Summa Technologiae - Fotografia
Dunadan - 1 Września 2010, 21:18
baron13 napisał/a | Jest stałka do Canona 85 mm/1,8 jasność. Samyang 1,4 rozmyje jeszcze bardziej, ale trzeba bardzo czujnie ostrzyć bo to jest full manual obiektyw kręcimy sami, a ta matówka w cyfrach malutka i niewiele widać. Stalka 85/ 1,8 , chyba to. |
Na APSc ( czyli dla większości z nas ) bardziej użyteczna będzie 50-tka już 50/1.8 (400zł nówka ) da naprawdę świetne rezultaty A za 200-300zł można dostać 50/1.4 pod m42...
I żeby nie byc gołosłownym:
Fota moich rodziców z Lublina. Akurat to jest na pełnej klatce, Canon 50/1.8 za 300zł A FF ma większą GO więc...
baron13 - 1 Września 2010, 22:41
Z rozpędu niejako 6 fotek pstrykniętych Samyangiem 85 mm. Osoby przyglądające forum później niż dzisiejsza data znajdą tu pewnie całą stronę
Anonymous - 2 Września 2010, 05:21
Dunadan napisał/a | A FF ma większą GO więc... |
Chyba w temacie
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5251
baron13 - 2 Września 2010, 07:49
Nie w temacie, chyba że przypomnimy sobie o GO w aparatach wielkoformatowych:
http://www.optyczne.pl/32..._od_Canona.html
Anonymous - 2 Września 2010, 17:13
A.Mason napisał/a | Nie w temacie, chyba że przypomnimy sobie o GO w aparatach wielkoformatowych: |
Byc moze cos mi umknelo lub czegos nie zrozumialem, wtedy przepraszam. Odnosilem sie do Twojej wypowiedzi, ze FF (pelna klatka) ma wieksza GO (niz APS-c). Dotad wydawalo mi sie odwrotnie...
baron13 - 2 Września 2010, 18:18
To jest chyba tak, że GO zależy zasadniczo od ogniskowej przy zadanej przesłonie. Jeśli wytniemy z klatki kawałek, to tolerancja na rozmycie się zmniejszy. Ale jeśli porównamy obiektywy o takim samym kącie widzenia to dla APS-c standard np jest krótszy i głębia będzie większa.
Dunadan - 2 Września 2010, 18:41
Noooo więc tak... z GO to jest Masakra ogólnie rzecz ujmując Zawsze jest inna. Zależy nie tylko od tego jak zostało zrobione zdjęcie ale też od tego jak to zdjęcie jest pokazywane ( wyświetlane ). Założyć więc trzeba ujednolicone warunki, głownie ten sam format wyświatlanych zdjęć, taką samą przysłonę, ogniskową itp. Wtedy zabieramy się za matryce, a dokładniej za krążki rozproszenia które zalezą od fizycznych rozmiarów światłoczułej klatki... im klatka większa tym wartość krążka rozproszenia rośnie a ze wzoru na GO wynika że GO wtedy też rośnie... zresztą, łopatologicznie to tu jest fajnie wyjaśnione: http://en.wikipedia.org/w...vs._format_size
Też się zdziwiłem jak się o tym widziałem kiedy pisałem programik do liczenia GO... musiałem wniknąć w temat i tak to wyszło... aha dochodzi jeszcze GO w makro która liczy sie inaczej, dochodzą też takie cuda jak średnia "wlotowa" i "wylotowa" obiektywu ale to wyższa szkoła jazdy i nie da sie tak w domowy sposób policzyć GO.
Tak czy inaczej - 50/1.8 da napraaawdę fajne efekty, sam żałuję że nie mam takiego szkiełka ale ciągle coś mi ważniejszego wypada do kupienia albo zrobienia
Anonymous - 2 Września 2010, 18:54
Aj, dobra, juz zajarzylem... chyba. Jakby co, poprawcie.
Dotad traktowalem mowienie o wiekszej GO w kategorii - przy dwoch obiektywach o ekwiwalentnej ogniskowej, czyli:
na FF - 75mm,
na APSC (Pentax, gdzie mnoznik jest1,5x) - 50mm.
W przypadku jednego obiektywu podpietego do innych matryc (ekwiwalent ogniskowej sie zmienia) sprawa ma sie odwrotnie.
baron13 - 2 Września 2010, 20:59
Ptaszek na latarni.
Edit: Podstronka.Chwilowo rzeka .
edit: Uzupełnienia rzeki .
Edit: grafika
Edit: Znowu Odra.
Edit: znowu woda
Edit:Cienie. Prawie utrafione
Edit: Chlupy
Edit: Rybim
dzejes - 23 Września 2010, 17:51
Tanie tło fotograficzne. Jakieś pomysły? Białe i czarne najchętniej. Z włókninami sprzedawanymi na Allegro miałem do czynienia i w zasadzie zdjęcia wychodziły dobrze, to jednak same tła niszczyły się w błyskawicznym tempie - brudziły, gniotły i o wiele za szybko traciły najważniejszą dla mnie cechę - jednolitą barwę na zdjęciach.
Może poszukać jakiejś folii w markecie budowlanym? Tylko które nie będą się błyszczeć?
