To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

Kruk Siwy - 4 Lutego 2012, 14:40

Człowieka szkoda, nieswojo mi zwłaszcza, że był młodszy ode mnie. Ale - przedstawienie musi trwać nadal - ciekawość kto teraz będzie tłumaczył Honorcie wiecznie dziewicę i inne weberyzmy. No i jak to będzie się miało do już przetłumaczonych dzieł.
Lynx - 4 Lutego 2012, 16:21

Jeśli nam sie trafi mądry tłumok ;) ups, tłumacz, znaczy się, to istnieje szansa, że spróbuje "pod Kotarskiego" to zrobić, przynajmniej w pierwszym tomie. A później może my, czytacze, się przyzwyczaimy...
Ale to tylko takie moje gdybanie.

dalambert - 6 Lutego 2012, 11:30

Pogrzeb śp. Jarosława Koterskiego w środę /8 II 2012/ w Poznaniu.

A z wieści o postępie tłumaczen "Schronienia", to wydania czwartej części można się podziewać gdzies w październiku - grudniu tego roku. Takie to obszerna, że może być w dwu kawałkach / albo super cegła/.

goderic - 19 Lutego 2012, 20:16

Oby następca sprostał poziomowi śp. Jarosława Koterskiego, co może nie być w cale najłatwiejsze.

Po ponownym przeczytaniu "Królowej Niewolników" zacząłem się zastanawiać na ilością światów zamieszkanych w Honorverse: W. du Havel wspomina że formalnymi członkami Ligi jest prawie 1800 planet, do tego kilkaset protektoratów i kolejne kilkaset niezależnych systemów. W sumie daje to ze 3,5 do nawet 4 tysięcy zamieszkanych planet. Wydaje mi się, że jest to zdecydowanie zbyt dużo jak na niespełna 2 tysiące lat kolonizacji, oznaczało by to, że kolonizowano 2 planety rocznie, a przynajmniej wysyłano rocznie tyle misji kolonizacyjnych liczących kilkadziesiąt - kilkaset tysięcy kolonistów i to głownie z Ziemi, wiem, że populacja liczyła prawie 2 razy tyle co obecnie ale nawet w takiej liczbie znajdowanie co roku kilkuset tysięcy chętnych do emigracji i gotowych za to zapłacić byłoby bardzo trudne. Do tego większość planet została skolonizowana co najmniej 300 - 400 lat temu, wygląda to na podobny problem liczbowy jaki Weber miał na początku z tonażem i wymiarami okrętów. Taka ilość światów tworzy ogromne uniwersum dla akcji ale jest "nieco" przedobrzone.

Abstrahując o świta fantastyki podejrzewam, że w rzeczywistości ludzkość miała by spory problem ze skolonizowaniem takiej liczby światów w takim czasie nie mówiąc o powstaniu na nich wielomiliardowych społeczności jakie występują na sporej liczbie planet honorverse.

IMHO-tep - 21 Lutego 2012, 14:51

IMHO Weber nie kontroluje takich informacji, to znaczy pisze, co mu sie podoba, nie dbając o realia, ale i tak jest lepszy od takiego Resnicka, który w Starshipie najpierw wspomina o dwustu milionach okretów wojennych Republiki, a potem robi wielka klęskę floty po stracie czterystu jednostek. To mniej więcej taka skala strat, jakby pod Kurskiem jedna ze stron się wycofała, bo ktoś się potknał i zlamał palec :-)
goderic - 23 Lutego 2012, 10:09

Resnick wychodzi widocznie z założenia, że śmierć jednego to tragedia a milionów to statystyka. W Starfire w wojnie z Pająkami jest podobnie, na początku Sojusz rozwodzi się nad stratą każdego myśliwca i lekkiego krążownika, później nieomal hurtowo tracą okręty liniowe i nie bardzo się przejmują mimo że nie mają ich tak wiele jak u Resnicka.
Weber pod tym względem i tak wypada całkiem dobrze, po uwagach fanów urealnił rozmiary okrętów i dopasował do masy, obawiam się jednak, że z liczbą światów niewiele da się zrobić :?

goderic - 13 Marca 2012, 10:40

Swoją drogą ciekawe czy, gdyby obecnie albo w niedalekiej przyszłości była możliwość kolonizacji innych planet ludzie rzucili by się na to tak ochoczo jak jest to przedstawiane w sf? Zwłaszcza jeśli na te inne planety leciało by się kilkaset lat i jeszcze trzeba by było za to zapłacić, a na miejscu zbudować wszystko od podstaw :?
Fidel-F2 - 13 Marca 2012, 10:41

goderic, zależy co rozumiesz pod pojęciem
goderic napisał/a
możliwość kolonizacji innych planet
oraz na jakich warunkach.
goderic - 13 Marca 2012, 10:44

pod pojęciem kolonizacji rozumiem polecenie na taką planetę, osiedlenie się tam zbudowanie miast itd
jeśli chodzi o warunki ponieważ jesteśmy w wątku o Weberze to takich jak w Honorverse ale możesz podać inne

