Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
NURS - 31 Sierpnia 2010, 13:33
| sneer napisał/a |
I dobrze, że nie zadziałało. Bo rząd łże w żywe oczy na temat skutków tej podwyżki, nie mówiąc o tym, że szykuje następne: youtube
Tym niemniej nie tylko VAT zakrywają. |
rozumiem, ze kraj bez podatków, z darmową służbą zdrowia, bez zusu i z emerytuami byłby lepszy?
nie kpijmy, światowa gospodarka ledwie dyszy, macie szansę na powtórkę z Mad Maxa za lak kilka, kilkanaście, albo znaczny spadek poziomu życia (o ile katla nie pogodzi wszystkich). Podwyżki podatków bedą nieuniknione, jeśli chcecie życ w miarę swobodnej demokracji.
sneer - 31 Sierpnia 2010, 13:36
| NURS napisał/a |
rozumiem, ze kraj bez podatków, z darmową służbą zdrowia, bez zusu i z emerytuami byłby lepszy?
nie kpijmy, światowa gospodarka ledwie dyszy, macie szansę na powtórkę z Mad Maxa za lak kilka, kilkanaście, albo znaczny spadek poziomu życia (o ile katla nie pogodzi wszystkich). Podwyżki podatków bedą nieuniknione, jeśli chcecie życ w miarę swobodnej demokracji. |
Tak jest. Tylko, że podnoszenie podatków w takiej sytuacji to jest dalsze duszenie wzrostu gospodarczego, czyli pogłębianie się kryzysu.
RD - 31 Sierpnia 2010, 13:44
| dalambert napisał/a | | baranek napisał/a | | jeśli chodzi o panią Krzywonos... fakt, że jest właśnie w Warszawie i promuje swoją książkę, która się dzisiaj ukazała, też rzuca nieco inne światło na jej wczorajsze wystąpienie. |
| Gustaw G.Garuga napisał/a | | I dlatego trudno się dziwić, że Henryce Krzywonos puściły nerwy. |
I tyż piknie.
Literaty uczcie się jak się promować |
Poproszę w takim razie o światłą radę - czy przy promocji mojej nastepnej książki lepiej, żebym zadarł z Juszczenką czy Janukowyczem?
A tak przy okazji, mam rozumieć, że pani Krzywonos wydając tę książeczkę stała się literatem?
dalambert - 31 Sierpnia 2010, 13:47
RD, z Kaczynskim / mniejsza o meritum/ ale GW, TVN i Polsat masz za frajer i im malowniczej i niesłuszniej mu dokopiesz tym więcej o tym walną.
Zawsze ładnie zabrzmi zdanie :
"wielki autor powieści historycznej wyśmiewa pseudopolitykę wschodnią Lecha Kaczyńskiego....'
sneer - 31 Sierpnia 2010, 13:49
Tak trochę na wesoło. Wrzuciłem kabaret z Opola 80. Oddaje klimat tamtych czasów. 1h Smolenia z Lasowikiem: http://w999.wrzuta.pl/aud...-_z_tylu_sklepu
RD - 31 Sierpnia 2010, 13:50
GW, TVN-u i Polsatu nie interesuje literatura fantastyczna, więc mógłbym sobie krzyczeć co chcę.
Anonymous - 31 Sierpnia 2010, 13:57
| NURS napisał/a | | nie kpijmy, światowa gospodarka ledwie dyszy, macie szansę na powtórkę z Mad Maxa za lak kilka, kilkanaście, albo znaczny spadek poziomu życia (o ile katla nie pogodzi wszystkich). Podwyżki podatków bedą nieuniknione, jeśli chcecie życ w miarę swobodnej demokracji. |
Żaden kryzys gospodarczy nie trwa wiecznie, NURSIe. Śmiem wręcz twierdzić, że im wyższe podatki, tym mniejsza wolność gospodarcza - a zatem także, poniękąd, i demokracja.
