Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
jewgienij - 15 Września 2010, 18:10
| sneer napisał/a | | Powiem tak. Rzeczywiście zauważyłem, że zwolennicy PO na krytykę reagują hasłem: a PiS to, PiS tamto. Nie tylko tutaj. |
Bo kiedy jest źle, warto sobie uzmysłowić, że mogłoby być o wiele, wiele gorzej
W dodatku w przypadku ofensywy szaleńców, mających w pogardzie demokrację, prawo i nieprawdziwych Polaków - człowiek jest bardziej anty niż pro. Wiele narodów takich wariatów dopuściło do głosu i później musiało słono płacić za to.
sneer - 15 Września 2010, 18:14
Pomijając, że to bzdura, bo szalony jest co najwyżej Jarek a i to nie jest pewne, Dalambert ma jednak rację
jewgienij - 15 Września 2010, 18:15
Co najwyżej Jarek? A kto tym rządzi i nadaje ton? Są jakieś inne pisowskie myśli niż Jarkowe w tej zamordystycznej partii?
Rozmawiałem ostatnio z dziewuchami spoza Krakowa, które Jarosława nazywały bez żenady faszystą. Jako starszy i mądrzejszy , starałem się tonować tak radykalne sądy. Ale nie wiem, czy to one nie miały racji.
Za wiki:
Faszyzm (wł. fascismo, od łac. fasces – wiązki, rózgi liktorskie i wł. fascio – wiązka, związek) – doktryna polityczna powstała w okresie międzywojennym we Włoszech, sprzeciwiająca się demokracji parlamentarnej, głosząca kult państwa (statolatrię, totalitarne silne przywództwo, terror państwowy i solidaryzm społeczny). Faszyzm podkreślał wrogość wobec zarówno liberalizmu, jak i komunizmu.
Jak się wczytać w tę definicję, to mamy Jarosława Kaczyńskiego, po co udawać? Bo to w złym tonie w dyskusji? Nocne marsze z pochodniami, terror, populistyczne hasła państwowe, niedwuznaczne pogróżki i pohukiwania.
Dla mnie faszysta na całego( nie mylić z nazistą)
sneer - 15 Września 2010, 18:29
Nawet jeśli ma takie poglądy to po pierwsze - w obecnej Europie nie wprowadziłby ich w życie. Po drugie trochę porządku i dyscypliny naszemu narodkowi (celowo tak piszę) przydałoby się i to bardzo.
nureczka - 15 Września 2010, 18:37
sneer, teraz zaczęłam się bać. Poważnie. To przestało być zabawne.
jewgienij - 15 Września 2010, 18:40
Pewnie żeby się przydało, ale nie żyjemy w latach 30 ubiegłego wieku.
Czy ma szanse wprowadzić w życie, czy nie, to już inna rzecz, ważne są poglądy. Faszystowskie.
Anonymous - 15 Września 2010, 18:40
| sneer napisał/a | | Nawet jeśli ma takie poglądy to po pierwsze - w obecnej Europie nie wprowadziłby ich w życie. Po drugie trochę porządku i dyscypliny naszemu narodkowi (celowo tak piszę) przydałoby się i to bardzo. |
To, że by ich nie wprowadzili w życie nie zmienia prostego faktu: faszyzm, totalitaryzm, czy autorytaryzm w każdej postaci są złem, ponieważ ograniczają prawa jednostki do jej samostanowienia.
feralny por. - 15 Września 2010, 18:44
| sneer napisał/a | | Po drugie trochę porządku i dyscypliny naszemu narodkowi (celowo tak piszę) przydałoby się i to bardzo. | Mam tylko prośbę, zacznij od siebie.
jewgienij - 15 Września 2010, 18:50
| feralny por. napisał/a | | sneer napisał/a | | Po drugie trochę porządku i dyscypliny naszemu narodkowi (celowo tak piszę) przydałoby się i to bardzo. | Mam tylko prośbę, zacznij od siebie. |
Zmieniacze świata zwykle chcieliby u innych zmienić to, czego nienawidzą i nie potrafią zmienić u siebie.
