To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

mBiko - 17 Stycznia 2011, 20:37

Dawna, miara długości. Angielska lub anglosaska.
nureczka - 17 Stycznia 2011, 20:39

mBiko, w Twoje ręce.
mBiko - 17 Stycznia 2011, 20:59

Co lub kto łączy egipskiego Ra z wyspą Rapa Nui oraz Tygrysem?
merula - 17 Stycznia 2011, 23:25

Thor Heyerdahl
mBiko - 18 Stycznia 2011, 00:42

Bardzo dobrze.
merula - 18 Stycznia 2011, 08:47

To ja szybciutko i łatwo.
Jakie miasto ma rejestrację KTT?

dalambert - 18 Stycznia 2011, 08:55

Katowice ?
Agi - 18 Stycznia 2011, 09:09

dalambert, Katowice mają SK, a KTT to dla zmyłki Zakopane dostało. :mrgreen:
dalambert - 18 Stycznia 2011, 09:20

Kotlinka Tatrzansko Turbaczowa :wink: tyz piknie :mrgreen:
Agi - 18 Stycznia 2011, 09:38

dalambert napisał/a
Kotlinka Tatrzansko Turbaczowa :wink: tyz piknie :mrgreen:

Troszkę inaczej to działa. :mrgreen:
K - Małopolska
TT - Powiat Tatrzański

Od zawsze bawiło mnie rozszyfrowywanie rejestracji pojazdów mijanych na drodze.
Teraz jest to bardzo łatwe, wystarczy pamiętać symbole województw, czyli pierwszą literę numeru, druga i trzecia są z reguły pierwszą i drugą literą nazwy powiatu, tu pomaga mi zamiłowanie do geografii. Oczywiście, miasta wojewódzkie i byłe wojewódzkie mają tylko dwie litery na początku numeru rejestracyjnego. Bardzo podoba mi się rejestracja Leszna - PL, a bawi rejestracja Słupcy - PSL i Kościana - PKS.
Ale "wykład" zrobiłam. :wink: :mrgreen:

merula - 18 Stycznia 2011, 09:53

Agi, tak jest.
Też lubię tę zabawę i trafiłam kilka bardzo wdzięcznych "skrótów".

Matrim - 18 Stycznia 2011, 14:30

A mieszkańcy Bielska-Białej mają przerąbane. Wszyscy agenci...
Agi - 18 Stycznia 2011, 23:34

Gdzie znajdował się Pałac Saski i co się z nim stało?
dalambert - 19 Stycznia 2011, 00:08

Na placu Saskim w Warszawie / Piłsudskiego, Hitlera, Zwyciestwa, Piłsudskiego/ . Włsciwie to sam Pałac Saski został rozebrany po Powstaniu Listopadowym, a na jego miejscu wzniesiona wspaniała kolumnada łączaca pozostałe dwa skrzydła boczne przebudowane w stylu późnego klasycyzmu, pod tąż kolumnadą umieszczono w latach dwudziestych XX wieku grób Nieznanego Żołnierza.
Wysadzony przez Niemców w powietrze po Powstaniu Warszawskim, nie został do dziś odbudowany, jedyne co pozostało to grób Nieznanego Żołnierza.

Agi - 19 Stycznia 2011, 00:19

dalambert, byłam pewna, że to Ty odpowiesz.
Bardzo dobrze, zadajesz.

dalambert - 19 Stycznia 2011, 00:24

No jeszcze nie spię to,
w pobliżu Pałacu Saskiego znajdował się drugi pałac - od czyjego nazwiska był nazywany i jaka to instytucja mieściła się tam w okresie międzywojennym, czyli za II RP. :?:

Agi - 19 Stycznia 2011, 00:53

Chodzi Ci o Pałac Brühla?
Tam było Ministerstwo Spraw Zagranicznych.

dalambert - 19 Stycznia 2011, 08:15

Agi, No włąśnie :D , aczkolwiek tam była siedziba ministra , głównie znana zamieszkiwaniem tam Józefa Becka, ministerstwo zostało rozbudowane i do dzisiaj ma siedzibę w alejach Szucha.
Oczywiście zadajesz :!:

O 11, 40 Agi GDZIE JESTEŚ :?:

Agi - 19 Stycznia 2011, 13:15

dalambert napisał/a
O 11, 40 Agi GDZIE JESTEŚ :?:

O 11.40 byłam zajęta.

