To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

dalambert - 22 Grudnia 2011, 21:06

goderic, Musi co Tfurcy do fabuły nie podeszło :wink:
goderic - 22 Grudnia 2011, 21:51

pewnie tak, ale mimo wszystko to trochę takie mało inteligentne :?
Dit BenHA - 24 Grudnia 2011, 13:27

witam i pozdrawiam wszystkich po długiej nieobecności ,przebiłem się przez arc Thunder Rising p.Webera i mam co najmniej mieszane uczucia :lol: :wink: :wink: :shock: :shock: :? :| :?: :?: dokładnie w takiej kolejności .Odnoszę wrażenie iż autor wziął naraz zbyt wiele cykli na warsztat i przez to przestał dopieszczać "Honorkę "jeżeli szybko nie zrechabilituje się to :cry: to......rrrozpacz, a na domiar złego mam uczucie iż przeczytałem I tom w wykonaniu wydawcy który podzielił"cegle" na pół dla wygody i większej
kasy.

dalambert - 24 Grudnia 2011, 13:48

Dit BenHA, Gawaj szczegóły tu sie SPOJLERUJE do woli i nawet bardziej :!:
Dit BenHA - 24 Grudnia 2011, 14:23

Dalambert wiecej szczegolow wrzuce wieczorem musze jeszcze raz przeczyta Thunder Rising aby moje spojlerowanie trzymalo sie szczegolow .W wielkim skrocie bitwa o manticore miala miejsce :shock: :? ,Haven Manticore Grayson Beowulf sojusz przeciw mesie,Andermani troszke pozostaja na boku as w rekawie ,Sektor Maya czeka na okazje realizujac wlasne plany ,Grayson probuje przyciagnac Erewhon do koalicji {krociutenka wzmianka},Mesa dowiaduje sie o ucieczce Simoresa ,rozpad Ligi Solarnej rozpoczal sie i na koniec jedyna recz ktora mnie zaskoczyla slub w rodzinie Winton - pytanie za 100 punktow czy ktos zgadnie kto z kim ?
dalambert - 24 Grudnia 2011, 19:56

Roger z Ryfką ? Albo Ruth ? ale z kim to nie mam pojęcia ?
goderic - 26 Grudnia 2011, 13:33

co oznacza ARC? spotkałem to już parę razy i nie mam pojęcia
Dit BenHA - 27 Grudnia 2011, 16:04

Dalambert ślub powinienem napisać z dużej litery gdyż było to wydarzenie państwowe czyli : przed ołtarzem stanął syn Cesarzowej Manticore oraz jak słusznie odgadłeś :bravo "Ryfka"-Riva w oryginale .Goderic ARC to skrót , akronim od adavanced readers copy czyli moim zdaniem wersja książki tuż przed oddaniem do druku.
goderic - 27 Grudnia 2011, 16:42

dzięki
hugin - 28 Grudnia 2011, 21:47

Wszyscy czekamy na szczegółowy spojler, taki jaki swego czasu zamieścił Adanedhel o Misji
goderic - 29 Grudnia 2011, 19:53

OK, to spojlerujemy:
Manticore przeprowadza operację Lacon i wycofuje frachtowce z przestrzeni Ligi,co tej niezbyt się podoba;
Mesa dowiaduje się o ucieczce Simonsa co nie spotyka się z ich zachwytem;
Filareta gromadzi ponad 400 SD oraz okręty eskorty i ze wsparciem dwustopniowych pocisków dostarczonych przez Mesę pod przykrywką Technodyne rusza do Manticor, gdzie czekają na niego połączone siły Manticor, Haven i Graysona;
po dotarciu zostaje wciągnięty w pułapkę i zmuszony do kapitulacji, dzięki nanotechom Mesy jego flota otwiera ogień w wyniku czego ponad połowa jego SD zostaje zniszczona;
do sojuszu przeciwko Mesie dołącza Bewulf i wspólnie z zespołem RMN uniemożliwia tranzyt pozostałych sił Ligi do Manticor;
Haven i Sojusz podpisują formalny pokój i zawierają wspólny Sojusz przeciw Mesie,;
Rajampert przy pomocy Mesy popełnia samobójstwo, zastępuje go Kingsford i przedstawia analizę o niemożliwości pokonania Sojuszu w starci SD i strategię atakowania frachtowców Sojuszu;
Podsekretarze próbują zdyskredytować Bewulfa i oskarżają go o współpracę z wrogiem Ligi w wyniku czego Bewulf ogłasza referendum o wyjściu z Ligi, co jest dla nich kompletnym zaskoczeniem i w obawie o lojalność innych systemów przygotowują przeciw niemu operację wojskową;

