Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.
dziko - 19 Września 2014, 11:58
Jak ktoś jeszcze nie wie, to są już nowe Kindle, budżetowy Touch i wypasiony Voyage:
http://swiatczytnikow.pl/...-kindle-voyage/
Memento - 5 Października 2014, 21:49
Przejrzałem temat po łebkach, ale nadal nie wyjaśniło to dręczącej mnie wątpliwości.
Chcę w przyszłym roku kupić czytnik ebooków, ale nie wiem, na co się zdecydować. Gdy tablet odmówi posłuszeństwa, kupię nowy, na nim już czytałem i będę czytał głównie PDFy. I tak sobie kombinuję, żeby wybór czytnika uzależnić od tego, w jakich formatach dostępne są e-książki w ofertach polskich księgarń.
Kombinuję dobrze? W jaki format internetowe księgarnie są najbardziej zasobne? Kupować czytnik, czy wystarczy tablet?
nureczka - 5 Października 2014, 22:04
Memento, mam złą wiadomość. Każdemu pasuje inny czytnik. Ja, na przykład, jestem skłonna sporo dopłacić za obsługę jak największej ilości formatów. Z drugiej strony, są osoby, którym w pełni wystarczą możliwości konwersji oferowane przez Amazona + ewentualnie Calibri.
Memento napisał/a | Kupować czytnik, czy wystarczy tablet? |
Moim zdaniem, zdecydowanie czytnik, chyba że mało czytasz. Plusy są takie:
- bateria trzyma nieporównywalnie dłużej (nawet jeśli korzystasz z podświetlnia)
- znacznie mniej męczą się oczy (nawet jeśli na razie tego nie odczuwasz, to wiek średni nadejdzie szybciej niż myślisz)
I jeszcze jedno, ale to podaję bez przekonania ( po prostu nie jestem ekspertem)
- lekarze twierdzą, że czytanie "do poduszki" z tabletu/komputera sprzyja kłopotom z zasypianiem (ostre światło zaburza produkcję melatoniny). Lepszy jest czytnik lub książka tradycyjna plus lampka ze zwykłym "żółtym" światłem.
Natomiast po stronie minusów posiadania czytnika:
- musisz (czasami) ciągnąć ze sobą dwa urządzenia (czytnik + tablet) zamiast jednego
- musisz wysupłać kasę na dwa urządzenia
Memento - 6 Października 2014, 06:31
A jakiś konkretny model? Luba też chce się zaopatrzyć, wystarczą nam zwykłe poręczne czytniki, do gier i seriali mam/będę miał tablet. (x
hrabek - 6 Października 2014, 08:35
A jak dużo czytasz tych PDFów? Na Kindlu na przykład PDFy raczej odpadają, bo ich obsługa nie jest najlepsza (problem ze skalowaniem, a przesuwając po ekranie w lewo i prawo co chwilę to można się zapłakać). Słyszałem, że dobrze z PDFami radzi sobie Onyx, ale poczytaj choćby tutaj o modelach i czy na pewno obsługa PDF w nim jest na zadowalającym poziomie. W razie czego zawsze możesz zapytać w komentarzu, na pewno ktoś szybko odpowie.
nureczka - 6 Października 2014, 08:53
Ja mam Booxa i mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że z PDF-ami radzi sobie świetnie. To jeden z głównych powodów, dla którego zarówno ja, jak i Młody mamy Booxy. Z tym, że to jeden z droższych modeli na rynku.
Niestety, z czytnikami jak z samochodem, trzeba dobierać pod swoje potrzeby.
hrabek - 6 Października 2014, 09:37
Czyli dobrze pamiętałem, że Onyxy chwalono za PDFy.
konopia - 6 Października 2014, 10:09
Nook też robi reflow pdf, i można go z ebaya za 150 (a moze 200 nie wiem po ile funt teraz) zeta wyrwać, tyle, że poza pdf i epub nie czyta nic innego, i czasem nie chce przeczytać normalnie kupionego epub,a bez drm-ow, trzeba go w calibre z epub na epub konwertować
ale w tej cenie to mistrzostwo świata.
nureczka - 6 Października 2014, 10:55
hrabek napisał/a | Czyli dobrze pamiętałem, że Onyxy chwalono za PDFy. |
Tak. Dla mnie główną zaletą onyxa jest mnogość obsługiwanych formatów. Właściwie z żadnym nie miałam problemów.