Fidel-F2 - 15 Września 2010, 18:53
sneer, używaj mózgu, już kilka razy prosiłem
jewgienij - 15 Września 2010, 19:33
Faszystowskie resentymenty są wszędzie, czasami nawet bardzo widoczne, vide: Austria, Czechy, Włochy, chyba i Francja miała z tym problem. To jest margines, oczywiście jeśli pod pozorem wolności słowa nie dopuścimy, żeby takie memy się rozpanoszyły. Ja widzę, że Sneer, swoją wypowiedź wziął w pewien cudzysłów, inaczej bym go tu zagryzł i nie wierzę, że naprawdę tak myśli.
Problem jest taki, że ludzie zaczynają się bać. Zwłaszcza kobiety. Już miałem ze dwie rozmowy ze znajomymi, które boją się jakiejś wojny domowej czy innych akcji, na polityce specjalnie się nie znają, ale są uczulone na pewne hasła. I muszę uspokajać, uzurpując sobie miano eksperta, że nie będzie żadnej wojny ani rewolty, że to cyrk itp. Ale po co w ogóle ludzi straszyć? Co ten wariat robi?
NURS - 15 Września 2010, 21:21
| sneer napisał/a | | Powiem tak. Rzeczywiście zauważyłem, że zwolennicy PO na krytykę reagują hasłem: a PiS to, PiS tamto. Nie tylko tutaj. |
Tak samo, jak zwolennicy PiS reagują wskazując na PO. To chyba normalne. Zwłaszczaq, jak pada argument że ktoś z partii przeciwpołożnej jest be, a robiący to samo swój cacy.
ihan - 15 Września 2010, 21:26
Problemem jest tylko to, że na forum nie ma znowu tak wielu zaprzysięgłych zwolenników PO. Większość jest w tej niekomfortowej sytuacji, że widząc nawet wypaczenia, wciąż jest pod przymusem wyboru mniejszego zła. Ślepa wiara w słuszność jedynej partii naprawdę jest fajna w porównaniu z byciem bez wyboru przy dostrzeganiu ciemnych stron Mocy.
Co do dyskusji o faszyzmie, jak jewgienij liczę, że to było powiedziane w ogromnym cudzosłowiu (cudzosłowie?).
khamenei - 15 Września 2010, 21:56
cudzysłowie
Proponuję korzystać z przeglądarki ze sprawdzaniem pisowni. Nie będziesz wtedy miała podobnych problemów, bo ci wszystko niepoprawne podkreśli. Przynajmniej te nieistniejące słowa.
ihan - 15 Września 2010, 22:05
Dziękuję pięknie.
jewgienij - 15 Września 2010, 22:06
To nieeleganckie i mało merytoryczne. Na szczęście znam Cię już nie od wczoraj, szanuję Twój punkt widzenia, póki nie przeistacza się w wyrocznię, jadącą po innych, z innymi poglądami
Ziemniak - 15 Września 2010, 23:07
Najlepszy komentarz do tego całego cyrku:
sneer - 15 Września 2010, 23:52
| nureczka napisał/a | | sneer, teraz zaczęłam się bać. Poważnie. To przestało być zabawne. |
Nie ma czego. Nasz charakter narodowy wyklucza ustanowienie rządów totalitarnych, nienarzuconych z zewnątrz. A nawet wtedy są w porównaniu z innymi stosunkowo łagodne.
| jewgienij napisał/a | | Pewnie żeby się przydało, ale nie żyjemy w latach 30 ubiegłego wieku. |
Teraz możliwości techniczne są znacznie większe niż wtedy. I nie łudźmy się, nie żyjemy w wolnym świecie. Tyle, że rację miał Huxley, nie Orwell. W sumie niby przyjemniej.