Zgadzam się z Dit BenHA, że RT jest połową większej cegły i historia zostaje urwana w połowie, ale moim zdaniem jest znacznie lepiej dopracowana niż MH i Weber się przyłożył, są oczywiście zgrzyty ale...
Natomiast opis ślubu Rifki z Rogerem jest najbardziej zbyteczną sceną napisaną kiedykolwiek przez Webera, kompletnie nic nie wnosi do akcji czy realiów, a zmarnował na to kilka stron, gdyby nie wzmianka o rozpoczęciu współpracy technicznej Haven, Bewulfa, Maticor oraz wprowadzeniu nowych systemów obrony systemowej byłby to całkowicie zmarnowany rozdział.

dalambert - 1 Stycznia 2012, 13:49

No to noworocznie, HEJ i zaczynamy ględzić.
goderic napisał/a
Mesa dowiaduje się o ucieczce Simonsa co nie spotyka się z ich zachwytem;
Tak trochę konkretniej poproszę, zmieniają cele "Równania" czy dalej łubudubu i do przodu ? Aldonka A. bierze w kuperek, czy jej nima?
goderic napisał/a
Natomiast opis ślubu Rifki z Rogerem jest najbardziej zbyteczną sceną napisaną kiedykolwiek przez Webera,

Nie jestem taki pewien, coś podejrzewam Webera o chęć utrupienia Elżbiety III, skoro mu z Honor nie wyszło, a w takim przypadku bliższe dane o następcy są wręcz konieczne :!:
Coś wiadomo o planach Rebisu na ten nowy 2012 , czy ni cholery, bo przez cały grudzin na ich stronie w "zapowiedziach" widniał uroczy zapis "nowych pozycji brak" ale to może jest efekt waci na książki ?

goderic - 1 Stycznia 2012, 14:46

Planów nie zmienili jako, że nie wiedzą co dokładnie Simons i McBride przekazali Sojuszowi, postanowili tylko przyśpieszyć operację Hudini, która ma wyeliminować różne ważne persony(Rajampert był prawdopodobnie jedną z nich) i zachować większą ostrożność. Martwią się o Imperium Andermańskie, nie wiedzą co zrobi a ma spore możliwości militarne jako, że na razie nie jest związane konfliktem z Ligą.

Ja również mam podejrzenia, co do możliwego zgonu Elżbiety ale nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak miała by zginąć. Pałac jest chroniony jak prawdziwa forteca, a z wiedzą o nanotechach i z pomocą teecetów zamach też raczej nie wyjdzie. Zgadzam się natomiast o konieczności przedstawienia postaci następcy tonu, który w związku z terytorialnym powiększeniem Imperium może być ważniejszą postacią w polityce Imperium niż dotychczas w polityce Królestwa(taki nieoficjalny przedstawiciel mówiący w imieniu Cesarzowej) ale Weber więcej uwagi poświęcił Ryfce niż Rogerowi. Chodziło mi raczej o bezsens opisywania całej uroczystości, nic z tego nie wynika. Wystarczyła by wzmianka o ślubie jako, że Ryfka i jej stosunki z Elżbietą były przedstawione kilka rozdziałów wcześniej. Myślę że to miało być coś takiego jak oficjalny pogrzeb Honor gdzie zostały przedstawione nastroje, polityka, problemy, sytuacja i plany na przyszłość Królestwa ale Weberowi trochę nie wyszło :?

dalambert - 1 Stycznia 2012, 14:52

goderic, A Torch wzmocnił flotę / I moje ulubione Abigeil Owens i Helen Zilwicka występują choć śladowo ?
Co do utrupienia Elżbiety III to wystarczy, że znowu ją gdzieś z wizytą poniesie i gotowe :wink:

goderic - 1 Stycznia 2012, 15:09

O Torch były tylko wzmianki w kontekście bitwy o Torch i ich pozycji między Manticor a Haven, nic o ich flocie. O Abigail i Helen całkowita cisza.

Gdzie niby miało by ponieść Elżbietę i po co skoro ma następce i to jego może wysłać z ważną sprawą. Ona jest zbyt ważna dla Imperium i Sojuszu żeby ją wysyłać byle gdzie, a Roger jako jej przedstawiciel i dziedzic korony jest w sam jeżeli ktoś ważny z Imperium musi być gdzieś obecny.

dalambert - 1 Stycznia 2012, 16:00

goderic napisał/a
Ona jest zbyt ważna dla Imperium i Sojuszu żeby ją wysyłać byle gdzi
racja, dla Sojuszu i Imperium owszem, ale czy dla kochanego Pana Webera to cholera wi :wink: :!:
goderic - 3 Stycznia 2012, 18:43

Całkowicie się z tobą zgadzam, będzie jak się autorowi uwidzi, zwracam tylko uwagę że jeżeli planuje gdzieś wysłać Elżbietę i zastąpić ją Rogerem to powinien opisywać jego a nie jego małżonkę. Zresztą Weber ma już tyle postaci w różnych częściach uniwersum, że nie widzę powodu do dodawania kolejnych, zaczynam się w tym powoli gubić. Te postacie które są w zupełności wystarczą, jest ich tyle że problemem staje się nawet wspomnienie o nich w 1 tomie :D tak żeby to miało sens.