A propos - Fajna lista - PiS a PZPR. Właśnie sprawdzam biogramy w necie. Cóż, zawsze twierdziłem, że PiSowcy i ich koalicjanci to w dużej mierze homo sovieticusy...
dalambert - 31 Sierpnia 2010, 13:58
RD, w dzisiejszej GW jest recenzja z "Wiecznego grunwaldu" Twardocha / pozytywna , acz spojleruje jak cholera/ a i o Zajdlu napisali, tak że nie załamuj się ważne byś mu powiedział :
" nie buntuj Pan Ukrainców, nie psuj z Rosją stpsunków, narodu nie bałamuć...."
I oczywiscie musisz sie wstrzelić w jakąś impreze transmitowaną na żywca, ale to się da załatwić, ino by się chcialo chcieć
ps. Zawsze możesz sie powołać na atamana Krzywonosa
RD - 31 Sierpnia 2010, 14:09
| dalambert napisał/a | | I oczywiscie musisz sie wstrzelić w jakąś impreze transmitowaną na żywca, ale to się da załatwić |
O, to mi załatw - najlepiej mecz finałowy Ligi Mistrzów
NURS - 31 Sierpnia 2010, 14:41
| sneer napisał/a |
Tak jest. Tylko, że podnoszenie podatków w takiej sytuacji to jest dalsze duszenie wzrostu gospodarczego, czyli pogłębianie się kryzysu. |
znasz takie powiedzenie: węzeł gordyjski?
A poważniej, jaka jest twoja recepta w takiej sytuacji?
NURS - 31 Sierpnia 2010, 14:42
| dalambert napisał/a | RD, z Kaczynskim / mniejsza o meritum/ ale GW, TVN i Polsat masz za frajer i im malowniczej i niesłuszniej mu dokopiesz tym więcej o tym walną.
Zawsze ładnie zabrzmi zdanie :
wielki autor powieści historycznej wyśmiewa pseudopolitykę wschodnią Lecha Kaczyńskiego....' |
tyle, ze znowu mamy do czynienia z pisowską prawdą - jakieś wydawnictwo wydało biografię krzywonos, a to tylko z grubsza to samo.
dalambert - 31 Sierpnia 2010, 14:47
| NURS napisał/a | | tyle, ze znowu mamy do czynienia z pisowską prawdą - jakieś wydawnictwo wydało biografię krzywonos, a to tylko z grubsza to samo. |
oraz nursowskim komentarzem , i tyle
sneer - 31 Sierpnia 2010, 14:48
| NURS napisał/a |
znasz takie powiedzenie: węzeł gordyjski?
A poważniej, jaka jest twoja recepta w takiej sytuacji? |
To jest materiał na dłuższy wykład. Ale w przypadku Polski istotne są dwie rzeczy:
1. Sytuacja wcale nie jest aż tak tragiczna jak przedstawia to rząd.
2. Trzeba zająć się przede wszystkim redukcją wydatków. Np. KRUS. Oczywiście nie da się zrobić tego od jednego pstryknięcia palcami, toteż rozumiałbym podwyżkę podatków, gdyby towarzyszyły temu redukcje wydatków.
jewgienij - 31 Sierpnia 2010, 14:52
| Piech napisał/a | jewgienij, nie zauważyłem, że wtórując Kai zaznaczyłeś, że nie słuchałeś przemówienia.
Naprawdę uważasz, że moim stylem jest chamstwo i dziadostwo? |
Może za ostro sformułowane, ale niestety przy dyskusjach z Tobą - czy to tutaj, czy dawniej w Tęczowej Debacie - mam zawsze poczucie brudnych zagrań pod maską spokoju i kultury wypowiedzi. Jakieś półsłówka, ugryzienie, a potem szybkie zniknięcie na pozycje pacyfistyczne. Niedawno tu mi zarzucałeś kłamstwo, nawet nie fatygując się, aby wykazać, w którym momencie, teraz podpinasz moje wypowiedzi do przemówienia JK. Pamiętam, jak udowadniałeś, że geje nie powinni się tak nazywać, bo to psuje język angielski, bo to oznacza coś szczęśliwego. Później oczywiście szybko wycofałeś się na pozycje niewiniątka i językowego purysty. Może więc nie chamski, ale śliski. Ja tego typu ludzi nie cierpię, Ty pewnie takich jak ja też, więc unikajmy się w dyskusjach. Trzeba sobie to chyba w końcu wyjaśnić. A za dziadostwo i chamstwo przepraszam, poniosło mnie.
