To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Anonymous - 2 Października 2010, 12:18

No i proszę, jak widać rozumiemy się z jewgienijem. :D (a myślałem, że do tego nigdy nie dojdzie:D) Nawet jeśli z Palikotem się nie zgadzam (tzn w kwestiach gospodarczych - wiwat liberalizm! - może i tak, ale światopoglądowo już jednak bliżej mi do PO), to jego nowy ruch może być ciekawą odmianą. Wyborcy, którzy głosują na zasadzie "mniejszego zła" raczej nie zagłosują, bo boją się powrotu PiSu do władzy. Prędzej obstawiałbym część zwolenników SLD (swoją drogą nie masz racji, jewgieniju, rosnące notowania SLD pokazują, że chyba znaleźli sposób na wyjście z marazmu) i niezależnych. Tych, którzy nie chodzą na wybory, lub są zmęczeni polityką i nie głosują. Ich jest gdzieś pięćdziesiąt procent. Przy dobrej kampanii...kto wie? Nie skreślałbym go jeszcze. Nie przy poparciu startowym graniczącym z progiem wyborczym. Gdyby na starcie miał 1%, jak Jurek, czy feministki, to co innego. Pamiętajcie o jednym - Palikot nie gra o zwycięstwo w wyborach, w przeciwieństwie do PO i PiS. Podobnie, jak SLD gra o zaistnienie. Nie zdziwiłbym się, gdyby w nowym Sejmie była PO, SLD, PiS i właśnie Palikot - kosztem np. takiego PSL...
Kai - 2 Października 2010, 12:20

Żerań napisał/a
Podobnie, jak SLD gra o zaistnienie.

Pytanie, czy będzie wiedział co z tym zrobić, jeśli przypadkiem zaistnieje. Na pewno częściowo jako kuriozum, ale gdyby umiał to wykorzystać...

dalambert - 2 Października 2010, 12:21

Żerań napisał/a
Prędzej obstawiałbym część zwolenników SLD (
Żerań napisał/a
właśnie Palikot - kosztem np. takiego PSL...

Weź Ty się zdecyduj - Festyniarz gra na obskubanie SLD, PSL to gminne pazerniaki zawsze te 5-6% utłuką :mrgreen:

Anonymous - 2 Października 2010, 12:23

Nie powiedziałem, że Palikot odbierze zwolenników PSL, tylko że na jego miejsce może wskoczyć do Sejmu. A to z tego powodu, że ci, co głosują na wsi na Pawlaka et consortes spokojnie mogą zagłosować na PiS. Im to bez różnicy. A że Palikot gra na oskubanie SLD - oczywiście, że gra. Sam jest lewicowcem światopoglądowym (nie gospodarczym). IMO wystarczy zabranie 2-3% SLD, 2 PO i przyciągnięcie jednego z osób, które nie głosują. Kurde, to jest do zrobienia.

E: Kai, ja teraz jestem już całkowicie pewien, że on bardzo dobrze wie, co robi i dokąd zmierza (w dłuższej perspektywie) - do premierostwa.

ihan - 2 Października 2010, 12:30

A na kij u premierostwo? Rozumiem, w partię można się zabawić, ale jaki biznes z premierostwa?
Fidel-F2 - 2 Października 2010, 12:30

dalambert napisał/a
Cóż festyniarz chory na medioholizm wyzywa do krucjaty
to o Kaczyńskim chyba
Kai - 2 Października 2010, 12:33

Żerań, zmierzać, a osiągnąć, to jak widać po Pewnym Panu całkiem dwie różne rzeczy. Aczkolwiek chyba ciekawa byłabym takiego eksperymentu.

ihan, coś w rodzaju wisienki na torcie, pokazać, że potrafi nawet w tak niepewnym środowisku, jakim jest polski elektorat. Pytanie, czym ich skusi? Skoro ma kasę i w sumie robi co chce, zapewne chce także pokazać, że może zrobić więcej (w sensie premierostwa, nie tego, czym się wykaże na tym stanowisku).

