Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington
Kruk Siwy - 4 Lutego 2012, 14:40
Człowieka szkoda, nieswojo mi zwłaszcza, że był młodszy ode mnie. Ale - przedstawienie musi trwać nadal - ciekawość kto teraz będzie tłumaczył Honorcie wiecznie dziewicę i inne weberyzmy. No i jak to będzie się miało do już przetłumaczonych dzieł.
Lynx - 4 Lutego 2012, 16:21
Jeśli nam sie trafi mądry tłumok ups, tłumacz, znaczy się, to istnieje szansa, że spróbuje "pod Kotarskiego" to zrobić, przynajmniej w pierwszym tomie. A później może my, czytacze, się przyzwyczaimy...
Ale to tylko takie moje gdybanie.
dalambert - 6 Lutego 2012, 11:30
Pogrzeb śp. Jarosława Koterskiego w środę /8 II 2012/ w Poznaniu.
A z wieści o postępie tłumaczen "Schronienia", to wydania czwartej części można się podziewać gdzies w październiku - grudniu tego roku. Takie to obszerna, że może być w dwu kawałkach / albo super cegła/.
goderic - 19 Lutego 2012, 20:16
Oby następca sprostał poziomowi śp. Jarosława Koterskiego, co może nie być w cale najłatwiejsze.
Po ponownym przeczytaniu "Królowej Niewolników" zacząłem się zastanawiać na ilością światów zamieszkanych w Honorverse: W. du Havel wspomina że formalnymi członkami Ligi jest prawie 1800 planet, do tego kilkaset protektoratów i kolejne kilkaset niezależnych systemów. W sumie daje to ze 3,5 do nawet 4 tysięcy zamieszkanych planet. Wydaje mi się, że jest to zdecydowanie zbyt dużo jak na niespełna 2 tysiące lat kolonizacji, oznaczało by to, że kolonizowano 2 planety rocznie, a przynajmniej wysyłano rocznie tyle misji kolonizacyjnych liczących kilkadziesiąt - kilkaset tysięcy kolonistów i to głownie z Ziemi, wiem, że populacja liczyła prawie 2 razy tyle co obecnie ale nawet w takiej liczbie znajdowanie co roku kilkuset tysięcy chętnych do emigracji i gotowych za to zapłacić byłoby bardzo trudne. Do tego większość planet została skolonizowana co najmniej 300 - 400 lat temu, wygląda to na podobny problem liczbowy jaki Weber miał na początku z tonażem i wymiarami okrętów. Taka ilość światów tworzy ogromne uniwersum dla akcji ale jest "nieco" przedobrzone.
Abstrahując o świta fantastyki podejrzewam, że w rzeczywistości ludzkość miała by spory problem ze skolonizowaniem takiej liczby światów w takim czasie nie mówiąc o powstaniu na nich wielomiliardowych społeczności jakie występują na sporej liczbie planet honorverse.
IMHO-tep - 21 Lutego 2012, 14:51
IMHO Weber nie kontroluje takich informacji, to znaczy pisze, co mu sie podoba, nie dbając o realia, ale i tak jest lepszy od takiego Resnicka, który w Starshipie najpierw wspomina o dwustu milionach okretów wojennych Republiki, a potem robi wielka klęskę floty po stracie czterystu jednostek. To mniej więcej taka skala strat, jakby pod Kurskiem jedna ze stron się wycofała, bo ktoś się potknał i zlamał palec
goderic - 23 Lutego 2012, 10:09
Resnick wychodzi widocznie z założenia, że śmierć jednego to tragedia a milionów to statystyka. W Starfire w wojnie z Pająkami jest podobnie, na początku Sojusz rozwodzi się nad stratą każdego myśliwca i lekkiego krążownika, później nieomal hurtowo tracą okręty liniowe i nie bardzo się przejmują mimo że nie mają ich tak wiele jak u Resnicka.
Weber pod tym względem i tak wypada całkiem dobrze, po uwagach fanów urealnił rozmiary okrętów i dopasował do masy, obawiam się jednak, że z liczbą światów niewiele da się zrobić
goderic - 13 Marca 2012, 10:40
Swoją drogą ciekawe czy, gdyby obecnie albo w niedalekiej przyszłości była możliwość kolonizacji innych planet ludzie rzucili by się na to tak ochoczo jak jest to przedstawiane w sf? Zwłaszcza jeśli na te inne planety leciało by się kilkaset lat i jeszcze trzeba by było za to zapłacić, a na miejscu zbudować wszystko od podstaw
Fidel-F2 - 13 Marca 2012, 10:41
goderic, zależy co rozumiesz pod pojęciem goderic napisał/a | możliwość kolonizacji innych planet | oraz na jakich warunkach.
