To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Matrim - 7 Grudnia 2010, 00:18

Slaine.
mBiko - 7 Grudnia 2010, 00:24

Nie.
Matrim - 7 Grudnia 2010, 00:36

No to Cuchulainn ;)
Marcin Robert - 7 Grudnia 2010, 12:35

Był taki tysiąc lat temu. Brian Boru (albo Bornu? - musiałbym zajrzeć do książki z zestawieniem różnych władców świata, ale nie mam jej pod ręką).
mBiko - 7 Grudnia 2010, 19:52

Pies Culanna to postać mityczna, a Brian Boruma (Boru) rozpoczął panowanie bez mała sześć wieków po poszukiwanym.
mBiko - 8 Grudnia 2010, 21:15

Żeby nie przetrzymywać, pierwszym, uważanym za historycznego (chociaż nie przez wszystkich) arcykrólem Irlandii był Niall Noigiallach (ok. 379-405 n.e.), założyciel dynastii Ui Neill.

Zadaje Marcin Robert.

Marcin Robert - 9 Grudnia 2010, 16:57

Widzę, że byłem najbliższy prawidłowej odpowiedzi. (O całe sześćset lat). :D

Skoro w dziale muzycznym zajmujemy się teraz latami siedemdziesiątymi, pytanie będzie dotyczyć popularnego wówczas zespołu:

Jaki jest związek między zespołem Electric Light Orchestra, wielkim chanem Kubilajem i nagrodą Złotej Maliny? Odpowiedzią może być jedno słowo.

EDIT: Drobiazgi.

Agi - 9 Grudnia 2010, 17:12

film?
Marcin Robert - 9 Grudnia 2010, 17:14

Niezupełnie. Chodzi o nazwę własną.
Marcin Robert - 10 Grudnia 2010, 11:07

Podpowiedź pierwsza:

Oglądaliście może ten kiczowaty musical z roku 1980, z Olivią Newton-John w roli głównej? (W ostatnich latach można go było kilkakrotnie obejrzeć na Polsacie).

EDIT: O. N.-J. wystąpiła w jednej z głównych ról.

joe_cool - 10 Grudnia 2010, 11:10

Grease?
Marcin Robert - 10 Grudnia 2010, 11:13

Grease jest o dwa lata wcześniejszy.
mBiko - 10 Grudnia 2010, 17:54

Xanadu?
Marcin Robert - 10 Grudnia 2010, 18:43

Zgadza się. "Xanadu" to tytuł musicalu z 1980 roku, w którym Olivia Newton-John zagrała muzę inspirującą młodego malarza okładek płytowych do założenia ogromnej dyskoteki. (Jest to również ostatni film Gene'a Kelly).

Otóż krytyk filmowy John Wilson miał wymyślić nagrodę Złotej Maliny właśnie po obejrzeniu tego musicalu, który stał się zresztą jednym z pierwszych jej laureatów w kategorii "najgorszy film".

Xanadu to także angielska forma nazwy Shangdu – letniej rezydencji Kubilaj-chana, mongolskiego zdobywcy Chin (taka występuje w poemacie Samuela Taylora Coleridge’a "Kubla Chan", gdzie oznacza ona "magiczną krainę ze snu" – w tym miejscu wsparłem się Wikipedią, ponieważ poematu nie czytałem :mrgreen: ).

"Xanadu" to także tytuł wspólnej płyty Electric Light Orchestra i Olivii Newton-John (z gościnnym udziałem innych muzyków). O dziwo płyta – w odróżnieniu od filmu – okazała się znacznym sukcesem kasowym.

Trzy piosenki dla ilustracji:

I'm Alive
All Over the World
Xanadu

mBiko zadaje.

