To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - Fotografia

baron13 - 15 Czerwca 2010, 22:18

Chyba bzyg najlepsze. Listki, może mi trochę monitor za jasno robić. Makra zawodowe. Pająki robią na mnie zawsze wrażenie jakiś machin. Odra może mi się walić na skutek prostowania :-) Niestety, chyba w kolorze by nie wyszło, bo to z filtrem czerwonym, polar nie zadziała bo zły kąt. Ale spróbujemy. Świątek wrockowy .
dalambert - 16 Czerwca 2010, 12:04

baron13, Czy oleandry i lotosy już w Ogrdzie Botanicznym koło Katedry zakwitły?
jak w katedrze robiliśmy koronacje do Królowej Bony i Klejnotu Wolnego Sumienia , Botanik był miejscemdo cudownej"ucieczki' i chwili wytchnienia od filmowych fierduł :D

Dunadan - 16 Czerwca 2010, 13:16

baron13, fajny krzyż, dałbym więcej z prawej strony coby pokazać więcej słońca - lubię kadry ze słońcem ;)
baron13 - 16 Czerwca 2010, 14:25

dalambert napisał/a
baron13, Czy oleandry i lotosy już w Ogrdzie Botanicznym koło Katedry zakwitły?
jak w katedrze robiliśmy koronacje do Królowej Bony i Klejnotu Wolnego Sumienia , Botanik był miejscemdo cudownejucieczki' i chwili wytchnienia od filmowych fierduł :D

Ha, spytam żony. Dla mnie wszystko - kwiatki. Żaby się drą w sadzawkach. Kaczki młode są. Znajdę ciut czasu, wrzucę fotki. A w okolicach ogrodu namietnie ludzie kręcą filmy. Kiedyś lazłem a tu filmowa iluminacja, jakiś chyba Rosjanin stoi, ja, że fajne oświetlenie i że jakby ciu ruszyć reflektor, to bym fotkę strzelił, a ten przestawił. Też kiedyś wrzucę, jak zwalczę zafarb.
Dunadanie, to robione (tak myślę) tym 12-24. Sprawdzimy co będzie ze słońcem w obiektywie, ma tendencje do kolorowych flar.
Edit: literka
Edit: chwilowo grafika Piaskowy

baron13 - 20 Czerwca 2010, 11:20

Indianie we Wrocku 1 , 2 , 3, 4
joe_cool - 20 Czerwca 2010, 11:52

A byli wczoraj na rynku, faktycznie. Wreszcie coś kolorowego, baronie :) Chyba ostatnie mi się najbardziej, ale nie wiem na pewno, bo zdjęcia nie mieszczą się na moim ekranie...
baron13 - 20 Czerwca 2010, 13:47

No to mniejszy ;-)
Indianin mały . Ludzie się boją wystawiać dużych obrazków, że niby im to skopiują i ukradną cenną sztukę fotograficzną. A mi wszystko za równo. Jak obrazek za duży, kliknąć prawym klawiszem i powinno się pokazać menu kontekstowe. Wybrać "pokaż obrazek".
Edit: Granie

Dunadan - 2 Lipca 2010, 21:25

Ode mnie ciekawostka... warto kliknąć by powiększyć :)
Trzyszcz:
http://img441.imageshack....6/dsc01392v.jpg

( wrzucam link bo oryginał duuużo za duży )

Baron, Indianie fajni tylko te mikrofony psują atmosferę :-/

Agi - 2 Lipca 2010, 21:33

Dunadan, co to za stwór?
Świetne zdjęcie. :bravo

Dunadan - 2 Lipca 2010, 21:51

Agi, to trzyszcz piaskowy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Trzyszcz_piaskowy

Wiki
Cytat
Podchodzącego człowieka dorosły owad zauważa z odległości około 2-3 m i reaguje szybką ucieczką

Ciekawe jak sfociłem swojego... :roll:

baron13 - 2 Lipca 2010, 22:44

Dunadanie gratulujemy trzyszcza :-)
Chlup .

