Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
dalambert - 31 Grudnia 2010, 13:21
Kruk Siwy, i wspomniane oppracowanie i googel / ten zresztą za tym opracowaniem/ podają , ze sie zdrowo z naszymi tłukła aż pod Radzymin z północy mni.. przez Łomże i Bugu forsowanie doszła. Potem stała przez parę miesięcy w Mińsku Mazowieckim.
Kruk Siwy - 31 Grudnia 2010, 13:24
Fenks. A przy okazji potem kawaleria w służbie niemieckiej bardzo się rozrosła. Kozacy SS, nieźle brzmi, co?
Fidel-F2 - 31 Grudnia 2010, 13:24
Nie jest to starcie tej brygady ale jedna z nielicznych bitew gdzie kawaleria starła sie z kawalerią. Tym razem nasi byli górą. Wspominam bo kilka razy brałem udział w uroczystościach organizowanych z tej okazji w Krasnobrodzie (jest kilka zdjęć z tego wydarzenia w linku z mojej stopki). Aktorem tej bitwy był 25 Pułk Ułanów Wielkopolskich którego imię nosi Roztoczańska Konna Straż Ochrony Przyrody, moja, można by rzec 'macierzysta' jednostka.
Szczegóły w linku poniżej tak gwoli edukacyjnego aspektu wątku.
http://pl.wikipedia.org/w...nobrodem_(1939)
dalambert - 31 Grudnia 2010, 13:30
Właśnie pamiętałem, ze było we wrześniu jedno starcie w pełni kawaleryjskie , ale gdzie i kto z kim tom nie wiedział , dzięki Fidel-F2,
Kruk Siwy - 31 Grudnia 2010, 13:30
Znaczy Rajtarzy Bamberscy nie byli malowanym wojskiem.
Mimo braku łączności z feralnym myślę, że dalambert może zadawać.
dalambert - 31 Grudnia 2010, 13:38
Jedna z najpiękniejszych batalistycznych scen filmowych, atak szkockiej piechoty we mgle -walki rozpoczęły się w Nowy Rok. a sama bitwa / pięknie maszerowali i równie piknie w kuper brali/ odbyła się 8 stycznia -
Co to za wojna ? i KIEDY to było ?
Dla znawców o jaki film chodzi ?
Fidel-F2 - 31 Grudnia 2010, 18:02
Już wiem skąd feralny wziął tą pierwszą brygadę kawalerii, ostatnie Militaria XXw. Mogłem wcześniej zajrzeć.
aniol - 1 Stycznia 2011, 23:46
| dalambert napisał/a | Jedna z najpiękniejszych batalistycznych scen filmowych, atak szkockiej piechoty we mgle -walki rozpoczęły się w Nowy Rok. a sama bitwa / pięknie maszerowali i równie piknie w kuper brali/ odbyła się 8 stycznia -
Co to za wojna ? i KIEDY to było ?
Dla znawców o jaki film chodzi ? |
z daty i ze szkotow wychodzi mi ze Nowy Orlean w 1815tym (ale u Kłosowicza wyczytalem ze mgla byla 1ego stycznia a wtedy to sie z armat strzelali, a 8ego to o 4tej rano ruszylo natarcie - o mgle nie wspomina) w wojnie amerykansk-brytyjskiej
film - nie mam zielonego pojecia, przyznam sie ze nawet w googlu zaczalem grzebac ale on tez nie wie...
dalambert - 2 Stycznia 2011, 10:34
aniol, Brawo jednak ktoś trafił - film byl z lat piędziesiatych wspaniały atak szkotów we mgle rozstrzelany " nz czuja" przez hamerykańców .
aniol,
dawaj dalej
aniol - 2 Stycznia 2011, 13:24
zapodalbys dalambercie tytul filmu....
a co do pytania
ta sama bitwa czyli Nowy Orlean styczen 1815
obydwie strony uzywaly do wzmocnienia szancow artyleryjskich bardzo nietypowych rzeczy
czego uzyli amerykanie a czego brytyjczycy?
