Summa Technologiae - Fotografia
Matrim - 14 Sierpnia 2010, 13:26
Dunadan, a to się nie da? Nie robiłem nic w IR i pewnie nie będę, bo mnie to nie interesuje, o filtrach wiem i tyle, bo filtry są dobre na wszystko
Dunadan - 14 Sierpnia 2010, 13:39
Matrim, nie wiem, tez nie robiłem, zwłaszcza z lampą błyskową. Wszystko kwestia tego czym, tj. jakimi falami, świeci lampa. Spektrum pewnie ma szeroki włącznie z IR, ale cos mi się wydaje że aby uzyskać sensowny efekt trzeba by mieć specjalna lampę... no i jest jedno "ale" - foty z lampą kiepskie sa
Fidel po co ci taki aparat?
Fidel-F2 - 14 Sierpnia 2010, 13:48
po nic, byłem ciekaw
dzięki
Matrim - 14 Sierpnia 2010, 13:54
Dunadan napisał/a | no i jest jedno ale - foty z lampą kiepskie sa |
Uuu, bracie. Jak walisz lampą zamontowaną na wprost, to pewnie, że tak. Ale jak masz dwie niezależne, wyzwalane radiowo, to zrobisz zdjęcie w każdych warunkach, to raz. A dodatkowo będziesz mógł stworzyć warunki, taki jak ty chcesz, a nie takie jak słońce ma humor, to dwa
Inaczej - przy pomocy dwóch lamp można by takie zdjęcie paintballerki, jak wyżej zrobić by wyglądało jak zrobione w nocy, w południe i o zachodzie. Wszystko w 5 minut.
Dunadan - 14 Sierpnia 2010, 14:20
Matrim, nie no, jasne, już jedna lampa wystarczy... ale ja i tak wolę naturalne światełko patrz fota wcześniej
baron13 - 14 Sierpnia 2010, 20:16
Dunadan fotę zrobiłem Sigmą. Flara prawie celowa. Chciałem mniejszą, ale nie wcelowałem.
Flara ma być, dla zaznaczenia, że jest słońce. Taki był plan Foty w podczerwieni robiłem. Strona chwilowo nieczynna, niestety, ale nic mądrego tylko liście są całkiem na biało. Można w fałszywych kolorach, ale to już inna bajka.
baron13 - 14 Sierpnia 2010, 21:03
Strona już działa
Pierwszy wiersz:Ostrów, Odra, Uniwerek
Edit:Chmurki
hrabek - 26 Sierpnia 2010, 09:22
Korzystał ktoś kiedyś z empikfoto do wywołania odbitek zdjęć? Ciekaw jestem opinii.
Dunadan - 26 Sierpnia 2010, 19:58
hrabek, IMHO jeden czort, o ile nie oddasz do jakiegoś specjalistycznego labu albo nie zrobisz odbitek tradycyjnych ( powiększalnikowych ) - reszta korzysta chyba z tego samego sprzętu, ale pewien nie jestem. Jak ci nie zalezy na czasie to oddaj żeby ci zrobili jedna odbitkę i porównaj sobie z fotka na ekranie.
Pamiętacie Agnieszkę z Paintballa? teraz będzie portret agnieszki przy 30 sekundach ekspozycji
A potem 15 minut ekspozycji:
A wcześniej znowu 30 sekund:
Kurde, kocham Podlesice
baron13 - 27 Sierpnia 2010, 11:06
Dunadanie podziwiam portret w gwiazdach
Monolit
Matrim - 27 Sierpnia 2010, 11:17
Dunadan, a 15 minut modelka nie mogła wytrzymać?
baron13 - 27 Sierpnia 2010, 19:30
Pstryku
Edit: Kolejowo
Dunadan - 27 Sierpnia 2010, 20:22
Matrim, nie śmiałem jej o to prosić, ale może kiedyś
baron13, "kolejowo" fajnie, ładnie spłaszczona perspektywa i fajnie rozłożona GO
baron13 - 27 Sierpnia 2010, 22:04
To był Nikkor 500 mm. Drzewa
Dunadan - 27 Sierpnia 2010, 22:34
baron13, fajnie kombinujesz z tym Nikkorem, o dziwo 500mm to przydatna ogniskowa... hm, żeby nie być gołosłownym, portret przy 500mm ( MAF 500/8 REFLEX AF )
Damn, i znowu Agnieszka... wot, dobra modelka...
A tu insze zabawy z pinćsetką:
baron13 - 28 Sierpnia 2010, 08:48
Piękny portret wspinaczokwy, Jowisz także.