Matrim - 23 Września 2010, 18:00
dzejes, a duże te tła?
baron13 - 23 Września 2010, 19:32
Jako czarnego tła używałem zarówno szmaty na sznurku jak i otwartych drzwi do pokoju bez światła.
dzejes - 23 Września 2010, 23:08
Matrim napisał/a | dzejes, a duże te tła? |
Szerokość 1,5 m wystarczy w zupełności.
baron rzecz w tym, że ja tego potrzebuję do fotografii katalogowej, potrzebuję jednolitych efektów, standaryzacji pracy - a tego nie da mi ani szmata, ani inne tego typu rozwiązania, bo w ten sposób tracę masę czasu.
Matrim - 23 Września 2010, 23:21
dzejes, a brystol lub inna tektura? Choć pewnie najpierw musiałbyś zamaskować łączenie.
Folia się nie nada, chyba, że ją dobrze ponaciągasz, ale załamania zostaną. Nie wiem jaką wartość mają szmaciane tła z Allegro, ale obstawiam, że to jakaś forma agrowłókniny - czyli ma dziurki, jednolitego koloru nie będzie.
Jest jeszcze możliwość zakupu materiału ciętego z metra, na zasłony lub tapicerkę. Takie powinny być grube, ciężkie i jednolite. Możesz spróbować się dowiedzieć.
A jeśli tło białe, to i prześcieradło się nada + mocne oświetlenie do zdjęć - wszystkie plamy w tle się wypalą
baron13 - 24 Września 2010, 08:19
Jak do fotografii katalogowej, to "profesjonalnie":
http://www.funsports.pl/c...awieszenia.html
Matrim - 24 Września 2010, 09:14
O, i całkiem rozsądne ceny
dzejes - 24 Września 2010, 15:55
Matrim napisał/a | Nie wiem jaką wartość mają szmaciane tła z Allegro, ale obstawiam, że to jakaś forma agrowłókniny - czyli ma dziurki, jednolitego koloru nie będzie. |
Tak, pisałem, że miałem z nimi do czynienia i efekt mnie zadowalał, problem dla mnie to bardzo niska trwałość. Szukam czegoś tańszego, nie lepszego, więc link barona mnie nie urządza, bo tam tła są za szerokie - mam ograniczone miejsce - i za drogie. Fotografuję w magazynie, nie w ęą studiu, więc tło się brudzi i często je wymieniam.
Białe prześcieradło kiepsko się sprawdza, przebija podłoga, marszczy się i daje fantazyjne cienie w najmniej spodziewanych miejscach, a oświetlenie, które wypali plamy wypala też fotografowane obiekty i to wszystko się robi bez sensu.
baron13 - 30 Września 2010, 19:20
Morda z ratusza .
Znowu stworek .
Ściana
Rosyjsko
Edit: Kąpiel.
Edit: Dwa cienie
Edit: Głowy
Edit: Mostki
Edit: Bulwar
Edit: Chmurki , Bobas-demolka
baron13 - 30 Października 2010, 21:57
F18
Dunadan - 5 Listopada 2010, 07:32
Eh, te lusterka, naprawdę je lubię:
baron13 - 5 Listopada 2010, 19:00
Pikne!
A to moja odpowiedź lusterkowa:
ziela .
Agi - 5 Listopada 2010, 19:16
Dunadan, baron13, świetne zdjęcia.
Chętnie bym je sobie oprawiła i powiesiła na ścianie.
Dunadan - 5 Listopada 2010, 19:19
baron13, łooo, naprawdę fajne, piękne kolory! można by nieco jeszcze nad kadrem popracować ale jest dobrze
A ode mnie ciekawostka, wykonana też MAF 500/8 Reflex - plama słoneczna 1117 przy prawej krawędzi tarczy słońca:
baron13 - 6 Listopada 2010, 21:19
Plama jest
Co popracowania nad kadrem masz rację. Jednak z taką lufą trzeba mieć statyw. Tak łapa się trzęsie.
Uniwerek hdr-em
Mostek nitowany
Misiek
Dunadan - 15 Listopada 2010, 21:05
baron13, lubie takie delikatne HDRy - nie rozumiem tych grafik komputerowych które czasem znajduję w necie...
Ode mnie seria z bunkrów w Janówku pod Warszawą - Dry tooling:
Janówek 1
Janówek 2
Janówek 3
baron13 - 15 Listopada 2010, 23:04
Zawodowe zdjęcia Dunadanie. Mucha nie siada. A z dziabką na beton pierwszy raz widzę. Ale czemu nie? Morda
Edit: Wersje średnioformatowa smoczków .
Dunadan - 17 Listopada 2010, 11:59
baron13, te ostatnie modry fajne - ładne kolory i fajne światło.
baron13 - 19 Listopada 2010, 19:26
Wygibas
joe_cool - 30 Listopada 2010, 23:04
Ściana
Nie ma szału, ale udało mi się zachować w miarę prostą linię "horyzontu"
baron13 - 1 Grudnia 2010, 07:45
Ha, dopiero po chwili zobaczyłem The Wall. Jak mówią spece mało wizualne, ale warte pokazania. W GIMP-ie jest taka wtyczka autorotate.Wykonujesz ścieżkę wzdłuż elementu który ma być pionowy, albo poziomy i uruchamiasz to autorotate i samo wyprostuje. Potem przyciąć crop-em i jest idealnie. Mam jeszcze wtyczkę Post Rotate Crop, która sama przycina po obracaniu.
Ławeczka i dwoje .
|
|
|