To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.

Chal-Chenet - 10 Lipca 2014, 11:45

hrabek napisał/a
Do tego, to co pisała Witchma, każdy z Kindli będzie miał swój własny, unikatowy adres email, na który będziesz mógł wysyłać pliki bezpośrednio z księgarń gdybyś miał taki kaprys.

Rzadko mam włączone wifi na czytniku (właściwie miałem tylko przy rejestracji, jeden jedyny raz), ale może jeszcze spróbuję skorzystać z tej opcji bezpośredniej wysyłki, podejrzewam, że w niektórych okolicznościach jest wygodniejsza niż kabel.

hrabek - 10 Lipca 2014, 11:56

nureczka: Wystarczy, że wyłączysz WiFi w Kindlu i Amazon już nie będzie miał dostępu do twoich danych. A WiFi nie jest niezbędne do czytania i obsługiwania książek.
Adon - 10 Lipca 2014, 12:07

nureczka napisał/a
Ale samo zjawisko mi się nie podoba. No i wskazuję pewien, wielce mnie niepokojący trend. Kto wie, jaki będzie następny krok?
Zresztą, tak jak napisałam - prawdopodobnie jestem przedstawicielem pokolenia, które jest mocno czułe na punkcie inwigilacji. Nawet tej teoretycznie nieszkodliwej.

Bardzo nieladnie, ale obawiam sie, ze nie oni jedyni tego procederu sie dopuszczaja. Sledzi nas praktycznie kazdy - poczynajac od apple i m$, przez producentow komorek, softu na nie, map, po rzad (niekoniecznie nasz) i rozne powiazane organizacje. Anonimowosc i wolnosc stracilismy juz jakis czas temu.

Lowenna - 10 Lipca 2014, 12:20

Markety z programami lojalnościowymi wiedzą jaką mąkę i mleko wybieramy :wink:
konopia - 10 Lipca 2014, 12:30

kindla żona ma, nie jest zarestrowany, kupiony był w tesco.
obsługa przez calibre.
coś tam sie traci, coś zyskuje, pewność że nikt nie wie co i jak czyta, no może z wyjątkirm sklepów gdzie kupuje książki, ale to nie uniknione, trzeba by chodzić w peruce i okularach do księgarni poza miejscem zamieszkania i płacić gotówką, najlepiej monetami bo nie mają numerów.

nureczka - 10 Lipca 2014, 13:37

konopia napisał/a
trzeba by chodzić w peruce i okularach do księgarni poza miejscem zamieszkania i płacić gotówką, najlepiej monetami bo nie mają numerów.

To że wiedzą co kupuję - trudno, jak sam zauważyłeś nie da się uniknąć. Ale to że ktoś podgląda co i kiedy czytam mi się nie podoba.
Wiem, wiem, że to walka z wiatrakami i świata nie zmienię. Ale mogę sobie niezadowolenie wyartykułować, no nie?

Lowenna napisał/a
Markety z programami lojalnościowymi wiedzą jaką mąkę i mleko wybieramy

W ramach pielęgnowania swojej schizy, programów lojalnościowych nie używam :)

konopia - 10 Lipca 2014, 16:40

nureczka, dokładnie, z tych samych powodów nie rejestruję czytników swoich, nikt nie będzie i w nich grzebał.
Mnie najbardziej oburzyła kiedyś informacja, że amazon wlazł ludziom na czytniki i pokasował książki, które wcześniej kupili od niego.
Teraz trwa sprzeciw pisarzy, próbują zmusić amazon do zmiany sposobu w jaki traktuje pisarzy i pozostałych wydawców. Amazon może i fajny ale wyrasta na monopolistę i zaczyna robić z innymi co chce, a to już nie fajne jest.

Programy lojalnościowe 'dają" moim dzieciakom zabawki pod choinkę i obniżają mi cenę benzyny, ciężko by było z nich zrezygnować :roll:

Adon - 10 Lipca 2014, 16:50

Nie musisz sprzetu rejestrowac, zeby mogli Cie sledzic.
konopia - 10 Lipca 2014, 16:56

wifi zawsze wyłączone, jak czytam to zasłaniam okna.

Adon, gdzie znalazłeś coś o tym, że śledzą poczynania niezarejestrowanych czytników?

