Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
robert70r. - 26 Września 2010, 15:03
Fidel-F2, tak jest! Dajesz!
Fidel-F2 - 26 Września 2010, 15:08
encyklopedia zwykle się nie myli
Od jakiego nieszczęsliwego przypadku zeszło się Stanisławowi Leszczyńskiemu?
Iwan - 26 Września 2010, 15:16
zapalił mu się szlafrok od kominka, zmarł w wyniku poparzeń
Fidel-F2 - 26 Września 2010, 15:28
fajkę sobie odpalał
zadajesz
Iwan - 26 Września 2010, 16:07
Priap, kto to? i jaki był jego "atut"?
xan4 - 26 Września 2010, 16:09
bóg płodności, no i miał wyjątkowego, no, tego ...
Iwan - 26 Września 2010, 16:12
xan4, no nie wstydź się powiedz co miał i zadawaj
xan4 - 26 Września 2010, 16:19
Miał wyjątkowo dorodnego członka.
Skoro Iwan już zadał pytanie z mojej ulubionej mitologii i na dodatek akurat to przeczytałem, to jedziemy dalej w tym temacie:
12 prac Heraklesa.
Proszę wymienić minimum połowę, a najlepiej wszystkie.
Matrim - 26 Września 2010, 16:48
Zgładził Łanię Cerynejską.
Pokonał Lwa z Nemei.
Zgładził Hydrę Lerneńską.
Wystrzelał Ptaki Stymfalijskie.
Oczyścił Stajnie Augiasza.
Schwytał Cerbera.
--- to z głowy.
Jabłka zebrał, z ogrody Hesperyd.
Dzik z Erymantu też padł jego łupem.
Byk Kreteński - pokonany.
Poskromił klacze Diomedesa - jakkolwiek dwuznacznie to brzmi.
Zdobył pas Hippolity.
Ukradł woły Geriona, a było ich niemało.
--- to z Classical Mythology.
xan4 - 26 Września 2010, 16:59
Matrim,
Mała uwaga: łanię schwytał, pokazał i wypuścił, a nie zabił, ale odpowiedź bardzo dobra
Matrim - 26 Września 2010, 17:25
xan4, no mówiłem, że to z głowy Ale faktycznie "pojmał" lepiej pasuje - w Dwunastu pracach Asteriksa zdaje się tak właśnie było
Czym były Okrągłe Stoły w dawnych czasach? Dawnych, czyli przed 1989 rokiem.
Sauron - 26 Września 2010, 17:35
się rycerze zbierali
Matrim - 26 Września 2010, 17:40
Taka odpowiedź, to żadna odpowiedź
Fidel-F2 - 26 Września 2010, 17:40
Imho coś w rodzaju wiecu czy innego spotkania gdzie każdy jest równy.
Matrim - 26 Września 2010, 17:42
Fidel-F2, nie.
Edit: choć mogło być i tak w sumie, ale nie o to chodzi.
Iwan - 26 Września 2010, 18:02
a nie chodzi czasem o związek z Ostatnią wieczerzą?
Matrim - 26 Września 2010, 18:04
Nie.
Sauron - 26 Września 2010, 18:50
to było coś z rycerzami, królem Arturem, i, o ile dobrze kojarzę, ze świętym Graalem?
RD - 26 Września 2010, 19:32
Okrągły stół był - wedle legendy arturiańskiej - pomysłem Merlina. Zasiadający przy nim byli równi sobie i mieli rozwiązywać spory w cywilizowany sposób. W średniowieczu panowała moda na tego typu meble i obyczaje
EDIT: Się mi przypomniało jeszcze. Krzyżacy (tfu!) lubili robić cyrk dla gości z Zachodu przy takich okrągłych stołach, kiedy to jaśnie panom książętom, grafom i innym herbowym baranom wydawało się, ża mają wpływ na cokolwiek.
Matrim - 26 Września 2010, 19:50
RD, i to jest (prawie) prawidłowa odpowiedź
Pytałem o Okrągłe Stoły, a nie o jeden.
Mianem tym określano w zachodniej Europie festyny, w trakcie których organizowano również turnieje i inne zawody dla rycerstwa. Edward I Longshanks, król Anglii (ten s***syn z Walecznego Serca) zorganizował takie święto z okazji podboju Walii. Jego wnuczek, Edward III również, ale on urządził inscenizację, ze sobą w roli Artura.
