To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

Rafał - 24 Sierpnia 2010, 11:28

Timmi napisał/a
Chyba że celem jest władza sama w sobie.
Ale to jest oczywiste, celem każdej bez wyjątku partii i każdego polityka jest zdobycie i utrzymanie władzy. Ale to nie tłumaczy niczego i nikogo, taka sobie regułka do przyswojenia.
A w polityce nie bardzo jest co pisać i czym się interesować, póki co zieje nudą, nikt nawet nie chce bąka puścić. Zobaczymy czy coś wyjdzie z zapowiadanej rewolucji październikowej, osobiście interesuje mnie zapowiadany "remont prawa budowlanego" i stworzenie nowego kodeksu na kształt przedwojennej ustawy o zabudowie miast i osiedli.
Ciekawi może jedynie przesypianie przez lewice swoich 5 minut. Chyba nie ma na lewo nikogo, kto by towarzystwo potrząsnął i poprowadził. Aktualnie to chyba najlepsza fucha do wzięcia w Polsce, z prezydenturą w tle. A tak to przykro, taki stan rzeczy zdemoralizuje PO, ni?

NURS - 24 Sierpnia 2010, 11:29

Timmi napisał/a
Przy tak szerokim spektrum trudno chyba o sprecyzowane cele. Chyba że celem jest władza sama w sobie. Wtedy można by sobie wyobrazić wspólną partię Korwina i Ikonowicza (ale ten pierwszy twierdzi, że chce likwidować koryto).

W czarno-białym świecie miałbyś rację. Problem w tym, że rządzenie krajem to nie folgowanie jakiejś opcji politycznej, ale porozumienie wielu sił, na tyle, na ile jest to możliwe - patrz rządy koalicyjne. Na przykład ten PiSowski. Nie powiesz mi, że Lepperowi i Giertychowi było blisko do siebie, ale jakoś to nikomu z krytykujących PO nie przeszkadzało.

jewgienij - 24 Sierpnia 2010, 11:48

Natomiast Kurski, trzeba mu to oddać, jest dobrym PIS-owskim żołnierzem. Jako jedyny pisowczyk chyba nie traci rezonu w ogniu dyskusji i na spokojnie potrafi się bronić. Dlatego go często posyłają na pierwszą linię. Panowie tacy jak Girzyński, Błaszczak, Karski to jakieś spocone ze strachu mięso armatnie, aż mi ich żal, kiedy na nich patrzę :)

PIS powinien przemeblować trochę partię, jeśli marzy mu się powrót do władzy i nie chce być klubem ofiar losu.

Agi - 24 Sierpnia 2010, 12:18

jewgienij napisał/a
Panowie tacy jak Girzyński, Błaszczak, Karski to jakieś spocone ze strachu mięso armatnie,

Najzabawniejsze jest to, że jak zaczną mówić, to w żaden sposób nie pozwalają sobie przerwać, czyżby bali się zapomnieć wyuczonej kwestii?
Wczoraj do łeż niemal rozbawił mnie pan generał Petelicki, mimo że kontekst sprawy wcale nie był zabawny, bo w czasie nieprofesjonalnej akcji uwolnienia wziętych przez byłego policjanta zakładników zginęło osiem osób.
Mianowicie pan generał zapytany o akcję na Filipinach zaczął od katastrofy w Smoleńsku, przejechał się po premierze Tusku i wszystkich innych osobach, a przywoływany do rzeczy przez prowadzącą wywiad zaczłął dla odmiany ujeżdżać po Dziewulskim.
Kontrast z drugim dyskutantem barszo rzeczowym i profesjonalnym panem pułkownikiem Andrzejem Kruczyńskim przeogromny.

dalambert - 24 Sierpnia 2010, 12:24

Agi napisał/a
zaczłął dla odmiany ujeżdżać po Dziewulskim.

posłuchałem w tym kontekscie własnie Dziewulskiego i to po koleji na Polsacie i TVinfo -żałosne to było bo poza stwierdzeniem oczywistości / że akcja nie profesjonalna i chaos/ to opowiadał raz za razem o swoich sukcesach w maju 1987 roku jak to strzegł PRL przed wrednymi uciekinierami na zachód i równo im od "terrorystów" wymyślał.