Wadą, jak już wspominałam, może być cena.
Martva - 6 Października 2014, 12:04
Onyx czyta wszystko, łącznie z rtf i doc.
Ziuta - 6 Października 2014, 12:47
Ja się ostatnio zastanawiam nad Onyxem. Kindle siostry niby też jest fajny, a zabawę z Calibre lubię (zwłaszcza dodawanie nowych okładek ), ale nie podoba mi się brak przycisków w nowych modelach. Onyx ma i przyciski, i ekran dotykowy.
konopia - 6 Października 2014, 15:25
Nook'a można podobno zrootować - wgrać czystego androida, zainstalować kilka aplikacji do czytania itp...
mnie się nie udało tego zrobić, ale jeśli ktoś ma smykałke do tego typu zabaw, to może warto spróbować
http://geekanddummy.com/h...k-simple-touch/
hrabek - 6 Października 2014, 15:35
Na Onyxie nie musisz nic rootować, a aplikacje wgrywać można
agnieszka_ask - 6 Października 2014, 19:17
Ja mam Pocketbook, też czyta niemal wszystkie formaty, nie ma problemów z .pdf. Bateria trzyma naprawdę długo, ma Pearl - oczy mniej mi się męczą niż przy czytaniu tradycyjnych książek. Wi-Fi w nim też jest bardzo przydatne. Jak mi się znudzi czytanie, to włączam sobie np. sudoku i też jest fajnie, na odczepnego mogę pogrzebać w google, bo jest wbudowana przeglądarka. Owszem, nadal muszę dźwigać i czytnik i lapa, ale z tradycyjną książką przecież było tak samo a nawet mniej wygodnie, bo książka cięższa
Witchma - 30 Października 2014, 20:02
Piszą, że NF od grudnia będzie dostępna w wersji na czytniki. No nareszcie! Dobrze, że nie zdążyłam opłacić prenumeraty papierowej, akurat w grudniu mi się kończy
hrabek - 31 Października 2014, 08:28
Za wiele nie zaoszczędzisz. Piszą, że ma być po 8zł, a wersja papierowa jest po 10. Chociaż jakby do tego doliczyć koszt półek (albo chociaż kartonów), na których do tej pory trzeba było składować pisma, to może bardziej zaczyna się opłacać
Witchma - 31 Października 2014, 08:30
hrabek, mnie nie chodzi o oszczędności, tylko o to, że papierowa wersja mnie wkurza i zajmuje mnóstwo miejsca
konopia - 17 Listopada 2014, 11:11
Nook zrootowany
w końcu
W chwili obecnej już jest super czytnikiem, na razie zainstalowałem:
- ezPDF (coś poniżej funta zapłaciłem) fajnie robi reflow pdf, dużo lepiej niż firmowa aplikacja skaluje wielkość czcionki. https://play.google.com/store/apps/details?id=udk.android.reader.trial&hl=pl
- Cool Reader (czyta: epub (niezabezpieczony DRM), fb2, doc, txt, rtf, html, chm, tcr, pdb, prc, mobi (niezabezpieczony DRM), pml) https://play.google.com/store/apps/details?id=org.coolreader&hl=pl
już nie będę musiał bawić się w konwersję książek miedzy formatami - tzn -> w końcu mobi czyta
cały czas dostępna jest firmowa aplikacja do czytania. Oczywiście w miarę potrzeb mogę doinstalowywać kolejne oprogramowanie, np.plikacjmę kindla, czy coś do komiksów
i muszę znaleźć jakiś dobry menedżer plików by w pełni móc nimi zarządzać, sam nook nie potrafi nawet skasować przeczytaną książkę, zawsze trzeba go pod komputer podpinać.
