Mistrzowie i Małgorzaty - Adam Przechrzta
hrabek - 14 Marca 2013, 09:27
Co do fabuły to oczywiście rozumiem o co chodzi. To nie jest rzeczywiście książka o sprawie, tylko o bohaterze, stąd właśnie takie a nie inne opisy. Zdziwiłem się trochę, że początkowy zalążek fabuły w połowie lektury już się zupełnie rozmył, dopiero później pojawiła się Chorągiew. Między tymi dwiema sprawami był wcale niekrótki międzyczas. OK, czytałem już takie książki, w których w zasadzie nie ma fabuły, nie przeszkadzało mi to, bardziej to obserwacja niż składanie zażaleń.
Już bardziej miałbym pretensje o samą Chorągiew, bo umieszczanie świętych relikwii nasiąkniętych potencjalnie boską/magiczną mocą wydało mi się bardzo pretekstowe, aby tylko zawrzeć w powieści element fantastyczny. Do czasu pierwszej wzmianki o sztandarze (czyli ponad połowa objętości) nie było absolutnie żadnej fantastyki i na pewno nie płakałem z tego powodu.
Navajero - 14 Marca 2013, 09:35
hrabek napisał/a | Do czasu pierwszej wzmianki o sztandarze (czyli ponad połowa objętości) nie było absolutnie żadnej fantastyki i na pewno nie płakałem z tego powodu. |
Eee... motyw sztandaru pojawia się zaraz po setnej stronie ( całość ma ok. 400), a i wcześniej mamy motyw alchemiczny. Nie licząc albumu z fantastycznymi przecież wojowniczkami Korpackiego
hrabek - 14 Marca 2013, 09:39
A rzeczywiście, alchemiczne elementy wyleciały mi z głowy. A wojowniczki rzeczywiście fantastyczne.
Przekonałeś mnie.
Hexe - 19 Marca 2013, 22:26
Dzięki. Tylko patrząc gdzie, za ile i na co wypuścili tego ebooka to wychodzi że to wydawnictwo jest tak narodowe jak ja chiński Masakra jakaś
Navajero - 19 Marca 2013, 22:47
To tylko początek podboju wszechświata NCK ma program
Hexe - 20 Marca 2013, 12:11
Tylko ciekawe czemu ten podbój zaczyna się od "d_u_p_y" strony ? Przepraszam za słownictwo ale coś bym poczytał
Navajero - 20 Marca 2013, 14:29
Spokojnie, encekowskie ebooki dotrą i do nas. Prędzej czy później No i pozostaje jeszcze papier, ostatki nakładu jeszcze krążą.
Darth_Franek - 20 Marca 2013, 19:51
Wraca strategia niedoboru... może to i dobrze? Od kilku dni próbuję namierzyć ostatni, brakujący tom serii - Wolskiego "Jedna przegrana bitwa" i... , w mordę jeża..., Nakład Wyczerpany.
Wspomniana gdzieś wyżej refleksja idzie drukiem w lokalnym dwutygodniku. W częściach, co prawda, a do tego pierwsza odsłona z babolami, ale idzie .
Navajero - 20 Marca 2013, 21:44
Darth_Franek napisał/a | Wspomniana gdzieś wyżej refleksja idzie drukiem w lokalnym dwutygodniku. W częściach, co prawda, a do tego pierwsza odsłona z babolami, ale idzie . |
Nic to! - jak mawiał pan Wołodyjowski
mBiko - 21 Marca 2013, 23:02
Darth_Franek, książka Wolskiego i mnie umknęła jak sen jakiś złoty, jakbyś trafił na źródełko będę wdzięczny za informację.
Darth_Franek - 22 Marca 2013, 08:40
Topsze . Oczywiście vice versem.
Kupujcie, ludziska Przechrzczony Gambit, bo się obudzicie z ręką w gębie Sarlacca, tak jak ja i mbiko w przypadku Wolskiego !
EDIT: JAJA wyszły, więc poprawiłem
Morfeo - 23 Marca 2013, 10:47
Kochany Navajero, a kiedy będzie coś nowego w Twoim wydaniu do poczytania?
Navajero - 23 Marca 2013, 12:42
Nie chcę wychodzić przed szereg i informować o nowościach wcześniej niż wydawnictwo/ redakcja, ale - niedługo W ciągu miesiąca - dwóch powinno pojawić się moje opowiadanie ( coś w rodzaju urban fantasy w realiach zielonogórskich), w dalszej kolejności tekst w antologii i powieść "Wojna Razumowskiego". Ta ostatnia pozycja jest całkowicie w gestii FS. Wydadzą, kiedy wydadzą...
Darth_Franek - 25 Marca 2013, 20:23 Temat postu: Przechrzczone melodie Pytanie do Autora:
Nasi brzescy miłośnicy twórczości podesłali mi taką oto linkę (nie mylić z hamulcową - nie ten wątek ):
http://www.youtube.com/watch?v=MIEmEiOmCuM
Rzekomo z tej ballady o pałkowniku co to pol sztakana nalał i wypił, pochodzi przydomek jednego z bohaterów książek Autora.
Prawda to?
A ballada jak ballada. Przebitki z ćwiczeń specnazu dają wiele do myślenia o miłującym pokój narodzie "radzieckim" .
EDIT: Na wszelki wypadek dodano cudzysłów do słowa "radzieckim" - aby uniknąć niepotrzebnej dywagacji na temat tego, co to radzieckie i od kiedy już znowu rosyjskie.
Navajero - 25 Marca 2013, 21:20 Temat postu: Re: Przechrzczone melodie
Darth_Franek napisał/a | Rzekomo z tej ballady o pałkowniku co to pol sztakana nalał i wypił, pochodzi przydomek jednego z bohaterów książek Autora.
