To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Adam Przechrzta

Navajero - 21 Lipca 2013, 23:24

Średniowiecze to nie moja epoka. Z tego co wiem, materiałów na ten temat jest niewiele, głównie w obcych językach ( np. trochę jest po rosyjsku). Możesz zerknąć do książki podanej przez Fidela, tam powinna być bibliografia. Po rosyjsku ( o ile pamiętam) pisał coś o tym Jefim Czerniak w "Pięciu stuleciach tajnej wojny". Są też materiały powiedzmy... resortowe, ale tych nie dostaniesz. Czasem w podręcznikach dla specsłużb poświęca się kilka rozdziałów historii wywiadu. Np. coś takiego wydało w 2006 roku białoruskie KGB, tytuł książki/ skryptu ( nie wiem jak to nazwać bo czytałem tylko fragmenty) "Tarcza i miecz Ojczyzny".

Z innej beczki: informuję PT czytelników, że w najbliższym numerze NF znajduje się moje opowiadanie o powstaniu warszawskim, wraz z krótką notką historyczną :)

Rafał - 22 Lipca 2013, 09:37

Gdzieś, kiedyś czytałem coś większego o intrygach "wywiadu" przy obronie Niemczy, może ktoś będzie więcej kojarzył, bo pamiętam, że dość mocno ten aspekt obrony był podkreślany.
jodowity - 22 Lipca 2013, 12:35

Z Niemczą było co nieco o działaniach wywiadu w monografii z serii Historyczne Bitwy Bellony Pawła Rochali, tylko że to było tak jakby przy okazji.
Z obcych języków to póki co niestety tylko angielskim dysponuje.

Navajero - 22 Lipca 2013, 12:38

Rozdział na temat szpiegostwa w średniowieczu jest też w książce Manfreda Reitza "Szpiedzy którzy wstrząsnęli światem".
jodowity - 22 Lipca 2013, 12:45

Dzięki za pomoc. Popoluje na te książki i zobaczę co tam jest, po parę zł można je znaleźć więc nie powinienem mieć z tym kłopotu
jodowity - 28 Lipca 2013, 10:51

Mam kilka pytań odnośnie "Gambitu". Ogólnie to tak czy będziesz kontynuował kolejną powieścią to uniwersum?
A szczegółowiej to takie kwestie jak co wydarzyło się takiego(nie będące Wielką Wojną) że bardzo konserwatywne władztwo Habsburgów dogadało się z protestanckim państwem pruskim(czy cesarstwem niemieckim jeśli się w takowe przeistoczyło) i jeszcze bardziej "nowoczesnym i postępowym" całkowicie laickim państwem francuskim? Mało że się dogadało, że aż się stworzył euroland.
Pytanie kolejne, jak to jest że w Rosji żyje "tylko" 62mln Polaków podczas gdy w eurolandzie aż 100mln, patrząc się na obecne tendencje jakie panują na zachodzie i jakie już dotarły do Polski czyli coraz mniejsza dzietność to raczej w konserwatywnej pod względem moralności Rosji powinno być znacznie więcej Polaków. Zwłaszcza że spadek liczby Polaków nie byłby efektem tylko mniejszej dzietności ale i propagandy wynaradawiającej w rzeszy wszecheuropejskiej... znaczy eurolandzie uprawianej przez różnych Bismarcków czy innych tam demokratycznie wybranych kanclerzy głoszących pokój i nawołujących że jest się europejczykiem a nie Polakiem czy kimś tam innym.
Wracając do ogólnych zagadnień kwestia tego co się działo przez te wszystkie wieki z pozostałymi terenami Polskimi jest szalenie interesująca.

Przepraszam za post pod postem ale minął już chyba okres więcej niż krótki a i meritum posta jest całkiem inne.