goderic - 13 Marca 2012, 10:44
pod pojęciem kolonizacji rozumiem polecenie na taką planetę, osiedlenie się tam zbudowanie miast itd
jeśli chodzi o warunki ponieważ jesteśmy w wątku o Weberze to takich jak w Honorverse ale możesz podać inne
Fidel-F2 - 13 Marca 2012, 10:54
nie wiem jakie są w Honorverse ale na bank niejeden by się znalazł, kwestia jedynie zakresu
goderic napisał/a | pod pojęciem kolonizacji rozumiem polecenie na taką planetę, osiedlenie się tam zbudowanie miast itd | tos wytłumaczył
co to znaczy 'polecieć na planetę'? leci sie dzień, rok, 20 lat? cały czas na trzeźwo, śpiąc, w komorach kriogenicznych? luksusowym liniowcem, jak sardynki w ładowni? można wrócić czy jednak nie? ile by taki powrót trwał i kosztował?
co to znaczy 'osiedlić się'? z młotkiem i piłą moja-twoja budować chałupę z bali? czy przy pomocy buldożerów i minifabryczek w pół roku murowaną piętrówkę z asfaltem dookoła?
goderic - 28 Marca 2012, 10:14
dobre wieści: http://www.amazon.com/Mid...32921782&sr=8-3
sądząc po okładce będzie się działo
dalambert - 28 Marca 2012, 14:18
goderic, Rozumien, że to jakiś kolejny kawałek "Schronieria " ?
goderic - 28 Marca 2012, 16:12
dokładnie Delambercie, 6 jeśli dobrze licze
Kruk Siwy - 11 Maj 2012, 11:13
Dawid Weber - "Piękna przyjaźń" (2012)
Dawid Weber - "Potężna twierdza" (sierpień 2012)
Dawid Weber - "W ogniu zrodzone" (październik 2012)
Rebis zapowiada (wg Katedry). Ktoś coś wie o tym?
dalambert - 11 Maj 2012, 11:28
Ano wiem ;
"Piękna przyjaźn" - początki współdziałania ludzi i treecatów . rozwinięcie opowiadania pod tym samym tytułem = przodkini HH niejaka Stefcia Harrington i jej treecat Lwie serce w walce o prawa tych kiciusiów.
Ma być wydana przd przyjadem do Polski Webera , co by miał co podpisywać - pogadasz se w Nidzicy.
"Potężna twierdza" czwarty kawałek "Schronienia" tłumaczy NURS i tam wszelkie informacje.
"W ogniu zrodzone" porcja uzupełniających opowiadań z Honorwerse / ma być , prawie mikropowieść, jak HH rozwaliła niewolniczą kolonię na planecie Casimir, o czym się niejednokrotnie wspominało, ale co i jak to dopiero teraz/ oraz jakieś kawałki z życia brata królowej Elżbiety.
ed.lit.
Kruk Siwy - 11 Maj 2012, 11:35
Dziakuję.
aniol - 11 Maj 2012, 14:42
dalambert napisał/a | Ano wiem ;
Piękna przyjaźn - początki współdziałania ludzi i treecatów . rozwinięcie opowiadania pod tym samym tytułem = przodkini HH niejaka Stefcia Harrington i jej treecat Lwie serce w walce o prawa tych kiciusiów.
Ma być wydana przd przyjadem do Polski Webera , co by miał co podpisywać - pogadasz se w Nidzicy.
Potężna twierdza czwarty kawałek Schronienia tłumaczy NURS i tam wszelkie informacje.
W ogniu zrodzone porcja uzupełniających opowiadań z Honorwerse / ma być , prawie mikropowieść, jak HH rozwaliła niewolniczą kolonię na planecie Casimir, o czym się niejednokrotnie wspominało, ale co i jak to dopiero teraz/ oraz jakieś kawałki z życia brata królowej Elżbiety.
ed.lit. |
jejku jej - jaka pozytywna wiadomosc w ten *beep* dzien
dzieki panowie!
dalambert - 11 Maj 2012, 14:58
aniol, no włąśnie, coś sie miłego szykuje. Szkoda tylko, ze ciag dalszy /powiesciowy/ po "Misji Honor" zapowiadają dopiero na I kwartał 2013.
aniol - 11 Maj 2012, 15:16
dobry Weber jest dobry na wszystko
nawet jak to "tylko" opowiadanka"
do tego fajny przekladaniec sie zapowiada - Honorcia na zmiane z Merlinem
zeby jeszcze sie Weberowi chcialo "wrota" kontynuowac...
dalambert - 8 Czerwca 2012, 12:25
No, naraszcie, od wczoraj w ZAPOWIEDZIACH Rebisu
Piękna przyjaźń , moż i na 12 czerwca udostępnią ?
goderic - 10 Czerwca 2012, 10:57
To fajnie ale wolałbym jednak, żeby Weber skoncentrował się na głównym wątku i Schronieniu. Ewentualnie żeby, akcja pod cyklu była bliższa czasowo głównemu wątkowi
dalambert - 10 Czerwca 2012, 11:59
goderic, ja tez bym wolał, główny wątek i tak się rozkłada na kawałki z Torch i Qvadrantu Talbot, ciekawe czy mu życia starczy.
