To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne

nalli - 10 Kwietnia 2007, 21:10

lavojtek napisał/a
Ktoz to ten Rubik i skad te skrajne opinie?

Jak najbardziej zawodowy kompozytor. W czasach mojego zauroczenia Michałem Bajorem (Bajor, to taki beeczący wykonawca piosenek, psujec piosenek Brela :evil: ) zobaczyłam Piotra Rubika na koncercie w roli akompaniatora-pianisty tegoż "wykonawcy" - Rubik śpiewał instrumentem :) . I to wrażenie przyćmiewa mi wszystko, co czyni on muzyce obecnie.

Dunadan - 10 Kwietnia 2007, 21:29

A ja myślałem że to ten od kostki... :mrgreen:
nalli - 11 Kwietnia 2007, 02:43

Iscariote napisał/a
A w teleiwzji słyszałem jak jacyś muzycy wypowiadali się na temat Rubika i ciągle powtarzali, że jego twórczość tworzona jest pod publikę i nie ma większych wartości muzycznych. Ale ładne to i mi się podoba.

Według mnie jest to żenująca nagonka. Patrzcie, co zrobili z Edytą Górniak - to rasowa śpiewaczka (nie - operowa, lecz - osoba stworzona do śpiewu), więc nie da się przeżyć, co? Ech... Piotr Rubik jest fachurą niezależnie od np. mojej reakcji na jego obecną twórczość. No i, - dość długo się w tym fachu utrzymał. Oj, musi boleć... ;P:

Iscariote - 11 Kwietnia 2007, 07:55

i ma fajny motor :mrgreen:
mBiko - 12 Kwietnia 2007, 19:27

Moim zdaniem najbardziej "fantastyczny" motyw w muzyce to fuga i toccata d-mol Bacha, a muzyka Rubika męczy mnie powtarzalnością. Nic tylko chóry i damsko-męskie tematy.
Haletha - 13 Kwietnia 2007, 09:11

Jeśli idzie o motywy kojarzące się z fantastyką, moim zdaniem pierwsze miejsce zajmuje "O Fortuna velut luna" w interpretacji Carla Orffa. Taki hymn fantastów występujący chyba nawet w jakimś filmie;) Toccatę dałabym na drugie miejsce.

Zaś Rubik... hm, dosyć słabo go znam. Ale to, co kojarzę, podoba mi się ze względu na naprawdę ciekawe linie melodyczne, rozbudowane aranże i po prostu... no ładne jest i tyle:) Nie rozumiem agresji jadących sobie po tym panu krytyków. Że płytkie i pretensjonalne? Przecież tak wygląda 90% współczesnej popkultury. A że ktoś angażuje do rozrywkowych śpiewek chóry i orkiestrę, to tylko na plus dla niego.

Tequilla - 13 Kwietnia 2007, 21:44

A ja ostatnio niczego nie słucham, poza kotem, który na okrągło miauczy i telewizorem, który też miauczy, szczególnie jak przemawiają nasi politycy ( w miauczeniu kota jest zdecydowanie więcej sensu).

Ale zanim opuściłem Albion to mi do gustu przypadła pierwsza płyta Scissors Sisters. Niby to pop, ale pomysłowy i dobrze wykonany, na pewno nie kaszanka.

joe_cool - 17 Kwietnia 2007, 23:42

scissor sisters są spoko, uwielbiam te falseciki :mrgreen:

a jeśli chodzi o koncert rubika - no cóż, mnie się nie podobał, zwłaszcza że z całego towarzystwa śpiewać umiał tylko jeden facet (nie pamiętam nazwiska, wysoki brunet, śpiewał niestety najmniej ze wszystkich), a reszta to była porażka...

Pako - 17 Kwietnia 2007, 23:43

Prodigy, Biohazard, Aerosmith, Yugopolis. Mniam. :)
Dunadan - 18 Kwietnia 2007, 01:36

Właśnie wróciłem z koncertu Paprika Korps... :D musiałem pojechać parę tysięcy KM żeby ich zobaczyć :mrgreen: warto było ;-) fotki z koncertu jutro w moim wątku blogowym.
gorat - 19 Kwietnia 2007, 21:35

W niedzielę wieczorem na uniwersytecie koncert Huun Huur Tu :evil: Za późno się dowiedziałem i jeszcze termin niesprzyjający :(
Dunadan - 19 Kwietnia 2007, 22:23

gorat, nie teraz to kiedy indziej ;-) weź przykład mnie i Paprika Korps :D

A ja słucham właśnie Rhapsody - hehe, nie ma to jak stare dobre Rhapsody - naładowali mnie bardzo pozytywną energią, dawno ich nie słuchałem...

Henryk Tur - 20 Kwietnia 2007, 10:43

A wiecie, że w Afganistanie black metal grają?
I w dodatku o zimie śpiewają?

I w Iraku są 2 bandy metalowe?