Kalkulator już jest, moe jeszcze jakaś fajna gra by się przydała
Melfka - 17 Listopada 2014, 12:23
konopia napisał/a | już nie będę musiał bawić się w konwersję książek miedzy formatami - tzn -> w końcu mobi czyta |
konopio, podziel się jakimiś szczegółami - co i jak, bo też mam nooka.
konopia - 17 Listopada 2014, 14:35
nook simple touch w wersji 1.21 ?
wszystko jest tutaj, zajeło mi to jakies 15 minut, przeczytaj najpierw obydwa poradniki (jeden prowadzi do drugiego)
pierwszy
http://geekanddummy.com/h...k-simple-touch/
powyższe pozwala nooka odblokować, zawiera też link do opisu jak zainstalować paczkę oprogramowania z marketem googla (dawna wersja google play).
Zanim zaczniesz upewnij się, że masz naładowana baterię, że jest podłączony do WIFI i ze jest zarejestrowany, zresztą jest o tym w poradniku.
Od siebie dodam tyle, że najlepiej zainstalować aplikację facebooka, potem ją usuniesz, niby pierwszą aplikację trzeba zainstalować z nooka, a potem to już z laptopa można.
Melfka - 17 Listopada 2014, 14:52
Wielkie dzięki!
Specyfikacji nie pamiętam (Nooka mam od 3 czy 4 lat), ale chyba mniej więcej się zgadza. Poczytam w domu, sprawdzę.
konopia - 15 Grudnia 2014, 12:44
UWAGA:
zrootowany NOOK wysysa baterię, być może to moja wina,może coś w ustawieniach czcionki czy odświeżania mu niepotrzebnie zmieniłem w coolreader, komfort czytania wzrósł! nawet nie odpalam firmowego oprogramowania, w końcu mam pełna władze na wyglądem tego co na ekranie
tylko ta bateria mnie martwi, ładowanie co kilka godzin czytania :roll
Adon - 19 Grudnia 2014, 22:42
Korzystał już ktoś z BookBoxa? Polecacie?
Rafał - 2 Marca 2015, 15:02
Biblioteki wypożyczają ebooki. Koniec świata myślę sobie, o co chodzi? Jak się im taki ebook zwraca? Okazuje się, że za pieniądze można sobie kupić dostęp do 5 tytułów tygodniowo, ale na kompa, tableta, ewentualnie na telefon. System nazywa się, a jakże, ibuk , jest tam nawet kilkaset pozycji fantastyki, w tym też znajomych i krewnych królika
Dla mnie to kuriozum, bo primo żadne to wypożyczenie, secundo nic się nie zwraca, a co najważniejsze czytanie z tabletu w XXI wieku to jakieś średniowiecze
konopia - 2 Marca 2015, 16:00
Rafał, jak czytasz po angielsku i masz kindla to możesz spróbować z programem amazonu
https://www.amazon.co.uk/...odeId=201556940
drożej bo 8f na miesiąc, ale nie ma limitów na ilość książek.
Cały czas się zastanawiam czy nie spróbować tego, ze względu na młodą oczywiście, pożera książki w zastraszającym tempie, a te w jej przedziale wiekowym to nich nie należą...
Memento - 15 Marca 2015, 14:12
Dobrzy ludzie, współforumowicze. Chcę sobie kupić e-booka 'Przebudzenie' Stefana Króla. Najbardziej urządzałby mnie pdf, ale nigdzie nie znalazłem. Czym mogę czytać plik w formacie mobi na telefonie albo tablecie z androidem?
m_m - 15 Marca 2015, 14:28
Uzywalem kiedys Moon+ Reader. Mi niefajnie sie czytalo z tabletu, oczy bolaly. Pewnie to kwestia ustawien, ktos proponowal biale litery na czarnym tle, ale jakos nie jestem przekonany. Co nie znaczy ze zniechecam.
Lowenna - 15 Marca 2015, 15:07
Memento, używam Aldiko na telefonie i tablecie. Ustawiam czarne tło i jasność białych literek ustawiam do potrzeb.
konopia - 15 Marca 2015, 17:47
Memento, możesz, pliki książkowe (mobi, epub) są zdecydowanie lepsze do czytania na urządzeniach mobilnych niż pdf.
Na androida możesz wrzucić imo genialnego coolredera, lub firmową aplikację kindla, czy jakiegokolwiek innego czytacza, mnóstwo tego.
Lowenna - 26 Marca 2015, 07:05
Brać?
|
|
|