Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
jewgienij - 11 Sierpnia 2010, 22:15
Szybkie stawianie okazałych pomników i mauzoleów "wybitnym jednostkom", na siłę, w imię jedynie słusznej postawy, przećwiczone już było w ubiegłym wieku. Potem się je rozbiera. Mieszkałem koło jednego takiego.
Jeżeli pochówek na Wawelu marnego prezydenta jednej partii, który żadnych konkretnych osiągnięć na swoim koncie nie ma, to za mało, to trzeba coś na kształt chińskiego muru, żeby widać było z kosmosu.
Ma Warszawa kuriozum w postaci Pałacu Kultury. Teraz zapowiada się drugie - w postaci kolejnego szpecącego miasto bombastycznego koszmaru. Jak w azjatyckich republikach radzieckich, gdzieś przy granicy z Mongolią
Kai - 11 Sierpnia 2010, 22:19
A my, Polacy, my lubim pomniki...
jewgienij - 11 Sierpnia 2010, 22:29
Kai, Niech nas pomniki bronią, łącznie ze Świątynią Opatrzności, na którą z budżetu nielegalnie poszło 40 milionów, a z samorządów najmniej 20, przed powodziami.
Za 60 milionów jest sześć wałów przeciwpowodziowych.
Matrim - 11 Sierpnia 2010, 22:32
| jewgienij napisał/a | | trzeba coś na kształt chińskiego muru |
E tam. Piramida wystarczy, zasłoni i księcia Józefa i Pałac Prezydencki.
Ewentualnie można Poniatowskiego z siodła wysadzić...
| jewgienij napisał/a | | Za 60 milionów jest sześć wałów przeciwpowodziowych. |
Ale jak to by wyglądało - modlić się do wału?
Edit:
Kolejna cześć wywiadu PiS z Jarosławem Kaczyńskim
| Jarosław Kaczyński napisał/a | | W swoim tekście Kaczyński nazywa Komorowskiego rzeczywistym twórcą prezapateryzmu w Polsce. Jego zdaniem wypowiedź Komorowskiego w sprawie przeniesienia krzyża dała asumpt do różnego rodzaju ataków, do różnego rodzaju działań, które pokazują kompromitującą twarz Warszawy i nikt, kto tę twarz widzi, nie powinien zapominać, że Platforma Obywatelska totalnie wygrywa wybory w więzieniach. |
Czytam i oczom nie wierzę. O rozumie nie wspomnę...
Agi - 11 Sierpnia 2010, 22:58
| Matrim napisał/a | | Ale jak to by wyglądało - modlić się do wału? |
Matrim, rozwaliłeś mnie tym tekstem, skojarzenia to przekleństwo.
W imię politpoprawności nie napiszę co mi się skojarzyło.
Powiedzcie mi, jak to możliwe, że w tej samej katastrofie jedni polegli, a inni zginęli?
To się nazywa dialektyka?
jewgienij - 11 Sierpnia 2010, 23:00
| Matrim napisał/a |
Ale jak to by wyglądało - modlić się do wału? |
Przekonać władze u góry i lokalne, że to szaniec, nazwać smoleńskim albo jarosławskim. Pieniądze się szybko znajdą.
Matrim - 11 Sierpnia 2010, 23:02
Agi na zdrowie
Też słuchałem Szkła I tak samo mnie to zastanawia jak wcześniejsze wątpliwości anioła - że co miesiąc JK składa kwiaty pod krzyżem, ale pod Wawel się nie pofatyguje.
Agi - 11 Sierpnia 2010, 23:12
| Matrim napisał/a | | I tak samo mnie to zastanawia jak wcześniejsze wątpliwości anioła - że co miesiąc JK składa kwiaty pod krzyżem, ale pod Wawel się nie pofatyguje. |
A po co ma się fatygować do grobu brata, to nie jest medialne.
Matrim - 11 Sierpnia 2010, 23:14
Agi, ano. Prezydencka córka też raczej rzadko tam chyba bywa. Bo ostatnio jej zdjęcia pojawiają się tylko apropos lansującego się męża.