Dunadan - 2 Lipca 2010, 23:22

Właśnie się dowiedziałem że Artur Tabor nie żyje...
baron13 - 2 Lipca 2010, 23:37

Pikne to zdjęcie z kotem. Młodszy ode mnie o 9 lat...
merula - 9 Lipca 2010, 23:26

Mam prośbę o doradztwo.
Na skutek pozytywnego rozpatrzenia mojego wniosku przez UP mogę sobie pozwolić na realizację chciejstwa i kupić lustrzankę cyfrową ( nie pytajcie po co, bo bo tak :wink: ). Mocno średnio sie na tym znam i stąd moja prośba.
Jaki aparat byście doradzili, żeby był dla amatora, ale z perspektywą rozwoju. I co powinno się znaleźć w pakiecie startowym poza samym aparatem. Przyznam, że dla mnie, może nieprofesjonalnie, ważne są dobra stabilizacja obrazu i wytrzymała bateria, tzn. żeby po jakimś czasie była szansa, ze wyciągnę aparat i niekoniecznie pierwszym co zrobię będzie ładowanie akumulatora. No i kompatybilność z osprzętem innych firm, w razie chęci zakupu dodatkowych akcesoriów, a nie konieczność korzystania z produktów tylko firmy macierzystej.
Z góry dzięki za sugestie.

Fidel-F2 - 9 Lipca 2010, 23:37

merula, przede wszytkim ile chcesz kasy wydać to raz, dwa, jesli idzie o amatorskie zastosowanie to w zasadzie obecnie co bys nie kupiła (byle by to była sensowna marka) to będziesz zadowolona
merula - 9 Lipca 2010, 23:42

do 4-4,5 tys za wszystko max (preferowane nieco tańsze rozwiązania, ale jak będzie coś szczególnego, mogę nieco popuścić cugli)
Dunadan - 9 Lipca 2010, 23:46

merula,
Cytat
Jaki aparat byście doradzili, żeby był dla amatora, ale z perspektywą rozwoju.

Każdy :mrgreen:
A tak serio:
Cytat
ważne są dobra stabilizacja obrazu i wytrzymała bateria

Sony i Pentax mają stabilizację w body więce ze wszystkimi obiektywami jakie są na rynku, przy czym sony jest bardziej rozwojowe...
Cytat
I co powinno się znaleźć w pakiecie startowym poza samym aparatem.

Poza aparatem to oczywiście obiektywy... jak kupujesz lustrzankę to pomyśl o przeznaczeniu sporej kasy na szkła ( obiektywy ), bo inaczej to bez sensu. Uwierz mi, obiektywy ROBIĄ różnicę. Poza szkłami to pierdoły w stylu karty pamięci, torba/plecak, statyw, jakiś dysk twardy, najlepiej przenośny, jako bank zdjęć, filtry do obiektywów...

Cytat
No i kompatybilność z osprzętem innych firm, w razie chęci zakupu dodatkowych akcesoriów, a nie konieczność korzystania z produktów tylko firmy macierzystej.

Tak naprawdę we wszystkich aparatach to jeden czort. Faktycznie, Tokina i Sigma produkują KILKA szkieł więcej do Canonów i Nikonów olewając resztę firm ale to naprawdę ma małe znaczenie... reszta to jeden czort.

Przed tobą potwornie trudny wybór, lustrzanek na rynku jest MULTUM, tylko sony w przeciągu ostatnich 2 lat wypuściło chyba kilkanaście puszek...

Powiem tak, powybieraj nieco w body ale główną uwagę skup na obiektywach... bo to one tworzą obraz, nie aparat, one sa kluczowym elementem... taka zwykła 50-tka 1.8 za 400zł może dać ci o niebo piękniejszy obraz od "kitowego" obiektywu... niestety obiektywy kosztują :-/

Ja zadam jeszcze jedno najbardziej elementarne pytanie - co chcesz fotografować?

Fidel-F2 - 9 Lipca 2010, 23:48

merula, dla amatorskich zastosowań to za tą kasę możesz mieć cud miód super hiper mega wypas. Ja mam lustrzankę za 1,5 tyś +do tego drugi obiektyw za 400zł i niczego lepszego mi nie potrzeba.