dalambert - 2 Stycznia 2011, 13:36
aniol, właśnie w tym problem, ze zapamietała mi sie scena brytyjskiego ataku, zresztą znakomita, a film to jakiś, Czarny / Czerwony/ pirat czy korsarz / za cholerę tez wygooglać nie mogłem, o skomplikowanej fabule o jakimś renegacie co to na łojczyzny łono jednak powraca / hamerycki oczywiście/ - nie mylić z "Karmazynowym piratem".
terebka - 3 Stycznia 2011, 12:28
dalambert, byłby to Korsarz
Z lektury przygodówek Longina Jana Okonia pozostali mi Jean i Perre Lafitte w pamięci.
aniol - 3 Stycznia 2011, 12:59
ha! jak sie juz zna tytul to dalej jest latwiej
http://www.youtube.com/watch?v=OEhG7q0Ncpo
terebka jak Okonia w mlodosci czytales to powinienes znac odpowiedz przynajmniej na pol mojego pytania
kurcze jak sie ten fragment filmu obejrzy dokladnie na to to samo pol pytania odpowiedz widac w kilku momentach
dalambert - 3 Stycznia 2011, 13:43
aniol, dzięki za linka, nie za wiele widać, ale pojęcie daje, no i obok jest pare niezłych XVIII wiecznych bijatyk / Barry Lyndon, Patriota/
terebka - 3 Stycznia 2011, 15:00
strzelam w Angoli - pamiętam bele bawełny, zaproponowane jako szańce artyleryjskie przez któregoś z licznych Polaków, zaludniających karty okoniowych opowieści. Choć nie wiem, czy to konkretnie o bitwę nowoorleańską chodziło. W ogóle, to gdzie nie spojrzeć, polscy imigranci literaccy to tacy inżynierowie-majsterklepki. Niemal każdy to drugi Kościuszko.
Czego mogli używać Yankesi? Zwłok ludzkich?
aniol - 3 Stycznia 2011, 15:06
akurat to amerykanie uzywali bel bawelny
zreszta nawet je widac na tym wklejonym filmiku
a brytyjczycy?
nie, nie byly to zwloki...
terebka - 3 Stycznia 2011, 16:23
memoria fragilis est
aniol - 4 Stycznia 2011, 19:51
coz skoro tylko terebka podjal trud
to autorytatywnie uznaje te pol zagadki za rozwiazane
a gwoli scislosci - brytyjczycy uzyli do wzmocnienia swoich szancow - beczek z cukrem
terebka ciagniesz dalej
terebka - 4 Stycznia 2011, 20:17
Niespełna trzy miesiące po bitwie nowoorleańskiej, w Schönhausen (Elbe) doszło do pewnego wydarzenia. Choć pewnie jeszcze wtedy nikomu do głowy nie przyszło, jakie to będzie miało znaczenie dla historii Europy. Was ist passiert?
terebka - 6 Stycznia 2011, 11:32
I tak bywa.
1 kwietnia 1815 przyszedł na świat Otto Eduard Leopold von Bismarck. Taki prima-aprilisowy żarcik dla Europy.
Pierwszy chętny zadaje.
Iwan - 6 Stycznia 2011, 12:27
Co to jest Tonkin
dalambert - 6 Stycznia 2011, 12:32
Dawna nazwa jakiegos miasta w Chnach? ?
Iwan - 6 Stycznia 2011, 12:47
dawna nazwa się zgadza ale nie miasta akurat
Adashi - 7 Stycznia 2011, 22:14
Wietnam, o ile dobrze pamiętam.
Iwan - 8 Stycznia 2011, 15:59
Adashi, zgadza się
zadajesz
Adashi - 9 Stycznia 2011, 10:36
Ok.
Zegarek, jakiej marki zabrał na orbitę Jurij Gagarin
merula - 9 Stycznia 2011, 12:22
Omega?
Adashi - 9 Stycznia 2011, 12:23
Niet.
Kruk Siwy - 9 Stycznia 2011, 12:24
Kapitalistyczny zegarek na ręce przedstawiciela ludu?
Ja nie wiem, ale obstawiałbym jakąś Rakietę albo Pobiedę.
nimfa bagienna - 9 Stycznia 2011, 12:26
Strzelam: Pobieda.
|
|
|