Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
dalambert - 19 Września 2010, 22:54
| dalambert napisał/a | | Nic nie myślę pamiętam, tuz po akcji wypowiedzi / w TV/ rosyjskich lekarzy, ze przywożono im ludzi nieprzytomnych z teatru, a oni nie wiedzieli co im jest i ci ludzie im w szpitalu umierali. |
| RD napisał/a | | Problem nie do końca polegał na zagazowaniu. Problem polegał na tym, że panowie gazownicy nie chcieli powiedzieć lekarzom, czym się bawili, nie ujawnili kluczowych składników mieszanki, bo to tajemnica państwowa była. Taka zwyczajna pogarda dla życia ludzkiego, bądąca zresztą specjalnością nie tylko Rosjan. |
nureczka - 20 Września 2010, 08:25
| sneer napisał/a | | Czeczeńcy to wstrętni terroryści. I tyle. |
No widzisz, czasem się w czymś zgdzamy.
dalambert - 20 Września 2010, 08:38
nureczka, pozwolisz, ze użyję Twojej "bankowej" metafory.
Dopuszczasz do siebie myśl, że Bankowa derekcja to złodzieje i oszuści, którzy defraudują kase i oszukują klientów banku, zaś napad złych gangsterów na jeden z banku oddziałów znakomicie pomaga ukryć złodziejstwa szefów tego interesu, a jak jeszcze jakiś klient zginie to kamufel pełny i głośny, jeszcze publika do łapania bandziorów chętnie dopłaci, a pożyteczni mędrcy po świecie całem będą chwałę derekcji glosić
nureczka - 20 Września 2010, 08:50
dalambert, eeee... O banku to nie ja. Ja pisałam o lekarzach.
Nie twierdzę, że Rosjanie są cacy, a Czeczeni be. W tej dykusji nie oceniam, kto ma rację w tym konflikcie.
Natomiast co sądze o terroryźmie napisałam wczoraj i nie będę się powtarzać.
Powiem tak: dziadek mój, arystokrata potrafiący wymienić swoich przodków chyba od czasów Piasta Kołodzieja, zapytany przez wnusię (znaczy mnie ) jak to robi, że zawsze jest uprzejmy i opanowany nawet wobec najwięszkych chamów (a takich, za nowego ustroju nie brakowało) odparł
Zniżając się do poziomu mojego parobka staję się taki jak on.
To samo dotyczy polityki. Jeśili walcząc z niesparwiedliwością stosujemy jeszcze bardziej niesprawiedliwe metody, to...
Czym inneym jest atak na żołnierzy czy przedstwicieli władz okupacyjnych, a czym innym igranie z życiem cywilów.
NURS - 20 Września 2010, 08:52
A ty dalambercie złoty głosisz tezę, że tylko dyrekcja jednego banku kradnie.
Zauważ, że te dyskusje wybuchają często po twoich, takich wlaśnie jednostronnych wrzutkach. Sorki, jak już gadamy o profesjonaliźmie, to wypada wspomnieć, ze CIA miała cynki o przygotowaniach do 11/9 ale je zlała, albo pominęła. A to jest chyba jeszcze gorsze, niż przesadnie brutalna reakcja.
dalambert - 20 Września 2010, 09:04
NURS, Jezeli rozmawiamy o TYM konkretnym banku, to co ma do rozmowy sprawa, że i w innych bankach nie dzieje się najlepiej.
To Ty z lubością na problem konkretnego "banku" ruszasz w tyrady pod pięknym hasłem " a w ameryce to murzynów biją!!"
NURS - 20 Września 2010, 09:18
A rozmawiamy o tym jednym banku? wydawałomi sie, ze padła teza, ze ten na tle innych wypada blado. Znaczy mówimy o porównaniach. Dlatego bicie murzynów jest przywoływane zasadnie.
Zreszta to tylko odprysk od właściwej dyskusji, jaką była chęć dokopania tuskiemu za Zakajewa. Jak zwykle chybiona.
BTW. Pieronek, biskup, odkrył to co ja wieki temu, że JarKacz traktuje krzyz instrumentalnie, jako narzedzie do wywyższenia swojego brata.
dalambert - 20 Września 2010, 09:21
| NURS napisał/a | | Pieronek, biskup, odkrył to co ja wieki temu, że JarKacz traktuje krzyz instrumentalnie, jako narzedzie do wywyższenia swojego brata. |
a co to ma wpólnego z Panami Zakajewem i Tuskiem ?
A z biskupów to wolę Głodzia
NURS - 20 Września 2010, 09:28
Nic. Ale to nie temat o czeczenii, tylko polityce, więc zarzuciłem, po BTW inne zagadnienie, bardziej aktualne od Dubrowki.
