Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.
konopia - 26 Marca 2015, 08:29
Lowenna,
zajrzyj i poczytaj tu:
http://swiatczytnikow.pl/
są testy, recenzje, porównania.
Poczytaj, sprawdź czy ta wersja 2 jest na pewną ta obecnie najnowszą, tą sprzedawaną przez amazona na amazon.
Lowenna - 26 Marca 2015, 09:21
Mąż powiedział, że mu wstyd przed ludźmi przynoszę
Chal-Chenet - 26 Marca 2015, 09:30
Jeśli chodzi o cenę, to nie wiem, a co do samego modelu - ja sobie chwalę. Śmiga ładnie, w obsłudze raczej prosty i intuicyjny. Ja polecam.
hrabek - 26 Marca 2015, 09:37
Jeśli chodzi o polską cenę, to też wydaje się w porządku. W USA ten model kosztuje w najtańszej wersji $119, co biorąc pod uwagę wysoką ostatnio cenę dolara, wydaje się być przystępną ceną. Przy czym dobrze zauważa konopia, że to wcale może nie być najnowszy wypust (który ma 4GB pamięci), a poprzedni model PW2 miał jeszcze 2GB. Co i tak jest wielkością wystarczającą do wgrania około 500 książek, czyli 10 lat czytania przy średniej 50 książek na rok.
Jeśli chodzi o obsługę, to ja również polecam. Prosto i intuicyjnie. Trzeba pamiętać jedynie, żeby nie zalewać pod korek, czyli nie wgrywać książek aż pamięci zabraknie. Dobrze jest zostawić co najmniej 50MB wolnego miejsca, inaczej czytnik zaczyna straszliwie mulić.
Stormbringer - 26 Marca 2015, 10:30
Też polecam PW2 - nawet jeśli to wersja z 2GB pamięci. Sprzęt jest bardzo przyjazny dla użytkownika i jego obsługa błyskawicznie "wchodzi w krew".
mBiko - 26 Marca 2015, 10:58
Z tym kursem nie przesadzajmy, liczyłem przed chwilą i wyszło ponad pięćdziesiąt złotych mniej.
hrabek - 26 Marca 2015, 11:19
A spread doliczyłeś?
No i kto ci za 50zł wyśle prosto ze Stanów?
Chodzi mi o to, że kupujesz od polskiego przedsiębiorcy, masz więc obowiązkową dwuletnią rękojmię, a nie roczną amazonową gwarancję realizowaną tylko na terenie USA. Za te dodatkowe 50zł to całkiem sporo. A jak sobie pomyślę o cłach, VATcie i innych kosztach, to zastanawiam się, jak to w ogóle możliwe, żeby sprzedawać tak tanio. I o to mi chodziło w kontekście przystępności polskiej ceny.
Lowenna - 26 Marca 2015, 11:32
hrabek, sio przyjeżdża na kilka tygodni w maju i może przywieźć bez tych wszystkich "bonusów"
hrabek - 26 Marca 2015, 11:39
Ja też w ten sposób kupiłem. Ale siostra nie da ci dwuletniej rękojmi, a polski przedsiębiorca tak. Oraz pewnie co najmniej roczną gwarancję, którą obsłuży w Polsce. Za raptem kilkadziesiąt złotych więcej. Ja bym się poważnie zastanowił.
mBiko - 26 Marca 2015, 12:30
hrabek, roczna gwarancja Amazonu jest bezwarunkowa i nie ogranicza się tylko do Stanów. Wiem, bo sam korzystałem. Cała procedura zajęła mi dziesięć minut rozmowy na czacie i pięć dni oczekiwania na przesyłkę. Czy polski przedsiębiorca też to zagwarantuje?
hrabek - 26 Marca 2015, 12:35
Roczna gwarancja bezwarunkowa znaczy, że polski przedsiębiorca nic ci nie musi gwarantować, w takim razie, prawda? Czyli tu nie ma znaczenia czy kupujesz w Polsce czy nie (wedle Twoich słów).
