To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

gorbash - 9 Lutego 2015, 08:37

Steki to najprostsza potrawa świata - wystarczy inżynierskie podejście, dwie minuty z jednej, potem dwie minuty z drugiej i jest :)
Kruk Siwy - 9 Lutego 2015, 09:51

Znaczy zrobiłeś krwiste? Ja wolę medium. I nie, karkówka NIE JEST lepsza. Stek gruby na dwa palce dobrze utrafiony z czasem i z dobrego mięska jest najlepszym co może się zdarzyć mięsożercom.

Myślę o upolowaniu krowy Kobe (czy jakoś tak) cena będzie horendalna, ale raz w życiu można spróbować.

Edit. gorbash, niby tak. Ale jak przychodzi co do czego (stek po sześć dych na grila lub patelnię) to niuansów jest co nie miara.

Luc du Lac - 9 Lutego 2015, 09:57

najlepszy keczup to Fanex no. 7

produkowany głownie dla gastro, aczkolwiek można go kupić w Realu (Geant?)

mBiko - 9 Lutego 2015, 09:59

Pierwszy raz zrobiłem suflet. Nawet jadalny.
Kruk Siwy - 9 Lutego 2015, 10:00

Testowałeś na nieletnich?
konopia - 9 Lutego 2015, 10:05

tak, steki to taki obiad ber robienia obiadu, na leniwca.
Rozgrzać na maksa patelnie i smażyć po 4 minuty ze strony, czas oczywiście zależy od rodzaju mięcha i upodobań. My jemy tzw. 'fillet steak", i lubimy go "medium rare"
tak jak poniżej:

nie krew z niego leci ale sosik.
Steka warto przed smażeniem wymoczyć w marynacie, albo chociaż natrzeć przyprawami, nasmarować oliwą. Do tego ulubione frytki i sałata, czy smażone pomidory ze szparagami.

Kiedyś mieliśmy taką fazę, że co tydzień w niedzielę były steki, potem nam się znudziło.
Ale jak trafię promocję na steki to zawsze kupię. Zazwyczaj 34f za kilogram chcą w sklepie, porządny stek to jakieś 250gram :omg: no i oczywiście czerwone półwytrawne, jak wina nie pijam tak do steków lubię.

mBiko - 9 Lutego 2015, 10:12

Kruk Siwy, jak przystało na prawdziwego szalonego naukowca testowałem na sobie.
Witchma - 9 Lutego 2015, 18:00

Dziś podobno Ogólnoświatowy Dzień Pizzy :)
Martva - 9 Lutego 2015, 18:03

Właśnie doczytałam, a jadłam na obiad smażone ziemniaki i fasolkę w sosie pomidorowo-gorgonzolowym. Dobre, ale jednak pizza to pizza.
Luc du Lac - 9 Lutego 2015, 19:09

Martva: czy można coś dobrego i w miarę szybkiego zrobić z jarmuzu?
Fidel-F2 - 9 Lutego 2015, 19:14


Martva - 9 Lutego 2015, 19:30

Ja dokładam garść jarmużu do porannego koktajlu, uzyskując zieloną paćkę, ale tak mniej hc można chipsy (ponoć świetne, nie robiłam jeszcze acz raz mi wyszły przypadkiem na pizzerinkach).
Dunadan - 10 Lutego 2015, 14:39

Martva napisał/a
tak mniej hc można chipsy (ponoć świetne, nie robiłam jeszcze acz raz mi wyszły przypadkiem na pizzerinkach).

Ja robiłęm, bardzo to fajne.

Podaj skład tego koktajlu :)

Martva - 10 Lutego 2015, 15:12

On jest codziennie inny :)
Przykładowo: szklanka wody, banan, jabłko, garść jarmużu, pół obranej i odpestkowanej cytryny, miód do smaku. Albo: szklanka wody, banan, pomarańcza, garść jarmużu, kilka plasterków imbiru, cynamon.

Dunadan - 10 Lutego 2015, 15:16

Martva, ja też robię takie różne ale głównie na bazie jogurtu/kefiru (potrzebuję dużo białka białka - moze faktycznie zacznę więcej jarmużu bo on ma ssporo protein). Czasem robię same owoce+warzywa i szukam właśnie pomysłów na dobre zestawy, bo nie wszystko ze sobą pasuje.
Martva - 10 Lutego 2015, 16:22

Jedyne białko jakie jestem w stanie przyjąć rano, to płatki owsiane ;) Ale wiem że do mlekopochodnych koktajli z owocami ludzie też wrzucają jarmuż, więc eksperymentuj :)
Dunadan - 11 Lutego 2015, 12:45

