Planeta wygnania - Ale za co?
Adashi - 19 Stycznia 2010, 18:41
Się patrzy władzy na ręce, taki kraj
Agi - 19 Stycznia 2010, 18:43
Zatem polecam lekturę Regulaminu, ze szczególnym uwzględnieniem punktu 6.
Adashi - 19 Stycznia 2010, 18:45
Jeśli poszło o Garou w MiM, czy chamy u AP - spox - advocatus diaboli nie wnosi sprzeciwu ale przywitanie nie jest zdaje się obowiązkowe.
Agi - 19 Stycznia 2010, 18:46
Poszło o całokształt.
W ciągu dziesięciu minut od zarejestrowania trzy razy musiałam interweniować, zwrócenie uwagi na pw przyniosło obraźliwą odpowiedź i odwrotny skutek.
Adashi - 19 Stycznia 2010, 18:51
W takim przypadku zdecydowanie popieramy naszą władzę ludową... znaczy chciałem powiedzieć kochaną.
Agi - 19 Stycznia 2010, 18:52
Władza czuje się zobowiązana.
Ambioryks - 28 Stycznia 2010, 13:36
Widzę, że seba odpuścił sobie to forum. Z jednej strony dobrze, bo i irytacji mniej, ale z drugiej - trzeba przyznać, że był barwną osobowością tego forum.
A z innej beczki:
Tak sobie znowu przejrzałem ten temat (teraz już na chłodno) i natrafiłem na wypowiedź, na którą wcześniej nie zwróciłem uwagi:
dareko napisał/a | Zal mi Ambioryksa, to kara straszna i okrutna. Gdzie ta gwiazda bedzie teraz siwecic? Gdzie skupi na sobie uwage? Gdzie bedzie biedna i zaszczuta? Gdzie bedzie mogla szokowac pogladami i razic przenikliwoscia umyslu? Okrutna kara. Bez splendoru takie gwiazdy marnieja i staja sie karlami. |
Na początku myślałem, że to tylko złośliwa pyskówka mająca mi dos*ać i że dareko w rzeczywistości tak nie myśli, ale potem pomyślałem, że może on faktycznie twierdzi, jakobym miał na celu skupiać na sobie uwagę i szokować poglądami. Tylko że zupełnie nie rozumiem, skąd takie stwierdzenie - musi ono wynikać chyba z całkowitego wyrwania moich wypowiedzi z kontekstu dyskusji.
Kiedy rejestrowałem się na tym forum, to nawet przez myśl mi nie przeszło napisanie tego, co potem napisałem i za co dostałem osty. Nie było w mojej intencji zwrócenie na siebie uwagi, tylko przedstawienie punktu widzenia innego niż powszechnie przyjęty. Ale kiedy bez znanego mi powodu Fidel i dzejes wszczęli na mnie nagonkę, do której rychło przyłączył się Adanedhel, zaczęło mnie denerwować niezrozumienie moich postów, lekceważenie mnie, nadużywanie emotek w wypowiedziach, odchodzenie od tematu i w zamian skupianie się na mnie i wyciąganie wniosków na mój temat z kosmosu. Dopiero moje zniecierpliwienie i zirytowanie wypowiedziami Fidela, dzejesa i Adanedhela sprawiło, że przestałem się hamować. Za brak hamulców przepraszam, ale chciałbym mimo wszystko wiedzieć, dlaczego Fidel ani dzejes nie dostali wtedy ostrzeżeń razem ze mną. Ostrzeżeń za doprowadzenie mnie do stanu, w którym napisałem to, co niektórych uraziło (choć nie było to moim zamiarem - po prostu mnie poniosło). Nie ja jeden tu zawiniłem. Poczułem się urażony wypowiedziami w/w kierowanymi ad personam i się wkurzyłem. Generalnie bardzo łatwo jest mnie obrazić i wyprowadzić z równowagi.
Co do mojej wypowiedzi, za którą dostałem 6 ostrzeżeń, to po pierwsze również wynikało to z mojej wściekłości na nierozumiejących moich wypowiedzi i przekręcających ich znaczenie użytkowników, a po drugie, nie spodziewałem się, że ta wypowiedź kogokolwiek zaszokuje ani że ktokolwiek ją w ogóle skomentuje. Byłem przekonany, że takie podejście do noworodków, jakie przedstawiłem, to normalka i że reprezentuje je może nawet połowa Polaków.
http://bramaswiatow.pl/viewtopic.php?p=96942 - tutaj jest ankieta na temat dzieci, w której na pytanie "Czy lubisz dzieci" 12 osób odpowiedziało: "Pewnie są takie słodkie", 16 osób: "Małe potwory nie znoszę bachorów" a 4, że ich to nie obchodzi. Czyli więcej osób nie znosi "bachorów" niż je lubi.
