Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Zapowiedzi, czyli na co czekamy
Witchma - 10 Stycznia 2011, 15:01
Kruku, zawsze zwracamy uwagę na tłumacza
Adon - 1 Kwietnia 2011, 20:42
Coraz bardziej podoba mi się ta seria. Ciekawa nowa zapowiedź. Jeszcze tylko muszę Vance'a dokupić.
Iscariote - 11 Maj 2011, 09:42
A ja się dowiedziałem właśnie, że Rebis wznowi wydanie 3 tomu cyklu Fundacja Asimova pt. "Fundacja" W końcu skompletuję, bo zatrzymałem się na Preludium i Narodzinach
clayman - 13 Maj 2011, 22:03
Głównie czekam na 5 tom Pieśni Lodu i Ognia, ale nie tylko. Przez ponad dwa lata czekam już na kolejne tomy Joe Abercrombiego w języku polskim. Wiem, że MAG ma wydać dwie powieści tego autora, ale to co robi ISA z cyklem Pierwsze Praw to nie można nazwać inaczej niż "lecenie w kulki". Chyba niedługo trzeba będzie pokonać niechęć do czytania w języku angielskim, bo ileż można czekać?
Kruk Siwy - 19 Maj 2011, 09:26
Czekam, ale z mieszanymi uczuciami na Rakietowe Szlaki w wyborze Lecha Jęczmyka. Teksty - same perełki, cóż kiedy 70% mam w innych zbiorach.
Kupię jednak - bo chcę mieć autograf Lecha i z nadzieją, że następne tomy będą rzeczywiśćie zawierały opowiadania z prasy lub nowo tłumaczone.
dalambert - 19 Maj 2011, 09:32
clayman napisał/a | ale to co robi ISA z cyklem Pierwsze Praw to nie można nazwać inaczej niż lecenie w kulki. |
Ty mi pokarz jakikolwiek cykl do którego wydawania wzięła się ISA i który nie skończył się "leceniem w kulki" - Belizariusz, Wojna z Polsenami, czy 1632, 1633, za każdym razem : START i zjjjjjaaaaaaaaaaaazd, a czytelnika czyli NABYWCĘ produktu w *beep* mają.
Witchma - 19 Maj 2011, 09:42
Kruk Siwy napisał/a | następne tomy będą rzeczywiśćie zawierały opowiadania z prasy lub nowo tłumaczone. |
Z tego, co wiem, mają być też teksty, które wcześniej po polsku nie wyszły.
Romek P. - 19 Maj 2011, 09:48
Kruk Siwy napisał/a | Czekam, ale z mieszanymi uczuciami na Rakietowe Szlaki w wyborze Lecha Jęczmyka. Teksty - same perełki, cóż kiedy 70% mam w innych zbiorach.
Kupię jednak - bo chcę mieć autograf Lecha i z nadzieją, że następne tomy będą rzeczywiśćie zawierały opowiadania z prasy lub nowo tłumaczone. |
Patrząc na wykaz opowiadań w dwóch pierwszych tomach i podane nazwiska w tomach następnych - obawiam się, że Wojtek pójdzie jednak tropem opowiadań już dostępnych, nowości będzie może z 10%. Co nie zmienia faktu, że warto kupić.
NURS - 19 Maj 2011, 10:44
dalambert napisał/a | clayman napisał/a | ale to co robi ISA z cyklem Pierwsze Praw to nie można nazwać inaczej niż lecenie w kulki. |
Ty mi pokarz jakikolwiek cykl do którego wydawania wzięła się ISA i który nie skończył się leceniem w kulki - Belizariusz, Wojna z Polsenami, czy 1632, 1633, za każdym razem : START i zjjjjjaaaaaaaaaaaazd, a czytelnika czyli NABYWCĘ produktu w *beep* mają. |
dalambercie złoty, czasem jest tak, ze owych nabywcow nie ma tylu, zeby wydawcy się kasa zwróciła. Głównie dlatego cykle są przerywane w połowie. fajnie jest pluć na kogoś, ale nie wymagaj, zeby ktoś dokladał do twoich zachcianek.
Kruk Siwy - 19 Maj 2011, 10:46
Znaczy *beep* a nie wydawca? Uważasz, że czytelnik ma wyrażac swe ogromne zadowolenie jak mu historię w połowie przerywają? I jeszcze bić się w piersi że nie kupił dziesięciu egzemplarzy?
NURS - 19 Maj 2011, 10:53
nie. staram się tylko powiedzieć, ze cała wina nie leży po stronie wydających. Żeby książka mogła się ukazać trzeba wydać sporo kasy, a na cykle wielokrotności tego, więc jeśli czytelnikom się coś nie podoba, to n ieuniknione jest przerwanie serii. mnie tez wkurza, ze mam np. trzydzieści zaczętych cykli komiksowych z Egmontu i brak końcówek, ale bylem wydawcą i wiem, ze zadowalanie nielicznych może się skończyć, upadkiem firmy.
Popatrz na to z innej strony, wydawcy ryzykuja, zeby dostarczyć ci jak najwięcej książek, jeśli zaczną podchodzic do tematu inaczej, nagle moze się okazać, ze 3/4 tego co jest, nie bedzie, bo ryzyko znaczne. zwłaszcza przy cyklach. w pojedyncze książki bezpieczniej inwestowac.
nureczka - 19 Maj 2011, 10:55
Dlatego od wielu lat nie kupuję cykli, ba, nawet ich nie czytuję, dopóki cłość nie jest dostępna. Dotyczy to zarówno cykli "w tłumaczniu", jak i "w pisnaniu".