Martva, dzięki, będę kombinował. Pamiętam jakz robiłem sobie "Hulk Power Cocktail" - wrzuciłęmw szystko zielone co było w lodówce, a trochę tego było: szpinak, szczypiorek, jakaś sałata, natka pietruszki chyba kawałek awokado a wypełniaczem i źródłem węgli był melon i chyba banan. Trochę to było dziwne w smaku ale miało kopa. I duuuużo wartości odżywczych :D
Luc du Lac - 11 Lutego 2015, 12:53

hmm, chcę kupić dla królika ten jarmuż - ale są strasznie duże opakowania, i się po prostu zastanawiałem co z nim zrobić jak królikowi nie podejdzie +
Martva - 11 Lutego 2015, 13:08

Powinien podejść, one chyba lubią jarmuż. Nie wiem co lubisz, to warzywo jest teraz dość modne, więc przepisów sporo, a smakowo jest raczej dość neutralny.
http://www.wysokieobcasy....ili__galke.html
tu parę luźnych inspiracji
http://www.jadlonomia.com/search?q=jarmu%C5%BC
a tu jeszcze kilka

Ja dziś gotuję zupę karotenową, znalazłam dynię Hokkaido kupioną przed Halloween :omg:

Luc du Lac - 11 Lutego 2015, 13:24

lubi albo nie lubi, zupełnie jak z ludziem ;)
nureczka - 11 Lutego 2015, 13:27

Za moich czasów jarmużu używano głównie w restauracjach jako elementu dekoracyjnego.
Procella - 11 Lutego 2015, 13:27

Przemówił do mnie ten gulasz fasolowo-jarmużowy. Wypróbuję. A może nawet przerobię go na wersję mięsną ;)
Martva - 11 Lutego 2015, 13:40

nureczka napisał/a
jarmużu używano głównie w restauracjach jako elementu dekoracyjnego


Tak, uratował mnie od śmierci głodowej na studniówce, dostałam przybranie talerzy od całego stolika. A to jest całkiem wartościowa roślinka, jak się spojrzy na skład :)

Procella napisał/a
A może nawet przerobię go na wersję mięsną ;)


Gdzieś czytałam, że jarmuż dobrze idzie z boczkiem.

hrabek - 11 Lutego 2015, 13:46

Martva napisał/a
Gdzieś czytałam, że jarmuż dobrze idzie z boczkiem.


Ale tylko dlatego, że wszystko dobrze idzie z boczkiem.

Martva - 11 Lutego 2015, 13:50

Kwestia gustu ;)

Jest jeszcze holenderski boerenkoolstamppot i irlandzki colcannon, to dla fanów ziemniaków :)

Luc du Lac - 12 Lutego 2015, 21:04

Bylem wczoraj w Biedrze, i przy okazji popatrzalem za tym keczupem... nie było, ale przyjrzałem się producentowi brandu Madero - jest nim Dawtona, najbardziej szajsowata firma przetwórcza.
Także, albo Fidel-F2 trafił na jakieś stare zapasy z magazynu, albo na króciutką serię podpier÷_€&_cą ( jeżeli tak jest to pewnie D. kupuje wsad od jakiegos konkretnego producenta )

Fidel-F2 - 12 Lutego 2015, 21:12

Albo cóś ci się popiermyliło. Producentem jest Develey.

I tak że a nie także.

Luc du Lac - 12 Lutego 2015, 21:21

No to jak zauważyłem masz coś ze starej serii, bo teraz pod brand em M. produkuje Dawtona, albo Biedra robi taki myk, że dwóch producentów robi pod Madera, i Dawtona robi większość a Devleley krótkie serie mające przykryć szajsowatosc reszty
Martva - 12 Lutego 2015, 21:36

Guglnęłam chwilę i wyszło mi że prawdopodobnie Madero robił Develey, potem Dawtona ale po reakcji konsumentów znów Develey. Ale nie chce mi się guglać bardziej.
Martva - 13 Lutego 2015, 18:08

Dziś zupa krem z selera. Seler nie należy do moich ulubionych warzyw, przyznaję. Zupa jest całkiem niezła, ale bardzo delikatna w smaku - autorka przepisu poleca dodatek grzanek czosnkowych i myślę że to dobry trop. Myślę też że harissa byłaby dobrym tropem. Albo inne chilli w płatkach.
Na drugie burgery z buraków, część nie zmieściła się na blasze i musiałam je usmażyć. Pieczone są lepsze :)
Miały być jeszcze cytrynowe muffinki, ale będą jutro, dzisiaj bym chyba i tak nie zmieściła.



Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group