Nikt tam nie skomentował ani wypowiedzi złej-czarodziejki, ani wypowiedzi Aeri, ani wypowiedzi akati (o karaniu nie wspominając). Więc uznałem, że tutaj też nikt czegoś takiego nie skomentuje. Okazało się, że nie mogłem się bardziej pomylić. Takiej nagonki ani kary zupełnie się nie spodziewałem.
Możliwe, że różnica wynika m.in. stąd, że Brama Światów jest zdecydowanie zdominowana przez licealistów i studentów - w każdym razie gdy to forum powstawało, znaczna większość jej użytkowników była nastolatkami (nawet główna twarz BŚ o największej liczbie postów, Łaku, w chwili rejestracji miał 16 lat). Na początku myślałem, że forum Science Fiction też jest zdominowane przez osoby w wieku 18-25 lat i że może co dwudziesty użytkownik zaczął się tu udzielać będąc już po studiach. Widać za bardzo przywykłem do typowo młodzieżowych for.
Nie usprawiedliwiam się. Jedynie tłumaczę, co mnie ukształtowało przed dołączeniem do tego forum i dlaczego napisałem to, za co mnie ukarano. I proszę o zrozumienie. Mam również nadzieję, że wybaczyli mi ci, którzy wówczas poczuli się urażeni. Za zszokowanie moją wypowiedzią przepraszam zwłaszcza Godzillę, którą lubię i szanuję.
Dostałem ostrzeżenia za wypowiedzi, które karygodne są jedynie same w sobie, bez dociekania przyczyn, dlaczego tak napisałem i bez zwracania uwagi na to, do jakiego stanu zostałem doprowadzony zaraz przed napisaniem tego oraz kto mnie do tego doprowadził. Zostałem wtedy ukarany ja jeden. Żaden z uczestników nagonki na mnie. (oczywiście nie oznacza to, że apeluję teraz o tak bardzo spóźnione kary dla wspomnianych uczestników nagonki - to taka moja luźna refleksja)
Nie miałem zamiaru któregokolwiek użytkownika urażać ani szokować. Za to Fidel bardzo często zwraca się obraźliwie do innych użytkowników forum - w tym do mnie - i nie za każdym razem dostaje ostrzeżenia. (a na ZB nawet napisał zaraz po rejestracji, żeby użytkownicy przygotowali się na ostrą jazdę - czyli od początku planował chamskie wyrażanie się) I ten właśnie brak logiki - a właściwie jej zaprzeczenie - razi najbardziej.
Widać również, że nawet moderatorowi znacznie łatwiej przyłączyć się do nagonki na jednego użytkownika niż hamować uczestników nagonki. Zwłaszcza jeśli uczestników nagonki zna sie od dawna, a osobę tępioną od niedawna.
Nie mogę się też nadziwić, że o ile MOFFISS dostał dożywotniego bana, o tyle Fidel ani razu nie dostał nawet szcześciopunktowca.
Agi napisał/a | W jakąkolwiek przemianę po ewentualnym powrocie nie wierzę, taka pesymistka ze mnie. |
Mam nadzieję, że od tego czasu zmieniłaś zdanie co do mnie.
Lynx napisał/a | podejrzewam, że tego typu zachowanie może go wbić w dumę i ponownie nakręcic. |
Zupełnie nie wiem, skąd takie stwierdzenie. Niby jak dostanie 6 ostrzeżeń wynikających z totalnego niezrozumienia danej osoby mogłoby wbić tą osobę w dumę? Gdybym faktycznie chciał zwrócić na siebie uwagę, to bym to zrobił od razu i bez prowokowania mnie do czegokolwiek.
To tyle gwoli wyjaśnienia. Z mojej strony EOT.
NURS - 28 Stycznia 2010, 14:03
musze cię zmartwić, ale osobiście odcunałem fidela od cycka forum ze dwa razy. racz więc nie dramatyzować.
dzejes - 28 Stycznia 2010, 14:54
Ambioryks napisał/a | Fidel i dzejes wszczęli na mnie nagonkę
|
Ambioryks napisał/a |
dlaczego Fidel ani dzejes nie dostali wtedy ostrzeżeń razem ze mną. Ostrzeżeń za doprowadzenie mnie do stanu, w którym napisałem to, co niektórych uraziło |
Odstosunkuj się ode mnie. Nie wiem skąd ta pycha, żebyś uważał, że osobiście prowadziłem jakąś nagonkę. Także twoja wypowiedź, po której zraziłeś do siebie całe forum nie miała nic wspólnego z dyskusją ze mną - co łatwo sprawdzić. Więc przestań kłamać i wplątywać mnie w jakieś dziwne kombinacje.
