To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 5 Grudnia 2010, 16:27

Adon, i o to chodziło, normalnie do tego wejścia były drewniane schody które niszczono w chwili zagrożenia. Dodatkowo wieża służyła normalnie jako spichlerz więc uciekając nie trzeba było specjalnie pamiątać o jedzeniu. Stracił człowiek dobytek ale życie zachował. No i owieczkę i ze dwie kury jeśli wystarczająco wcześnie zakumał że jest źle.

Zadawaj.

Adon - 6 Grudnia 2010, 01:33

Kto założył Państwo Kościelne?
Marcin Robert - 6 Grudnia 2010, 10:24

No cóż, to złożone zagadnienie, ponieważ Państwo Kościelne kształtowało się stopniowo. Już papież Grzegorz Wielki był faktycznym władcą Rzymu i jego okolic, choć formalnie podlegał cesarzowi w Konstantynopolu. Gdybym jednak miał wskazać osoby, które najbardziej przyczyniły się do powstania tego tworu politycznego, to byliby to: papież Stefan II oraz majordom frankijski Pepin Krótki.
Adon - 6 Grudnia 2010, 12:54

Tak, Pepin Krótki nadał Stefanowi II (III) prawo władania państwem powstałym na ziemiach zdobytych na Longobardach.
Zadajesz.

Marcin Robert - 6 Grudnia 2010, 16:11

Tysięczny post! Specjalnie celowałem z nim w Quiz edukacyjny. :D

W takim razie pytanie:

Uczestnik teleturnieju "Milionerzy" otrzymuje pytanie i cztery warianty odpowiedzi. Przyjmijmy, że dwa z nich gracz odrzuca jako niepoprawne, waha się zaś między dwoma pozostałymi (nazwijmy je wariantami wybranymi). Następnie gracz korzysta z koła ratunkowego "pół na pół". Jakie jest prawdopodobieństwo, że pozostaną warianty wybrane?

merula - 6 Grudnia 2010, 16:15

99%
Fidel-F2 - 6 Grudnia 2010, 17:08

1/6
Marcin Robert - 6 Grudnia 2010, 17:25

Zgadza się! Trzeba było po prostu obliczyć kombinację z czterech elementów po dwa elementy i uwierzyć, że komputer odrzuca warianty odpowiedzi faktycznie w sposób losowy. :D

Fidel-F2 zadaje. :bravo

Fidel-F2 - 6 Grudnia 2010, 17:35

Okręty lotnicze nie posiadajce pokładu lotniczego (np pancerniki, krążowniki), miay jednak na wyposażeniu czasem kilka samolotów. W jaki sposób te samoloty startowały i w jaki lądowały?
Godzilla - 6 Grudnia 2010, 17:37

Wyrzucane z dużej procy.
Fidel-F2 - 6 Grudnia 2010, 17:38

blisko ale odrobinę, no dosłownie odrobinę, prcyzyjniej bym prosił
no i co z tym lądowaniem?

Godzilla - 6 Grudnia 2010, 17:40

Jakoś je katapultowali. Wiem zresztą, że tak swego czasu startowały szybowce. Lądowanie - na pływakach na wodzie. Potem samolot wciągano.
Fidel-F2 - 6 Grudnia 2010, 17:42

Zgadza się. Katapulta parowa, potem dzwigiem na pokład.
Zadawaj.

Godzilla - 6 Grudnia 2010, 17:50

Co w dawnych domach oznaczał "drugi stół" i "trzeci stół"?
Agi - 6 Grudnia 2010, 18:20

Drugi stół był dla dzieci, a trzeci dla służby.
Tak mi się kojarzy.

Godzilla - 6 Grudnia 2010, 19:39

Blisko, choć o ile wiem, niezupełnie dokładnie. Może jednak być, że korzystamy z różnych źródeł i rzecz wyglądała różnie w różnych częściach Polski. Agi, zadawaj!