Matrim - 10 Grudnia 2010, 18:46

Marcin Robert napisał/a
stał się zresztą jednym z pierwszych jej laureatów w kategorii najgorszy film

Według Wiki malinę dostał reżyser, ale film był nominowany.

mBiko - 10 Grudnia 2010, 22:27

Dlaczego Nuada musiał abdykować i co sprawiło, że mógł powrócić na tron?
Nutzz - 10 Grudnia 2010, 22:32

Stracił rękę (dłoń?), którą potem odzyskał. Wprawdzie protezowatą, ale zawsze :P
mBiko - 10 Grudnia 2010, 22:47

Dokładnie. Jako kaleka nie mógł sprawować władzy. Dian Cecht stworzył mu nie tyle protezę, co w pełni sprawną rękę ze srebra, dzięki czemu zyskał przydomek Airgedlámh (Srebrnoręki) i możliwość powrotu na tron.
Nutzz - 10 Grudnia 2010, 22:59

Dobrze. To ja personalia ostatniego pełnoprawnego cesarza bizantyjskiego poproszę.
Matrim - 10 Grudnia 2010, 23:07

Konstantyn XI.
Nutzz - 10 Grudnia 2010, 23:07

Nie.
Rafał - 11 Grudnia 2010, 00:20

Hm... a może jest tu kruczek .. (ciii... Kruku :wink: )

Aleksy XVI?

Matrim - 11 Grudnia 2010, 00:29

Nutzz napisał/a
ostatniego pełnoprawnego cesarza bizantyjskiego

Wydaje mi się, że to jednak Konstantyn. Po nim było jeszcze kilku roszczących sobie prawa do tytułu, ale niech się ktoś bardziej obeznany wypowie.

Nutzz - 11 Grudnia 2010, 02:52

Tak, jest kruczek.
Ostatnim był Jan VIII, brat Konstantyna.

Sam zainteresowany miał to nieszczęście, że cesarzem został wybrany nie przebywając w mieście, więc nie mógł w pełni dopełnić ceremoniału koronacyjnego... Na taki zaś nie miał szans w ogóle. Zważywszy na jego poglądy religijne - był gorącym zwolennikiem unii florenckiej, groziłoby to wybuchem co najmniej poważnych zamieszek, więc odstąpił od tego w ogóle.

Teoretycznie, dysponował pełnią prawa i majestatu cesarskiego, ale... dowodem na to że pewnie się nie czuł jest choćby to że unikał jak mógł wydawania chryzobulli.

Ciekawostka - kilku ówczesnych kronikarzy ruskich i jeden bizantyjski (a w zasadzie to już turecki) wykopsali nawet Konstantyna z sporządzonych przez siebie list panujących władców, tak samo z resztą jak nie uwzględnili w nich patriarchy Grzegorza :)

W pierwsze chętne ręce.

merula - 12 Grudnia 2010, 02:35

to ja skorzystam.

Gdzie jest prawdopodobnie jedyne miejsce na świecie, gdzie można z czystym sumieniem zjeść stek z wieloryba i dlaczego?

Martva - 12 Grudnia 2010, 14:01

Ha, wiem ale nie powiem bo nie mam czasu na zadawanie :)
dzejes - 12 Grudnia 2010, 18:10

merula napisał/a
Gdzie jest prawdopodobnie jedyne miejsce na świecie, gdzie można z czystym sumieniem zjeść stek z wieloryba i dlaczego?

Zapewne chodzi cio Reykjawik i słynne tony mrożonego wieloryba przechowywane od chyba trzydziestu lat w jednej z knajp. Choć sumienie to sprawa wysoce obiektywna i nie wątpię, że część forumowiczów zjadłaby stek z czystym sumieniem na statku wielorybniczym.

merula - 12 Grudnia 2010, 18:16

dzejes, tak jest.
dzejes - 12 Grudnia 2010, 18:59

Przykład bańki spekulacyjnej proszę. Warunki dodatkowe:
- najpóźniej z XVIII wieku.
- niech to nie będzie mania tulipanowa.

Fidel-F2 - 12 Grudnia 2010, 19:03

nie pamiętam dokładnie ale chodziło o akcje kompanii zamorskich, w Anglii w pierszej bodaj połowie XVIIIw

Partner forum