Dunadan jest skrzywiony na Sony. Ja polecę Olympusa. ;P: , za niweielką cene ma bardzo dobre kitowe obiektywy, w przypaku innych firm natychmiast należy je wymienić na inne, dość drogie.

Gdybym jednak sam miał teraz kupować to chyba Pentaxa K10D bym chciał.

merula - 10 Lipca 2010, 00:16

Polecano mi Nikona D90 z obiektywem 18-105. Co Wy na to? Fajny, ale trochę drogo.
Fidel-F2 - 10 Lipca 2010, 00:23

merula, jeśli Ci się podoba i miło w łapkach leży to bierz ale z drugiej strony
merula napisał/a
, ale trochę drogo.
ale po co? Można wywalić masę kasy na super sprzęt, tylko po co? Upierasz się pstrykać w nocy bez lampy, z ręki, sowę w locie? czy raczej zdjęcia rodzinne, krajobrazy i od czasu do czasu coś tam pokombinować? Dunadan, dobrze mówi, najpierw odpowiedz sobie do czego zasadniczo będziesz aparat wykorzystywać.
Matrim - 10 Lipca 2010, 01:19

Fidel-F2 napisał/a
i miło w łapkach leży to bierz

Na początek to jest najistotniejsze :) Trzeba wziąć do ręki i sprawdzić namacalnie, bo wyniki mogą być różne - jak ktoś ma małe dłonie, to duża pucha będzie nieporęczna, tak jak i długie palce na małym aparacie.

Dysk twardy, czy bank zdjęć bym sobie darował zdecydowanie - jeśli to ma być początek fotografowania, to nie ma sensu dopłacać do gadżetów, których się nie wykorzysta. Chyba, że od razu zamierzasz wyruszać w dżunglę na miesiąc :) Nowsze aparaty bez problemów obsługują wielogigabajtowe karty, a to naprawdę dużo zdjęć.

Statyw - też bym się wstrzymał na początek, wyjdzie w praniu czy go potrzeba, czy nie. A kupienie statywu to już mały problem ;)

Filtr do obiektywu tak, ale tylko w przypadku obiektywów za 2 tys. i więcej, bo szkoda, żeby się dobre szkło rysnęło w torbie choćby ;)

A aparat? Canon i Nikon to tradycja - i za to trzeba dopłacić. Sony weszło w rynek dzięki niskim cenom i ogólnonapadającej kampanii reklamowej, ale technicznie jest za pierwszymi dwoma (choć Dunadan pewnie zaraz powie, że nie ;) )

Moim zdaniem, jeśli chcesz mieć dobry zestaw, to powinien się kalkulować mniej więcej jak 40% funduszy na body, 55% - obiektyw i 5% reszta ;)

Dunadan - 10 Lipca 2010, 08:18

Matrim,
Cytat
(choć Dunadan pewnie zaraz powie, że nie ;) )

:mrgreen: Z tymi niskimi cenami to źle trafiłeś, jakoś wszyscy w systemie sony narzekają ze ceny są za wysokie ( tak samo zresztą jak we wszystkich innych systemach ;) ). Masz jakieś błędne wyobrażenie. Technicznie większość aparatów z danej pólki(!) jest taka sama... fakt, sony nie ma aparatów w stylu 1D Mark IV albo D3s... ale merula takich nie szuka.

D90 to świetny aparat, miło lezy w łapach i ma świetny wizjer no i to taki "advanced amateur" body ;) Poleciłbym Sony A700 bo to zdeczunio lepsza puszka ale cięzko znaleźć w sklepach, choć może jeszcze gdzieś się dorwie nówkę. Fajny też jest Canon 50D ale jest chyba droższy, poza tym to też wyższa pólka nieco.

Co do tego osprzętu o którym Matrim mówi ze na razie niepotrzebny - w sumie ma rację, wymieniałem rzeczy które prędzej czy później i tak dokupisz ale fakt, statywu czy dysku na razie nie ma co kupować wyjdzie w praniu, wkrótce ;)
Fidel-F2 napisał/a
Upierasz się pstrykać w nocy bez lampy, z ręki, sowę w locie? czy raczej zdjęcia rodzinne, krajobrazy i od czasu do czasu coś tam pokombinować?