jewgienij - 24 Sierpnia 2010, 12:30

Agi bo bo przychodzą z wyuczoną lekcją, nie po to, aby rozmawiać, ale po to, by powtarzać do bólu hasła- klucze. Co z punktu widzenia socjotechniki jest prawidłowe, jeśli przekaz adresowany do ludzi bez umiejętności słuchania i samodzielnego myślenia. A na taki elektorat postawili, więc wszelkie finezje sobie mogą darować.
feralny por. - 24 Sierpnia 2010, 12:38

Agi, Petelicki był świetny, za wszelką cenę starał się mówić nie na temat (albo inaczej starał się wyartykułować swoje zdanie na tematy nie związane z komentowanymi wydarzeniami), a jak dostawał konkretne pytanie (np. jak się wyrywa drzwi z autobusu?) to wił się jak piskorz, żeby tylko nie przyznać się, że po prostu nie wie i tylko psuje powietrze w studiu. Jednak za przejechanie się po łysinie Dziewula ma u mnie malutkiego plusika.
NURS - 24 Sierpnia 2010, 12:40

jewgienij napisał/a
Agi bo bo przychodzą z wyuczoną lekcją, nie po to, aby rozmawiać, ale po to, by powtarzać do bólu hasła- klucze. Co z punktu widzenia socjotechniki jest prawidłowe, jeśli przekaz adresowany do ludzi bez umiejętności słuchania i samodzielnego myślenia. A na taki elektorat postawili, więc wszelkie finezje sobie mogą darować.

Według badań, zdecydowana większośc społeczeństwa nie rozumie glebszych treści przekazu. IMO dlatego PiS ma wciąż te dwadzieścia kilka procent. Ludzie łapią się na te setki razy powtarzane hasła, że Tusk nic nie robi i nic nie potrafi.

jewgienij - 24 Sierpnia 2010, 12:45

feralny por. napisał/a
Agi, Petelicki był świetny, za wszelką cenę starał się mówić nie na temat (albo inaczej starał się wyartykułować swoje zdanie na tematy nie związane z komentowanymi wydarzeniami), a jak dostawał konkretne pytanie (np. jak się wyrywa drzwi z autobusu?) to wił się jak piskorz, żeby tylko nie przyznać się, że po prostu nie wie

To przerażające. Nie oglądałem tego wywiadu. Z drugiej strony, jak się popatrzy, co robili nasi wschodni sąsiedzi w moskiewskim teatrze( nie pamiętam: Specnaz czy Alfa), to trzeba przyznać, że tylko Żydzi na tej robocie naprawdę się znają :)

Agi - 24 Sierpnia 2010, 12:45

dalambert napisał/a
Agi napisał/a:
zaczłął dla odmiany ujeżdżać po Dziewulskim.

posłuchałem w tym kontekscie własnie Dziewulskiego i to po koleji na Polsacie i TVinfo -żałosne to było bo poza stwierdzeniem oczywistości / że akcja nie profesjonalna i chaos/ to opowiadał raz za razem o swoich sukcesach w maju 1987 roku jak to strzegł PRL przed wrednymi uciekinierami na zachód i równo im od terrorystów wymyślał.

feralny por. napisał/a
Jednak za przejechanie się po łysinie Dziewula ma u mnie malutkiego plusika.

Nie jestem fanką Dziewulskiego i nie oglądałam jego "występów", zatem nie odniosę się do merytoryki. Chodziło mi o szczególną inklinację pana generała, żeby mówić o wszystkim, tylko nie odpowiedzieć na zadane pytanie.

dalambert - 24 Sierpnia 2010, 13:05

Agi, tu trudno pogadać bo ja z kolej pana generała nie oglądałem a na Dziewulskiego mi się trafiło :x
dzejes - 24 Sierpnia 2010, 13:08

Timmi napisał/a
A czy to nie jest tak, że PO ma Palikota, by podobać się ludziom, dla których głośne puszczanie bąka jest dobrą zabawą, a Gowina dla tych, którzy tego nie lubią i marszczą nos?

A może po prostu jedni wolą bąki takie, a inni wszelakie?

Budujesz jakąś dziwaczną analogię, że niby Gowin to jest jakieś ęą. Gowin to się nadaje do Marka Jurka, a w PO jest dla władzy, co czyni go znaczenie bardziej "bąkiem" niż Palikot.

jewgienij - 24 Sierpnia 2010, 13:28

dzejes napisał/a
Timmi napisał/a
A czy to nie jest tak, że PO ma Palikota, by podobać się ludziom, dla których głośne puszczanie bąka jest dobrą zabawą, a Gowina dla tych, którzy tego nie lubią i marszczą nos?

A może po prostu jedni wolą bąki takie, a inni wszelakie?