Witchma - 10 Lipca 2014, 17:07

Rany, to już wiem, czemu wymyślili lodówki i pralki z wi-fi - chcą wiedzieć, co jem i jak często piorę. Zgroza!
Nie sądzę, żeby kindle śledził mnie bardziej niż przeglądarka internetowa, zresztą dane, jakie strony odwiedzam i co kupuję w sieci wydają mi się potencjalnie groźniejsze w użyciu niż to, co ostatnio czytałam. A i tak po zarejestrowaniu czytnika wyłączam wi-fi.

Adon - 10 Lipca 2014, 17:25

Nie popadajmy w paranoje - ja nie twierdze, ze amazon szpieguje nawet niezarejestrowanych. Twierdze, ze w system operacyjny kindla mogli zaszyc co im sie zywnie podoba i w ten sposob sledzic poczynania uzytkownika. Sposobow jest wiele - starczy, ze urzadzenie podlaczy sie do sieci i dostanie adres IP, z ktorym juz powiazane jest wiecej urzadzen w domu, bo nie sadze, ze kazdy w domu ma osobna linie internetowa dla kazdego urzadzenia. Jesli kto nie wlacza wifi, starczy, ze kabelkiem podepnie sie do komputera, a obecnie komputerow bez dostepu do internetu ze swieca szukac. I tak mozemy ciagnac dalej. Mozliwosci dla chcacych sa. ;P:
nureczka - 10 Lipca 2014, 17:51

Witchma napisał/a
jakie strony odwiedzam i co kupuję w sieci wydają mi się potencjalnie groźniejsze w użyciu niż to, co ostatnio czytałam.

Bez wątpienia, ale chodzi o zasadę. :)

konopia - 23 Lipca 2014, 14:06

no i nie udało mi się zrootowac nooka, martwy był po wgraniu alternatywne go softu, reset musiałem mu zrobić, działa, ale to już moja ostatnia próba.
Witchma - 28 Lipca 2014, 10:13

Tata wyjeżdżał na trzy tygodnie, a że miałam jednego kindla na zbyciu (mama dostała Paperwhite'a i jest zachwycona), więc "pożyczyłam" go tacie (choć nie chciał, bo po co mu to, on sobie czyta na tablecie i mu to wystarcza). Wczoraj tata wrócił. Podobno pierwsze co, to naładował czytnik (bo był mu tak niepotrzebny, że nawet ładowarki nie wziął) i chyba już nie muszę szukać nowego właściciela dla Keyboarda :D
konopia - 28 Lipca 2014, 10:41

Musimy się szybko spakować, i po rozmowie z żoną ustaliliśmy jedno, nie kupujemy już książek papierowych, chyba, ze jakieś specjalne wydania, albumy, czy rzeczy, których inaczej się nie da, za względu na sposób korzystania, bo jeśli coś ma wyjść w eboobku później, to będziemy czekać, trudno.
I chyba muszę kolejnego kindla nabyć, nooka nie udało się wyposażyć w aplikację kindla, nook sam z siebie mobi wyświetlić nie potafi :cry:

Witchma - 31 Lipca 2014, 11:08

Tak też można :D

m_m - 15 Sierpnia 2014, 15:58

Powiedzcie mi dobrzy ludzie, dlaczego zamiast kupić na Allegro sprowadzonego z Japoni Kindla Paperwhita za mniej więcej 500 zeta, mam zamówić z Amazonu i zapłacić 650? Nie mam zamiaru go rejestrować, zadnych ksiązek w Amazonie kupować, nawet nie włączę WiFi, chcę czytać na nim ksiązki z własnej kolekcji.
Przejrzałem ten wątek, ale racjonalnego wytłumaczenia, oprócz tego, ze Amazon wyśle mi nowy w razie awari, nie znalazłem.

Fidel-F2 - 15 Sierpnia 2014, 16:04

m_m, miejsce zakupu nie ma znaczenia, ja kupowałem na allegro. A zarejestrować warto by Twój Kundelek był pełnosprawny, rejestracja odblokowuje kilka funkcji, np. możliwość tworzenia katalogów.
m_m - 15 Sierpnia 2014, 16:17

Dzięki Fidel. Czyli zeby zostać pełnoprawnym uzytkownikiem muszę podpisać cyrograf. No bo po co mi niepełnowartościowy czytnik? A chciałem małzonce dać mojego PocketBooka 623 Lux. Moze ktoś uzywał Kindla i rzeczonego PocketBooka i zechce się podzielić wrazeniami. A moze inny czytnik, koniecznie z oświetleniem poleci ktoś.
Fidel-F2 - 15 Sierpnia 2014, 16:26