Anonymous - 2 Października 2010, 12:45

Czym może skusić? Ano tym. Dla mnie to za ostre, ale komuś może się podobać, soł...Poczekamy na kongres, zobaczymy co ma do zaoferowania:-)
dalambert - 2 Października 2010, 12:51

Fidel-F2 napisał/a
o o Kaczyńskim chyba

jestes jak szeregowiec Krupa, któremu wszystko sie d***Maryni kojarzyło, cóz taki tramwajowy antyklerykalizm skrzyżowany z kaczomanią - tyż piknie ;P:

jewgienij - 2 Października 2010, 12:54

Żerań napisał/a
No i proszę, jak widać rozumiemy się z jewgienijem. :D (a myślałem, że do tego nigdy nie dojdzie:D)

Nie bądź takim fatalistą :wink:

Żerań napisał/a
Prędzej obstawiałbym część zwolenników SLD (swoją drogą nie masz racji, jewgieniju, rosnące notowania SLD pokazują, że chyba znaleźli sposób na wyjście z marazmu)

To chyba szczyt możliwości tej ekipy. Wątpię, czy nawet uda się powtórzyć. Oni sami byli chyba zaskoczeni tym wynikiem i nie bardzo wiedzą, co dalej. Ostatnio Napieralskiego widziałem w tv na grzybach. Jeśli lewicowego elektoratu szuka w lesie, to życzę powodzenia. Być może chce zbierać procenty na PSL-u, ale przydałby się większy rozmach w momencie, kiedy skrajna prawica wyleciała gdzieś poza orbitę. Samo podśmichiwanie się teraz z PIS-u to żadna sztuka.

Co do Palikota, pamiętajmy, że to człowiek z głową do interesów. Samobójcze akcje nie leżą w charakterze ludzi, którzy dorobili się dużych pieniędzy. Kaczyński może odgrywać wielki teatr romantyczny i widzenia księdza Piotra, ciągnąc partię na dno, ale nie przedsiębiorca. Nawet przy największych ekscesach w PO zawsze lądował miękko na czterech łapach. Więc albo ma wszystko poukładane, albo instynkt go zawiódł.

ihan - 2 Października 2010, 12:55

Jak dotąd żaden z tych postulatów nie wywołuje mojego sprzeciwu. Interesowałyby mnie za to mocne kwestie socjalne z mocnym odcięciem żłobu nierobom rozmaitym.
dalambert - 2 Października 2010, 12:58

jewgienij napisał/a
Co do Palikota, pamiętajmy, że to człowiek z głową do interesów. Samobójcze akcje nie leżą w charakterze ludzi, którzy dorobili się dużych pieniędzy.

Pamiętasz ustawe o finansowaniu partii politycznych, jak chwyci ten pan i jego ruch w wyborach do sejmu powyżej 3 % to się załapie na 4 letnią dotacje / coś około 6 milionów zł/ i bedzie miał git.

ihan - 2 Października 2010, 13:06

W totka można wygrać więcej.
dzejes - 2 Października 2010, 13:16

dalambert napisał/a
jak chwyci ten pan i jego ruch w wyborach do sejmu powyżej 3 % to się załapie na 4 letnią dotacje / coś około 6 milionów zł/ i bedzie miał git.

Czyli cirka eabłt 1% obecnego majątku Palikota.

dalambert - 2 Października 2010, 13:30

dzejes, majątek majątkiem, a zywa gotówka gotówką, dla idei to on się nie wygłupia.
dzejes - 2 Października 2010, 13:35

A mi się właśnie wydaje, że dla idei. Gość ma swój własny, prywatny samolot, ma gigantyczne pieniądze (o czym myślę sporo osób zapomina nazywając go klaunem, czy głupkiem), Ferrari to może mieć piętnaście, więc zamiast tego partie sobie chce założyć.

EDIT: Do tego pieniądze z dotacji to strasznie marny interes. Najpierw trzeba sporo włożyć, jest ryzyko, że się progu nie przekroczy, do tego kontrole są skrupulatne, a na parasol rządzących nie będzie mógł liczyć. Nie kalkuluje się.

dalambert - 2 Października 2010, 13:45

dzejes napisał/a
Czyli cirka eabłt 1% obecnego majątku Palikota.

wejdź na Sejm - poseł Palikot i zobacz ile on ma majątku, a potem takie dyrdymały głos w/g Ciebie 6milonow to 1% jego majątku więc wyceniasz go na 600 milionów.
Pan poseł przyznaje sie do
1250000 zł w gotowce
33000 euro
akcji Dzierway'u seria AA 500 000, seria AB 2500000 /dochodu nie dają/
mieszkanie 85 metrów
samolotu Cesna
trzech niezłych aut i
a no i około 2 000 000 długów ;P:

Tak, ze ta żywa gotóweczka z polityki to wcale nie żły interes jest :!:

A jak się ma Stowarzyszenie polityczne, co w Wyborach startowało, a nie partie polityczną, to i kontrole znacznie mniej precyzyjne są :twisted:

dzejes - 2 Października 2010, 13:49

kontroluje się sposób wydatkowania, bez względu na to, kto dostał.