Obecni w Nidzicy mogą go z konsekwencje pociągnąć
JEST mam Piękną przjaźn - dziś 12 VI nabyta - się czyta
dalambert - 19 Czerwca 2012, 08:21
No jak się nikomu gadać nie chce, to Wam powiem
Jutro 20 czerwca o godz. 19 w MPiK Junior w Warszawie przy Marszałkowskiej spotkanie z Davidem Weberem
ilcattivo13 - 24 Czerwca 2012, 16:44
zanim zasnę i zapomnę:
- cykl Wrota Piekieł nie był kontynuowany z powodu ciężkiej choroby Lindy Evans. Ale 1/3 trzeciego tomu jest gotowa i ogólne założenia tomów cztery i pięć. W najbliższym czasie ma się rozstrzygnąć (rozmowy ruszyły tydzień temu, na konwencie w Alabamie), kiedy ruszą prace nad dokończeniem tomu trzeciego i pisaniem dalszych tomów.
- cykl Starfire. Weber rozstał się ze Stevem Whitem z powodu niekompatybilności w szybkości pisania. Ale Weber napisze samodzielnie przynajmniej 2 tomy.
- Honorcia - trwają wstępne prace (pisany jest wstępny skrypt scenariusza) nad ekranizacją "Placówki ...", w marcu będzie wiadomo, czy obie strony (Weber i Hollywood) zaakceptowały wynik i czy prace będą kontynuowane. Weber oświadczył, że jeśli będzie wprowadzonych zbyt dużo zmian, albo sposób ukazania w filmie postaci będzie odbiegał od książkowego, to będzie figa. Ale jednocześnie dodał, że to ma być pierwszy film, w którym walka w przestrzeni będzie potraktowana realistycznie i że jest już firma, która zajmie się animacjami komputerowymi.
Edit: prace nad grą komputerową zostały przerwane, bo główny projektant gry wpadł pod autobus.
Aha - w najnowszym tomie Honorka zginie razem z jakimś Nimitzem (? nie czytałem cyklu i nie wiem, czy dobrze zrozumiałem nazwisko). Zabić ma ich niejaki Dżast Kiding
aniol - 25 Czerwca 2012, 11:12
ilcattivo13 napisał/a | Aha - w najnowszym tomie Honorka zginie razem z jakimś Nimitzem (? nie czytałem cyklu i nie wiem, czy dobrze zrozumiałem nazwisko). Zabić ma ich niejaki Dżast Kiding |
powiedz temu Kidingowi ze ma kikasa ode mnie
ilcattivo13 - 25 Czerwca 2012, 14:16
aniol - mówią, że ten Kiding będzie gościem na następnej Nidzicy. Sam mu wtedy powiesz
Edit: jeszcze w związku z ekranizacją Honorci. Weber wspominał coś o niejakiej Sigourney Weaver (1). Choć gdyby niejakiej Lucy Liu (2) udało się urosnąć do 6 stóp i 2 cali, to ona też będzie brana pod uwagę. Honorkę może też zagrać Michelle Forbes (3), znana z roli admirał Cain w "Battlestar Galactica" (na zdjęciu - to ten z lewej).

aniol - 25 Czerwca 2012, 15:27
ilcattivo13 napisał/a | Edit: jeszcze w związku z ekranizacją Honorci. Weber wspominał coś o niejakiej Sigourney Weaver |
babcia Weaver??? no bez jaj prosze - wprawdzie w ostatniom tomie po polsku Honorcia ma cos okolo 80tki (chyba) ale bez przesady - wyglada mlodo i kwitnaca
jak lubie Sigourney jako aktorke to zupelnie jej nie widze w tej roli
20 lat temu czemu nie, ale teraz?????
ilcattivo13 - 25 Czerwca 2012, 21:20
Skoro Szwajceneger mógł grac Terminatora na przestrzeni 20+ lat, to i Weaver udałoby się odmłodzić. Choć ew. sceny seksu musiałaby zagrać kaskaderka Na serio - Weber bardzo poważnie podchodzi do tego, żeby oprócz wzrostu, aktorka umiała oddać sposób dowodzenia Honorki. Stąd Michelle Forbes na liście - Weber bardzo ją chwalił za rolę admirał Cain. I oprócz aktorki, będzie też miał na oku scenarzystów, żeby Honorka pozostała Honorką, a nie Ivanovą z Babylon 5
aniol - 25 Czerwca 2012, 21:41
ech
a mnie sie marzy ekranizacja Honoraty z Angelina w roli glownej...
ech
ilcattivo13 - 26 Czerwca 2012, 15:51
z Angeliną, to bym wolał obejrzeć coś bardziej... "przyrodniczego", niż military fiction
|
|
|