Fidel-F2 - 13 Marca 2012, 10:54

nie wiem jakie są w Honorverse ale na bank niejeden by się znalazł, kwestia jedynie zakresu

goderic napisał/a
pod pojęciem kolonizacji rozumiem polecenie na taką planetę, osiedlenie się tam zbudowanie miast itd
tos wytłumaczył

co to znaczy 'polecieć na planetę'? leci sie dzień, rok, 20 lat? cały czas na trzeźwo, śpiąc, w komorach kriogenicznych? luksusowym liniowcem, jak sardynki w ładowni? można wrócić czy jednak nie? ile by taki powrót trwał i kosztował?

co to znaczy 'osiedlić się'? z młotkiem i piłą moja-twoja budować chałupę z bali? czy przy pomocy buldożerów i minifabryczek w pół roku murowaną piętrówkę z asfaltem dookoła?

goderic - 28 Marca 2012, 10:14

dobre wieści: http://www.amazon.com/Mid...32921782&sr=8-3

sądząc po okładce będzie się działo :P

dalambert - 28 Marca 2012, 14:18

goderic, Rozumien, że to jakiś kolejny kawałek "Schronieria " ?
goderic - 28 Marca 2012, 16:12

dokładnie Delambercie, 6 jeśli dobrze licze
Kruk Siwy - 11 Maj 2012, 11:13

Dawid Weber - "Piękna przyjaźń" (2012)

Dawid Weber - "Potężna twierdza" (sierpień 2012)

Dawid Weber - "W ogniu zrodzone" (październik 2012)

Rebis zapowiada (wg Katedry). Ktoś coś wie o tym?

dalambert - 11 Maj 2012, 11:28

Ano wiem ;
"Piękna przyjaźn" - początki współdziałania ludzi i treecatów . rozwinięcie opowiadania pod tym samym tytułem = przodkini HH niejaka Stefcia Harrington i jej treecat Lwie serce w walce o prawa tych kiciusiów.
Ma być wydana przd przyjadem do Polski Webera , co by miał co podpisywać - pogadasz se w Nidzicy.

"Potężna twierdza" czwarty kawałek "Schronienia" tłumaczy NURS i tam wszelkie informacje.

"W ogniu zrodzone" porcja uzupełniających opowiadań z Honorwerse / ma być , prawie mikropowieść, jak HH rozwaliła niewolniczą kolonię na planecie Casimir, o czym się niejednokrotnie wspominało, ale co i jak to dopiero teraz/ oraz jakieś kawałki z życia brata królowej Elżbiety.

ed.lit.

Kruk Siwy - 11 Maj 2012, 11:35

Dziakuję.
aniol - 11 Maj 2012, 14:42

dalambert napisał/a
Ano wiem ;
Piękna przyjaźn - początki współdziałania ludzi i treecatów . rozwinięcie opowiadania pod tym samym tytułem = przodkini HH niejaka Stefcia Harrington i jej treecat Lwie serce w walce o prawa tych kiciusiów.
Ma być wydana przd przyjadem do Polski Webera , co by miał co podpisywać - pogadasz se w Nidzicy.

Potężna twierdza czwarty kawałek Schronienia tłumaczy NURS i tam wszelkie informacje.

W ogniu zrodzone porcja uzupełniających opowiadań z Honorwerse / ma być , prawie mikropowieść, jak HH rozwaliła niewolniczą kolonię na planecie Casimir, o czym się niejednokrotnie wspominało, ale co i jak to dopiero teraz/ oraz jakieś kawałki z życia brata królowej Elżbiety.

ed.lit.

jejku jej - jaka pozytywna wiadomosc w ten *beep* dzien :mrgreen:
dzieki panowie!

dalambert - 11 Maj 2012, 14:58

aniol, no włąśnie, coś sie miłego szykuje. Szkoda tylko, ze ciag dalszy /powiesciowy/ po "Misji Honor" zapowiadają dopiero na I kwartał 2013.
aniol - 11 Maj 2012, 15:16

dobry Weber jest dobry na wszystko
nawet jak to "tylko" opowiadanka"
do tego fajny przekladaniec sie zapowiada - Honorcia na zmiane z Merlinem :D
zeby jeszcze sie Weberowi chcialo "wrota" kontynuowac...

dalambert - 8 Czerwca 2012, 12:25

No, naraszcie, od wczoraj w ZAPOWIEDZIACH Rebisu
Piękna przyjaźń , moż i na 12 czerwca udostępnią ?

goderic - 10 Czerwca 2012, 10:57

To fajnie ale wolałbym jednak, żeby Weber skoncentrował się na głównym wątku i Schronieniu. Ewentualnie żeby, akcja pod cyklu była bliższa czasowo głównemu wątkowi
dalambert - 10 Czerwca 2012, 11:59

goderic, ja tez bym wolał, główny wątek i tak się rozkłada na kawałki z Torch i Qvadrantu Talbot, ciekawe czy mu życia starczy.
Obecni w Nidzicy mogą go z konsekwencje pociągnąć :mrgreen:

JEST :!: mam Piękną przjaźn - dziś 12 VI nabyta - się czyta :D

dalambert - 19 Czerwca 2012, 08:21

No jak się nikomu gadać nie chce, to Wam powiem :wink:
Jutro 20 czerwca o godz. 19 w MPiK Junior w Warszawie przy Marszałkowskiej spotkanie z Davidem Weberem :!: :D

ilcattivo13 - 24 Czerwca 2012, 16:44

zanim zasnę i zapomnę:
- cykl Wrota Piekieł nie był kontynuowany z powodu ciężkiej choroby Lindy Evans. Ale 1/3 trzeciego tomu jest gotowa i ogólne założenia tomów cztery i pięć. W najbliższym czasie ma się rozstrzygnąć (rozmowy ruszyły tydzień temu, na konwencie w Alabamie), kiedy ruszą prace nad dokończeniem tomu trzeciego i pisaniem dalszych tomów.
- cykl Starfire. Weber rozstał się ze Stevem Whitem z powodu niekompatybilności w szybkości pisania. Ale Weber napisze samodzielnie przynajmniej 2 tomy.
- Honorcia - trwają wstępne prace (pisany jest wstępny skrypt scenariusza) nad ekranizacją "Placówki ...", w marcu będzie wiadomo, czy obie strony (Weber i Hollywood) zaakceptowały wynik i czy prace będą kontynuowane. Weber oświadczył, że jeśli będzie wprowadzonych zbyt dużo zmian, albo sposób ukazania w filmie postaci będzie odbiegał od książkowego, to będzie figa. Ale jednocześnie dodał, że to ma być pierwszy film, w którym walka w przestrzeni będzie potraktowana realistycznie i że jest już firma, która zajmie się animacjami komputerowymi.

Edit: prace nad grą komputerową zostały przerwane, bo główny projektant gry wpadł pod autobus.

Aha - w najnowszym tomie Honorka zginie razem z jakimś Nimitzem (? nie czytałem cyklu i nie wiem, czy dobrze zrozumiałem nazwisko). Zabić ma ich niejaki Dżast Kiding :roll:

aniol - 25 Czerwca 2012, 11:12

ilcattivo13 napisał/a
Aha - w najnowszym tomie Honorka zginie razem z jakimś Nimitzem (? nie czytałem cyklu i nie wiem, czy dobrze zrozumiałem nazwisko). Zabić ma ich niejaki Dżast Kiding :roll:

powiedz temu Kidingowi ze ma kikasa ode mnie ;P:

ilcattivo13 - 25 Czerwca 2012, 14:16

aniol - mówią, że ten Kiding będzie gościem na następnej Nidzicy. Sam mu wtedy powiesz ;P:

Edit: jeszcze w związku z ekranizacją Honorci. Weber wspominał coś o niejakiej Sigourney Weaver (1). Choć gdyby niejakiej Lucy Liu (2) udało się urosnąć do 6 stóp i 2 cali, to ona też będzie brana pod uwagę. Honorkę może też zagrać Michelle Forbes (3), znana z roli admirał Cain w "Battlestar Galactica" (na zdjęciu - to ten z lewej).

aniol - 25 Czerwca 2012, 15:27

ilcattivo13 napisał/a
Edit: jeszcze w związku z ekranizacją Honorci. Weber wspominał coś o niejakiej Sigourney Weaver

babcia Weaver??? no bez jaj prosze :shock: - wprawdzie w ostatniom tomie po polsku Honorcia ma cos okolo 80tki (chyba) ale bez przesady - wyglada mlodo i kwitnaca
jak lubie Sigourney jako aktorke to zupelnie jej nie widze w tej roli
20 lat temu czemu nie, ale teraz?????

ilcattivo13 - 25 Czerwca 2012, 21:20

Skoro Szwajceneger mógł grac Terminatora na przestrzeni 20+ lat, to i Weaver udałoby się odmłodzić. Choć ew. sceny seksu musiałaby zagrać kaskaderka ;P: Na serio - Weber bardzo poważnie podchodzi do tego, żeby oprócz wzrostu, aktorka umiała oddać sposób dowodzenia Honorki. Stąd Michelle Forbes na liście - Weber bardzo ją chwalił za rolę admirał Cain. I oprócz aktorki, będzie też miał na oku scenarzystów, żeby Honorka pozostała Honorką, a nie Ivanovą z Babylon 5
aniol - 25 Czerwca 2012, 21:41

ech
a mnie sie marzy ekranizacja Honoraty z Angelina w roli glownej...
ech

ilcattivo13 - 26 Czerwca 2012, 15:51

z Angeliną, to bym wolał obejrzeć coś bardziej... "przyrodniczego", niż military fiction :mrgreen:

Partner forum