To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

dalambert - 24 Wrzeœśnia 2010, 10:22

ihan napisał/a
A poza tym po kij mi dzień wolny w zimie

Co byś mogła z należytym szacunkiem i zastanowieniem Dzień Objawienia Pańskiego spokojnie kontemplować ;P: :!:

ihan - 24 Wrzeœśnia 2010, 10:26

Równie dobrze można kontemplować pracując, praca na chwałę Pana grzechem nie jest.
dalambert - 24 Wrzeœśnia 2010, 10:27

ihan, ależ pracuj nikt Ci nie broni, a Śmierdziel się ucieszy jak go extra przepastujesz i przzgrzeblisz :mrgreen:
Rafał - 24 Wrzeœśnia 2010, 10:31

Nie mam zielonego pojęcia po co dzień wolny w 3 króli, w drugi dzień Wielkanocy, Zielone Świątki, 15 sierpnia, 11 listopada i 26 grudnia. Jeżeli już coś z nich ratować, to przenieść 11 listopada na 15 sierpnia - listopad zdecydowanie za zimny na świętowanie niepodległości (nie wspomnę ile milionów by to przyniosło oszczędności NFZ z tytułu mniejszej zachorowalności na przeziębienia od przewiania podpomnikowego i ZUS z tytułu mniejszej liczby wypłacanych zasiłków pogrzebowych wynikłych z powikłań po w/w :wink: ). 3 maja też można by przenieść na 15 sierpnia. Ze świąt zostawiłbym Nowy Rok, Boże Ciało, kumulacje 15-to sierpniową, 1 listopada i Boże Narodzenie. 5 dni wolnych od pracy, kto za? :wink:
dalambert - 24 Wrzeœśnia 2010, 10:33

Rafał napisał/a
Zielone Świątki
to NIEDZIELA jest - może zlikwidować?
Rafał napisał/a
5 dni wolnych od pracy, kto za?

Przeciw :wink:

Ziemniak - 24 Wrzeœśnia 2010, 10:35

Ale za to, dla równowagi zabrali zastępstwa za świąteczne soboty, które wypadały głównie w lecie, także żaden zysk, jak dla mnie.
Rafał - 24 Wrzeœśnia 2010, 10:37

dalambert napisał/a
to NIEDZIELA jest - może zlikwidować?
No fakt, zagalopowałem się deczko. Natomiast mam kolejną propozycję, aby święta kościelne były dniami wolnymi tylko dla obchodzących je członków Kościoła, a pozostali, aby nie razić ich uczuć świętowaniem (jaki to szok i trauma dla ateisty zobaczyć takiego św.Mikołaja albo przystrojoną choinkę) szliby sobie do pracy. :wink: :lol:

Żeby nie było to niesprawiedliwe, świętujący powinni odprowadzić dodatkowy ekwiwalentny podatek w wysokości stawki za roboczogodzinę razy ilość godzin świętowania (3dni*8godzin*20zł/h=480zł) ;P:

dalambert - 24 Wrzeœśnia 2010, 10:40

Ziemniak napisał/a
dla równowagi zabrali zastępstwa za świąteczne soboty

zbrali , ale to już nam w marcu tego roku uchwalili. Nie zauważyłeś ? ;P:

Ziemniak - 24 Wrzeœśnia 2010, 10:54

Jakoś dziwnie nie :shock:

Cytat
Już najbliższe kościelne Święto Trzech Króli - obchodzone 6 stycznia - będzie dniem wolnym od pracy. Sejm znowelizował przepisy, dając Trzem Królom czerwoną kartkę w kalendarzu - ale jednocześnie odbierając pracującym prawo do dodatkowego dnia wolnego wtedy, gdy jakieś święto wypada w sobotę.
Posłowie opowiedzieli się jednocześnie za usunięciem z Kodeksu pracy zapisu, zgodnie z którym pracownikowi przysługuje dzień wolny za święto przypadające w dzień ustawowo wolny od pracy.

http://www.tvn24.pl/0,167...,wiadomosc.html

Matrim - 24 Wrzeœśnia 2010, 10:57

I słusznie! Do roboty, a nie się urlopowywać ;P:
Kai - 24 Wrzeœśnia 2010, 11:39

Cóż, zwiększy się znacznie uciążliwość okresu świątecznego, bo kto żyw, będzie brał urlop okołoświątecznie, jakby nie dość było bajzlu z komunikacją w dni między świętami, ze sklepami i urzędami, które sobie odrabiają i przekładają, nie wspominając o remanentach i tym podobnych przyjemnościach.