A do tego masz drugi rok rękojmi w Polsce, a tego już w USA nie ma.
Nie wiem jak to jest dokładnie z przeprowadzeniem procesu reklamacyjnego, jeśli by się okazało, że trzeba odesłać im urządzenie zanim wyślą nowe, to będzie to trwało i może kosztować więcej niż te 50 zł różnicy w cenie.
mBiko - 26 Marca 2015, 12:50
Obawiam się, że procedury reklamacyjne u nas mogą być bardziej upierdliwe. Generalnie pisałem o tym, że kupowałem bezpośrednio w Amazonie i nie miałem się do czego doczepić. A pięćdziesiąt złotych to co najmniej kilka e-bloków.
Matrim - 26 Marca 2015, 18:05
Popieram mBiko. Też kupowałem na Amazonie, bez problemów, raz dla siebie, raz dla brata.
Ale bardziej niż o kwestia długości gwarancji zastanawiałaby mnie wiarygodność sprzedającego. "Podobno" Groupon zszedł na psy, tak gdzieś jakiś artykuł niedawno wpadł mi w oko. To raz. A dwa, ten pan, który to sprzedaje ma wyjątkowo mało wyników w Googlu. Ja wiem, że to może nie być istotne, ale gdy mam coś kupić z nowego źródła, to zawsze to źródło sprawdzam. I w tym wypadku miałbym opory.
A, I owszem, zgodnie z prawem może i jest drugi rok rękojmi w Polsce - ale nikt nie zagwarantuje, że ta firma tyle wytrzyma
m_m - 26 Marca 2015, 18:22
Lepiej kupić w Komputroniku za 549 zeta.
Pako - 26 Marca 2015, 18:39
http://www.spidersweb.pl/...loud-drive.html
tam kindla mam tylko na tablecie, ale to może was zaciekawić.
ketyow - 26 Marca 2015, 18:56
Nie korzystałem. Jestem fanem ściągania wszystkiego i trzymania na dwóch dyskach u siebie - wtedy mi nic nie zginie jak ktoś coś zamknie, albo coś przestanie być darmowe. A potem przez USB.
Fidel-F2 - 26 Marca 2015, 19:01
Btw, ketyow, jaki dysk zewnętrzny 1-2 TB byś polecił?
konopia - 26 Marca 2015, 19:16
calibre, kabel i nie potrzeba żadnych dysków sieciowych czy "innych ułatwień" od amazon.
nawet nie trzeba czytnika rejestrować jak się nie chce.
Fidel-F2 - 26 Marca 2015, 19:18
Jak nie zarejestrujesz to nie odblokujesz kilku funkcji, choćby tworzenia katalogów. Niby można ale przykro.
Matrim - 26 Marca 2015, 19:33
Pako napisał/a | http://www.spidersweb.pl/2015/03/amazon-kindle-cloud-drive.html
tam kindla mam tylko na tablecie, ale to może was zaciekawić. |
Czyli wysyłanie z Instapaper też przestanie działać? Dziadostwo...
gorbash - 26 Marca 2015, 19:35
Średniowiecze normalnie.
Trzeba będzie się z kablem i Calibre przeprosić.
joe_cool - 27 Marca 2015, 11:01
http://swiatczytnikow.pl/...sylki-mailowej/
Świat czytników jest bardziej optymistyczny w tym temacie.
ketyow - 28 Marca 2015, 11:11
Ciąg dalszy, wszystko działa po staremu.
http://swiatczytnikow.pl/...dla-nas-darmowa
Polskie blogi technologiczne generalnie mają taką samą wartość jak cała reszta dziennikarstwa - szukają sposobu na zaszokowanie, bez wczytania się w temat. Spidersweb od dawna uważam za jeden z najgorszych, jak widać słusznie.
