Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
sneer - 18 Września 2010, 12:17
| Fidel-F2 napisał/a | | sneer napisał/a | | Zatakują się na śmierć nawzajem | zatokują, sneer, mówi się zatokują |
Używaj mózgu, że Cię zacytuję. Zatakują znaczy załatwicie się potakiwaniem.
jewgienij - 18 Września 2010, 12:28
| dalambert napisał/a | jewgienij, Ty se przypomnij co ruskie mają za uszami i to wystarczy ich łajdactwa z ostanich 20 lat przepatrzeć by takich głupot nie gadać |
Jakich mianowicie? W porównaniu z tymi sprzed kilkudziesięciu? Co Ruscy takiego strasznego porobili w przeciągu ostatnich 20 lat? Prowadzą wojny ze swoimi byłymi republikami i co z tego? Francuzi w północnej Afryce też dymili, o USA nie wspomnę. A już w ogóle mi wychodzi, że najgrzeczniejsi są Niemcy
To już jugole bardziej się popisali w barbarzyństwie. Wszystkie grzechy ruskich się u nas przez powiększające szkło ogląda.
ED. Wiem, co ruscy w Czeczeni robili i robią, ale w czym to gorsze od tego, co sobie robią ludzie nawzajem np w Izraelu? Wojna jest niestety brutalna i uwalnia najgorsze instynkty, a Czeczeni potrafią też odpowiedzieć równie bestialsko.
Fidel-F2 - 18 Września 2010, 12:29
| sneer napisał/a | | Używaj mózgu, że Cię zacytuję. Zatakują znaczy załatwicie się potakiwaniem. | zejdę chyba
sneer - 18 Września 2010, 12:37
| jewgienij napisał/a | | dalambert napisał/a | jewgienij, Ty se przypomnij co ruskie mają za uszami i to wystarczy ich łajdactwa z ostanich 20 lat przepatrzeć by takich głupot nie gadać |
Jakich mianowicie? W porównaniu z tymi sprzed kilkudziesięciu? Co Ruscy takiego strasznego porobili w przeciągu ostatnich 20 lat? Prowadzą wojny ze swoimi byłymi republikami i co z tego? Francuzi w północnej Afryce też dymili, o USA nie wspomnę. A już w ogóle mi wychodzi, że najgrzeczniejsi są Niemcy
To już jugole bardziej się popisali w barbarzyństwie. Wszystkie grzechy ruskich się u nas przez powiększające szkło ogląda. |
Chyba tego nie widziałeś Jewgienij:
http://wystawa.czeczenia.com.pl/
jewgienij - 18 Września 2010, 12:40
Pośrednio odpowiedziałem w edycji poprzedniego posta
ED. Branie jako zakładników i strzelanie do szkolnych dzieci rozumiem mam już popierać, bo to ruskie dzieci? Takie same dranie, nie zasługują na żadne poparcie, tylko żeby Putinowi zagrać na nosie.
sneer - 18 Września 2010, 12:51
| jewgienij napisał/a | Pośrednio odpowiedziałem w edycji poprzedniego posta
ED. Branie jako zakładników i strzelanie do szkolnych dzieci rozumiem mam już popierać, bo to ruskie dzieci? Takie same dranie, nie zasługują na żadne poparcie, tylko żeby Putinowi zagrać na nosie. |
Z rozpaczy i bezsilności ludzie różne rzeczy robią. A liczba ofiar w Biesłanie to w dużej mierze zasługa "profesjonalnego" szturmu rosyjskiego wojska.
jewgienij - 18 Września 2010, 13:00
| sneer napisał/a | | jewgienij napisał/a | Pośrednio odpowiedziałem w edycji poprzedniego posta
ED. Branie jako zakładników i strzelanie do szkolnych dzieci rozumiem mam już popierać, bo to ruskie dzieci? Takie same dranie, nie zasługują na żadne poparcie, tylko żeby Putinowi zagrać na nosie. |
Z rozpaczy i bezsilności ludzie różne rzeczy robią. A liczba ofiar w Biesłanie to w dużej mierze zasługa profesjonalnego szturmu rosyjskiego wojska. |
No widzisz, nawet tę rzeź zwalasz raczej na jednostki rosyjskie, a nie na Czeczenów. Ruscy nigdy nie byli subtelni w takich szturmach, "najlepszym sposobem na rozminowanie pola był zawsze atak piechoty", ale to Czeczeńcy wpadli na tak diabelski pomysł i go zrealizowali.