W moich źródłach stoi, że oba te stoły były dla służby, tylko drugi dla służby dworskiej i pracującej w domach miejskich, a trzeci dla służby folwarcznej. Różniły się wiktem - drugi stół był lepszy niż trzeci, choć oba skromniejsze niż pierwszy - państwa. Co do dzieci, nie jestem pewna, chyba jadły z rodzicami? Chociaż dzieciarnia na pewno lubiła wędrować po wszystkich zakamarkach i podjadać w czeladnej kuchni kaszę ze skwarkami i zsiadłe mleko.

dalambert - 6 Grudnia 2010, 20:09

Godzilla, jaszcze za mego 'dziecięctwa" przy większych imprezach rodzinnych istniał tzw. "folwark" czyli osoby stół dla dziatwy / np bez alkoholowy/. ale poza tym pełna zgoda :)
Godzilla - 6 Grudnia 2010, 20:11

No, zgromadzenie dzieciarni przy jednym stole na rodzinnej imprezie to niegłupi pomysł. Popieram. To musiał być bardzo wesoły stół, ten "folwark".
ilcattivo13 - 6 Grudnia 2010, 20:15

dalambert napisał/a
Godzilla, jaszcze za mego 'dziecięctwa przy większych imprezach rodzinnych istniał tzw. folwark czyli osoby stół dla dziatwy / np bez alkoholowy/.

u nas też tak się robi :) Znaczy, tak strasznie daleko od cywilizacji nie mieszkam :wink:

Agi - 6 Grudnia 2010, 21:02

Godzilla napisał/a
Blisko, choć o ile wiem, niezupełnie dokładnie. Może jednak być, że korzystamy z różnych źródeł i rzecz wyglądała różnie w różnych częściach Polski.

Ja korzystałam z głowy, czyli z niczego. :mrgreen:
Gdzieś kiedyś czytałam, zapewne Ty wiesz dokładniej, chociaż z tym stołem dla dzieci jest coś na rzeczy.

Co to jest tromtadracja?

Fidel-F2 - 6 Grudnia 2010, 21:49

nadęta, napuszona frazeologia, sposób przedstawiania poglądów przy użyciu takich środków
dalambert - 6 Grudnia 2010, 22:00

Czyli co poniektórzy tutaj o PiS gadający :wink: :?:
Agi - 6 Grudnia 2010, 22:12

Fidel-F2, dobra odpowiedź. :bravo
dalambert, chyba byś pękł bez wetknięcia szpilki. :mrgreen:

dalambert - 6 Grudnia 2010, 22:17

Agi, pewnie, ale nie martw się, Fidel-F2, zaraz coś odwinie :wink:
Fidel-F2 - 6 Grudnia 2010, 22:44

Przkład tromtadracji

Cytat
Tak, zwyciężmy z całą pewnością, ale trzeba nabrać sił. Trzeba właśnie tutaj w tym szczególnym miejscu w Stoczni Gdańskiej, w miejscu, gdzie działa się polska historia, gdzie toczyła się historia wolności, historia walki o wolność i to nie tylko w Polsce ale w świecie. W tym miejscu właśnie musimy nabrać sił, nabrać wiary, bo wiara jest naszą jedyną siłą. My przecież nie mamy za sobą wielkich pieniędzy, nie mamy wielkich telewizji, nie mamy potężnych instytucji, mamy wiarę i przekonanie o naszej racji.

Pytanie z historii Irlandii. Czym była/ jest Tara?

mBiko - 6 Grudnia 2010, 23:14

O ile można tak powiedzieć w przypadku Irlandii, to była jej pierwsza stolica, a w każdym razie siedziba arcykrólów.
Fidel-F2 - 6 Grudnia 2010, 23:15

zgadza się, zadawaj
mBiko - 6 Grudnia 2010, 23:57

Zostańmy w Irlandii.
Kto jest uznawany za pierwszego historycznego arcykróla?

Fidel-F2 - 6 Grudnia 2010, 23:59

Nie powiem.
mBiko - 7 Grudnia 2010, 00:09

Nie, to nie. Zły Fidel.

;P:

Partner forum