Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Fidel-F2 - 28 Marca 2010, 21:55
nureczka, troszkę mnie zaskoczyło, wygooglałem
nureczka - 29 Marca 2010, 08:00
Fidel-F2, boję się, że jak ty nie wiesz, to nikt nie wie.
Podpowiedź: Rafał ma rację. Zatonął. Nawet dwa razy
nureczka - 29 Marca 2010, 11:28
Fidel-F2 wygooglał, Kruk nie wie, więc poddaję pytanie.
USS "Oklahoma". Ciekawostką jest to, że bliźniacza jednostka USS Nevada miała nowocześniejsze kotły.
Gdzie po raz pierwszy zatonęła Oklahoma wie każdy.
Wrak podniesiono w '43 i sprzedano po wojnie na złom. Podczas transportu kadłub zerwał się z holu i zatonął.
Zadaje pierwszy chętny.
Virgo C. - 29 Marca 2010, 13:16
To może ja.
Czym jest punkt Omega
xan4 - 29 Marca 2010, 13:23
Książką Michała Protasiuka
Virgo C. - 29 Marca 2010, 13:28
Też, ale naukowe (kosmologiczne) wyjaśnienie poproszę
dalambert - 29 Marca 2010, 13:29
Virgo C., wcale nie mówiłeś, ze musi być kosmologicznie
xan4, powiedział prawdę
Virgo C. - 29 Marca 2010, 13:58
Mimo wszystko jakby ktoś podał to kosmologiczne znaczenie (plus może kto jest jego autorem) to bym się nie obraził
feralny por. - 29 Marca 2010, 14:00
Virgo C., nie daj się, Ty zadałeś ptytanie i Ty decydujesz jaka odpowiedź jest poprawna.
mBiko - 29 Marca 2010, 17:16
Załóżmy wątek z ankietą na ten temat.
nimfa bagienna - 29 Marca 2010, 17:29
| Virgo C. napisał/a | Mimo wszystko jakby ktoś podał to kosmologiczne znaczenie (plus może kto jest jego autorem) to bym się nie obraził |
Proszsz...
Autorem jest Teilhard de Chardin, który za tę teorię został zjechany jak bura suka.
Usiłował on wykreować coś na kształt ewolucjonizmu chrześcijańskiego. Postrzegał wszechświat jako nieskończoną przemianę, a miłość (chrześcijańską) jako niezbędny element, dopełniający tę przemianę. Wzrost świadomości wzajemnej miłości chrześcijańskiej powodował większe uporządkowanie wszechświata, który swoją formę doskonałą osiągnie wtedy, gdy miłość przepełni cały wszechświat. Moment, w którym to nastąpi, to Punkt Omega.
Bardzo udatnie tę teorię wykorzystuje cykl hyperioński.
Virgo C. - 30 Marca 2010, 09:48
Dziękuje nimfo, w Twoje ręce
nimfa bagienna - 30 Marca 2010, 18:55
Pytanie będzie może durne, ale tylko z pozoru.
Jak powstają we wszechświecie pierwiastki cięższe od żelaza?
Znaczy, co musi mieć miejsce, żeby powstały?
dzejes - 30 Marca 2010, 19:19
Wybuch supernovej?
nimfa bagienna - 30 Marca 2010, 19:34
W naszej nieustającej loterii wygrywa pan łuk z tłumikiem i celownikiem laserowym, flaszkę wódki bezalkoholowej oraz najdłuższy kilometr na świecie.
Oraz prawo do zadania kolejnego pytania.
dzejes - 31 Marca 2010, 13:28
Największe owady w historii Ziemi - ważki o rozpiętości skrzydeł dochodzącej do 75 cm, największe wije - o długości 2,5 metra, największe pająki...
Te wszystkie zwięrzątka wymarły w tym samym okresie (plus minus miliony lat, oczywiście ). Co spowodowało ich wymieranie? Dla ułatwienia - ten sam czynnik powoduje, że dziś ważki są "trochę" mniejsze.