Co do wojen np. z Afganistanem, to największy zaciąg był z terenów dzisiejszej Ukrainy oraz wszystkich tych republik wschodnich, z których wiele teraz wybija się na niezależność.
sneer - 18 Września 2010, 13:09
| jewgienij napisał/a | | No widzisz, nawet tę rzeź zwalasz raczej na jednostki rosyjskie, a nie na Czeczenów. Ruscy nigdy nie byli subtelni w takich szturmach, najlepszym sposobem na rozminowanie pola był zawsze atak piechoty, ale to Czeczeńcy wpadli na tak diabelski pomysł i go zrealizowali. |
Nie jewgieij. Nie zwalam. Nie popieram brania jako zakładników dzieci. Co zresztą robili również Rosjanie, np. podczas szturmu Grodna w 1939r.
Ciekawi mnie jednak jak nazwiesz działania AK, które podkładało bomby w Berlinie.
jewgienij - 18 Września 2010, 13:15
Jak widzisz, nie zająknąłem się nawet o bombach w metrze moskiewskim, koncentrując się na najpodlejszych sposobach,więc co mi tu z AK wyjeżdżasz? 1939 rok to też już przeszłość, tym sposobem możemy do cara Iwana dojść, a mówimy o współczesnej Rosji.
sneer - 18 Września 2010, 13:34
| jewgienij napisał/a | | Jak widzisz, nie zająknąłem się nawet o bombach w metrze moskiewskim, koncentrując się na najpodlejszych sposobach,więc co mi tu z AK wyjeżdżasz? 1939 rok to też już przeszłość, tym sposobem możemy do cara Iwana dojść, a mówimy o współczesnej Rosji. |
Ależ sam wróciłeś do przeszłości w poprzednich postach. A współczesna Rosja, to również państwo bandyckie.
jewgienij - 18 Września 2010, 13:43
A co Ty o nim właściwie wiesz? Skąd czerpiesz tę wiedzę? Strzelają do Ciebie Ruscy czy jak? Mają swoje problemy z demokracją, ale zajmijmy się własnymi wadami, nie cudzymi.
Fidel-F2 - 18 Września 2010, 13:46
ogólnie swiat opiera się na zasadzie Pawlaków, sąd sądem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie, jest to cywilizacyjne rozwinięcie prawa Kalego, na płaszczyźnie ekonomi mamy wersję czszególną zwaną Prawem Grabi - grabie zawsze grabia do siebie, wkurzanie się na to ma mniej więcej tyle sensu co wkurzanie się na deszcz, że pada
NURS - 18 Września 2010, 13:56
Sneer, ty tak pięknie potrafisz usprawiedliwiać najokrutniejsze zbrodnie, byle tylko były czynione w imie ideologii, która popierasz.
| Cytat | | Z rozpaczy i bezsilności ludzie różne rzeczy robią. | - zatem powtórzę, dlaczego goście rozpieprzający WTC sa terrorystami i dlaczego należało rozpętywać wojny, i najeżdżać kraje skoro to takie sluszne i sprawiedliwe.
Powiem ci jedno, ludzie nie wymyśliliby zaminowania sali gimnastycznej i spędzenia do niej setek dzieci. Tym się różnimy, że ja nigdy nie nazwę kogoś takiego człowiekiem. A ty, jeśli tylko rzeczeni sprawcy są w konflikcie z kimś kogo nie lubisz, jesteś w stanie ich usprawiedliwiać.