Ugoda perejasławska - kto ją zawarł, jakie były główne warunki?

dalambert - 19 Stycznia 2011, 13:18

Chmielnicki sprzedał Ukrainę ruskim, za cenę utrzymania rodziny u władzy.
Agi - 19 Stycznia 2011, 15:20

Ping - pong się zrobił :wink:
dalambert, zadajesz.

dalambert - 20 Stycznia 2011, 08:05

Troszeczke, ale dopiero dziś się pojawiam , co do ugody to było to w 1654, a carunio Aleksy po zprzysiężeniu jej przez radę kozuniów odmówił przysięgi argumentując iż on "samodierżaqwnyj" jest i przysięgać poddanym zamiaru nie ma. Tak zbuntowane chamy wyszły na durni,,,,

Wspominaliśmy tu plac Saski w Warszawie, przed jego kolumnadą postawiono pewien pomnik który w latach dwudziestych XX wieku zastąpił ks. Józef Poniatowski -
Co to był za pomnik i komu wzniesiony ?

Adanedhel - 20 Stycznia 2011, 21:12

Czy to nie był aby pomnik polskich oficerów, walczących po rosyjskiej stronie w powstaniu listopadowym?
dalambert - 20 Stycznia 2011, 22:02

Adanedhel, Uznaje, bo wiesz gdzie dzwonią
To był tzw pomnik generałów którzy w Noc Listopadowa odmówili przyłączenia się do powstańców i zostali pomordowani.Odsłonięty w 10 rocznicę Nocy Listopadowej składał się z ogromnego żeliwnego obelisku otoczonego przez 8 lwów i z czterema carskimi orłami mającymi na piersiach orły polskie.
Zadajesz . :D

Adanedhel - 21 Stycznia 2011, 09:40

Koniec lat 60 i początek 70. The G.T.O.'s. Niby grupa, która pod kierownictwem Zappy nagrała jedną płytę. Ale tak naprawdę czym była i czego skrótem jest G.T.O.?
Adanedhel - 21 Stycznia 2011, 18:00

Było ich w sumie siedem. Miss Pamela, Miss Sparky, Miss Lucy, Miss Christine, Miss Sandra, Miss Mercy i Miss Cinderella.
baranek - 21 Stycznia 2011, 18:08

one w sumie to chyba 'grupiskami' były. nie pamiętam rozwinięcia skrótu, ale tłumaczono go, podobno niesłusznie całkiem, jako określenie preferencji seksualnych tych pań. że niby 'dziewczęta zawsze razem', czy 'tylko dziewczęta' - znaczy bez chłopców. a płyta, moim zdaniem, mocno średnia.
Adanedhel - 21 Stycznia 2011, 18:49

Bingo. Nazywano je "groupie group", a były najbardziej znanymi groupie w USA, jeśli nie na świecie. Lista muzyków, z którymi poszły do łóżka, byłaby długa.
W sumie dobrze też przetłumaczyłeś nazwę. Zwykle rozwija się ją jako "Girls Together Outrageously", ale mogło tam być jakiekolwiek słowo na "O".
I nie twierdzę, że płyta była dobra :)

Zadajesz.

baranek - 21 Stycznia 2011, 19:10

nie bardzo mam pomysł, tak że proszę - pierwszy chętny.
Fidel-F2 - 21 Stycznia 2011, 19:21

Który polski okręt "zdobył" miasto w czasie IIwś i co to było za miasto?

He he he

Partner forum