Adon - 31 Marca 2010, 14:10
Teoria jest taka, że owe stawonogi mogły osiągnąć znaczne rozmiary dzięki większej zawartości tlenu w atmosferze. Wymarły wraz ze zmianami klimatycznymi w początku permu.
dzejes - 31 Marca 2010, 16:42
Dajesz dalej.
Adon - 31 Marca 2010, 16:51
Zostańmy w kręgu paleontologii.
Proszę o nazwisko czeskiego malarza tworzącego malarskie rekonstrukcje pejzaży, wymarłych zwierząt i przodków człowieka. Tworzył w minionym wieku. Za wielkiego uważał go m.in. Frank Frazetta.
Adon - 1 Kwietnia 2010, 13:02
Co to, nikt nie widział "Zanim pojawił się człowiek" albo innych książek z ilustracjami tego świetnego malarza?
Marcin Robert - 1 Kwietnia 2010, 13:20
Widziałem. To jedna z książek mojego dzieciństwa. Doskonałe ilustracje, choć występuje wśród nich brontosaurus z głową buldoga. Chodzi o Zdenka Buriana oczywiście. Zdaje się ilustrował on jeszcze książkę o życiu prahistorycznych ludzi?
Adon - 1 Kwietnia 2010, 13:40
Sporo książek ilustrował lub współilustrował. Jak sądzę ten brontosaurus ma taki wygląd ze względu na stan wiedzy, kiedy go Burian malował, nie z miłości do buldogów. A z książek, które mam, to jego ilustracje są choćby w "Pradziejach człowieka" Wolfa, czy "Skąd przychodzisz Adamie?" Kleibla. Ale wyszło tego więcej.
Heh, "Zanim pojawił się człowiek" to też jedna z książek mojego dzieciństwa. Mocno zdezaktualizowana, ale z sentymentu i ze względu na wspaniałe ilustracje jakiś czas temu kupiłem ją sobie na alledrogo za całe 5pln.
No ale dość wspominek. Zadawanie w Twoje ręce, Marcinie Robercie.
Marcin Robert - 1 Kwietnia 2010, 14:34
No to skoro jesteśmy przy prahistorii, kolejne pytanie z tego tematu.
Od którego stadium klimatycznego zaczął się czwartorzęd:
- ochłodzenia Rożców,
- zlodowacenia Narwi czy też
- zlodowacenia Wisły?
Adon - 1 Kwietnia 2010, 14:45
Na ile pamiętam, to Narwi, ale ostatnimi laty jakieś zmiany w podziałach i nazewnictwie były więc głowy nie dam.
Marcin Robert - 1 Kwietnia 2010, 14:56
Kilka lat temu Międzynarodowa Komisja Stratygrafii przeniosła piętro gelasu z pliocenu do plejstocenu. Należy więc odpowiedzieć sobie na pytanie: które z wymienionych stadiów jest częścią gelasu?
Adon - 1 Kwietnia 2010, 15:21
Wisły jest najmłodsze więc odpada. Zostaje zatem ochłodzenie Rożców. Ech, zmieniło się sporo odkąd się tego wszystkiego uczyłem.
Marcin Robert - 1 Kwietnia 2010, 15:48
Zgadza się. Czwartorzęd zapoczątkowało ochłodzenie Rożców, w północno-zachodniej Europie znane jako Pretegelen. Obejmowało ono stadia izotopowe tlenu od 104 do 95, czyli trwało od 2,614,000 do 2,407,000 lat temu.
Adon zadaje.
Adon - 1 Kwietnia 2010, 21:57
Zmieńmy nieco tematykę. Jak nazywa się najstarsze na świecie czasopismo poświęcone fantastyce?
Iwan - 1 Kwietnia 2010, 22:13
Amazing Stories ?
Adon - 1 Kwietnia 2010, 22:23
Nie.
|
|
|