Nie wiesz nawet jak mnie cieszy twoja odpowiedź, podziały w KK są już bardzo głebokie, może, dzięki takim gorliwym pislamistom, uda się go w końcu rozsadzić. bosko.
dalambert - 20 Września 2010, 09:32
| NURS napisał/a | | Nic. Ale to nie temat o czeczenii, tylko polityce, więc zarzuciłem, |
Czeczenia i Rosja to nie polityka ? Coż widać, ze Ci się temat nie podoba, to robisz "ulubioną wrzute" i czekasz na poparcie miejscowych księży misjonarzy ateistów, czyli
Baw sie dobrze i popraw klapki na oczach, co by się przypadkiem pole wizenia nie poszerzało
Ziemniak - 20 Września 2010, 09:32
| NURS napisał/a | | podziały w KK są już bardzo głebokie |
Ee tam, podziały wśród hierarchów są od dawna, pokazała to chociażby sprawa Rydzyka, i na razie nic z tego ciekawego nie wynikło
NURS - 20 Września 2010, 09:38
| dalambert napisał/a | | NURS napisał/a | | Nic. Ale to nie temat o czeczenii, tylko polityce, więc zarzuciłem, |
Czeczenia i Rosja to nie polityka ? Coż widać, ze Ci się temat nie podoba, to robisz ulubioną wrzute i czekasz na poparcie miejscowych księży misjonarzy ateistów, czyli
Baw sie dobrze i popraw klapki na oczach, co by się przypadkiem pole wizenia nie poszerzało |
Oj spin docencie,
już Kurski ma więcej polotu w tej materii,
niz ty dalambercie
O czym ty mówisz i piszesz? Gdzie ja twierdze, ze kwestia czeczeńska nie nadaje się do tego wątku? Typowie pisiolenie. Napisałem wyraźnie, ze wrzucam coś świeższego od Dubrowki, bo życie gna nadal
Tyle, ze sypie ci się grunt pod nogami, skoro prominentni biskupi zaczynają wasze pomysły zjeżdżać.
Ziemniaku: Rydzyk im był na rękę, bo myśleli, ze go opanuja. sprawa krakowskiego przemdieścia pokazała, że ci ludzie, pseudowierni (coś jak pseudokibice) mają już w d struktury KK.
dalambert - 20 Września 2010, 10:21
NURS, spinprofesorze= baw się dobrze - szkoda mi czasu na te nursolenia.
NURS - 20 Września 2010, 10:24
I tak wiem, ze nigdzie nie idziesz. Dalem się nabrac pierwszy raz, kolejne dziesięć zastanawiałem się, czy kiedys dotrzymasz słowa a po setnym przestałem zwracać uwagę na te teatrlane wyjścia
tobie też życze dobrej zabawy przy flejmowaniu.
RD - 20 Września 2010, 10:35
| sneer napisał/a | | Czeczeńcy to wstrętni terroryści. I tyle. |
I tu się zgadzam w stu procentach. Albowiem mianem czeczeńców określa się rozyjskich zołnierzy, którzy stacjonowali i walczyli w Czeczenii
sneer - 20 Września 2010, 10:55
| RD napisał/a | | sneer napisał/a | | Czeczeńcy to wstrętni terroryści. I tyle. |
I tu się zgadzam w stu procentach. Albowiem mianem czeczeńców określa się rozyjskich zołnierzy, którzy stacjonowali i walczyli w Czeczenii |
Ha, nie wiedziałem. Ale poprawnie po polsku naród zamieszkujący Czeczenię to Czeczeńcy, a nie Czeczeni
Matrim - 20 Września 2010, 10:58
| Cytat | Ale poprawnie po polsku naród zamieszkujący Czeczenię to Czeczeńcy, a nie Czeczeni |
A w którym to słowniku tak napisano?
nureczka - 20 Września 2010, 12:17
Z całym szacunkiem dla RD, Słownik języka polskiego PWN podaje, że Czeczen albo Czeczeniec to formy warinatowe, a więc oba słowa oznaczają mieszkańca Czeczenii.
Matrim - 20 Września 2010, 12:20
W moim słowniku poprawnej polszczyzny (PWN) jest tylko forma Czeczen/Czeczenka.
dalambert - 20 Września 2010, 12:26
| nureczka napisał/a | | Z całym szacunkiem dla RD, Słownik języka polskiego PWN podaje, że Czeczen albo Czeczeniec to formy warinatowe, a więc oba słowa oznaczają mieszkańca Czeczenii. | Ale w słownictwie mieszkańców byłego ZSSR tak jak mianem "awganców" nazywa sie sołdatów po walkach w Afganistanie, tak mianem "czeczenców" bohaterskich pacyfikatorów Kaukazu.