Zasadniczo, gdyby o mnie chodziło, powinny pozostać tylko święta państwowe, a na religijne to proszę bardzo, każda pracująca osoba ma urlop, dlaczego w imię wiary by sobie nie miała wziąć tegoż? Są firmy, które załatwiają to we własnym zakresie, bez ceregieli pracownicy muszą sobie brać urlop pomiędzy Bożym Narodzeniem a Nowym rokiem - własny urlop, choć jest to wolne obowiązkowe. Doprawdy trzeba kolejnych takich sytuacji?

sneer - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:00

Lepiej było Wigilię, albo Wielki Piątek zrobić wolne. Bo wtedy i tak wszyscy udają, że pracują.

Natomiast co Wy na to: http://wiadomosci.gazeta....ek_dla_PO_.html

Kai - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:03

sneer, rzeczywiście. A i tak kupa firm robi tak jak nasza, że przesuwa jakieś święto branżowo/firmowe na Wigilię, więc to nie jest tyle "udawanie, że się pracuje" co niemożność załatwienia czegokolwiek, choćby się chciało.
sneer - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:07

Kai napisał/a
sneer, rzeczywiście. A i tak kupa firm robi tak jak nasza, że przesuwa jakieś święto branżowo/firmowe na Wigilię, więc to nie jest tyle udawanie, że się pracuje co niemożność załatwienia czegokolwiek, choćby się chciało.

Połowa ludzi bierze urlopy wtedy, są "imprezy" itp. itd.

dalambert - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:09

sneer, jak jeszcze zauważycie tych którzy i Wigilię i Wielki piątek traktują poważnie i tradycyjnie , to możemy dojść do wniosku, ze po za katastrofami to konieczną sprawę do urzędu to mają zapominalskie, niezorganizowane *beep* i misjonarze-ateisci co to wtedy muszą inaczej się uduszą. :mrgreen:
Matrim - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:10

dalambert, aż się zgodzę :)
sneer - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:19

dalambert napisał/a
sneer, jak jeszcze zauważycie tych którzy i Wigilię i Wielki piątek traktują poważnie i tradycyjnie , to możemy dojść do wniosku, ze po za katastrofami to konieczną sprawę do urzędu to mają zapominalskie, niezorganizowane *beep* i misjonarze-ateisci co to wtedy muszą inaczej się uduszą. :mrgreen:

No i właśnie dlatego lepiej zrobić te dni oficjalnie wolne. Wigilię zamiast Trzech Mędrców, a Wielki Piątek zamiast śmigusa dyngusa :D

Matrim - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:22

Ale Wigilia to nie jest święto, ani państwowe ani kościelne.
Kruk Siwy - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:23

Ludowe.
Matrim - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:25

Kruk Siwy, o! I to jest dobra podstawa prawna!
Rafał - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:25

Pisząc całkowicie na poważnie uważam, że śmiało można by połączyć 11-go Listopada i 3-go Maja z 15 Sierpnia. Ostatecznie zostawić 3 Maja, ale koniecznie skasować wolne w 11-go Listopada przenosząc jego rangę na 15 sierpnia. Ze świąt kościelnych, które chciałbym obchodzić w dniu wolnym od pracy to jest wigilia i Boże Narodzenie (2 dni) oraz 1 Listopada. Od biedy mogę to mieć w ramach urlopu, aby tylko było mi to zagwarantowane. Więcej nie chcę, ani nie uważam za konieczne.
Kruk Siwy - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:26

Jeszcze by nie. Prawo naturalne!
dalambert - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:30