I w Zimbabwe też?

savikol - 20 Kwietnia 2007, 10:52

Wynika z tego prosty wniosek - szatan jest wszędzie...
Henryk Tur - 20 Kwietnia 2007, 10:53

:twisted:

Ale że w Chinach jest/było łącznie 64 zespołów to i tak kiepski wynik jak na ten kraj.

savikol - 20 Kwietnia 2007, 11:02

A to się musi GGG wypowiedzieć. Pewnie, by w tym kraju założyć zespół muzyczny trzeba mieć pozwolenie Komisarzy Ludowych, Komórki Partyjnej Do Spraw Muzyki, Związku Socjalistycznej Młodzieży Chin i mandat od Sekretarza Okręgu. Poza tym trzeba death metalowo ryczeć po mandaryńsku, co wcale nie jest takie łatwe.
Henryk Tur - 20 Kwietnia 2007, 11:18

Federacja Ludowych Zespołów Black Metalowych Ludowej Republiki Chińskiej.
W skrócie FLZBMLRCh.

Niedługo pewnie tam będę, to się przekonam.

lavojtek - 20 Kwietnia 2007, 13:21

Ten afganski bm to Taarma. Jest na tyle trudno dostepny ze musialem uzyc pewnych, nie do konca legalnych srodkow :twisted: Ale sejtanowi przeciez o to wlasnie chodzi ;P:

A zgadnijcie skad to pochodzi:

Cytat
I am the one with the hordes of satan
i denounce your repugnant god
my quest is to destroy holiness
without any mercy
my powers cannot be subdued by your
cries of mercy
for i am pitiless and my heart is made of stone

massacre of the holy ones
my sword is stained by the holy blood
forever mars be on my side until i slaughter them all

i am the warrior blessed by the dark ones
to hunt and kill the lambs of christ
i am the feared wolf,filled with hatred and anger
i am the tyrant whose passion is his wrath
merciless i am,thou shalt fear me

my sword is stained by the holy blood
i will send you to your so called pearly gates

EDIT: to jest tekst black metalowego zespolu z ... NEPALU :shock: :shock: :shock:

Dunadan - 20 Kwietnia 2007, 13:23

W Kazahstanie jest zespol Holy Dragons ktory inspiruje sie Wiedzminem. Graja Power Metal. Nawet fajny :mrgreen:
Henryk Tur - 20 Kwietnia 2007, 13:41

lavojtek - któryś z tych,nie?

Antim Grahan
Cruentus
Holocaust
Maya
Nastik
Ugra Karma
X-M

lavojtek - 20 Kwietnia 2007, 14:14

:D Drugi. CRUENTUS :twisted: :twisted: :twisted:
Vykosh - 20 Kwietnia 2007, 17:01

Wczoraj bylem na Moonspellu. Ubawil mnie tekst wokalisty:
"I takes more than a fucken fascist to stop us from playing here" :) Moze nie jest to idealny cytat, ale oddaje sedno wypowiedzi :P

PS Jesli ktos nie wie o co chodzi: pewiem pan z Komitetu Obrony przed Sektami chcial zakazac koncertu ze wzgledu na jego "szatanistyczny" charakter. Nawet wesola HGW sie w to probowala wlaczyc. :wink:

Iscariote - 20 Kwietnia 2007, 22:54

Maximu The Hormone :) Jak na japoński zespół to powalają. Szczególnie What's up people?! i Buiikikaesu :)
Henryk Tur - 25 Kwietnia 2007, 08:07

Therion - Gothic Kabbalah.
Największy shit Kristofferona od lat.
Therion [*]

Hubert - 25 Kwietnia 2007, 13:48

Czas, jaki pozostał do 15.05 (premiera United Ambitions) umilam sobie RIPem i czekam na paczkę z Peace sells. :) Metalowy miesiąc :twisted:
Adon - 25 Kwietnia 2007, 14:56

Vykosh napisał/a
Jesli ktos nie wie o co chodzi: pewiem pan z Komitetu Obrony przed Sektami chcial zakazac koncertu ze wzgledu na jego szatanistyczny charakter. Nawet wesola HGW sie w to probowala wlaczyc. :wink:

http://www.smog.pl/wideo/...rcie_moonspell/

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Grahf - 27 Kwietnia 2007, 19:29

Dark Funeral, Boże co za dekle... :lol:
lavojtek - 28 Kwietnia 2007, 10:12

Grahf napisał/a
Boże co za dekle...

Tak? To co powiesz na to?
http://youtube.com/watch?v=fkAzj-ECRQw

Iscariote - 28 Kwietnia 2007, 17:32

o matko... -_-"

A ja teraz Bucketheada odkryłem - czyli człowieka z kubełkiem z KFC na głowie :)

Grahf - 29 Kwietnia 2007, 09:17

lavojtek napisał/a
Grahf napisał/a
Boże co za dekle...

Tak? To co powiesz na to?
http://youtube.com/watch?v=fkAzj-ECRQw

Hehe, klawiszowiec to chyba muchy łapie :lol: .

Partner forum