Anonymous - 20 Września 2010, 12:51
Szopki ciąg dalszy. Ofensywa religijna trwa!
| dziennik.pl napisał/a | | Dla upamiętnienia katastrofy Tu-154 dwóch rencistów chce zawiesić krzyż na ratuszu w małopolskim Bieczu. Mówią o sobie, że szefami koła Radia Maryja i biorą przykład z wydarzeń na Krakowskim Przedmieściu. Renciści Tadeusz i Edward Przepiórowie przedstawiają się jako szefowie lokalnego koła Radia Maryja, angażują w kampanie wyborcze Prawa i Sprawiedliwości - pisze Gazeta Wyborcza. Po katastrofie smoleńskiej postanowili powiesić krzyż na zabytkowym ratuszu. Zwolennicy ojca Tadeusza Rydzyka co kilka dni okupują magistrat, żądając od urzędników powieszenia krzyża. Pod ratuszem układają krzyż z kwiatów wyrwanych z okolicznych klombów. Śpiewają pieśni religijne, modlą się. Kiedy usuwa ich straż miejska, wracają po kilku dniach. Toczy się przeciwko nim już 40 postępowań za zakłócanie spokoju, ale oni nic sobie z tego nie robią. Wciąż prowadzą swoją akcję. |
Ja już mogę tylko kręcić z politowaniem głową. Najpierw krzyż, potem Chrystus Królem Polski, teraz to...Krucjata trwa w najlepsze.
terebka - 20 Września 2010, 12:55
Łudzę się, że ma się na ukończeniu owa szopka. Zaczęło się wieki temu od krucjat dziecięcych, logiczne że musi się skończyć na emeryckich, pfff...
nureczka - 20 Września 2010, 12:58
dalambert, ale my tu dyskutujemy o języku polskim. To że po rosyjsku "kawior" znaczy dywan, nie oznacza to, że podam dywan do szampana.
Matrim, słownik mam papierowy, więc musisz mi uwierzyć na słowo. Z łączy internetowych mogę odesłać do Uniwersalnego słownika języka polskiego (PWN):
http://usjp.pwn.pl/haslo.php?id=1817810
lub do poradni językowej:
http://poradnia.pwn.pl/li...eczeniec&kat=18
Anonymous - 20 Września 2010, 13:02
| terebka napisał/a | | Łudzę się, że ma się na ukończeniu owa szopka. Zaczęło się wieki temu od krucjat dziecięcych, logiczne że musi się skończyć na emeryckich, pfff... |
W końcu, jak zwiastuje Lech Jęczmyk, Nowe Średniowiecze idzie. Parafrazując jednak Komorowskiego: jaki kraj, taka krucjata.
dalambert - 20 Września 2010, 13:04
terebka, Żerań, to ja Wam powiem krótko -
Jaka krucjata , tacy jej przeciwnicy
Matrim - 20 Września 2010, 13:07
nureczka, wierzę. Po prostu zerknąłem do swojego papierowego i była tylko jedna forma
RD - 20 Września 2010, 13:08
Nureczko
Słownik słownikiem, a i u Rosjan i u nas podczas rozmów ludzi interesujących się tematyką czeczeńską mianem czeczeńców określa się żołnierzy sowiec... przepraszam - rosyjskich. Sami żołnierze tak się określają. Nader często z dumą, że nadmienię z goryczą.
Nie zamierzam dyskutować ze słownikami, ale uzus jest uzusem i dlatego pozwoliłem sobie na sarkazm w nawiązaniu do cytowanej wypowiedzi, która warta jest tyle, co twierdzenie, że wszyscy Niemcy mieszkający w III Rzeszy to zbrodniarze.
nureczka - 20 Września 2010, 13:18
RD, wiem, że Ty wiesz. Kłopot z młodymi, którzy nie wiedzą i traktują takie wypowiedzi dosłownie.
RD - 20 Września 2010, 13:27
| Żerań napisał/a | | Najpierw krzyż, potem Chrystus Królem Polski, teraz to...Krucjata trwa w najlepsze. |
To z królem Polski to jest dobre, dużo dobre, jak mawiał Chmielnicki w "Ogniem i mieczem". A przecież mówił Chrystus wyraźnie, że krolestwo Jego nie jest z tego świata . To mu będą wciskać na siłę koronę. Pewnie liczą na jakiś cud... Albo co...
NURS - 20 Września 2010, 13:29
| Cytat | | RD: Nie zamierzam dyskutować ze słownikami, ale uzus jest uzusem i dlatego pozwoliłem sobie na sarkazm w nawiązaniu do cytowanej wypowiedzi, która warta jest tyle, co twierdzenie, że wszyscy Niemcy mieszkający w III Rzeszy to zbrodniarze. |
oprócz tych z NRD!
|
|
|