Dalej z drugiej strony ogniskowych:Drzewa
joe_cool - 28 Sierpnia 2010, 20:18
Ekhm, a czym się różnią drzewa z wczoraj od drzew dzisiaj? Bo jakoś nie widzę różnicy...
baron13 - 28 Sierpnia 2010, 20:56
No to niniejsze(y)m różnica już jest. Teraz są prawie całkiem inne drzewa Dzięki
joe_cool - 28 Sierpnia 2010, 22:00
Noo, teraz faktycznie ciutkę się różnią
Ozzborn - 29 Sierpnia 2010, 02:11
Dunadan, coś się podejrzanie zafiksowałeś na tej Agnieszce
Dunadan - 29 Sierpnia 2010, 12:41
Ozzborn, stary... jak bys miał taką modelkę pod nosem też byś zafiksował choroba, nie foce zbytnio ludzi, nie umiem, z Agnieszką jest tak że kierujesz obiektyw robisz zdjęcie i... jest dobre To trochę jak landszaftami w Alpach albo Himalajach albo z dziećmi. Dzieci mają to do siebie że są cholernie naturalne, maja gdzieś obiektyw aparatu i robią swoje, dlatego tak fajnie wychodzą na fotach. Agnieszka jest IMHO jak takie dziecko właśnie. Już podobno ktoś jej wcześniej proponował żeby była modelką ( a to ze zafiksowałem to jeszcze inna rzecz )
Dla zmiany tematu, żeby nie być monotematycznym ( choć nie obiecuję ze nie wrócę do Agnieszki ):
Zdjęcie wspinaczkowe - Baronowi podobało się poprzednie z Agnieszką, to teraz Latający Alex:
Trochę mi nie wyszło, przydałby się jakiś jaśniejszy obiektyw dla mniejszej GO...
I Kolorowe Chmury nad Warszawą
baron13 - 31 Sierpnia 2010, 21:53
Wspinaczki Dunadanie zadraszczam. Zdjęcia z latania zarówno. Takie sobie eksperymentalne: Wa-wa
joe_cool - 1 Września 2010, 00:06
A day at the race
Takich kilka zdjęć. Pogoda była raczej słaba i mi wyszły takie szarobure drzewa w tle... Jakieś pomysły/porady, jak temu zaradzić na przyszłość?
Matrim - 1 Września 2010, 00:19
joe_cool, mocny pierwszy plan i tak odwraca uwagę od drzew, mogłyby być i niebieskie
Ale może mniejsza głębia ostrości by trochę pomogła.
Dunadan - 1 Września 2010, 06:24
Faktycznie mniejsza GO załatwiłaby sprawę. Pamiętam tekst Kena Rackwella: "Kiedyś ludzie rozibili dobre zdjęcia, a potem wymyślili zoomy". Chodzi m.in. o to że zoomy są też ciemne, nie pozwalają kontrolować GO jak jasne stałki...
joe_cool - 1 Września 2010, 08:38
Hm, może za długo wpatruję się w te zdjęcia i zauważam coraz więcej szczegółów, które mi niekoniecznie pasują
A tutaj http://www.seenby.eu/ ciekawa strona. Można zdjęcia kupić, a można też i sprzedać.
baron13 - 1 Września 2010, 08:42
joe_cool Po mojemu jest to "standardowy temat" a fotka nie jest zła. Faktycznie mniejsza GO pewnikiem była by lepsza. Jest stałka do Canona 85 mm/1,8 jasność. Samyang 1,4 rozmyje jeszcze bardziej, ale trzeba bardzo czujnie ostrzyć bo to jest full manual obiektyw kręcimy sami, a ta matówka w cyfrach malutka i niewiele widać. Stalka 85/ 1,8 , chyba to.
Cd raczej grafik buro w Wa-wie
merula - 1 Września 2010, 08:48
jeżu, kiedy udało Ci się trafić taką pustą Marszałkowską?
baron13 - 1 Września 2010, 09:10
Na Avangardzie. Chyba wszyscy poszli pod krzyż pod pałac. A poważniej to też efekt krótkiego obiektywu.
Cd burości: PeKiN
joe_cool - 1 Września 2010, 12:05
Hm, właśnie zauważyłam, że nie da się przewinąć do dalszych zdjęć http://picasaweb.google.p...feat=directlink <- tu jest reszta. Zdjęcia jak zdjęcia, było takich (i będzie) mnóstwo - na razie cykam dla wprawy i wyczucia obiektywu.
Jeśli chodzi o GO przy pierwszym zdjęciu, to coś mi się kołacze, że chciałam, żeby to 2200 było bardziej ostre, więc może przekombinowałam. No nic, ćwiczenie czyni mistrza!
|
|
|