Fidel-F2 - 28 Lipca 2013, 10:54

jodowity napisał/a
gdy w eurolandzie aż 100mln
:shock:
jodowity - 28 Lipca 2013, 10:59

Przedostatni akapit, któreś zdanie w środku akapitu:
"Albo zastanawiał się nad tym, co będzie, kiedy do Rosji przybędzie ponad sto milionów Polaków? Gdy ośmioprocentowa mniejszość stanie się mniejszością dwudziestoprocentowa"

Fidel-F2 - 28 Lipca 2013, 11:00

Przepraszam, źle zrozumiałem.
jodowity - 28 Lipca 2013, 11:01

Nie ma problemu. Ludzka rzecz.
Navajero - 28 Lipca 2013, 11:55

jodowity napisał/a
Mam kilka pytań odnośnie Gambitu. Ogólnie to tak czy będziesz kontynuował kolejną powieścią to uniwersum?

W tym momencie nie przewiduję, mam roboty na dwa lata naprzód. Przy czym nawet jeśli otrzymałbym interesującą propozycję, to mocno bym się nad tym zastanawiał. Cieszy mnie, że książka się podobała i czytelnicy odczuwają pewien niedosyt, boję się, żeby nie poczuli przesytu :)
jodowity napisał/a

A szczegółowiej to takie kwestie jak co wydarzyło się takiego(nie będące Wielką Wojną) że bardzo konserwatywne władztwo Habsburgów dogadało się z protestanckim państwem pruskim(czy cesarstwem niemieckim jeśli się w takowe przeistoczyło) i jeszcze bardziej nowoczesnym i postępowym całkowicie laickim państwem francuskim? Mało że się dogadało, że aż się stworzył euroland.

Przyczyn takiego, a nie innego stanu rzeczy mogą być setki, a tworząc nowe uniwersum, pewne kwestie można zarysować jedynie ogólnie, tak, aby zbyt wielka liczba szczegółów nie przysłoniła głównego wątku. Jest też wyborem autora czy zechce przy tym odnosić się do elementów realnie istniejącej rzeczywistości, dodać do nich jakiś komentarz. Ja chciałem. Stąd euroland. Nb. różnice religijne i obyczajowe występują też przecież we współczesnej Europie ( a nawet większe, bo tu mamy jeszcze problem islamu), co nie przeszkodziło w jej zjednoczeniu. Jeśli zaś pytasz czy utworzyłem jakiś ciąg przyczynowo - skutkowy który doprowadził do takiej akurat sytuacji, to tak, mam coś takiego, ale z wyżej wyjaśnionych względów, pozostawiłem to w notatkach.
jodowity napisał/a

Pytanie kolejne, jak to jest że w Rosji żyje tylko 62mln Polaków podczas gdy w eurolandzie aż 100mln, patrząc się na obecne tendencje jakie panują na zachodzie i jakie już dotarły do Polski czyli coraz mniejsza dzietność to raczej w konserwatywnej pod względem moralności Rosji powinno być znacznie więcej Polaków.

Niekoniecznie, można przecież założyć migrację Polaków z terenów Rosji na obszary, gdzie ( choćby przez jakiś czas) żyło im się lepiej. A dzietność to nie tylko kwestia moralności, ale i finansów. Przy finansowym wsparciu rodziny przez państwo, możliwa jest eksplozja demograficzna nawet w krajach o niekonserwatywnej moralności. Z kolei wpływ demografii na rynek, gospodarkę i kwestie militarne jest tak oczywisty, że niejedno państwo mogłoby uciec się do stosowania bodźców finansowych ( tak jak np. obecne Niemcy).
jodowity napisał/a

Wracając do ogólnych zagadnień kwestia tego co się działo przez te wszystkie wieki z pozostałymi terenami Polskimi jest szalenie interesująca.

Owszem, ale to już temat na inną książkę, nie można kłaść zbyt wielu grzybów w barszcz.

jodowity - 28 Lipca 2013, 12:02

Wielce satysfakcjonujące odpowiedzi. Zwłaszcza ta o pracy na dwa lata bo to oznacza więcej ciekawych książek dla nas, czytelników.
A co do zwiększenia dzietności to wystarczy raz do roku wyłączyć prąd na 3-4 dni i po 9 miesiącach jest gigantyczny skok demograficzny. Coś takiego się chyba jakiś czas temu w Niemczech przypadkiem stało