Marcin Robert - 31 Sierpnia 2010, 14:53
| Żerań napisał/a | | Śmiem wręcz twierdzić, że im wyższe podatki, tym mniejsza wolność gospodarcza (...) |
Może. Ale wolność gospodarcza nie jest wartością samą w sobie.
| Żerań napisał/a | | (...) a zatem także, poniękąd, i demokracja. |
Nieprawda. Nie ma zależności liniowej między wolnością gospodarczą a demokracją.
| sneer napisał/a | | Tylko, że podnoszenie podatków w takiej sytuacji to jest dalsze duszenie wzrostu gospodarczego, czyli pogłębianie się kryzysu. |
Na temat sensowności podnoszenia podatków istnieją różne poglądy, i niekoniecznie rację muszą mieć neoliberałowie.
sneer - 31 Sierpnia 2010, 14:58
| Marcin Robert napisał/a | | , i niekoniecznie rację muszą mieć neoliberałowie. |
Jestem ekonomistą. Teza, że nie należy w trakcie kryzysów gospodarczych (tego typu jak obecny, bo są również inne) nie jest twierdzeniem neoliberalnym. Wręcz przeciwnie, to tak postponowany keynesizm w najczystszej postaci.
Kruk Siwy - 31 Sierpnia 2010, 20:29
Ze starego dobrego socjalizmu zostało w Polsce parę nienaruszalnych świętych krów. Najbardziej skandaliczne to PKP i Lasy Państwowe. Kopalnie szczęściem są już w sporej części prywatne - nie śledzę jednak tego tematu i nie wiem w jakim procencie. ZUS - o to jest perełka. No i TP SA - ona taka SA jak ja abp. Chyba że chodzi o Sturmabtailung.
Gigantyczne pieniądze jakie te instytucje pożerają dając w zamian bardzo niewiele pozwalają domniemywać, że jeszcze lata całe będą straszyć.
Matrim - 31 Sierpnia 2010, 20:32
| Kruk Siwy napisał/a | | No i TP SA - ona taka SA jak ja abp. |
Największym akcjonariuszem jest France Telecom, to ja nie wiem, czy jednak nie jesteś arcybiskupem Ale nie wiem, tylko mi się wydaje...
Kruk Siwy - 31 Sierpnia 2010, 20:54
Chodzi mi o to że dzięki różnym sztuczkom próbują utrzymać dominującą pozycję na rynku jaka im została w spadku.
A ewentualnie mogę być abp VI Kościoła Szamańskiego.
sneer - 31 Sierpnia 2010, 20:56
| Matrim napisał/a | | Kruk Siwy napisał/a | | No i TP SA - ona taka SA jak ja abp. |
Największym akcjonariuszem jest France Telecom, to ja nie wiem, czy jednak nie jesteś arcybiskupem Ale nie wiem, tylko mi się wydaje... |
Sprawa jest bardziej skomplikowana. TP. SA. należy wprawdzie do FT, ale FT jest państwowe (taką to prywatyzację zafundował nam zwolennik wolnego rynku L. Balcerowicz). Także Kruk Siwy może być co najwyżej prałatem, no maksimum biskupem pomocniczym
Ponadto ta firma dalej zachowuje się jak za czasów PRL... choć były już pewne zwiastuny zmian.
Matrim - 31 Sierpnia 2010, 20:59
Ostatnio chyba zapowiedzieli, że Neostrada stanieje o 20% i nawet przyspieszy do zawrotnych prędkości...
Kruk Siwy, Ekscelencjo...