| feralny por. napisał/a | | Mam tylko prośbę, zacznij od siebie. |
Lepiej nie. Jeszcze jak się wezmę za siebie, to zacznę te ciągoty wprowadzać w życie
| Żerań napisał/a | | To, że by ich nie wprowadzili w życie nie zmienia prostego faktu: faszyzm, totalitaryzm, czy autorytaryzm w każdej postaci są złem, ponieważ ograniczają prawa jednostki do jej samostanowienia. |
| jewgienij napisał/a | | Faszystowskie resentymenty są wszędzie, czasami nawet bardzo widoczne, vide: Austria, Czechy, Włochy, chyba i Francja miała z tym problem. To jest margines, oczywiście jeśli pod pozorem wolności słowa nie dopuścimy, żeby takie memy się rozpanoszyły. Ja widzę, że Sneer, swoją wypowiedź wziął w pewien cudzysłów, inaczej bym go tu zagryzł i nie wierzę, że naprawdę tak myśli. |
Tylko parafrazując napiszę tak: nie ma takiego terroru którego nie wprowadzi się po to aby ratować wolność jednostki.
| NURS napisał/a | | Tak samo, jak zwolennicy PiS reagują wskazując na PO. To chyba normalne. Zwłaszczaq, jak pada argument że ktoś z partii przeciwpołożnej jest be, a robiący to samo swój cacy. |
PiS nie jest u władzy, wręcz przeciwnie, rozlatuje się. I alibi "bo za PiS byłoby gorzej" jest już po prostu śmieszne.
| ihan napisał/a | | Problemem jest tylko to, że na forum nie ma znowu tak wielu zaprzysięgłych zwolenników PO. Większość jest w tej niekomfortowej sytuacji, że widząc nawet wypaczenia, wciąż jest pod przymusem wyboru mniejszego zła. Ślepa wiara w słuszność jedynej partii naprawdę jest fajna w porównaniu z byciem bez wyboru przy dostrzeganiu ciemnych stron Mocy. |
Rozumiem. Ale zrozumcie też, że można było także w rządach PO dostrzec groźbę totalitaryzmu. Znacznie groźniejszego, bo trudniejszego do wychwycenia. Oraz np. tego, że będą zwyczajnie kradli jak Miro i spółka. Wmawiając przy tym jak jest super.
Matrim - 16 Września 2010, 00:24
| sneer napisał/a | | że będą zwyczajnie kradli jak Miro i spółka. |
A co oni ukradli takiego?
jewgienij - 16 Września 2010, 07:43
| sneer napisał/a |
| jewgienij napisał/a | | Faszystowskie resentymenty są wszędzie, czasami nawet bardzo widoczne, vide: Austria, Czechy, Włochy, chyba i Francja miała z tym problem. To jest margines, oczywiście jeśli pod pozorem wolności słowa nie dopuścimy, żeby takie memy się rozpanoszyły. Ja widzę, że Sneer, swoją wypowiedź wziął w pewien cudzysłów, inaczej bym go tu zagryzł i nie wierzę, że naprawdę tak myśli. |
Tylko parafrazując napiszę tak: nie ma takiego terroru którego nie wprowadzi się po to aby ratować wolność jednostki. |
Takimi oksymoronami możesz co najwyżej bajerować panienki na imprezie. Ze mną rozmawiaj poważnie, bo ja takich efektownych pierdół nie kupuję.
NURS - 16 Września 2010, 08:22
| sneer napisał/a |
| NURS napisał/a | | Tak samo, jak zwolennicy PiS reagują wskazując na PO. To chyba normalne. Zwłaszczaq, jak pada argument że ktoś z partii przeciwpołożnej jest be, a robiący to samo swój cacy. |
PiS nie jest u władzy, wręcz przeciwnie, rozlatuje się. I alibi bo za PiS byłoby gorzej jest już po prostu śmieszne.
. |
Śmieszne jest udawanie, ze PiS nie rządziło przez prawie dwa lata. Mieliśmy próbkę ich zdolności. Perony we włoszczowych, przecieki z CBA, ziobrowe dyktaforny, lipcowe łapówki. Neztzlów na stanowiskach. Aferę gruntową. Próby dzikiej lustracji wszystkiego i wszystkich. Za PiS było gorzej.
Kai - 16 Września 2010, 08:46
Świeżutki news:
http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html
Nareszcie.
