Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
GAndrel - 14 Kwietnia 2006, 15:09
A czy chciałbyś aby to w Twojej chałupie tynk ścierano bronią atomową? Na dodatek bez Twojej zogdy i mimo Twoich sprzeciwów?
NURS - 14 Kwietnia 2006, 19:29
Widząc trwający od 8 miesięcy remont, poszedłbym na takie ekstermum
Gratuluje 1500 posta w załozonym przez ciebie GAndrelu wątku
GAndrel - 14 Kwietnia 2006, 20:47
A mówią, że Polacy już polityką się znudzili.
OK. Czyli sytuację gdy ktoś robi remont i nie może go skonczyć mamy wyjaśnioną.
A co jeśli w domu nie robisz remontu, nie jest on wcale potrzebny, a twój sąsiad ciągle powtarza, że on i tak Ci ten tynk zetrze jak tylko zrobi sobie bombę lub dwie?
Pozwolić mu kontynuować prace czy nie?
Gustaw G.Garuga - 14 Kwietnia 2006, 21:04
Ahmadineżad znowu swoje: http://wiadomosci.onet.pl/1307281,12,item.html.
NURS - 14 Kwietnia 2006, 21:59
GAndrelu, jesli weźmiemy skale odpowiednia, to sąsiad nie bombę by robił, ale udarem borował. Kilka głowic, bez testów, z prymitywnymi srodkami przenoszenia. Prawdopodobieństwo, że dolecą, trafią i zaszkodzą jest naprawde małe. W skali problemów świata rzecz jasna.
Wiesz, to może zabrzmi cynicznie, ale żeby zrobic porządek raz na zawsze z oszołomami, którzy chcą tej broni, to ktoś będzie musiał dostać pigułę, inaczej to sie rozpełznie i możemy dozyć czasów grzybobrania.
GAndrel - 14 Kwietnia 2006, 23:12
Może i zabrzmiało to cynicznie, ale chyba będzie przyjąć ten fakt do wiadomości. Tylko, że jest bardzo trudno zgodzić się na uderzenie wyprzedzające w świecie rządzonym przez byłych hipisów i wychowanych przez nich pacyfistów.
Łatwiej będzie zgodzić się na wyparowanie jakiegoś miasta i kontruderzenie. A i z tym będzie problem. Wystraczy popatrzeć jak reaguje świat na izraelskie akcje odwetowe.
mad - 14 Kwietnia 2006, 23:29
Wątek polityczny, a Wy tu ciągle o remontach i takie tam
GAndrel jako chyba pierwszy ruszył pacyfistów - szczerze gratuluję! Rzeczywiście, "memy" pacyfistyczne mogą być równie groźne jak nadmierne skłonności do wojenek. Przypominam sobie debilne marsze wielkanocne zachodnich pacyfistów, którymi w latach 80-tych karmiła nas PRL-owska propaganda.
Oto najważniejsze nadużycia:
1. Wyścig zbrojeń to tylko wina "imperialistycznego zachodu".
2. Problem głowic moskiewskich praktycznie nie istniał.
3. Nie było krytyki ZSRR. W demoludach nie wolno było, a na Zachodzie pasyfistycznym "intelektualistom" nie przyszło do głowy, żeby urazić towarzyszy ze Wschodu.
NURS - 14 Kwietnia 2006, 23:34
Własnie poczytałem o świerze, jakiego mają buszyści na temat nadchodzącego aramgeddonu Jeśli porównac to z doniesieniami ze świata, możemy miec malownicze zachody słońca...
Iran jest wielu takim srodowiskom na rękę. Będzie można walnąc, zabrać arabusom ropę, zrobić z nich na powrót pastuchów, albo wysłac do piachu i to nie w cywilizowany sposób. I wtedy nikt sie nie ujmie za nimi. Popatrz jak kilka akcji-prowokacji, nie wnikam, zmieniło sytuacje Czeczenii. Po Biesłanie wszyscy maja ich gdzieś. Jeszcze jedna podobnie spektakularna akcja i ruskie dostana wolna ręke na dokończenie sprawy.