Kruk Siwy - 31 Sierpnia 2010, 21:00
Matrim, niedobry człowieku... (to zwyczajowe pozdrowienie wiernych w VI Kościele).
sneer - 31 Sierpnia 2010, 21:03
| Matrim napisał/a | Ostatnio chyba zapowiedzieli, że Neostrada stanieje o 20% i nawet przyspieszy do zawrotnych prędkości... |
Taa... jakbym opisał moje zeszłotygodniowe przejścia z tymi s*******.....
Matrim - 31 Sierpnia 2010, 23:56
Frasyniuk o Kaczyńskim
Tak mi się skojarzyło z:
| Psy napisał/a | Franz: Pier**lisz...
Olo: Nie, przysięgam ci, mówię prawdę, Franz. |
terebka - 1 Września 2010, 00:30
Coś musi być na rzeczy:
Palikot o Kaczyńskim
Spisek, czy co?
jewgienij - 1 Września 2010, 00:41
To ja sobie tak na boczku, z całym szacunkiem dla PKP:
PIS jest głupi
Piech - 1 Września 2010, 00:49
| jewgienij napisał/a | | Piech napisał/a | jewgienij, nie zauważyłem, że wtórując Kai zaznaczyłeś, że nie słuchałeś przemówienia.
Naprawdę uważasz, że moim stylem jest chamstwo i dziadostwo? |
Może za ostro sformułowane, ale niestety przy dyskusjach z Tobą - czy to tutaj, czy dawniej w Tęczowej Debacie - mam zawsze poczucie brudnych zagrań pod maską spokoju i kultury wypowiedzi. Jakieś półsłówka, ugryzienie, a potem szybkie zniknięcie na pozycje pacyfistyczne. Niedawno tu mi zarzucałeś kłamstwo, nawet nie fatygując się, aby wykazać, w którym momencie, teraz podpinasz moje wypowiedzi do przemówienia JK. Pamiętam, jak udowadniałeś, że geje nie powinni się tak nazywać, bo to psuje język angielski, bo to oznacza coś szczęśliwego. Później oczywiście szybko wycofałeś się na pozycje niewiniątka i językowego purysty. Może więc nie chamski, ale śliski. Ja tego typu ludzi nie cierpię, Ty pewnie takich jak ja też, więc unikajmy się w dyskusjach. Trzeba sobie to chyba w końcu wyjaśnić. A za dziadostwo i chamstwo przepraszam, poniosło mnie. |
Przede wszystkim dziękuję za przeprosiny. Ze swojej strony przepraszam Cię za przedstawienie Twojej wypowiedzi jako komentarz do przemówienia JK. Nie zrobiłem tego celowo.
Twoje uwagi pod moim adresem przyjmuję do wiadomości i nie mam nic przeciwko temu, że oceniasz mnie tak czy inaczej. Jednak niesłusznie przypuszczasz, że pewnie nie cierpię ludzi takich jak Ty. Przecież ja Ciebie nie znam, a to jest tylko forum dyskusyjne. Nie bierzmy tego zbyt poważnie.
Skoro przypominasz dyskusję o gejach. Przypisywałeś mi wtedy dość uparcie "wąsik adolfowy". W ten sposób raczej nie można mnie sprowokować. Nie na tym poziomie. Niech już będzie, że jestem śliski.
Przypominasz mi też, że zarzuciłem Ci, że piszesz o mnie nieprawdę i nie udowodniłem Ci tego. Wybacz, ale nie muszę udowadniać, że nie jestem wielbłądem. To Ty byłeś łaskaw wyrazić opinię o moim wkładzie w wątek religijnym, więc jeżeli już, to Ty chyba powinieneś uzasadnić, że miałeś rację.
Zresztą mniejsza o to. Dajmy spokój i nie zawracajmy ludziom głowy na forum.
jewgienij - 1 Września 2010, 01:00
Jak dla mnie spoko. Zacznijmy od nowa, bo nie ma sensu się zwalczać na forum, które obaj cenimy.
Piech - 1 Września 2010, 01:03
Otóż to.
jewgienij - 1 Września 2010, 01:04
Jestem szczęśliwy i zaszczycony
|
|
|