To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Polecanki czytelnicze.

Pucek - 25 Lutego 2009, 19:01

A "Przygody Pirata Rabarbara" Wojciecha Witkowskiego? Dwa tomiki!
Moje były zachwycone .

Godzilla - 25 Lutego 2009, 22:31

Czarnoksiężnik ze Szmaragdowego Grodu i pozostałe książki o Dorocie. Bardzo je lubiłam.

A na dokładkę Klechdy Sezamowe Leśmiana. Czarodziejskie.

hrabek - 26 Lutego 2009, 09:35

Rabarbar byl zajefajny, pamietam, jak zaczytywalem sie. A jak kiedys zobaczylem, ze jest druga czesc, to malo szyby w sklepie nie rozbilem, bo chcialem po najkrotszej linii te ksiazke dostac.

Jak bylem juz troche starszym szkrabem to dostalem taka ksiazke "Tajna Misja Hipoteusza Grippy oraz jego gadatliwego psa Artakserksesa". Nie pamietam, kto to napisal, ale tez bylo rewelacyjne i przeczytalem to chyba z 50 razy. Do dzisiaj pamietam wiekszosc fabuly.

PS. Autorzy: Władysław Orłowski, Witold Maciej Orłowski.

Fidel-F2 - 26 Lutego 2009, 10:24

Przypomnialo mi się "Puc, Bursztyn i goście" Grabowskiego bodajże. hrabek, mi przypomniał bo też z 50 razy ją czytałem.
hrabek - 26 Lutego 2009, 10:34

Te Sceny to trzeba chyba pilnowac na Allegro, bo w tej chwili jest tylko pierwsze wydanie, bardzo drogie, ale pewnie ktos wrzuci raz na jakis czas moze wydanie drugie, ktore bedzie tansze. Mozna ustawic sobie przypominacza. Rabarbar tanszy, ale tez wcale nie taki tani... Za to Hipoteusza Grippe mozna wyhaczyc za mniej niz 10pln. Najlepiej przejechac sie do jednego z tych antykwariatow, ktore sprzedaja te ksiazki, pewne jeszcze inne ciekawe rzeczy mozna by znalezc.
qbard - 18 Marca 2009, 23:23

No to teraz coś dla starszych. Polecam książkę Marka Vonneguta (syn Kurta) "Eden Express". Autobiograficzna opowieść z epoki flower-power o podróży w poszukiwaniu ziemi pod komunę hipisowską i chorobie schizofrenicznej głównego bohatera.
Godzilla - 26 Marca 2009, 14:08

Czytał ktoś "Przedksiężycowych" Anny Kańtoch? Jak wrażenia?

Ogromnie mi się podobały "Zabawki diabła", natomiast nie byłam zachwycona "Miastem w zieleni i błękicie" i "13 Aniołem". Teraz zastanawiam się czy zaryzykować.

hrabek - 26 Marca 2009, 14:11

A juz cos takiego wyszlo? Kurcze, jaki ja zacofany jestem. Z opisu widze, ze bedzie to cos podobnego do 13 Aniola. Na Gildii jest fragment do przeczytania. Ja na pewno kupie. 13 Aniol mi sie bardzo podobal, chyba najlepsza ksiazka w zeszlym roku,l jaka czytalem. Miasto w Zieleni i Blekicie tez mi nie przypadlo do gustu, ale dwuksiag o Domenicu Jordanie byl bardzo fajny.
Godzilla - 26 Marca 2009, 14:17

W Empiku leży. Ale Anioł właśnie mi nie podszedł.
Dabliu - 26 Marca 2009, 15:01

Godzilla napisał/a
Czytał ktoś Przedksiężycowych Anny Kańtoch? Jak wrażenia?

Ja właśnie zacząłem i jak na razie jestem zadowolony. Podoba mi się poetyka opisu rzeczywistości, ale na inne konkrety jeszcze za wcześnie. Póki co, mogę powiedzieć tyle, że Przedksiężycowi w pozytywny sposób kojarzą mi się z Fizjonomiką Jeffreya Forda i to nawet bardzo; duszoinżynieria i doskonalenie genetyczne przypomina fizjonomikę, architektura miast w obu książkach podlega bardziej wymogom urody niż logiki, główny bohater jest zapatrzony w siebie (choć nie tak arogancki jak u Forda), i tak w tej jak i tamtej książce panuje pewien oniryczny nastrój w kreowaniu świata przedstawionego. Generalnie zapowiada się naprawdę dobrze, ale jak już mówiłem - dopiero zacząłem czytać :D

qbard - 1 Kwietnia 2009, 12:15

Jeżeli ktoś lubi starą dobrą muzykę rockową polecam książkę L. Shinera Mgnienia. Bohater potrafi powoływać do życia nigdy nie nagrane kawałki z lat 60. przenosi się w czasy m. in. Morrisona, Hendrixa, The Beatles.
Zagłębiając się w historię muzyki, takie kawałki faktycznie miały powstać. Świetna książka.