Takimi aktami żadnej wojny się nie wygra, można jedynie stracić w oczach demokratycznych społeczeństw. Biesłan był dla mnie momentem, w którym zacząłem się zastanawiać, czy aby ruskie dobrze nie robią rozpieprzając tamten kraj. Serio, serio.
jewgienij - 18 Września 2010, 14:01
Fidel, dlatego drażni mnie ta retoryka polegająca na "zdumieniu", że politycy nie dotrzymują obietnic, a mocarstwa siłą utrzymują swoje terytoria, dopóki im się to opłaca. Tak to działa i trzeba na to zawsze brać poprawkę, a nie zdumiewać się jak pierwsza naiwna.
Ed. Może powyższe brzmi cokolwiek cynicznie, ale idealizm szanuję, kiedy bezinteresowny, a nie obłudny i jako narzędzie walki światopoglądowej.
Gustaw G.Garuga - 18 Września 2010, 14:37
Ależ Panowie, trzeba się zdumiewać, wkurzać i potępiać. Taki cynizm tylko wydaje się mądrością życiową, ale nią nie jest - jest ucieczką. Takie teksty, jak wyżej sadzi Fidel, o bezsensie "wkurzania się na deszcz, że pada", to oręż do ręki polityków łamiących obietnice itd. Łączenie idealizmu z obłudą to też gol samobójczy. Obłuda to obłuda, a obłudny idealizm idealizmem być przestaje i nie zasługuje na tę nazwę.
A wracając do Zakajewa, to kilka jego dzisiejszych wypowiedzi:
| Cytat | Przyjechałem do Polski nie dlatego, że chcemy rozszerzyć przepaść między Polską a Rosją
Polska powinna mieć dobre stosunki z Rosją, dlatego że jest to sąsiad strategicznie ważny dla Polski i wielki kraj.
nawiązał do piątkowej decyzji sądu, który odrzucił wniosek prokuratury o jego tymczasowe aresztowanie. Jego zdaniem, było to postanowienie absolutnie
zgodne z prawem, chociaż oczywiście dla Rosji to jest decyzja polityczna.
Dodał, że Polska pokazała, że (...) prawo może być oddzielone od polityki i tak powinno być. |
Całość na http://www.tvn24.pl/-1,16...,wiadomosc.html
jewgienij - 18 Września 2010, 14:41
| NURS napisał/a | | Biesłan był dla mnie momentem, w którym zacząłem się zastanawiać, czy aby ruskie dobrze nie robią rozpieprzając tamten kraj. Serio, serio. |
Miałem dokładnie to samo. Odtąd to dla mnie dzikusy i potwory. Wiem, że doznali krzywd, a ten zamach nie reprezentuje całego narodu, ale koszmarne wrażenie pozostaje. Czegoś takiego nie robi się po kilku piwach, tylko trzeba zaplanować na trzeźwo i zimno. Nawet kryminaliści i terroryści miewają swoje zasady, ci ludzie nie mają żadnych zasad poza plemienną nienawiścią, gdzie się torturuje dzieci, bo z dorosłymi mężczyznami sobie nie radzą. I nie chcę tu słuchać historii o analogicznym bestialstwie Rosjan, bo ich tu nikt nie popiera, a to z Czeczeńców robi się bohaterów.
Sneer, AK pod żłobki ani szkoły w Berlinie bomb nie podkładała. Chyba że masz więcej informacji na ten temat.
GGG, dlatego się wkurzamy, ale oddzielmy wkurzenie od udawania na rzecz dyskusji i swoich sympatii.
Gustaw G.Garuga - 18 Września 2010, 15:05
Oczywiście usprawiedliwienia dla Biesłanu nie ma. Jest za to wyjaśnienie. Rosjanie co bardziej umiarkowanych bojowników likwidowali lub marginalizowali, aż zostali sami fundamentaliści i zwyczajne bestie w ludzkiej skórze. Najlepszy przykład takiej polityki to sytuacja Zakajewa, na którego samozwańczy emir "Kalifatu Kaukaskiego" wydał wyrok śmierci za chęć układania się z Moskwą, i którego Rosja, zamiast wciągnąć do rozmów, chce wpakować do więzienia. Cel jest jeden - zohydzić światu Czeczenię do reszty i całkowicie ją sobie podporządkować. Gdy ludzi pokroju Zakajewa zabraknie, nic już nie stanie na przeszkodzie.
jewgienij - 18 Września 2010, 15:14
To racja.
