To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - Fotografia

Dunadan - 21 Grudnia 2010, 22:13

joe_cool, o ile mi wiadomo to Canon nie ma takiego sprzętu. Posiadają go jedynie Olympus ( PEN ) i Sony ( NEX ). Canon i Nikon zdaje się coś tam szykują ale na razie PENy i NEXy zdobywają rynek. Takie aparaty mają jedną zaletę - możesz do nich podpiąć WSZYSTKIE obiektywy jakie zostały stworzone w historii 8) bo tam nie ma lustra i robocza odległość między tylna soczewką obiektywu a matrycą jest taka jaką chcemy mieć ( jaką che mieć danych obiektyw. Niestety zapominamy o autofocusie i zwykle o automatyce przysłony... ale coś za coś ;)
joe_cool - 21 Grudnia 2010, 22:23

Hm, faktycznie, to był Sony NEX :oops:
A z tym autofocusem to zapominamy w każdym przypadku czy tylko w przypadku "niefabrycznych" obiektywów?

ketyow - 22 Grudnia 2010, 15:32

Nie wiem jak ten obiektyw czyścić. Mam ten zestaw hamy i po tym dołączonym alkoholu zostają ślady (smugi) jak diabli, bez względu czy zetrę czy dam mu wyschnąć. Mam mgłę na obiektywie. Jest gorzej niż było.

Wkurzyłem się i poszedł w ruch patyczek, bo ta dołączona ściereczka gubi włoski i nitki tak, że już po wyjęciu jej z woreczka i wytrzepaniu mam dywan do odkurzania. Nie jest tak strasznie z tymi smugami teraz, ale jak się ich pozbyć?

Dunadan - 23 Grudnia 2010, 19:18

joe_cool, w NEX tylko kilka obiektywów oznaczonych SSM lub SAM i oczywiście NEXowych będzie działało, reszta bez AFa. Ale nie o AF tu chodzi, tego typu aparaty kontynuują ideę tzw dalmierzy czyli kompaktów z wymienną optyką. Małe, lekkie i podepniesz niemal wszystko. A że bez AFa?... cóż to już dla koneserów. Ale jak nie chcesz rezygnować z AFa to też spoko, taki NEX to rewelacja...
joe_cool - 26 Grudnia 2010, 23:28

Dunadan, dzięki, to nie dla mnie, tylko dla mężczyzny, ale ja tu kombinuję, czy by mi się nie dorzucił do jakiegoś fajnego obiektywu, który moglibyśmy podshare'ować ;)
Dunadan - 28 Grudnia 2010, 00:02

joe_cool, ale pewnie da się, ale bez AFa. Jest cała gama ciekawych obiektywów na uniwersalne mocowanie m42. Niektóre z nich to prawdziwe perły... no, ale nie masz AFa ani automatyki przysłony... niemniej m42 podepniesz i pod Canona i pod NEXa... z odpowiednią przejściówką ale ta jest tania.
baron13 - 28 Grudnia 2010, 21:02

Zimowe ćwiczenia
joe_cool - 30 Grudnia 2010, 20:01

Krótki filmik - wywiad z Leszkiem Szurkowskim - o makrofotografii: http://vimeo.com/16851329

Podoba mi się patent z deseczką do krojenia z Ikei ;)

baronie13, nie wiem, czy to kwestia mojego ekranu, czy takie założenie było, ale trochę ciemny ten śnieg wyszedł...

baron13 - 30 Grudnia 2010, 21:16

Na moim monitorze jest tak, jak miało być. Nie olśniewająco biały, aby widać było fakturę. Szkrabię się po głowie...
Kolejne zimowe .
Wspomnienie jesieni
Edit: Kra.
Edit:Wiosna
Edit: Wykańczam wywoływacz .
Edit: Trzcina

Dunadan - 15 Lutego 2011, 22:18

Coś wątek nieco zamarł... przypomnę się z Agnieszką

I jeszcze taki kiczyk:

Chochołowska o wschodzie... ja chcę w Tatry! :|

fealoce - 15 Lutego 2011, 22:26

Propozycja dla warszawiaków
Trafiłam na ich stronę przypadkiem parę miesięcy temu - bardzo fajna inicjatywa! Spotkania są co tydzień więc warto tam często zaglądać.