Chyba jedynym problemem przed zbombieniem Iranu jest teraz fakt, że za wielu chce jego ropę. Jesli jednak dojdzie do tego, o czym mowili ostatnio na CNN, że Iran zacznie pompować Chińczykom, to dostanie pigułę.
mad - 15 Kwietnia 2006, 17:54
Oczywiście, że tutaj problemem nr 1 jest ropa - co do tego nie ma wątpliwości. Ale istotne jest też zwyczajne starcie cywilizacji. Trudno w historii świata znaleźć dwie tak bardzo różniące się od siebie cywilizacje jak Zachód i świat islamu, funkcjonujące na dodatek tak blisko siebie - przeceż świat jest globalną wioską. Wszelkie prawidłowości rządzące historią mówią, że to zjawisko konfliktogenne. Trzeba tylko pretekstu.
Szczerze mówiąc nie wiem, na co liczy Iran. Co najwyżej jest szansa, że po dokładnych obliczeniach okaże się jednak, że następna wojna Ameryce się nie opłaca.
Co do Czeczenii: to kolejna hańba wolnego świata. Stary KGB-owiec Putin rozkochał w sobie opiniotwórcze móżdżki Zachodu. Już parędziesiąt stron wcześniej pisaliśmy, że chyba powoli nawet UE zaczyna bardziej krytycznie na Putina patrzeć.
NURS - 15 Kwietnia 2006, 18:40
Łudzisz się mad, wielka polityka ma w duszy czeczenów, palestyńczyków i każdą inna nację. Nikt nie umierał za gdańsk i nie będzie, za Groznyj. Rosja ma ofertę dla zachodu, czeczenia jej nie ma. Świat wybierze Putina kgbistę, mordercę terrorystów, zamiast Basajewa mordercy dzieci. bo taki jest obraz widziany oczami przeciętnego człowieka zachodu. Mogę się o to założyć. Nieprzypadkowo, to my mamy centra czeczeńskie i gardłujemy w tej sprawie, a nie inni.
Vykosh - 16 Kwietnia 2006, 12:36
To chyba jest jeszcze protsze. Putin trzyma porzadek w Rosji, a Basajew robi rozpierduche.
A Amerykanie chca miec spokoj.
NURS ma racje, nikt nigdy sie nie przejmowal ludzmi. Liczy sie kasa, najczesciej wielka kasa. A ze to akurat jest powiazane z ropa to Iran dostanie wpierdol, a Korea Pln nie
dzejes - 16 Kwietnia 2006, 13:04
Wojna cywilizacji? Odrobinę wyświechtane hasło.
Ludzie wszędzie są tacy sami, potrafią się zmieniać, są podatni na manipulacje, a w gruncie rzeczy en masse chcą mieć spokój.
Rewolucyjny Iran się rozpada, istnieje duże prawdopodobieństwo, że władza Strażników Rewolucji nie utrzyma się do 2020 r. Co do broni atomowej: niedwno słuchałem ciekawego wywiadu z pewnym profesorem, który wyraził głośno to, o czym myślałem, ale bałem się mówić, bo wziętoby mnie za wariata. O stabilizującej roli broni atomowej.
Dlaczego w okresie zimnej wojny nie doszło do żadnego otwartego konfliktu między USA, a ZSRR? Skąd odwilż między Indiami i Pakistanem? Indyjska pomoc humanitarna dla ofiar ostatniego trzęsienia ziemi w Pakistanie(!) została przyjęta (!!).
Każdy polityk zastanowi się przed użyciem broni atomowej, bo to jest droga bez odwrotu.
Iran z kilkoma bombami i bez efektywynych metod ich transportu może uderzyć jedynie w Izrael, co może wywołać efekt Pearl Harbour i obrócić się przeciwko agresorowi.
No i nie do końca jestem pewien, czy napromieniowana ropa będzie równie wartościowym surowcem
Poza tym Rosja podpisała z Chinami kontrakt na ogromne dostawy ropy - czy Rosja też jest "nastepnym celem"? C'mon.