Jedno mnie zdumiewa ! Napraawde sądzicie, ze jak się ludziom utnie dwa - trzy wolne dni to się cóś poprawi poza teoretyczną statystyką i samopoczuciem prezesów rad nadzorczych ?
Spoko ludzie sobie znajdą sposób by to odbić, choćby zwiększeniem obcyndlu w robocie :mrgreen: Skoro premiię za efekty to jeno prezes ma , to wuj z jego premią ;P:

Kai - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:31

dalambert napisał/a
możemy dojść do wniosku, ze po za katastrofami to konieczną sprawę do urzędu to mają zapominalskie, niezorganizowane *beep* i misjonarze-ateisci co to wtedy muszą inaczej się uduszą

Albo że świat nieco inaczej te święta traktuje i nieprzyzwoicie domaga się reakcji w te jakże dostojne dni, a nieudzielenie odpowiedzi lub niedopełnienie umowy oznacza spore straty.

Matrim napisał/a
Wigilia to nie jest święto, ani państwowe ani kościelne.

Powiedz to kobietom, które pichcą od rana, jak nie od tygodnia :twisted:

dalambercie kochany, zapominasz, że oprócz szkół, biur, urzędów itp jest jeszcze produkcja. Jeśli zarząd firmy chce być w porządku wobec pracowników, w okresie zawierającym 24 grudnia do 6 stycznia, aby dać im wolne, musi albo zamknąć produkcję (tak jak robi to właśnie moja znajoma firma), albo wprowadzić dodatkową zmianę (co też kosztuje), bo rozruchu urządzeń na 2 dni z przerwą na 3 dni nie opłaca się robić w ogóle, nie mówiąc o tym, że i tak w tym okresie się nic nie zrobi, bo oprócz uruchomienia własnej produkcji, trzeba się jeszcze wstrzelić w kooperantów.

dalambert - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:34

Kai napisał/a
Albo że świat nieco inaczej te święta traktuje i nieprzyzwoicie domaga się reakcji w te jakże dostojne dni

a to pieś im domaganie lizał, u Franców tez 14 lipca nic nie załatwisz, a u nas mimo wakacji pracują aż furczy ;P:

Kai - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:35

Doczytaj edita.
Rafał - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:38

Kruk Siwy napisał/a
Jeszcze by nie. Prawo naturalne!

Naturalnie :D

Co mi przywodzi na myśl postulat zmian w kodeksie rodzinnym i opiekuńczym gwarantujący mężom swobodne prawo przemieszczania się i aplikowania swojego materiału genetycznego jak świat długi i szeroki, wszak to khem, khem, też prawo naturalne ... :lol: :wink:

Godzilla - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:38

Kai, dla mnie załatwienie sobie wolnych dni między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem zawsze było ogromnym stresem, bo wszyscy ostrzyli sobie na to zęby. Po prawdzie nie udało mi się to przez szereg ostatnich lat. Gdyby dla przyjemności ateistów skasować Boże Narodzenie i wszelkie obostrzenia na Wielkanoc (ilu ludzi zasuwa teraz w soboty i niedziele, a to jest przynajmniej święto tej rangi, że nawet MacDonald jest zamknięty), ciekawa jestem jaki szef dałby wolne w te dni pracownikom. W mojej firmie było takie podejście, że zawsze w pracy miały być 2/3 sekretariatu, bo a nóż-widelec trafi się jakaś nagła robota. A w Wigilię i tak wypuszczali ludzi do domu z wielką łaską o 16:00. Te święta zostałyby praktycznie skasowane.

Gadanie, że
Kai napisał/a
a na religijne [święta] to proszę bardzo, każda pracująca osoba ma urlop, dlaczego w imię wiary by sobie nie miała wziąć tegoż?
jest obłudne.
Kai - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:39

Rafał, przecież i tak mogą to robić w majestacie prawa, zgłaszając się do odpowiednich instytucji zwanych bankami... :lol:

Godzilla, nie uważam, że to obłudne, po prostu praktyczne.

Matrim - 24 Wrzeœśnia 2010, 12:41

Kai napisał/a
Powiedz to kobietom, które pichcą od rana, jak nie od tygodnia :twisted:

A faceci nie pichcą wtedy? Pfff!

Partner forum