Dabliu - 1 Kwietnia 2009, 17:05

W końcu to wydadzą! Uwielbiam tego autora.
Czytać!

Ozzborn - 1 Kwietnia 2009, 17:09

Lol padłem :mrgreen: :bravo
Iwan - 1 Kwietnia 2009, 17:28

oj uśmiałem się :lol:
Witchma - 1 Kwietnia 2009, 19:42

Ja tam mam wszystko w oryginale...
Stormbringer - 1 Kwietnia 2009, 20:08

Ubawiło mnie nazwisko jednego z krytyków: U.Wish. ;)
Toudisław - 3 Kwietnia 2009, 09:47

Kokarda
Kokarda na Allegro

„Czarna Kokarda” to antologia rodzimego horroru. Na ten 200-stronicowy zbiór składa się 11 opowiadań napisanych zarówno przez znanych, jak i debiutujących autorów. Z wcześniej publikowanych nazwisk pojawiają się tu m.in. Kazimierz Kyrcz Jr, Dawid Kain, Robert Cichowlas, Michał Galczak i inni.

Pozycja ta została wydana przez internetowy magazyn grozy Grabarz Polski. Jest to pierwsze papierowe wydawnictwo magazynu z serii planowanych publikacji. Książka jest dostępna w limitowanym, numerowanym nakładzie. Kupić ją można jedynie poprzez popularny serwis aukcyjny Allegro.

Spis treści:

Drzemka w ziemi
Dawid Kain

Amator
Hubert Szychowiak

Powrót do przeszłości
Mateusz Spychała

Czarna kokarda
Eliza Berło

Krwavissimo !
Robert Cichowlas

Misja. Historia (nie)prawdziwa
Kazimierz Kyrcz Jr & Łukasz Radecki

Ona i On. Historia miłosna
Jagoda Skowrońska

Cmentarna opowieść
Rafał Chojnacki

Gra
Tomasz Graczyk

Spowiedź
Michał Galczak

Zmieniacz
Paweł Borudzki

Partnerami promocji są:
Horror Online, Arena Horror, Carpe Noctem, Zaginiona Biblioteka, Dark Project

Więcej informacji o książce znajdziesz na stronie www.kokarda.grabarz.net oraz w 12 numerze Grabarza Polskiego (wyd. 9.04.2009). Sprzedaż planowana jest tylko i wyłącznie przez 20 dni (1-20 kwietnia). Wszystkich zainteresowanych zachęcamy do zakupu.

gorat - 10 Kwietnia 2009, 14:39

To jaki ma być nakład? :o 20 sztuk?
Toudisław - 10 Kwietnia 2009, 22:34

nakład jest taki jak zamówisz. Jedna aukcja się kończy zaczyna się następna. Warto ! Kup i czuj się elitarny ;)
gorat - 10 Kwietnia 2009, 23:15

Powiedzmy, że się ograniczę do książek, czyli publikacji o nakładzie >=100 :P:
Toudisław - 11 Kwietnia 2009, 00:48

gorat napisał/a
Powiedzmy, że się ograniczę do książek, czyli publikacji o nakładzie >=100 :P:

myślę że osiągnie podobne granice ;) bo sprzedaje się już prawie 50 do tego książki dla Autorów patronów itp. 100 być powinna

bio - 11 Kwietnia 2009, 13:13

Toudi, znowu zaczynasz artykułować, jak zepsuty robot. Ogarnij się i pisz kurde po polsku, a już szczególnie w Wielki Tydzień.
Chal-Chenet - 11 Kwietnia 2009, 13:15

A co to za różnica czy tydzień wielki czy malutki?
Fidel-F2 - 11 Kwietnia 2009, 13:22

Chal, w rozmiarze
Chal-Chenet - 11 Kwietnia 2009, 13:44

:mrgreen:
bio - 11 Kwietnia 2009, 16:39

A mówią, że nie jest ważny.
Toudisław - 11 Kwietnia 2009, 16:46

Kłamią
Adashi - 25 Kwietnia 2009, 20:30

Dzień Książki - myszkując po najbardziej pustym Empiku w Poznaniu, tzn. w Panoramie natknąłem się na takie novum :roll: Ktoś już czytał może?
Adashi - 30 Kwietnia 2009, 21:10

^ Rozumiem, że nikt nie czytał jeszcze tej nowości :roll:
gorat - 30 Kwietnia 2009, 21:27

Poczekaj, poczekaj, nie bądź taki szybki - np. ja jeszcze zaległości sprzed 1989 mam :P:

Partner forum