Mam dobrą wiadomość: wygląda na to że w ostatnim kwartale tego roku można się spodziewać 6 części Schronienia i Shadow of fredom :bravo , niestety na razie po angielsku

goderic - 10 Stycznia 2012, 16:56

Zastanawia mnie jedna rzecz: ambasador Gwiezdnego Imperium Manticor (GIM) w Sol oznajmił podsekretarzowi Kołokolcowowi, że przekroczenie przez flotę Filarety granicy przejścia w nadprzestrzeń układu Manticor zostanie uznane przez GIM jako akt otwartego wypowiedzenia wojny. To samo Filarecie powiedziała Harington i to kilka razy, a po "bitwie" nagranie z tym zapisem zostało dostarczone do Sol. Mimo tego GIM ani Sojusz nie podjął żadnych działań; nie wysłano specjalnego wysłannika z misją ostatniej szansy :wink: , nie zaczęto nawet planować działań przeciwko celom militarnym w Lidze (zapleczu floty czy stoczniom). Kompletnie NIC!!! :shock: , wszyscy bardziej zajmują się ślubem niż wojną z największą potęgą w Galaktyce. Trwa tylko operacja Lacon ale to trudno uznać za wojnę, nawet nexusy w Starej Lidze nie są ufortyfikowane i bronione przez poważne (jakiekolwiek) siły(co samo w sobie jest bardzo dziwne), o tych na pograniczu nie mówiąc. Coś tu więc jest nie tak....
dalambert - 12 Stycznia 2012, 12:37

Z wypowiedzeniem wojny przez Ligę to jest taki myk, że wypowiada ją "parlament" Ligi i to jednomyślnie, zawsze ktoś może veto walnąć, więc Kołokolcow wolał wszytkie draki bez "parlamentu" załatwiać, GIM i Sojusz załatwili najgorszego psztyka dla Ligi czyli Laokona / zamkniecie wormholi dla handlu Ligi i tak się Liga posypie szybko - ważne w ile tomów opowieści dojdą do całej prawdy o Równaniu i nawalą je w tajemniczej bazie. Patrz worholm Congo i "Blixniaki"/ to zasygnalizowanie w "Bitwie o torch"/.

A potencjalnie to w Honorwerse jast tematów i postaci do opowiedzenia od cholery i jeszcze troche.
Ot choćby - Rachel Mayew i jej studia na Wyspie Saganami,
lord Hakon Neslar / bodajże/ co tak pięknie wygrał w pokera okręt wojenny i nim krążownik Hawven na śmierć wystraszył.
Treecaty jako takie ....
Helga Bolitz i Gwyn Acher i Quadrant Tallbot na tle ich przygód...

Oj można tak długo , żeby to wszystko opisać musiałby Weber pokierować porządną stajnią ....

goderic - 12 Stycznia 2012, 15:32

Delambert nie bardzo liczę na formalne wypowiedzenie wojny przez Ligę przez wspomniany przez Ciebie powód oraz jej ślamazarność i brak kontaktu z rzeczywistością (większość ludzi w Lidze dalej uważa, że to jakieś zamieszki na zadupiu itp), a Sojuszowi wypowiedzenie wojny jako pierwszemu nie bardzo pasuje ze względów propagandowych choć wojna w zasadzie już trwa. Chodziło mi raczej oto, że Sojusz (GIM) prowadzi Lacon i pomimo tego e jest to na pewno bolesne dla Ligi nie robi nic innego, nawet nie zaczęli planować. Bardziej ich interesuje ślub niż wojna. Mówisz że Liga ma się szybko posypać przez działania Sojuszu i osobno Równania ale "szybko" w odniesieniu do Ligi może nie być wystarczająco szybko, a na wojnie wszystko się może zdarzyć. Jeśli jakimś cudem Mandarynom uda się utrzymać spójność Ligi dość długo sytuacja dla Sojuszu może być nie ciekawa. Liga ma wysoko rozwiniętą technikę, jest ogromna, bogata i ma ogromne możliwości produkcyjne. Jeżeli będzie miała czas może dogonić militarnie Sojusz szybciej niż się spodziewają, a wtedy zrobi się nieciekawie. Wszyscy liczą na działania Równania ale należy pamiętać, że rozpad Ligi z ich perspektywy miał być na tyle powolny by mogli przejąć spore obszary nienaruszone, a równocześnie Liga i przeciwnicy Równania mieli się najpierw wzajemnie osłabić lub nawet Liga miała ich zniszczyć. W sytuacji gdy Równanie jest świadome, że jego ofiary(zwłaszcza Sojusz) wiedzą o jego istnieniu i świadomość militarnej siły Sojuszu może ich skłonić do spowolnienia rozpadu Ligi. Takie możliwości taktycy Sojuszu powinni brać pod uwagę i przynajmniej zacząć planować szeroko zakrojone działania militarne przeciw Lidze a oni nic zajmują się ślubem :shock:
dalambert - 13 Stycznia 2012, 09:23