Navajero - 29 Lipca 2013, 16:24

W aktualnej NF ( 8/2013) ukazał się mój tekst o powstaniu warszawskim ( "Archiwum") wraz z krótką notką historyczną.
makpfi - 13 Wrzeœśnia 2013, 11:07

Zamykają Forum i w związku z tym moje pytanie - czy można będzie Cę gdzieś znaleźć, Autorze?
Oczywiście oprócz księgarni ;)

Rafał - 13 Wrzeœśnia 2013, 13:23

Aśtam od razu zamykają, na chwilę może zgłupieje i adres zmieni, ale szybko się odrodzi :wink:
Navajero - 13 Wrzeœśnia 2013, 14:47

makpifi - na Fahrenheicie i Weryfikatorium.
Hexe - 13 Października 2013, 17:33

No w końcu udało mnię się z cholerą ową :mrgreen:
Drogi Autorze. Nie chciałbym się narzucać zbytnio ale kiedy do jasnej a niespodziewanej znowu spotka mnie kolejna przyjemna chwilka z czymś autorstwa Twego???? Potrzebę mam .... wielką 8)

Navajero - 13 Października 2013, 18:08

FS na Facebooku oficjalnie zapowiedziała kontynuację "Demonów Leningradu". Premiera 29.11. Znaczy, wyjdzie druga część i wznowią pierwszą.
Hexe - 13 Października 2013, 18:17

Półtora miesiąca..... że też życie człowieka składa się głównie z czekania......
Navajero - 13 Października 2013, 20:51

Cóż, chwilowo można sobie okładki pooglądać na FB :)
dalambert - 13 Października 2013, 21:52

Navajero, ale i niezły ciąg dalszy zapowiadają.
Bo te "Demony wony" w dwu częściach / w listopadzie pierwsza/ a i "Demony pokoju" tyż są wymieniane.
No to i ty zapowiadaj jak to ma być? I kiedy? Oczywiście orientacyjnie,książki nie bułki szybka się nie pieką.

Navajero - 13 Października 2013, 22:01

No mam 350 k znaków drugiej części, a przewiduję ją na 500 - 550. Myślę, że do końca roku/ stycznia skończę. Jak Fabryka to klepnie, to może wyjść na wiosnę. Ostatnią cześć cyklu powinienem napisać do końca przyszłego roku. Wtedy wyjdzie pewnie pod sam koniec 2014, albo na początku 2015.
Hexe - 25 Października 2013, 09:51

Mam takie malutkie podchwytliwe pytanko. Będąc na czytelniczym głodzie od czasu do czasu przeglądam wyszukiwarki ebooków. I znalazłem na Merlinie coś o wdzięcznej nazwie Depozytariusz Chorągwi Archanioła 1 i 2 , ki diabeł???
Navajero - 25 Października 2013, 10:20

To pewnie "Chorągiew..." i "Białe noce". Bo marketingowcy nazwali tak cały cykl.
Hexe - 25 Października 2013, 13:25

Dżizas jak to człowiek może łatwo wtopić przez byle marketingowca...... :mrgreen:
Hexe - 2 Grudnia 2013, 10:41

Widzę że na stronie FS ukazały się Demony Wojny. Nie wiesz przypadkiem autoru drogi kiedy ukaże się wersja ebook? Bo już mnie korci.....
Navajero - 2 Grudnia 2013, 11:54

Nie wiem, to raczej pytanie do Fabryki. Pewnie kiedyś się ukaże - wszystkie moje książki wyszły i w takiej formie, ale dokładnego terminu nie znam.
dalambert - 2 Grudnia 2013, 12:45

Demony wojny już są w księgarniach ???
Hexe - 2 Grudnia 2013, 13:04

Są już nawet w Empiku...
Melfka - 2 Grudnia 2013, 13:10

Hexe napisał/a
Widzę że na stronie FS ukazały się Demony Wojny. Nie wiesz przypadkiem autoru drogi kiedy ukaże się wersja ebook? Bo już mnie korci.....

Z tego, co można wyczytać na fanpage'u, wszystkie ebooki pojawiają się miesiąc po premierze.
Sama czekam, bo "Demony Leningradu" były zacne :) .

Partner forum