Budujesz jakąś dziwaczną analogię, że niby Gowin to jest jakieś ęą. Gowin to się nadaje do Marka Jurka, a w PO jest dla władzy, co czyni go znaczenie bardziej bąkiem niż Palikot.

Zgadzam się.

Przy jego hipokryzji Palikot jest czysty jak łza, bo nie maskuje swojej chęci zaistnienia na estradzie troskliwym tembrem głosu i ulizaną fryzurą. To kolejny śliski koleś, który nabiera ludzi na gładkie słówka, byle przy korycie pozostać. Z takimi poglądami powinien szkółkę niedzielną prowadzić, a nie w PO błyszczeć.

Taki zły i dobry policjant niby? :wink: Wiadomo, że w tej zabawie chodzi tylko o złamanie przesłuchiwanego. W tej wersji - wyborcy.

Gustaw G.Garuga - 24 Sierpnia 2010, 16:04

Petelicki był tak żenujący, że o mało co nie wyłączyłem TV. Na szczęście wytrzymałem do rozmowy z Niesiołowskim i Girzyńskim - warto było! Girzyński za wszelką cenę chciał uniknąć komentowania listu Migalskiego i już nawet nie wił się jak piskorz, tylko zamknął się w skorupie tej samej frazeologii jak żółw. Niesiołowski jak to on wrzucał z boku jakieś bezceremonialne komentarze, Werner wiedziała swoje, słowem - ubaw.

Kto lubi prawdziwy kabaret polityczny, może obejrzeć tutaj: http://www.tvn24.pl/28377..._wiadomosc.html

jewgienij - 24 Sierpnia 2010, 16:25

Mnie się wydaje, że on mówi na zaciśniętych szczękach po lekkim wypiciu. Analiza jego wypowiedzi też by na to wskazywała, brak spójności i pijacki upór w akcentowaniu pewnych spraw. Ogląda się to z przykrością.

A pierwszy raz zobaczyłem tę filipińską akcję, bo tv nie włączam od tygodnia. Boże, muchy w smole, nikt nie wie, jaki jest plan. To nie antyterroryści, to banda zagubionych chłopaków z karabinami.

ed.

Obejrzałem to jeszcze raz, dla pewności. Petelicki jest po prostu pijany, bez dwóch zdań. To kompromitacja.

Virgo C. - 24 Sierpnia 2010, 17:03

Gustaw G.Garuga napisał/a
Kto lubi prawdziwy kabaret polityczny, może obejrzeć tutaj: http://www.tvn24.pl/28377..._wiadomosc.html

Próbuje oglądać, ale nie wyrabiam. Jasne, prosto zadane pytania, a ten bałwan nawija o czym innym :?

jewgienij - 24 Sierpnia 2010, 17:15

Bo jest szturchnięty alkoholowo.

Przecież słucham jego wypowiedzi nie od dzisiaj, wiem, jak mówi normalnie. Od rzeczy często, ale się stara.

Problemy z wysłowieniem, dziwny ton głosu, dziwny sposób na dyskusję, brak organizacji wypowiedzi - nie bądźmy dziećmi. Anita W. wygląda na zakłopotaną, ale profesjonalizm nie pozwala jej wyrzucić podpitego dziadka ze studia.

Za to ten drugi zachowuje należyty spokój i dystans, wobec tak niekomfortowej sytuacji jak debata z nawalonym generałem.

Virgo C. - 24 Sierpnia 2010, 17:27

Obejrzałem do końca, Girzyński to ogólnie kabaret jest :lol:
jewgienij - 24 Sierpnia 2010, 17:50

Właśnie.

Nie warto oglądać do końca, bo się ujrzy na własne oczy, jak miękkie *beep* wygląda.

Ja jestem w szoku, że się takiego człowieka zaprasza do telewizji i że straszy on wszystkich posiadaczy odbiorników.

To skandal: pijany generał i poseł głupszy niż ustawa przewiduje brylują w mediach.

ED. Za *beep* przepraszam,mogę dostać krawat, ale nie znajduję bardziej adekwatnego porównania, więc niech na tym stracę.