Chal-Chenet - 28 Stycznia 2010, 15:29
A czy moderator może dać innemu moderatorowi ostrzeżenie? Ciekawy jestem, bo takie coś się chyba do tej pory nie zdarzyło, mimo tego, że mogło i może nawet czasami powinno.
Kruk Siwy - 28 Stycznia 2010, 15:58
Widziałem jak na forum NF admin napominał moda. Co prawda bez krawatów.
Lynx - 28 Stycznia 2010, 18:35
Ambioryks, miło, że przepraszasz, przykro, że nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć dlaczego uraziłeś tak wiele osób. Niezależnie od tego jakie były Twoje intencje w efekcie Twoje wypowiedzi stały się nieakceptowalne. Stąd taka reakcja forumowiczów. Mam nadzieję, że już wiesz z kim rozmawiasz i rozumiesz, że nie zawsze wypowiadanie się w sposób jak najbardziej zrozumiały dla nastolatka jest równie odpowiednie w rozmowach z osobami bardziej dojrzałymi. I tyle. Cieszy mnie zmiana tonu Twoich wypowiedzi.
Ambioryks - 28 Stycznia 2010, 18:54
NURS napisał/a | osobiście odcunałem fidela od cycka forum ze dwa razy. racz więc nie dramatyzować. |
Wiem. Tylko dlaczego Fidel dostał ostrzeżenie o wartości 3, a ja o wartości 6?
dzejes napisał/a | twoja wypowiedź, po której zraziłeś do siebie całe forum nie miała nic wspólnego z dyskusją ze mną |
Bezpośredniego nie - toteż napisałem, że już wcześniej wiele osób (nie tylko prowadzących na mnie nagonkę) nie rozumiało tego, o czym pisałem, a jeździło po mnie. Miałem prawo się zdenerwować. Owszem, nie powinienem był pisać tego, co napisałem i za co dostałem 6 ostów, ale tylko wyjaśniam - nic nie dzieje się bez przyczyny.
dzejes napisał/a | przestań kłamać |
Niby gdzie ja kłamię? Która moja wypowiedź jest kłamliwa? Ten fragment, który zacytowałeś, odnosi się do mojego pierwszego ostrzeżenia - tego z 26 stycznia 2009. Nie do tego z 27 lutego.
Chal-Chenet napisał/a | A czy moderator może dać innemu moderatorowi ostrzeżenie? |
Jeśli chodzi o dzejesa, to on w styczniu ani lutym 2009 jeszcze nie był modem. Został nim wiosną - zdaje się, że dostał to stanowisko równocześnie z hrabkiem. Czy na forum zostały wtedy zamieszczone jakieś ogłoszenia o nominacji nowych modów?
Lynx napisał/a | przykro, że nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć dlaczego uraziłeś tak wiele osób. |
Rozumiem, że niektórzy użytkownicy tego forum mają dzieci. Rok temu o tym nie myślałem.
Lynx napisał/a | nie zawsze wypowiadanie się w sposób jak najbardziej zrozumiały dla nastolatka jest równie odpowiednie w rozmowach z osobami bardziej dojrzałymi. |
Zgadzam się. Dobrze, że się zrozumieliśmy.
dzejes - 28 Stycznia 2010, 21:04
Ambioryks napisał/a |
Niby gdzie ja kłamię? Która moja wypowiedź jest kłamliwa? |
Kłamstwem jest dla mnie zrzucanie odpowiedzialności za otrzymane kary na innych użytkowników. Zakłamywaniem rzeczywistości. I pozwolę sobie zakończyć rozmowę z tobą w temacie ostrzeżeń sprzed lat.
dalambert - 28 Stycznia 2010, 23:28
Agi przepraszam, ale naprawdę mnie ciekawi jak doszłaś w tym extraordynaryjnym przypadku który z nich to pan Palińki prawdziwy, a który sie podszywa?
Agi - 28 Stycznia 2010, 23:29
Na wszystko są sposoby drogi Dalambercie.
dalambert - 28 Stycznia 2010, 23:31
No dobra Agi, wszak wszystko mija nawet najdłuższa żmija
Agi - 28 Stycznia 2010, 23:34
Też tak myślę. Meteoryt gruchnął i rozpadł się.