W Hiszpanii natomiast udział w podobnych ekscesach uznawany był za bezecny, a uczestnikom groziła nawet odmowa pochówku.
O reszcie sobie doczytajcie
RD, zadaje.
dalambert - 27 Września 2010, 11:10
| RD napisał/a | | Się mi przypomniało jeszcze. Krzyżacy (tfu!) lubili robić cyrk dla gości z Zachodu przy takich okrągłych stołach, kiedy to jaśnie panom książętom, grafom i innym herbowym baranom wydawało się, ża mają wpływ na cokolwiek. |
tak doedukacyjnie - Krzyżacy to wogóle robili niezły "cyrk dla turystów" gdyż wykombinowali sobie dokumenta potwierdzajace iż są w posiadaniu prawdziwego Okrągłego Stołu Króla Artura i prowadząc rejzy z udziałem rycerskich gości na pogan wrednych, ten to okragły stól stawiali na zgliszczach pierwszej spalonej gontyny / jak nie było mogła być wioska/ , zapraszali do zasiądnięcia przy nim najgodniejszych rycerzy-gości, a dostojnicy Zakonu im usługiwali, zaś na zakończenie uczty ich puchary złotymi monetami napełniali.
Oczywiście opis tej imprezy był czem prędzej rozsyłay po całej Europie wraz w solennym wymienieniem wszystkich zasiadajacych. czyli piar i reklama jak cholera.
RD, ZDAWAJ
RD - 27 Września 2010, 11:37
Wybaczcie, ale jestem tak zawalony robotą, że nic madrego nie przychodzi mi do głowym a nie chcę blokować wątku. Niech zadaje kto chętny
Marcin Robert - 27 Września 2010, 12:22
Żył w X wieku i był najdawniejszym znanym polskim budowniczym kościołów chrześcijańskich. (Przynajmniej tak podaje "Słownik polskich pionierów techniki" Wydawnictwo Śląsk, Katowice 1984). Jak miał na imię?
EDIT: Poprawiłem informacje bibliograficzne, bo jeszcze ktoś pomyślałby, że to mojego autorstwa słownik.
dalambert - 27 Września 2010, 13:13
nie chodzi Ci przypadkiem po prostu o Mieszka I / architektów to się wtedy raczej z nazwiska nie notowało/ a ten Miecio to kościołow parę postawił ?
Marcin Robert - 27 Września 2010, 14:01
Chodzi właśnie o architekta. I to - zdaniem słownika - krajowego.
Matrim - 27 Września 2010, 14:12
Może św. Wojciech? Ale on to trochę napływowy.
Marcin Robert - 27 Września 2010, 14:27
To nie był św. Wojciech, chociaż imię podobne.
Marcin Robert - 28 Września 2010, 16:23
W takim razie rebus numer 2 jako podpowiedź:
[(Zdrobnienie od polskiego Adalberta) – (Trzy pierwsze litery przodków dinozaurów, których tropy znaleziono w Górach Świętokrzyskich)] + [(Popularny polski serial z lat 1980 – 2000) – (Najświętsza sylaba hinduizmu)] + [(Słynny skecz wykonywany przez Edwarda Dziewońskiego i Wiesława Michnikowskiego) + (e = ę)]
Marcin Robert - 30 Września 2010, 13:53
Pora na Teles... tfu! Na odpowiedź!
Zacytuję całe hasło ze "Słownika polskich pionierów techniki":
Wojdsek (X w.), najdawniejszy znany z imienia rodzimy budowniczy pierwszych w Polsce kościołów chrześcijańskich; miał on zwiedzić Włochy (zapewne wysłany w celach szkoleniowych), a następnie zyskać rozgłos w kraju za panowania Mieszka I.
Autor hasła: Bolesław Orłowski.
No i słyszeliście o kimś takim? Bo ja nigdzie - poza wspomnianym słownikiem - nie spotkałem się z taką postacią. Autor zaś nie podał źródła, z którego zaczerpnął tę informację.
Zadaje kto chce.
gorbash - 30 Września 2010, 13:55
Potrafi ktoś napisać prawdziwe imie i nazwisko Pabla Picassa?
Edit: w sensie pełne
|
|
|