goderic, to już widać pan Weber tak sobie wymyślił. Cholera wie na ile jeszcze tomów planuje opowieść, albo nawet nikt nie wie. Ty czytałeś coś co się dopiera ma ukazać, fajnie ale kiedy to dotrze do nas po polsku ?
Podobno w zeszłym roku ukazały się jakieś opowiadania z honorwerse , wiesz coś o tym bo mnie się tylko angielski tytuł obił o uszy ?
Zaś co do opisu ślubu Rogera, to tyż piknie, wola Autora i skrzypce :wink:

goderic - 13 Stycznia 2012, 14:43

Mam nadzieje, że będzie jak najwięcej tomów, tylko pasowałoby żeby Weber zwiększył częstotliwość pisania kolejnych, 1,5 roku czekania to trochę długo zwłaszcza, że akcja jest w najlepszym momencie.
A ukazały się, kolejna część antologii Światów Honor:"In Fire Forget" na razie tylko po angielsku, nie wiadomo kiedy będzie w Polsce, na stronie Rebisu cisza, tak że jeśli ktoś coś wie to niech pisze.
Teraz trochę żałuje że czytałem, teraz muszę dłużej czekać na następną część :cry:

dalambert - 13 Stycznia 2012, 14:46

goderic, Podobno w tym "InFire Froget" jest opowiadanko opisujące akcje Honor przeciwko planecie Casimir w Silesii i uwolnienie niewolników . Prawda to ?
goderic - 16 Stycznia 2012, 14:24

nie czytałem to nie jestem pewny, masz link do opisu http://en.wikipedia.org/wiki/In_Fire_Forged
dalambert - 16 Stycznia 2012, 14:38

goderic, znaczy o ile zrozumiałem / nie znając angielskiego/ "Ostatni taniec" - właśnie opowiada o rajdzie Honor na planetę Casimir i uwolnieniu niewolników tamże, a kolejne jest dalszym ciągiem dziejów księcia Majkela i Judith.- o co biega w "Charlu" nie zrozumiałem , no i jakieś obrazki okrętów tyż się znajdą.
Byle to Rebisy szybko wydały / dostępne jest od 1 lutego 2011/.

goderic - 21 Stycznia 2012, 17:59

dokładnie "Zatańczmy" opowiada o wyczynach młodej Honor w Konfederacji i jej akcji w systemie Casimir i uwolnieniu niewolników; ten ostatni rozdział to jakieś kompedium wiedzy o technice w Honorwerse, coś jak dodatki opowiadające o historii, technologii podróży nadprzestrzennych, pewnie coś w ten deseń
goderic - 28 Stycznia 2012, 18:30

Jest już znany tytuł 6 części Schronienia, która ma się ukazać we wrześniu:"Midst Toil and Tribulation". Kolejną "dobra" wiadomość: Weber planował ,że cała historia Schroniena zajmie 6 części, jednak ze względu na ilość wątków, postaci itp historia przedstawiona w 3 częściach dostępnych w Polsce do tej pory była zaplanowana na 1 wg oryginalnych planów autora :lol: , tak więc czeka nas jeszcze sporo przyjemności :D
aniol - 29 Stycznia 2012, 22:33

goderic napisał/a
Jest już znany tytuł 6 części Schronienia, która ma się ukazać we wrześniu:Midst Toil and Tribulation. Kolejną dobra wiadomość: Weber planował ,że cała historia Schroniena zajmie 6 części, jednak ze względu na ilość wątków, postaci itp historia przedstawiona w 3 częściach dostępnych w Polsce do tej pory była zaplanowana na 1 wg oryginalnych planów autora :lol: , tak więc czeka nas jeszcze sporo przyjemności :D

czyli liczac w/w metoda to "schronienie" bedzie mialo 18 tomow :mrgreen:

IMHO-tep - 3 Lutego 2012, 15:39

Mam dla was niezbyt wesołą wiadomość
Dzisiaj nad ranem zmarł Jarek Kotarski, tłumacz Honor Harrington.
http://www.facebook.com/p...100001331631143

dalambert - 3 Lutego 2012, 15:47

Ups - kolejna przykroś w tym roku, Jak to prawda to dawaj nekrolog na "Bramy umarłych" należy mu sie i za Webera i za Pracheta

Partner forum