Rafał - 16 Września 2010, 08:58
uff...
nureczka - 16 Września 2010, 08:59
Małą rzecz, a cieszy.
Trochę metodą rabiego i kozy.
Kai - 16 Września 2010, 09:01
Prawdę mówiąc, kiedy kolega wszedł do pokoju z tą wiadomością, wszyscy ucichli, czekając na... dalszy ciąg dowcipu.
jewgienij - 16 Września 2010, 09:12
Skończyło się medialne zapotrzebowanie. Bez kamer obrońcy krzyża więdną, co było do przewidzenia.
Gustaw G.Garuga - 16 Września 2010, 10:00
Krzyż wynieśli Chyłek, Ciemek i Ukradek Jak to usłyszałem, pomyślałem, oj, źle to rozegrali, teraz się dopiero zacznie... A potem pomyślałem, że nie można dawać się szantażować oszołomom. Może i źle to rozegrano, ale najważniejsze, że krzyż został wreszcie przeniesiony.
NB, oglądałem konferencję Michałowskiego i miałem przykre wrażenie niekompetencji. Nie zapisywał sobie pytań dziennikarzy, więc co rusz musiano mu przypominać, popełniał językowe niezręczności, przyznał się do stremowania (!), wypowiadał się chaotycznie. To ma być szef kancelarii prezydenta?
sneer - 16 Września 2010, 10:53
| Matrim napisał/a | | A co oni ukradli takiego? |
Pieniądze należne budżetowi państwa? Przez tworzenie takich luk w prawie deficyt jest sporo większy niż powinien być.
| NURS napisał/a | | Śmieszne jest udawanie, ze PiS nie rządziło przez prawie dwa lata. Mieliśmy próbkę ich zdolności. Perony we włoszczowych, przecieki z CBA, ziobrowe dyktaforny, lipcowe łapówki. Neztzlów na stanowiskach. Aferę gruntową. Próby dzikiej lustracji wszystkiego i wszystkich. Za PiS było gorzej. |
Co było, a nie jest nie pisze się w rejestr. Zresztą równie dobrze można napisać, że za koalicji AWS-UW to dopiero było źle, a Ci ludzie przecież teraz rządzą.
| jewgienij napisał/a | | Takimi oksymoronami możesz co najwyżej bajerować panienki na imprezie. Ze mną rozmawiaj poważnie, bo ja takich efektownych pierdół nie kupuję. |
To nie supermarket A o wizji właściwego państwa by sneer możemy oczywiście pogadać.
| Gustaw G.Garuga napisał/a | | NB, oglądałem konferencję Michałowskiego i miałem przykre wrażenie niekompetencji. Nie zapisywał sobie pytań dziennikarzy, więc co rusz musiano mu przypominać, popełniał językowe niezręczności, przyznał się do stremowania (!), wypowiadał się chaotycznie. To ma być szef kancelarii prezydenta? |
No przecież od prezydenta nie może być mądrzejszy prawda?
jewgienij - 16 Września 2010, 11:05
| sneer napisał/a |
| jewgienij napisał/a | | Takimi oksymoronami możesz co najwyżej bajerować panienki na imprezie. Ze mną rozmawiaj poważnie, bo ja takich efektownych pierdół nie kupuję. |
To nie supermarket
|
Zauważyłem. Od ulicznych sprzedawców też lipnych zegarków nie kupuję.
Jeśli na temat faszyzmu masz w zanadrzu jeno bon moty, toś albo głupi, albo niebezpieczny. Jedno i drugie nie wykluczają się wzajemnie.
Matrim - 16 Września 2010, 11:07
| sneer napisał/a | | Pieniądze należne budżetowi państwa? Przez tworzenie takich luk w prawie deficyt jest sporo większy niż powinien być. |
Nikt nic nie ukradł. Te słynne "dopłaty" najpierw wprowadzono, potem Drzewiecki (niby zlobbowany) miał wnioskować o ich wykreślenie, potem o przywrócenie. A potem była aferta. W którym więc miejscu wprowadzono lukę prawną, która naraziła budżet na wielkie straty?
|
|
|