Dunadan - 15 Lutego 2011, 22:37

fealoce, gdyby na to jeszcze czas mieć...
baron13 - 16 Lutego 2011, 21:28

Potret z góry niezły.
Wersja bobasa .

Dunadan - 20 Lutego 2011, 10:43

baron13, w pierwszej chwili myślałem że jara peta :D
baron13 - 23 Lutego 2011, 20:48

Zrobione na stare . Trochę inaczej.
Dunadan - 25 Lutego 2011, 07:44

baron13, całkiem nieźle wyszło "na stare" kojarzy mi się z okładką Black Sabbath :mrgreen:

Ode mnie widoczek z okna:

Fidel-F2 - 25 Lutego 2011, 07:49

nie widzę
Dunadan - 25 Lutego 2011, 07:54

Fidel-F2, teraz :)
Fidel-F2 - 25 Lutego 2011, 07:59

to pożar jakiś jest?
Dunadan - 25 Lutego 2011, 08:02

Fidel-F2, ty serio czy to sarkazm? ;P: mieszkam jakieś 5 km od Okęcia i samoloty czasem zostawiają na niebie swoje odchody w dziwnych kształtach. O zachodzie słońca ciekawie to wygląda.
Fidel-F2 - 25 Lutego 2011, 08:17

no serio, bo nienaturalnie to wygląda, teraz wszystko jasne, a zdjęcie? cóż, no zdjęcie ;P:
Dunadan - 25 Lutego 2011, 08:31

Fidel-F2, jasne? hm... oglądałem na paru monitorach i było ok. Mnie się spodobał cień jaki rzuciła ta chmurka...
Fidel-F2 - 25 Lutego 2011, 08:36

ciekawe fakt, ale miałem pewne problemy z ogarnięciem faktów, niezbyt wyraźnie to wszystko widać
Dunadan - 25 Lutego 2011, 08:50

Fidel-F2, na czym ty to oglądasz? na komórce? ;P:
baron13 - 25 Lutego 2011, 10:39

Dunadanie, wygląda to trochę apokaliptycznie :-)
Dunadan - 25 Lutego 2011, 12:24

baron13, dokładnie tak miało wyglądać ;)
baron13 - 27 Lutego 2011, 20:32

Ptaszysko się awanturuje .
Edit: Żuraw (niepierzasty)
Edit: Kawałek bramy na dawniej Wieczorka.

Dunadan - 10 Kwietnia 2011, 09:57

Nie jest to fotografia ale zrobione aparatem fotograficznym:
http://vimeo.com/22174902
Polecam włączyć sobie w HD pełny ekran :D

Do rozgryzienia mam sporo rzeczy np. jak zrobić żeby obraz był bardziej płynny, żeby ekspozycja tak nie "skakała" itp. Ale, wszystko w swoim czasie :D przydałby się jakiś szybki komp do obróbki bo renderowanie tego do H.264 w .mov zajmuje wieki :-/
Zna ktoś jakiś prosty soft do sklejania i edytowania filmów? tutaj używałem Sony Vegas Pro ( oczywiście trial :wink: ) Phososhop CS4 ( też trial ). W SVP jakaś masakra z codecami, chyba nie mam ich poinstalowanych więc zrobiłem wersje bez kompresji i otworzyłem w CS4 i tam zapisałem juz jako .mov ale strasznie długo to trwało :( ma ktoś jakieś doświadczenie w filmach?

baron13 - 12 Kwietnia 2011, 10:53

Fajne :-) Ale doświadczeń nie mamy.
ketyow - 21 Kwietnia 2011, 23:15

To nie renderowanie :)

Do konwersji formatów używam McFunSoft Video Solution, ale czysto amatorsko, rzadko kiedy mi to potrzebne, nie gwarantuję więc, że zadowoli. Montażem się nie zajmuję, kiedyś też się w SVP trochę męczyłem, ale nie podeszło mi. Znalazłem jakiś zastępnik, ale teraz nie widzę, żebym go jeszcze miał na dysku, a nie pamiętam już co to było.

Partner forum