Przy czym, tym kontekście, cyklem jest dla mnie wszystko, co ma więcej niż 2 tomy
Zgaga - 19 Maj 2011, 12:40
Usłyszałam wczoraj dużo dobrego o antologii Rakietowe Szlaki w red. L. Jęczmyka, która ma się ukazać w Solarisie na dniach. Nie mogę się doczekać. I chyba trzeba zacząć odkładać pieniądze: 5 t. - ok. 250 zł bez zniżek.
nureczka - 19 Maj 2011, 13:08
Zgaga, to co tam jest, to klasyka klasyki. Z tym, że my (ja i Kruk) większość tych tekstów już mamy.
Kruk Siwy - 19 Maj 2011, 13:11
Zgaga, ale przecież nie ukażą się równocześnie.
Dla mnie cykl liczy się wtedy, gdy książka jest bezpośrednią kontynuacją poprzedniej.
Martin na przykład, którego bojkotuję od trzeciego tomu.
NURS, jasne, że za wszystkim stoi kassa. Ale książki to jednak nie marchewka. Chciałoby się żeby wydawnictwo: a) miało lepsze rozeznanie rynku, b) nie chciało zarobić już od razu maksimum a budowało markę c) szanowało jednak czytelnika.
A choć oczywiście jeśli jest wybór kontynuować i przewalić wydawnictwo i nie kontynuować to wybór jest oczywisty.
NURS - 19 Maj 2011, 13:35
książki, nie marchewka, ale problem tkwi w skali zjawiska. badanie rynku kosztuje więcej, niż wynosi budżet takich książek
Welcome to the nisza!
Zgaga - 19 Maj 2011, 13:40
nureczko, wiem, że to klasyka. Klasyka pozbierana z różnych czasopism i, co ważne, w większości nie drukowana w żadnych antologiach. Czyli akurat plasterek na moje braki w wykształceniu.
Kruk Siwy napisał/a | Zgaga, ale przecież nie ukażą się równocześnie. |
Owszem. Na Nidzicę, podobno, mają być gotowe pierwsze dwa.
nureczka - 19 Maj 2011, 13:44
Zgaga napisał/a | Klasyka pozbierana z różnych czasopism i, co ważne, w większości nie drukowana w żadnych antologiach. |
No właśnie że nie. Przynajmniej w wypadku pierwszego tomu.
Co nie zmienia faktu, że pozycja zacna i poważnie rozważmy możliwość zakupu.
Ziuta - 19 Maj 2011, 14:04
Jak odstęp od poprzedniego wydania jest dłuższy niż 10 lat, to tak jakby go w ogóle nie było.
Lis Rudy - 7 Lipca 2011, 19:12
NURS - Pola zapomnianych bitew.
Ale jak nasz Wódz będzie pisał w takim tempie, to kupie ją sobie już na emeryturze
rozpadatomu - 12 Lipca 2011, 12:31
Ostatnio wpadłem w sieci na fragment Ciepłych Ciał. Książka o zakochanym zombie i mnóstwo opisów przeżyć emocjonalnych żywego trupa. Ostra zmiana wizerunku złego potworka na fali "Zmierzchu"? Fragment mnie zaciekawił http://www.scribd.com/doc...wo-Replika-2011, mam nadzieję, że książka nie rozczaruje.
ketyow - 15 Lipca 2011, 01:16
Rzadko kiedy rzeczywiście wyczekuję jakiejś książki, ale z niecierpliwością czekam, aż Vis a Vis wznowi cykl Ramy Clarke'a, a na szczęście ma to być jeszcze w tym roku. Wreszcie przeczytam pozostałe tomy.
gorbash - 15 Lipca 2011, 07:14
ketyow napisał/a | cykl Ramy Clarke'a |
Pierwszy tom mi się ogromnie podobał.
goderic - 29 Lipca 2011, 11:18
Polecam cykl "Cienie Pojętnych" Adriana Tchaikovskiego, obecnie ukazało się 5 tomów, cały cykl ma mieć 10. Dość innowacyjne podejście do fantasy, mi bardzo się podobało
Fidel-F2 - 29 Lipca 2011, 11:31
goderic, dasz poznać swój gust jakoś?
goderic - 3 Sierpnia 2011, 12:21
jak? mam podać liste pisarzy których twórczość mi się podoba
Fidel-F2 - 4 Sierpnia 2011, 07:18
niekoniecznie, kilka co lepszych kąsków wystarczy
ketyow - 17 Sierpnia 2011, 13:18
We wrześniu Spotkanie z Ramą Clarke'a a potem kolejne tomy Znając Etiudę to będzie i w rozsądnej cenie można nabyć.
MaW - 18 Sierpnia 2011, 22:11
Ja czekam na Światła września Zafóna - premiera w październiku.
charande - 31 Sierpnia 2011, 12:40
Pozwolę sobie zaskoczyć tych, którzy czekają na drugi tom Przedksiężycowych Anny Kańtoch. Książka pojawiła się w zapowiedziach, ale... nie na stronie Fabryki Słów.
News na stronie Ifryta - Przedksiężycowi, t. 2 jeszcze w tym roku
|
|
|