Dzika Czeczenia jest bardziej na rękę w wojnie propagandowej niż normalna. Ale tej dzikości Rosjanie nie stworzyli, tylko dopuścili do głosu. Ona tkwi w Czeczeńcach i to mi przeszkadza w bezkrytycznym poparciu.
feralny por. - 18 Września 2010, 15:41
| sneer napisał/a | | Gdyby za niepodległość w 89r. zapłacono krwią, | Ten kraj tyle razy we krwi topiono, że trudno zliczyć. Jeszcze Ci mało?
Romek P. - 18 Września 2010, 15:42
Z Biesłanem jest tak, jak jest: to przełomowy moment w poparciu dla Czeczenów. Od tamtej chwili - i słusznie - stracili życzliwość obywateli bardzo wielu państw. Bo dzieci? Rozumiem, że ktoś atakuje obce wojska. No, niechby jeszcze narzuconą administrację. Ale dzieci, kurde? Wiadomo, że Rosjanom to było na rękę, wiadomo, że mieszali tam, eskalując tę sytuację, ale nic nie usprawiedliwia tych Czeczenów, nic. NURS ma rację.
Stąd czarno-białe przeciwstawienie: źli Rosjanie - dobrzy Czeczeni, w ogóle nie ma sensu. Ta sytuacja pokazała, że wart Pac pałaca. Poza, co słusznie zauważył GGG, celowo mordowanymi i odsuwanymi umiarkowanymi Czeczenami, którzy w tej chwili występują jak jednorożce, tj. prawie ich nie ma.
dalambert - 18 Września 2010, 16:04
| Romek P. napisał/a | | Z Biesłanem jest tak, jak jest: to przełomowy moment w poparciu dla Czeczenów. |
Fakt, ale skoro pretekstem do rozpoczęcia drugiej wojny czeczeńskiej było wysadzenie, po nocy, na terenie Rosji paru bloków mieszkalnych z ludźmi, dajesz głowę, ze w napadzie na szkołę w Biesłanie naprawdę brali, czy zorganizowali go Czeczeńcy ?
Pomijając już to, że sposób "ratowania" nieletnich zakładników w wykonaniu Rosjan był po prostu masowym mordem, podobnie jak zagazowanie zakładników w teatrze Na Dubrowce.
Nie ma śledztwa w Rosji , które by było wiarygodne, a hucznie ogłaszane wnioski do przyjęcia bez wątpliwości.
Zas 'tradycje" rosyjskie w tym względzie są jak najgorsze, że przypomnę tylko niesławnej pamięci Komisję Budrenki powołaną do utrwalenia Kłamstwa katyńskiego, dla kolegów literatów przypomnienie , wybitny pisarz Aleksy Tołstoj tez firmował to łgarstwo swoim nazwiskiem.
Dlatego , nie można w tonie usprawiedliwienia mówić: 0 Rosja, to Rosja, to wielki kraj, to inne standardy itp.
Tak standardy są inne - zbrodnia, kłamstwo, bezczelna chucpa, i "pożyteczni idioci" wspierający to draństwo po świecie.
Romek P. - 18 Września 2010, 16:12
Dalambercie, ależ ja wiem (znaczy z przesłanek wyciągam wniosek), że tam mieszały wiadome służby. Tylko że nie powinno tam być ani jednego Czeczena, a niewątpliwie byli, nieprawdaż? Zaszkodzili własnej sprawie, a moim zdaniem - o ile wcześniej mieli jakieś poparcie, to je przekreślili.
Co do reszty: zgodzę się. Zasadniczo. Byłbym raczej jednym z ostatnich miłośników polityki radzieckiej i rosyjskiej. Choć pamiętaj, że nie ma jednak uniwersalnego standardu zachowań, a kraje, które same głośno krzyczą o jego przestrzeganiu, po cichu łamią go w cholerę. Zatem łatwiej wzywać innych do przestrzegania, niż przestrzegać samemu
NURS - 18 Września 2010, 16:15
Tak, a poźniej strącili mgła samolot i rozstrzeliwali rannych na oczach widzów kręcących to komórkami. Ty dalambercie złoty nie jesteś nawet w stanie dopuścić myśli, że wróg Rosji moze być twoim wrogiem, albo w ogóle kims złym. rosja jest jak każde wielkie mocarstwo, wymusza siłą swoje. I powtórzę por az setny, jak Pinochet mordowal, to klaskałeś, bo ocalał kraj. Relatywizm bracie, relatywizm, ci w nawiasie, to raczej z drugiej strony służa, usprawiedliwiając każda podłość w imię racji politycznych.