A Palikot tak jakoś nagle mocno zbiedniał. O jakieś -set milionów złotych. Ciekawe.

ihan - 2 Października 2010, 13:49

dalambercie, jakby to był taki interes co drugi Polak miałby własną partię. Czyżbyś nie doceniał rodaków?
Anonymous - 2 Października 2010, 13:49

Rany, znowu muszę się zgodzić z jewgienijem. :shock: Żaden przedsiębiorca nie podejmuje działania, jeśli nie widzi chociaż promyczka nadziei na sukces. Więcej powiem; przedsiębiorcy często idą pod prąd. Warren Buffet, jeden z najbogatszych ludzi świata, byłby tutaj znakomitym przykładem - kiedy był kryzys finansowy w USA wszyscy sprzedawali akcje, pozbywali się niechcianych firm itp. Buffet kupował. I wcale nie wyszedł, jak Zabłocki na mydle. Jeśli Palikot zakłada partię polityczną, to musiał wcześniej dokonać analiz, badań społecznych. Może się mylić i nie wejść do Sejmu, może i partia jest kolejną zabawką; tego nie wykluczam. Ale na pewno wszystko przemyślał. To był błazen, ale nie idiota.

dalambert - prawdę powiedziawszy nie mamy zielonego pojęcia, co Palikot tak naprawdę posiada. Była kiedyś afera w sprawie "słupów Palikota", ale sprawę umorzono. Tak na dobrą sprawę wiemy tylko tyle, ile oficjalnie posiada. A on sam pisze o tym, że ma 30 milionów (w obrazach itp).

Kai - 2 Października 2010, 13:49

dalambert napisał/a
Pan poseł przyznaje sie do

"Przyznaje się" to słowo-klucz, Dalambercie

dalambert - 2 Października 2010, 13:51

dzejes, wujo Googiel - Sejm- Palikot i wchodzisz na jego stronę sejmową- a tam są jego oświadczenia majątkowe z ostatnich 4 lat. Z tamtąd cytowałem.
Ile ma to nie wiem wiem ile oświadcza :wink:

dalambert - 2 Października 2010, 13:53

ihan, jeszcze trzeba w wyborach powyżej 3% głosów załapać, ale to juz Wy mu załatwicie :P
dzejes - 2 Października 2010, 13:53

dalambert napisał/a
dzejes, wujo Googiel - Sejm- Palikot i wchodzisz na jego stronę sejmową- a tam są jego oświadczenia majątkowe z ostatnich 4 lat. Z tamtąd cytowałem.

A Polmos Lublin to za wafelka oddał. Samolot, o którym zapomniał wypełniając oświadczenie majątkowe w spadku po babci dostał.

NURS - 2 Października 2010, 13:57

dalambert napisał/a
Cóż festyniarz chory na medioholizm wyzywa do krucjaty, ale ubaw :mrgreen:

Ale nie spinajcie się, z błazna księcia nie będzie ;P:

skoro z kurdupla jest koszykarz, to i z błazna może być książę :twisted:

ihan - 2 Października 2010, 13:58

dalambert napisał/a
ihan, jeszcze trzeba w wyborach powyżej 3% głosów załapać, ale to juz Wy mu załatwicie :P

Jakie Wy?, grzecznie pytam.

dalambert - 2 Października 2010, 14:00

ihan, Wy kochane moje Forumiaki - już tu się paru zdeklarowało co na niego będzie glosować ;P:
Kai - 2 Października 2010, 14:01

dalambert, na przykład ja, o ile nie pojawi się rozsądniejsza i bardziej realna opcja.
Martva - 2 Października 2010, 14:01

A być może że ja.
NURS - 2 Października 2010, 14:03

dalambert napisał/a
ihan, Wy kochane moje Forumiaki - już tu się paru zdeklarowało co na niego będzie glosować ;P:

tak, dalambercie oddam głos na jego partię.

Partner forum