Wreszcie nie jestem pewien, czy pieniądze wtopione w Irak nie zapewniłyby USA dostaw ropy z dowolnego kraju na świecie.
EDIT: No i najbardziej oczywista rzecz: interwencja w Irku znacząco podniosła ceny ropy, co dla czerpiącego ok. 50% budżetu z jej eksportu Iranu oznacza nabijanie kasy i środki na program atomowy i rozwój armii.
Rafał - 19 Kwietnia 2006, 08:02
A ja zapodam czystą zgrozę: W dzisiejszej Gazecie Prawnej artykuł pod wymownym, tytułem "Emerytury bez 190 mld zł". Brakuje kasy na emerytury. 190 mld zł robi wrażenie. To jest dla mnie niepojęte. Za to wyobraźnia podsuwa najczarniejsze wizje
Vykosh - 19 Kwietnia 2006, 09:50
Tutaj wiekszy fragment tego o czym pisal Rafał:
Budżet państwa w ciągu najbliższych 5 lat dopłaci do ZUS prawie 195 miliardów złotych. Tak wynika z najnowszej prognozy wpływów i wydatków Funduszu Ubezpieczeń Społecznych - pisze Gazeta Prawna.
Największy deficyt odnotuje fundusz wypłacający emerytury. Może on wynieść w latach 2007-2011 nawet prawie 191 miliardów.
Prognoza ZUS potwierdza wyliczenia resortu pracy, który szacował, że koszt uchwalonej w ubiegłym roku ustawy o tak zwanych emeryturach górniczych wyniesie w latach 2007-2020 ponad 93 miliardy. Zdaniem Gazety Prawnej, przyznawanie kolejnych przywilejów emerytalnych oraz niewydłużenie aktywności zawodowej Polaków, w połączeniu ze starzejącym się społeczeństwem i wysokim bezrobociem, grozi załamaniem systemu emerytalnego.
Według Gazety Prawnej, wydatki można zreformować poprzez ograniczenie lub likwidację przywilejów emerytalnych; wydłużanie aktywności zawodowej Polaków; zrównanie wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn oraz uchwalenie wygasających emerytur pomostowych (co obejmie też górników), które będą finansować budżet i pracodawcy.
Ciekawe jak podwyzszenie wieku emerytalnego wplynie na bezrobocie. Cos czarno to widze. A jak jeszcze wiecej mlodych ludzi wyjedzie prawcowac za granice to pewnie caly ZUS szlag trafi szybciej niz sie spodziewamy ....
Gustaw G.Garuga - 19 Kwietnia 2006, 09:55
BO SYSTEM UBEZPIECZEŃ SPOŁECZNYCH TRZEBA ZREFORMOWAĆ! No. Ktoś to wreszcie musiał powiedzieć
NURS - 19 Kwietnia 2006, 10:39
Bo cywilizacja zna tylko jeden sposób regulacji tego problemu Podobne opinie mówi się o gospodarce amerykańskiej. O rosnącym zbyt szybko długu wewnętrznym, który musi wywołać problemy. Obawiam się, że tamtejszy rząd i jeszcze pare innych załatwi to, jak zawsze się załatwiało. Ci, co przezyją, dostana to, co zabierze sie innym.
BTW przeczytałem dzisiaj fragment wywiadu kaczuszki mojej ukochanej, która powiedziała, że w zwiazku z tym, że rzucaja na niego obelgi nawet w nocy, osobiście zaproponuje wprowadzenie do ustawy lustracyjnej zapisu, żeby dotyczyła wszystkich dziennikarzy, nie tylko rednachosów
NURS - 22 Kwietnia 2006, 14:53
Cycat z onetu: Dorn: Chcielibyśmy, żeby Giertych został posłem niezrzeszonym
Ale oczywiście PiS nie rozbija innych partii LPR powinien poprosić, żeby Kaczor Jarcyś został posłem niezrzeszonym, tak dla równowagi. I tusk i olejniczak, a potem kolejni az bedziemy mieli cały Sejm niezrzeszonych
GAndrel - 23 Kwietnia 2006, 12:05
Czarny sen PiS-u. Przecież wtedy musieliby kupować każdego posła osobno, a w rządzie nie ma tylu stanowisk.