A co do Czeczenii, tam pewnie jak wszędzie, część ludzi jest za, częśc przeciw Rosji i władzy, ale nie sprowadzałbym wszystkiego do biało-czarnego równania. Powstanie kalifatu może doprowadzić do sytuacji, której najbardziej bedą żałowali ci, którzy najgłośniej dzisiaj krzyczą za swoboda dla Czeczenów. Radze wam posłuchac wywiadu z Basajewem, którego udzielił lat temu kilka Milewiczowi i TVP.
dalambert - 18 Września 2010, 16:34
| NURS napisał/a | | ak, a poźniej strącili mgła samolot i rozstrzeliwali rannych na oczach widzów kręcących to komórkami. |
Przestań pieprzyć, nie widzisz, ze to co wygadujesz jest po prostu śmieszne, ta "mgła" to już Ci chyba na intelekt padła -
Nigdy się o tej mgle NIE wypowiadałem i nie mam zamiaru, a Ty tę płytę ciągle puszczasz i puszczasz.
Zdarła się już i skrzypi jak cholera
jewgienij - 18 Września 2010, 17:12
| dalambert napisał/a | dajesz głowę, ze w napadzie na szkołę w Biesłanie naprawdę brali, czy zorganizowali go Czeczeńcy ?
Pomijając już to, że sposób ratowania nieletnich zakładników w wykonaniu Rosjan był po prostu masowym mordem, podobnie jak zagazowanie zakładników w teatrze Na Dubrowce.
Nie ma śledztwa w Rosji , które by było wiarygodne, a hucznie ogłaszane wnioski do przyjęcia bez wątpliwości. |
Jak w ogóle możesz takie brednie głosić na poważnie? Zaraz się dowiem, że plan Barbarossa to była radziecka prowokacja, żeby móc Niemiaszków pogonić i zająć Polskę. Jak bardzo musisz być ogłupiony przez nienawiść, żeby takie rzeczy pisać? Rosjanie będą gnietli te kraje, niezależnie od sympatii dla ugniatanych, pomysł, że będą zabijać swoje dzieci, żeby się światu przypodobać jest pomysłem durnia. Przepraszam za ostre słowa, ale to za wiele jak dla mnie.
ED. Dla rozładowania sytuacji, nie jako argument, piosenka Stinga, która pasuje jak ulał: http://www.youtube.com/wa...feature=related
Anonymous - 18 Września 2010, 17:13
| dalambert napisał/a | | o wysadzenie, po nocy, na terenie Rosji paru bloków mieszkalnych z ludźmi, dajesz głowę, ze w napadzie na szkołę w Biesłanie naprawdę brali, czy zorganizowali go Czeczeńcy ? |
Nikt nie da głowy, natomiast ja trochę znam mentalność ludzi Zakaukazia, bo się tym interesuję. I tam panują silne zwyczaje plemienne, co oznacza, że jeśli chociaż jednemu Czeczenowi Rosjanie zabili kogoś bliskiego, to wioska staje za nim murem. Oczywiście upraszczam, ale chcę ci pokazać, jak ten mechanizm vendetty wygląda. Zresztą, Basajew sam się przyznał do ataku na Biesłan. Oczywiście nie zmienia to hipotezy, że Rosjanie mogli wiedzieć o ataku albo celowo zignorować ostrzeżenia wywiadu. Oglądałem niedawno film dokumentalny na temat Biesłanu Ewy Ewart, gdzie było właśnie coś takiego mówione: przekupiono urzędników w Osetii, którzy ignorowali terrorystów. Natomiast NIC nie usprawiedliwia ataku na szkołę. NIC. Żadna wojna, żadna zemsta, to jest barbarzyństwo. A akcja rosyjskiego specnazu to - pod względem etyki - temat na inną dyskusję...Ale w tym przypadku mam za małą wiedzę na temat działalności służb specjalnych, żeby dyskutować, czy akcja się powiodła, czy nie. Po prostu się na tym nie znam, chociaż, jako prezydent być może podjąłbym taką samą decyzję o szturmie, bo w tej sytuacji nie miałbym już nic do stracenia. Jeśli Rosjanie by nie zareagowali, to terroryści (ktokolwiek by to nie był) prawdopodobnie powybijaliby wszystkich, co do nogi. A żadne państwo nie może ulegać żądaniom *beep*, którzy napadają na szkoły (niezależnie od tego, czy naprawdę zrobili to Czeczeńcy, czy był to jakiś spisek wewnątrz rosyjskich służb).
