Mistrzowie i Małgorzaty - Adam Przechrzta
Hexe - 13 Maj 2013, 09:34
makpfi napisał/a | Z formatami ebooków jest najmniejszy problem.
Można ściągnąć sobie z netu bezpłatny program pt. Calibre i przekształcić plik każdego formatu do takiego formatu jaki komu pasuje.
Calibre, nie dość że jest darmowy, to jeszcze najlepszy. I w wielu wersjach językowych. Taka ciekawostka. | Calibre używam od wieków tylko niestety formatu z srajfonów nic nie ruszy Strasznie mnie wkurza że coś co niby ma być ostoją NASZEJ kultury jak to całe NCK ewidentnie wspiera wytwór obcego marketingu bo inaczej całego tego Apple`a się nazwać nie da
Navajero - 13 Maj 2013, 09:58
Oni tłumaczą to tak, że w pierwszym rzędzie chcieli dać dostęp do tekstów Polakom za granicą.
Hexe - 13 Maj 2013, 10:22
Navajero napisał/a | Oni tłumaczą to tak, że w pierwszym rzędzie chcieli dać dostęp do tekstów Polakom za granicą. | Biorąc pod uwagę ze skoro mają już opracowany materiał w wersji ebookowej to udostępnić na wszystkie platformy jednocześnie byłoby "normalniej" i bardziej dostępnie bo nie każdy Polak za granicą jest wielbicielem nadgryzionego jabłka. A każde takie pokrętne tłumaczenie będzie w Ich odczuciu usprawiedliwiało ową dziwaczną strategię. No cóż, pozostaje mi nadal czekać
Morfeo - 15 Maj 2013, 18:40
A ja mam pytanie odnośnie "Czarnego winobrania". Pojawi się coś dłuższego? Bardzo przyjemnie czytało się to opowiadanie Tylko czemu tak krótko?
Navajero - 15 Maj 2013, 18:43
Może się pojawić. A krótko, bo to opowiadanie, a nie powieść Zależy jak sprawię się z robotą. Na razie mam pracy powyżej kokardki.
Agi - 9 Czerwca 2013, 00:35
"Gambit Wielopolskiego" nabyty i przeczytany. Pod przykrywką wartkiej akcji autor daje solidną porcję wiedzy historycznej. Interesująca wizja możliwych losów Polski w alternatywnej rzeczywistości wykreowana na pomyśle niedopuszczenia do wybuchu powstania styczniowego dzięki tytułowemu gambitowi. Główny bohater jest tradycyjnie "wszystkomający", ale to nie razi.
Tekst zawiera sporo gorzkich i jakże celnych uwag o mentalności Polaków.
Generalnie bardzo zacna lektura.
Navajero, tak na marginesie, dziś w Trójce słyszałam o planach modernizacji wyposażenia polskiej armii i miałam nieodparte wrażenie, że byłeś współautorem tych planów. Wiele z elementów osobistego wyposażenia żołnierzy bardzo przypomina opisane w "Gambicie".
E.: lit.
Navajero - 9 Czerwca 2013, 00:56
Fajnie, że "Gambit się podobał. Co do modernizacji... Cóż, wolałbym, żeby się nie rozniosło, że konsultuję Sztab Generalny Jeszcze jakieś GRU za mną zacznie łazić
Agi - 9 Czerwca 2013, 01:00
Navajero napisał/a | Cóż, wolałbym, żeby się nie rozniosło, że konsultuję Sztab Generalny |
Poza internet to nie wyjdzie.
Navajero - 9 Czerwca 2013, 01:07
No to jestem spokojny
olo151 - 15 Czerwca 2013, 19:16 Temat postu: 12 ćwiczeń wariata li Napisałeś wcześniej, że istnieje coś takiego jak 12 ćwiczeń wariata li, tylko pod inną nazwą. Zapytam tak z czystej ciekawości, jaka jest nazwa tych ćwiczeń i czy rzeczywiście działają tak jak napisałeś w książce "Białe Noce"?
Agi - 15 Czerwca 2013, 19:57
olo151, zapraszam do lektury regulaminu forum.