Cyrograf, jak Cyrograf. Możesz wrzucić fejkowe dane, zarejestrować, uzyskać pełną sprawność i potem nigdy się nie łączyć. Odrobinę demonizujesz.
m_m - 15 Sierpnia 2014, 16:35

Demonizowali ci co pisali wyzej, ja tylko wszedłem w konwencję :mrgreen:
No ale masz rację, nie ma co się napinać, pozastanawiam się pewnie jeszcze z parę dni i kupie Kindla, chyba z Allegro, i chyba ten z europejskiej dystrybucji. Swoją drogą, (chyba ze się mylę)skoro jedynym kanałem dystrybucji jest Amazon, to skąd biorą się Kindle u innych sprzedawców?

Witchma - 15 Sierpnia 2014, 18:11

m_m, ja sobie kupiłam ostatnio na Allegro takiego z Japonii, bo chciałam dostać fakturę (przy zakupie z Amazonu za dużo z tym zachodu), nie widzę nic złego w rejestracji (szczególnie, że jak coś się stanie, to chętnie wymieniają).
A tak w ogóle, to wersja wysyłana obecnie z Amazonu też już ma 4 GB pamięci (choć oczywiście wychodzi nieco drożej).

m_m - 15 Sierpnia 2014, 18:19

Witchma jeśli mozesz to podaj namiary na aukcję na ktorej zakupilas, bardzo proszę :wink: . Zawsze lepiej kupić od kogoś poleconego.
Witchma - 15 Sierpnia 2014, 18:22

Kupiłam od tego człowieka, dzień po zakupie Kindle był u mnie.
m_m - 15 Sierpnia 2014, 18:29

Bardzo dziękuję.
Witchma - 19 Sierpnia 2014, 14:49

Wczoraj dostałam kod dający mi 3-miesięczny darmowy dostęp do elektronicznej wersji "Polityki" (wystarczyło wypełnić ankietę). Sądziłam, że na czytniku będzie trudno się odnaleźć w obszernym tygodniu, ale spis treści jest rewelacyjnie rozwiązany i szczerze mówiąc, chyba mnie kupili. A jeśli komuś brakuje zdjęć, to może je sobie obejrzeć w wersji PDF :)
Radomir - 19 Sierpnia 2014, 22:19

Ze względu na likwidację mojego sklepu część towaru jest mocno przeceniona. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to:
- Ebook ONYX Boox i65s Metropolitan-Maroon - 184,99 zł
- Ebook ONYX Boox i62 Angel-Glow - 299,49 zł
- Ebook PRESTIGIO PER3664BC - 159,99 zł

Gdyby ktoś był zainteresowany to proszę o kontakt.

joe_cool - 25 Sierpnia 2014, 20:12

Witchma napisał/a
Wczoraj dostałam kod dający mi 3-miesięczny darmowy dostęp do elektronicznej wersji Polityki (wystarczyło wypełnić ankietę). Sądziłam, że na czytniku będzie trudno się odnaleźć w obszernym tygodniu, ale spis treści jest rewelacyjnie rozwiązany i szczerze mówiąc, chyba mnie kupili. A jeśli komuś brakuje zdjęć, to może je sobie obejrzeć w wersji PDF :)

Politykę Cyfrową kupuję już od ponad roku, ale bezpośrednio u nich na stronie, więc mogę czytać na dowolnym komputerze, dostaję pdfa, wysyłają mi mobi na kindla, jest wersja audio i w ogóle mam też dostęp do aktualnych wydań wszystkich przewodników (historyczny, psychologiczny, naukowy, itp.). A czytam zazwyczaj na tablecie na appie kindla, bo mi w sumie tak wygodniej i są kolorowe obrazki ;)

Iscariote - 27 Sierpnia 2014, 13:43

Witchma napisał/a
Wczoraj dostałam kod dający mi 3-miesięczny darmowy dostęp do elektronicznej wersji Polityki
Ja czekam, czekam i kodu nie ma, zapomnieli o mnie :( Ale na stronie Polityki jest demo, zassałem i czyta sie wyśmienicie. Jedyny minus, że nie da się przekartkować przed czytaniem.
Witchma - 27 Sierpnia 2014, 15:53

Iscariote napisał/a
Jedyny minus, że nie da się przekartkować przed czytaniem.

Ja sobie w tym celu PDF ściągam.

Partner forum