NURS - 18 Września 2010, 17:49
| dalambert napisał/a | | NURS napisał/a | | ak, a poźniej strącili mgła samolot i rozstrzeliwali rannych na oczach widzów kręcących to komórkami. |
Przestań pieprzyć, nie widzisz, ze to co wygadujesz jest po prostu śmieszne, ta mgła to już Ci chyba na intelekt padła -
Nigdy się o tej mgle NIE wypowiadałem i nie mam zamiaru, a Ty tę płytę ciągle puszczasz i puszczasz.
Zdarła się już i skrzypi jak cholera |
O mgle nie, o tym że ruski zamach mogły zrobic jak najbardziej. Sprytna próba odbicia piłeczki, aleś się omsknął na sliskim i bęc
jewgienij - 18 Września 2010, 18:28
| Żerań napisał/a | | A akcja rosyjskiego specnazu to - pod względem etyki - temat na inną dyskusję...Ale w tym przypadku mam za małą wiedzę na temat działalności służb specjalnych |
Rosjanie mają jak Żydzi, nie negocjują z terrorystami. Z jednej strony słusznie, bo terrorysta ma alternatywę: sam się wysadzę, albo mnie zastrzelą, czyli musi być desperat. Z drugiej strony, taki pokaz siły państwa musi mieć odbicie w sprawności jednostek. Jak Żydzi robią akcję na lotnisku w Afryce, to w przeciągu paru godzin już znają jego plany i konstrukcję co do śrubki, a Ruscy idą na żywioł, żeby po prostu nie stwarzać wrażenia, że się uginają. Ja bym im nie pozwolił kota z drzewa zdjąć W warunkach frontowych się sprawdzają, ale w takich sprawach jak teatr czy szkoła to po prostu banda ludzi z karabinami.
dzejes - 18 Września 2010, 18:51
| jewgienij napisał/a | | Jak Żydzi robią akcję na lotnisku w Afryce, to w przeciągu paru godzin już znają jego plany i konstrukcję co do śrubki, a Ruscy idą na żywioł, żeby po prostu nie stwarzać wrażenia, że się uginają. |
Normalnie jak Dziewulski jesteś. A tak poważniej to skąd taką wiedzę czerpiesz? Jakieś statystyki, czy po prostu "wiedza powszechna"? A co potrafią służby Izraela to poczytaj choćby tutaj.
jewgienij - 18 Września 2010, 18:58
Potrafią? I materiał z lat 50 -tych?
O jakie statystyki Ci chodzi? To nie ranking FIFA, nikt tu nie prowadzi statystyk na zewnątrz. Większość operacji jest raczej tajnych. Tylko spektakularne sukcesy i porażki się liczą, bo to idzie w świat jako sygnał dla ludzi, co mają zamiar zadrzeć.
ED. Dziewulski jest fachowcem, ja się wypowiadam z racji pewnego zainteresowania tematem i znajomością z ludźmi, którzy znają się nieco lepiej niż ja. Jeśli masz inne informacje, to po prostu się nimi podziel, nie mam monopolu na rację tutaj. Sama złośliwość i wklejki z Wiki mnie nie ruszają aż tak bardzo.
|
|
|