Akurat D90 i 18-105 to merula nie pofoci tych sów w locie ;) to po prostu dobre body i dobry obiektyw, a to niestety kosztuje... Przy tym szkle merula dowie się co chce focić tak naprawdę... jak się zagłębi w fotografię to za pół roku kupi sobie 50/1.8 i bedzie robić ładne zdjęcia :mrgreen:

Fidel-F2 - 10 Lipca 2010, 12:29

Dunadan napisał/a
Akurat D90 i 18-105 to merula nie pofoci tych sów w locie
siur, chdziło mi jeno o to by koleżanaka przemyślała czym będzie się zajmować i wtedy łatwiej będzie poradzić
Matrim - 10 Lipca 2010, 13:45

Dunadan napisał/a
Masz jakieś błędne wyobrażenie.

Wysokimi cenami by się w rynku nie zadomowili ;)

Dunadan napisał/a
Fajny też jest Canon 50D ale jest chyba droższy

Droższy, ale podobno gorszy od starszego brata, czyli Canona 40D - choć trudno znaleźć nowe - na Allegro są po ok. 2 tys., ale to jednak używak.

Teraz trzeba poczekać, co merula powie :)

feralny por. - 10 Lipca 2010, 16:51

Tak w temacie fotografii:
http://www.joemonster.org...ograf_chrzestny

Dunadan - 10 Lipca 2010, 17:09

Matrim,
Cytat
Droższy, ale podobno gorszy od starszego brata, czyli Canona 40D

Skąd masz takie wiadomości? pobono o 2% więcej szumów ma :mrgreen: fakt ;) ale nie wiem czy kiedykolwiek widziałeś wyświetlacz w 40D? canon dał ciała i poprawił w 50D.

Ale takie rozważania meruli nie pomogą ;)

merula - 11 Lipca 2010, 22:24

wspięliście się w dialogu na wyżyny, których mój zmęczony upałem mózg nie ogarnia (jeszcze :twisted: )

z tym "do czego" to chyba jest trochę tak, jak mówi Dun, popróbujemy, potestujemy i się okaże, co mi w duszy gra.

Dunadan - 11 Lipca 2010, 22:33

merula, w takim razie najchętniej bym polecił jakiś zestaw w stylu 18-70 + sigmę 70-300 - daje WSZYSTKO - szeroki kąt, "standard", portet, tele i macro. Wszystko oczywiście dośc marne ale cudów nie ma ;) ja takim zestawem zaczynałem i w sumie nadal focę i jestem z niego bardzo zadowolny.

W nikonie jest fajny obiektyw 18-70 kosztuje ok 900zł, do tego sigma 70-300 Apo za 800 co daje 1700zł, plus D90 za 2700 co daje 4,4k zł... sporawo, a trzeba jeszcze doliczyć kartę pamięci i torbę chociaż czyli jakieś 200-300zł. Chyba że znajdziesz sklep który chętnie daje zniżki, wiem że fotorimex w warszawie jest cąłkiem miły bo już u nich kupowałem...

merula - 11 Lipca 2010, 22:35

Dunadan napisał/a
zestaw w stylu 18-70 + sigmę 70-300

a w tłumaczeniu na polski?

Dunadan - 11 Lipca 2010, 22:45

merula, hm... obiektyw tworzy obraz, ale każdy obiektyw robi to w różny sposób, jedne "widzą wężej" ( telebiektywy ) inne "szerzej" ( szerkie obiektywy ). To jak widzi obiektyw jest określone przez jego ogniskową, podawaną obecnie głównie w milimetrach - im mniejsza wartośc tym zasadniczo większy kąt widzenia. 18-70 to zoom od szerokiego kata ( 18mm ) do krótkiego tele ( 70mm ), a 70-300 od krótkiego tele do dłuegiego tele (300mm ). Dodatkow sigma pozwala na wykonywanie zdjęć macro dając odwzorowanie 1:2 - tj. obraz powstający na matrycy jest dwukrtonie mniejszy od rzeczywistego.

Warto abyś przed zakupem poczytała nieco o fotografii abyś nie kupiła kota w worku...

A i zerknij w post wyżej nieco edytowałem.

Partner forum