Navajero - 15 Czerwca 2013, 20:15
To prawdopodobnie jeden z wariantów Yi Jin Jing, gwarancji nijakich nie daję, instruktażu nie prowadzę
Hexe - 17 Czerwca 2013, 09:58
Drogi Autorze, czy Ty jako persona znaczna i ceniona wielce byłbyś w stanie wyciągnąć od NCK kiedy w końcu ukaże się Gambit w wersji ebook dla szerszej rzeszy czytelników niż tylko na srajfony? Zwykłemu połykaczowi książek niestety nie raczą odpisać
Navajero - 17 Czerwca 2013, 10:49
Wiesz, ja nie bardzo kumam w tej ebookowej technice, ale już od pewnego czasu powieść jest do kupienia w formatach MOBI i EPUB.
Hexe - 17 Czerwca 2013, 22:17
Navajero napisał/a | Wiesz, ja nie bardzo kumam w tej ebookowej technice, ale już od pewnego czasu powieść jest do kupienia w formatach MOBI i EPUB. | Szukałem półtora tygodnia temu bo na żagle wybywałem i nigdzie nie było A dzisiaj po Twym poście jest , własnie w Nexto zanabyłem Zaraz siadam do czytania
Navajero - 18 Czerwca 2013, 00:16
No to przyjemnego czytania życzę
Hexe - 18 Czerwca 2013, 12:35
Skończyłem. Zadowolonym ..... Książka ma tylko jedną wadę. Jest zdecydowanie za krótka ....
Navajero - 18 Czerwca 2013, 14:24
Lepsze to, niż by się dłużyła
Hexe - 1 Lipca 2013, 11:06
No dobra, sam się sobie dziwię że tak długo wytrzymałem z tym pytaniem : kiedy i co Twego autorstwa ukaże się w najbliższym czasie??
Navajero - 1 Lipca 2013, 11:15
Niedługo pewnie opowiadanie w NF, pod koniec roku kontynuacja "Demonów Leningradu". Właśnie robią mi okładkę.
Hexe - 1 Lipca 2013, 12:34
Długo kruca bomba, stanowczo za długo przyjdzie mi czekać........
Navajero - 1 Lipca 2013, 12:59
Terminy to już gestia wydawnictwa. Ale za to kolejna część cyklu może być już na wiosnę 2014.
Hexe - 1 Lipca 2013, 17:44
A tak niejako na marginesie, czytam sobie teraz po raz n-ty Chorągiew i Białe Noce i przyłapałem Cie Autoru drogi na małej wtopie Otóz w Choragwi Korpacki leżąc w szpitalu po Nikołajewsku opowiada Margaricie o Siwym itp. Podobna scena odbywa się także w Białych Nocach po pobiciu przez Korpackiego pedofila. Scena skomponowana tak jakby nie było tej z Choragwi i Margarita nic nie wiedziała wcześniej o Siwym itp.
O taki byłem spostrzegawczy
Navajero - 1 Lipca 2013, 18:11
Nie, to nie wtopa, to pogłębienie tematu No, ale tak czy owak gratuluję spostrzegawczości, dostaniesz sztandar przechodni i uścisk ręki prezesa
Hexe - 1 Lipca 2013, 19:08
Navajero napisał/a | ..... dostaniesz sztandar przechodni i uścisk ręki prezesa | Biorę w ciemno. Znaczy sie ten sztandar czy inną chorągiew oczywiście Uścisk dłoni prezesa też może być przy okazji jakiejś
Navajero - 1 Lipca 2013, 19:34
Przyklepane
jodowity - 21 Lipca 2013, 18:11
Nie wiem czy to nie będzie za daleko odchodzące od meritum tematu bo nie odnośnie twojej prozy ale mam pytanie do ciebie Navajero jako adept młody historii do doświadczonego wyjadacza. Wiem że czas jakby nie twoich zainteresowań ale czy byłbyś w stanie polecić jakąś książkę odnośnie działań wywiadowczych w średniowieczu? Trza mi się powoli zastanawiać nad tematem pracy licencjackiej no i tak badam tereny w co by warto wchodzić. Za wszelką pomoc będę wdzięczny
Witchma - 21 Lipca 2013, 18:22
jodowity, najpierw zapoznaj się z Regulaminem i przywitaj się jak należy
Fidel-F2 - 21 Lipca 2013, 18:22
Wywiad i kontrwywiad w państwie zakonu krzyżackiego w Prusach Jóźwiaka na ten przykład
jodowity - 21 Lipca 2013, 18:29
Dzięki za tą propozycje, zawsze to jakiś początek.
|
|
|