Gosiewski potwierdził dziasiaj, że Samooborna dostanie na 100% ministerstwa rolnictwa i pracy i polityki społecznej. Nad trzecim się zastanawiają.
Wynika z tego, że już niedługo będziemy żyć w raju.
Tengrom - 23 Kwietnia 2006, 19:29
run kowalski run to irlandia
Vykosh - 23 Kwietnia 2006, 23:41
GAndrel:Cytat | Wynika z tego, że już niedługo będziemy żyć w raju. |
A to moze byc jeszcze lepiej?
Ciekawe czy sie chlopakom przpchnac nowa konstytucje... Zobaczymy jak PO zareaguje.
GAndrel - 24 Kwietnia 2006, 08:10
PO w osobie Tuska zareagowało:
Cytat |
Propozycja zmiany konstytucji, dlatego, że PiS odstawił +fuszerkę+ przygotowując ustawę o korporacji adwokackiej jest niepoważna - powiedział w sobotę w Gdyni Tusk.
|
Gustaw G.Garuga - 24 Kwietnia 2006, 09:31
Cytat | BO SYSTEM UBEZPIECZEŃ SPOŁECZNYCH TRZEBA ZREFORMOWAĆ! No. Ktoś to wreszcie musiał powiedzieć |
No i wykrakałem! W radiu podali, że jakiś gość w ZUSie czy gdzieś proponuje rewolucję w emeryturach - dla każdego po równo mimimum socjalne. Nie podali tylko, czy składki też byłyby równe (kwotowo, nie procentowo).
Vykosh - 24 Kwietnia 2006, 11:07
Cytat | No i wykrakałem! W radiu podali, że jakiś gość w ZUSie czy gdzieś proponuje rewolucję w emeryturach - dla każdego po równo mimimum socjalne. Nie podali tylko, czy składki też byłyby równe (kwotowo, nie procentowo). |
Składki w tym kraju nigdy nie beda rowne kwotowo, bo wtedy caly system by szlag trafil.
Gustaw G.Garuga - 24 Kwietnia 2006, 16:29
Czyli jak - jeden płaci 150, drugi 1500, a obaj dostaną po 600? "Chamstwo" to eufemizm.
Romek P. - 24 Kwietnia 2006, 16:36
A propos ciekawostek zoologicznych, ponoć Samoobrona ma się zajmować zwalczaniem bezrobocia w ramach Ministerstwa Pracy
Trzeba im podrzucić najlepszy pomysł: wysłać ludzi na blokady. I tym, co będą blokować, dać minimum socjalne w ten sposób będzie i praca, i płaca
Gustaw G.Garuga - 24 Kwietnia 2006, 17:03
Ty się śmiejesz, a kraj stoi nad przepaścią
Romek P. - 24 Kwietnia 2006, 17:05
Gustaw:
Cytat | Ty się śmiejesz, a kraj stoi nad przepaścią |
Pytanie czy zrobi ten śmiały krok naprzód?
Gustaw G.Garuga - 24 Kwietnia 2006, 17:13
To akurat jest "absolutnie oczywista oczywistość", żeby zacytować Jarosława K. (bynajmniej nie sugeruję kryminalnej przeszłości panu K., to tylko marna aluzja literacka, taki "popis" przedstawiciela ginącego gatunku inteligentów, żeby nie powiedzieć "błaznów").
NURS - 24 Kwietnia 2006, 17:14
romku, nad przepaścia, tojuż nie na krawędzi, pamiętasz te wszystkie kreskówki. Pytanie brzmi, kiedy otworzymy oczy, żeby zobaczyć, ze jestesmy _nad_ przepaścią.
Romek P. - 24 Kwietnia 2006, 17:19
Właśnie dlatego ja mam oczy szeroko zamknięte...
|
|
|