Fidel, 2,5 cala chcesz kupić? Będziesz chciał z niego puszczać filmy na TV? Jeśli tak, to ciekawą opcją może być własna chmura, ja do dysku 3 TB dopłaciłem 100 zł, a w zamian dysk stoi sobie cały czas koło routera, a media mogę odtwarzać z wszystkich kompów, telefonów, TV itd. (Odpowiedz w summa technologiae, nie spamujmy)
Matrim - 28 Marca 2015, 22:10
ketyow napisał/a | Spidersweb od dawna uważam za jeden z najgorszych, jak widać słusznie. |
A jaki najlepszy?
ketyow - 29 Marca 2015, 13:46
Blog? Żaden. Typowy bloger nie ma zaplecza do rzetelnych testów, w w/w przypadkach na ogół też wiedzy. Wystarczy popatrzeć na recenzje np. laptopów - bardzo mało konkretów, niemal samo lanie wody, przypuszczam że sporo testów jest recenzjami sponsorowanymi, więc nie ma mocnego czepialstwa przy testach. Jedynym blogiem jaki czytuję chętnie jest świat czytników. A w sprawach sprzętowo-gadżetowych korzystam z PurePC, PCLab, Notebookcheck, Anandtech, Tom's Hardware, pewnie jeszcze coś by się znalazło. Świetnym serwisem dotyczącym internetu i spraw prawnych z nim związanych Dziennik Internautów.
May - 29 Marca 2015, 21:55
Rafał napisał/a | Biblioteki wypożyczają ebooki. Koniec świata myślę sobie, o co chodzi? Jak się im taki ebook zwraca? Okazuje się, że za pieniądze można sobie kupić dostęp do 5 tytułów tygodniowo, ale na kompa, tableta, ewentualnie na telefon. System nazywa się, a jakże, ibuk , jest tam nawet kilkaset pozycji fantastyki, w tym też znajomych i krewnych królika
Dla mnie to kuriozum, bo primo żadne to wypożyczenie, secundo nic się nie zwraca, a co najważniejsze czytanie z tabletu w XXI wieku to jakieś średniowiecze |
U mnie biblioteka daje mozliwosc darmowego wypozyczania ebookow, ilosc tytulow moze nie jest powalajaca, ale stanowi dobre uzupelnienie oferty "papierowej". Mozna wypozyczyc do 5 ksiazek na raz, na okres do 21 dni, a jesli ksiazka jest niedostepna to mozna ja bezplatnie zarezerwowac. Usluga jest dostepna dla posiadaczy karty bibliotecznej i nie mozna z niej korzystac poza granicami UK.
Korzystam przy okazji wszelkich wyjazdow wakacyjnych, zdecydowanie zmniejsza ilosc bagazu
nureczka - 29 Marca 2015, 22:13
U nas na wsi jest tak samo. Każdy kto ma kartę biblioteczną może za darmo korzystać z ibuka.
Matrim - 30 Marca 2015, 10:17
ketyow, dzięki.
Fidel-F2 - 22 Kwietnia 2015, 09:23
Mam problem z kindlem. Może ktoś miał coś podobnego i znalazł rozwiązanie.
Wykasowałem część rzeczy przeczytanych czy niepotrzebnych i wrzuciłem kilka nowych. Chciałem stworzyć katalog by te kilka nowych wrzucić i zonk, zaczęły się problemy. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że nowych pozycji nie pokazuje ani na liście do przydzielania do katalogów ani na liście wyboru do czytania, w ogóle ich nie widzi. Natomiast stare, wykasowane pozycje pokazuje na obu listach jednak próba otworzenia takiego pliku skutkuje informacją, że nie da się go odnaleźć. Włączanie/wyłączanie nie daje efektów, po kablu w kompie wszystko jest niby ok, starych plików nie ma, nowe są.
Jakieś rady?
ketyow - 22 Kwietnia 2015, 09:44
Właściwie już miałem podłączać Kindla i spróbować to zasymulować i pogrzebać w plikach systemowych, ale może najpierw wklej opis swojego problemu w jakimś najnowszym newsie na świecie czytników w komentarzu. Pewnie ktoś będzie wiedział co zrobić, przeróżne rzeczy tam w ten sposób rozwiązują, jak nie to pokombinujemy.
|
|
|