Agi - 24 Sierpnia 2010, 19:43

jewgienij, porównanie zupełnie nie do przyjęcia na forum literackim.
Przy akcji z Łupaszką zwracałam Ci uwagę i prosiłam o zaniechanie inwektyw.
Ostrzeżenie dostajesz hurtem.

dalambert - 24 Sierpnia 2010, 19:50

To chyba jednak tu, bo z Naszej Polski obrazek -
Szef TBS w którego budynek / bez piorunochronu/ na Pomorzu walnął piorun demolując mieszkanie na poddaszu - Dziś w TV :
-" Ustawodawca nie przewidział, by w takie budynki uderzały pioruny"

Inwektyw nie bedzie - ta wypowiedź "broni" się sama :mrgreen:

jewgienij - 24 Sierpnia 2010, 19:58

Słusznie, nie można dopuszczać do takiego poziomu dyskusji.

Na swoja obronę mam tylko swoją niedoskonałość, ale to za mało na usprawiedliwienie.

Nie potrafię reagować spokojnie na chamstwo z telewizora, bo to ci goście są przy władzy i wszystko im teoretycznie wolno. Nazwałbym ich teraz łagodniej, ale przy wkurzeniu mam ograniczony zasób słów.
W każdym razie, nie powinienem tak pisać.

Matrim - 24 Sierpnia 2010, 20:54

Pani Kluzik-Rostkowska popiera list Migalskiego.
Pani Jacyna-Witt popiera list Migalskiego.

Frustraci, czy rozłamowcy - w najbliższym czasie czekają nas chyba poważne roszady w największej opozycyjnej partii.

Anonymous - 25 Sierpnia 2010, 14:36

Żerań w lipcu napisał napisał/a
Samorządowe [PiS przegra] na pewno, bo jeśli PiS nie wymyśli czegoś nowego, to skończy na 30 procentowym poparciu. Ludzie nie lubią politycznego ekstremizmu, ani oglądania się na przeszłość. Mówię oczywiście o ogóle społeczeństwa. Parlamentarnych w 2011 przewidywać się nie odważę, bo nie wiem, co planują sztaby, ani nie jestem w stanie przewidzieć trafnie, czy nie pojawi się kolejna afera w rządzie. Za dużo zmiennych.

Sondaż TNS OBOP napisał/a
Z sondażu TNS OBOP wynika, że gdyby wybory parlamentarne odbyły się w sierpniu, Platforma mogłaby liczyć na 45-proc. poparcie. PiS odnotowuje w tym sondażu 29 proc. poparcia, a SLD - 14 proc. Do Sejmu weszłoby też Polskie Stronnictwo Ludowe z 6-proc. poparciem.

Całość wyników i zestawienie różnych sondaży tutaj

Uwielbiam mieć rację. :D

dalambert - 25 Sierpnia 2010, 14:49

Żerań, wszystkie te sondaże głoszą wypadnięcie "Pazerniaków" za burte, zobaczymy po samorządowych jaka jest prawda ;P:
Anonymous - 25 Sierpnia 2010, 14:53

Jako że w takich badaniach błąd statystyczny wynosi mniej więcej 2 procent, to nie zdziwiłbym się, gdyby PSL rzutem na taśmę gdzieś wskoczyło, tak samo w wyborach do Sejmu; ale tutaj oceniam szanse 50-50, tak samo, jak z założeniem nowej partii przez Palikota, czy rozłam w PiS (oba wydarzenia na pewno nie przed wyborami, kiedy potrzebna jest konsolidacja). Pewnie większość miast weźmie PO, gdzie ma bardzo silny i skoncentrowany elektorat, mogą też pojawić się koalicje z komitetami lokalnymi...Czyli po staremu, imo. Może małopolska dla PiSu, może podkarpackie. O czym sam doskonale wiesz wybory samorządowe są jednak inne od parlamentarnych, czy prezydenckich. Mają inna mechanikę.
NURS - 25 Sierpnia 2010, 18:49

PSL zawsze ma lepsze wyniki, niż w sondażach, ponieważ jego elektorat mieszka po wsiach, na które nikomu z ankieterów nie chce się zaglądać. Tę tajemnicę już dawno wyjaśniono. Dlatego Pesela śpia spokojnie.
Kai - 25 Sierpnia 2010, 21:37

dalambert napisał/a
Ustawodawca nie przewidział, by w takie budynki uderzały pioruny
:lol: powiedziała samozwańcza specjalistka od BHP (po 5 tłumaczeniach kursów zamierzam poprosić o certyfikat, ja to wszystko znam na pamięć!).
baranek - 26 Sierpnia 2010, 15:42

to mnie się spodobało:
http://wiadomosci.wp.pl/k...mosc_video.html

Meurglys - 29 Sierpnia 2010, 22:22

Macierewicz na CIA jest za cienki w uszach.

Partner forum