoje? :|
Gustaw G.Garuga - 6 Maj 2009, 20:00

Istotnie jest różnica między okładkami filmowymi czy growymi a książkowymi - mój argument pada :?

Po kilku miesiącach będziemy widzieć i wiedzieć, jaka jest tendencja. Ale źle nie będzie :)

MOFFISS - 6 Maj 2009, 20:01

shenra napisał/a
to jak nazwać Twoje? :|

lekko neurotycznie w granicach perwersji

shenra - 6 Maj 2009, 20:01

MOFFISS napisał/a
lekko neurotycznie w granicach perwersji
chciałbyś. pff
dzejes - 6 Maj 2009, 20:02

Nooo, ciekawe kiedy nowy rednacz rozgoni towarzycho, bo zaraz mu taki burdel w wątku zrobią, że nic, tylko zaprosić k***ę i złodzieja ;P:
Navajero - 6 Maj 2009, 20:05

Spokojnie ludziska :) Fabryka jest właścicielem pisma i na pewno wyciągnie z tego pewne korzyści. Inaczej jej pracownicy byliby grupką frajerów. A biorąc pod uwagę fabryczne sukcesy - raczej nie są. Natomiast od tego do ignorowania autorów niefabrycznych droga daleka. I wcale nie chodzi tu o jakąś działalność charytatywną - po prostu, jeśli pismo ma być wiarygodne, musi prezentować pełne spektrum. Zresztą - jakim znakomitym lepem na autorów będzie ;P: Nikt rozsądny nie pozbawiłby się tego atutu na rzecz przyjemności płynacej z sekowania "obcych" :mrgreen: Tak więc jeszcze raz - spokojnie ;)
Fidel-F2 - 6 Maj 2009, 20:05

MOFFISS, skończ z tym daREDevilem bo to żenujace jest, nick durny wzięty od jakiegoś cieniasa w lateksie czy innych majtkach. Rzygać się chce od tych Twoich propozycji.
RD - 6 Maj 2009, 20:07

MOFFISS napisał/a
To niech zmieni reguły. Zapoda, od dzisiaj JA ustalam NOWE reguły forum i koniec kropka.

Na razie forum wciąż dowodzi NURS, więc nie zamierzam zmieniać reguł. Nie zamierzam tez ich zmieniać w przyszłości.
A nick proponowany przez Moffissa tak czy inaczej nie ma szans się przyjąć, chociażby dlatego, że zwyczajnie do mnie nie pasuje. Już prędzej DRUID (Dębski Rafał Uroczy I Drobiutki) :mrgreen: :D :mrgreen:

Partner forum