Prawda to? |
Prawda, sam o tym kiedyś pisałem i chyba nawet linkowałem.
Darth_Franek napisał/a | Przebitki z ćwiczeń specnazu dają wiele do myślenia o miłującym pokój narodzie radzieckim |
Tak samo jak dałyby do myślenia fotki ze szkoleń czy akcji amerykańskich, albo brytyjskich specjalsów. Żołnierz idzie tam, gdzie go wyślą, taka robota.
Darth_Franek - 25 Marca 2013, 21:29
Navajero napisał/a | Tak samo jak dałyby do myślenia fotki ze szkoleń czy akcji amerykańskich, albo brytyjskich specjalsów. Żołnierz idzie tam, gdzie go wyślą, taka robota |
Taaa. Ale gdyby nam się zachciało z "karabinem po lasach" jakaś krucjata na Moskwę, to warto wiedzieć, z kim do czynienia .
Navajero napisał/a | Prawda, sam o tym kiedyś pisałem i chyba nawet linkowałem. |
Całkiem możliwie, że to z tego źródła - bom nie przeglądał całości forumowych dysput Autora.
Dzięki . Chorągiew Michała właśnie skoczyła o kilka pozycji na stosiku pn. "Do przeczytania natentychmiast" .
makpfi - 25 Marca 2013, 22:57
Darth_Franek napisał/a |
Dzięki . Chorągiew Michała właśnie skoczyła o kilka pozycji na stosiku pn. Do przeczytania natentychmiast . |
To jeszcze jej nie przeczytałeś???
No, niemożliwe, ale już chyba ostatni jesteś z tych, którzy nie czytali Chorągwi... , i oczywiście kolejnych książek Autora. ))
Navajero - 25 Marca 2013, 23:40
Darth_Franek napisał/a | Taaa. Ale gdyby nam się zachciało z karabinem po lasach jakaś krucjata na Moskwę, to warto wiedzieć, z kim do czynienia |
Chyba już nie mamy zdolnosci "krucjatowej"
Darth_Franek - 26 Marca 2013, 00:37
Navajero napisał/a | Chyba już nie mamy zdolnosci krucjatowej |
Na świeżo po Xavrasie jestem. Stąd takie odwołanie.
makpfi napisał/a |
No, niemożliwe, ale już chyba ostatni jesteś z tych, którzy nie czytali Chorągwi... , i oczywiście kolejnych książek Autora. |
Nie wszystko na raz . Zaległości sporo a i zainteresowania dość szerokie. No i oczka, niestety, wylazły z orbit. Dołączam do zacnego grona okularników właśnie .
Ze stosika akurat wziąłem od dawna odkładaną "Pożogę" Kossak-Szcuckiej. Po 50 stronach nie wiem JAKIM CUDEM ja tego jeszcze nie czytałem? Tosz to lektura obowiązkowa powinna być. Nawet jest tam coś w klimatach a'la gambitowych.
Zdziczenie przyszło z bolszewią . I ile prawdy o ludziach na kilkudziesięciu stronach. I jak to napisane...
Koresponduje też trochę z "Wilczym Legionem", co by ofa nie robić za bardzo.
W ogóle to dziwne, bo właśnie zdałem sobie sprawę, że jakoś nie mam za bardzo utrwalonego w pamięci faktu, że Wielka Bolszewicka dotknęła przecież ziemiaństwo polskie już w 1917/1918. PRLowskie wychowanie robi swoje...
EDIT: Cyferki.
Navajero - 27 Kwietnia 2013, 10:35
Informuję P.T. czytelników, że w najnowszym Wydaniu Specjalnym Fantastyki znajduje się moje opowiadanie
makpfi - 28 Kwietnia 2013, 16:09
Pożogę - Kossak Szczuckiej polecam. Mam nawet wydanie II z roku 1923
Do tych, którzy nie mogą zdobyć książek Autora, a zwłaszcza " Gambitu..." - próbowaliście zakupić bezpośrednio w NCK? Mają sklep internetowy i co prawda trochę to trwa, ale jest z dostawą do domu
Navajero - 28 Kwietnia 2013, 17:11
W NCK już od dawna nie ma "papieru". Tylko e - booki.
Hexe - 9 Maj 2013, 14:25
Navajero napisał/a | W NCK już od dawna nie ma papieru. Tylko e - booki. | A gdzie te ebooki?? Bo ja widziałem tylko na srajfony Jakiś normalny formaty typu mobi czy nawet pdf by się zdał
makpfi - 9 Maj 2013, 16:26
Z formatami ebooków jest najmniejszy problem.
Można ściągnąć sobie z netu bezpłatny program pt. Calibre i przekształcić plik każdego formatu do takiego formatu jaki komu pasuje.
Calibre, nie dość że jest darmowy, to jeszcze najlepszy. I w wielu wersjach językowych. Taka ciekawostka.
Navajero - 9 Maj 2013, 19:33
Ma być dodruk "Gambitu..." w maju. NCK zaszalało
ilcattivo13 - 9 Maj 2013, 20:32
Należy się
Navajero - 9 Maj 2013, 21:57
Bóg zapłać Gwoli ścisłości multyplikują także kilka innych encekowskich książek.
ilcattivo13 - 10 Maj 2013, 17:51
Dobrze wiedzieć
Darth_Franek - 10 Maj 2013, 18:45
Wolskiego "Jedna przegrana bitwa" - tysh wznowią?
Navajero - 10 Maj 2013, 20:29
Na razie zapowiedzieli wznowienie "Gambitu...", "Orła..." i "Śniąc o potędze".
|
|
|