Już po sprawie, taką przynajmniej mam nadzieję.
lucek - 30 Stycznia 2010, 17:02
Droga Ekipo, bardzo proszę o przyjrzenie się temu postowi:
http://www.science-fictio...p=539024#539024
moderator po raz kolejny obraża mnie, ponadto w tym samym wątku dość niemile odnosi się do kolejnej osoby. Mam wrażenie, że nadużycie statusu jest tu jasno widoczne.
dzejes - 30 Stycznia 2010, 17:26
lucek napisał/a |
moderator po raz kolejny obraża mnie |
Nie współczułeś moim rodzicom? Przypomnę - przy okazji dyskusji o filmie, w którą wciąłeś się nagle z owym współczuciem? Czy przypominanie twojego zachowania to dla ciebie obraza?
lucek - 30 Stycznia 2010, 17:39
Tamta sprawa zakończyła się pewnymi konsekwencjami dla mnie. Dlatego uważam, że ta powinna zakończyć się konwekwencjami dla ciebie. Jak dla mnie, ostrzeżenie plus cofnięcie przywilejów moderatora, którymi posługujesz się z gracją małego, piaskownicowego huligana, będzie jak najbardziej na miejscu - szczególnie, że nie tylko mnie się czepiasz i docinasz. Myślę, że dość łatwo znajdą się użytkownicy, którzy poprą mój osąd twoich działań jako moderatora.
dzejes - 30 Stycznia 2010, 17:44
lucek napisał/a | cofnięcie przywilejów moderatora, którymi posługujesz się z gracją małego, piaskownicowego huligana... |
Proszę zacytować odpowiednie przykłady mnie korzystającego w opisany sposób z przywilejów moderatora. Skoro oskarżasz, to czekam na dowody.
ihan - 30 Stycznia 2010, 17:57
lucek napisał/a | Myślę, że dość łatwo znajdą się użytkownicy, którzy poprą mój osąd twoich działań jako moderatora. |
I co, będzie głosowanie? Z wagami popierającymi i niepopierającymi? I jaka będzie frekwencja konieczna by głosowanie było wiążace?
lucek - 30 Stycznia 2010, 17:58
Nie mam zamiaru z tobą dyskutować dalej na ten temat ani tym bardziej wyszukiwać dla ciebie cytatów. Wątpię, żebyś był instancją, która będzie decydować w tej sprawie. Jeśli ktoś z moderatorów/administratorów będzie potrzebował tego rodzaju dowodów, to wtedy zadam sobie trud i podam linki do buractw, złośliwości i chamstwa. A także poproszę kilka osób, które prywatnie wyrażały się negatywnie na temat twojego podejścia do uprawnień moderatora o publiczne wypowiedzi.
khamenei - 30 Stycznia 2010, 17:58
ekhm... "chuligana"
Piech - 30 Stycznia 2010, 18:04
Pisownia "chuligan" przez ce-ha jest niezrozumiałym dziwactwem, ale niestety ktoś tak kiedyś zadekretował i teraz to obowiązuje.
dzejes - 30 Stycznia 2010, 18:10
lucek - nigdy nie nadużyłem przysługujących mi uprawnień, nie wykorzystałem ich w prywatnych celach. Tyle mam do powiedzenia.
terebka - 30 Stycznia 2010, 19:48
Ależ nie, dzejesie Tutaj akurat lucek przesadza. Ty nie chowasz się za uprawnieniami moderatorskimi. Ty obrażasz otwarcie, jak równy nam, użytkownikom. I również popieram stanowisko, że mała reprymenda od administratorów (bo modowie chyba nie mają odpowiednich uprawnień, by karać innego moda) skutecznie by Cię utemperowała. Obrażanie w Twoim wykonaniu nie jest chamskie i brutalne, jak to było w przypadku Lucyfera, czy jak go tam mać nazwała. Drobne uszczypliwości, złośliwe wypowiedzi, wywyższanie się ponad innych użytkowników, protekcjonalny ton - to jest Twoja działka. Bo ty działasz w białych rękawiczkach, dzejesie i na dobrą sprawę każdy post, który lucek by przedłożył w sprawie przeciwko Tobie, możnaby interpretować zupełnie inaczej.
Fidel-F2 - 30 Stycznia 2010, 23:50
no, i mi też dzejes, dokucza, ciągle mi dokucza, prze pani
terebka - 30 Stycznia 2010, 23:57
eche... dokuczliwe dzieci idą do kąta i pani nie powinna robić wyjątków bo to niewychowawcze...
|
|
|