Tak to jest jak się po całym dniu wiadomości czyta:
| tvn24.pl napisał/a | Jak przyznał Zieliński [Janusz Zieliński, jeden z liderów grupy broniącej krzyża], lepszym rozwiązaniem byłoby postawienie przed Pałacem pomnika. - 96 osób zasługuje na pomnik. Kancelaria Prezydenta upraszcza, tworzy coś co miałoby cechy gorsze, jeśli chodzi o proces pamięci - stwierdził.
Dla Zielińskiego problemem nie jest fakt, że przed Pałacem stoi już jeden pomnik - książe Józef Poniatowski na koniu. - Poniatowski jest tam wciśnięty. To nie było jego pierwotne miejsce, on stał na placu Piłsudskiego. Takie rzeczy mogą być usunięte i przesunięte - powiedział.
- Logika faktów przemawia za nami. 96 osób oddało swoje życie służąc państwu, ojczyźnie. A książe Józef Poniatowski ma po prostu w historii swoje miejsce, ale ma mniejszą rangę - dodał.
Inni obrońcy krzyża o tablicy wypowiadają się jeszcze ostrzej. - To nie może być tabliczka czekolady, że nam dadzą i po zabawie. Nie jesteśmy dziećmi! - mówią |
Pałac długo nie postoi. W końcu jest wciśnięty między hotel i kościół...
Agi - 11 Sierpnia 2010, 23:15
| Matrim napisał/a | | Pałac długo nie postoi. W końcu jest wciśnięty między hotel i kościół... |
Rozebrać i postawić mauzoleum, a co!
jewgienij - 11 Sierpnia 2010, 23:30
To nie jest wieniec Jarosława, to drewno i chrust, żeby ognisko nie zgasło. Czytelne poparcie polityczne dla anarchistów.
Idąc na groby swoich bliskich nie robimy sobie zdjęć i nie umieszczamy w internecie. Przynajmniej ja tak nie robię.
Hołd złożony w miejscu, gdzie od kilkunastu dni jest sto tysięcy kamer, to demonstracja polityczna.
Cichy wyjazd do Krakowa to nie byłby kłopot dla kogoś, kto w trakcie kampanii poruszał się po całej Polsce nieustannie. Ale tam nie byłoby tylu kamer.
W moich oczach takim dyskretnym przyjazdem na Wawel dużo by zyskał, ale On woli gryźć Komorowskiego, no cóż. Taka klasa. Jako polityk dno, jako człowiek - nie oceniam.
Virgo C. - 12 Sierpnia 2010, 00:06
| Janusz Zieliński napisał/a | | Logika faktów przemawia za nami. 96 osób oddało swoje życie służąc państwu, ojczyźnie. A książe Józef Poniatowski ma po prostu w historii swoje miejsce, ale ma mniejszą rangę |
Szkoda słów normalnie...
Kruk Siwy - 12 Sierpnia 2010, 00:08
Zara moment to nie Matrim wydał z siebie tego bąka.
Matrim - 12 Sierpnia 2010, 00:12
O właśnie, wypraszam sobie
jewgienij - 12 Sierpnia 2010, 00:29
A kto to napisał? Bo przeskoczyłem kilka stron i nie zauważyłem. Czytanie wszystkiego dokładnie jest ponad moje nerwy.
Ed. Aha, widzę, to z niedawnego cytatu przytoczonego przez Matrima. Szukałem pośród naszych gwiazd forumowych Nie widziałem tego, bo sam się wpisywałem w podobnym czasie.
No cóż, a propos tamtej opinii wypada znowu przytoczyć nieśmiertelne włoskie przysłowie: "Matka kretynów jest zawsze w ciąży"
Agi - 12 Sierpnia 2010, 00:42
| jewgienij napisał/a | | A kto to napisał? | Janusz Zieliński, jeden z liderów grupy broniącej krzyża.
Virgo C. - 12 Sierpnia 2010, 07:12
Dokładnie, zapomniałem zmienić za co Matrima przepraszam
dalambert - 12 Sierpnia 2010, 08:23
Z uważnego oglądu tego "hepeningu" / TVN i Szkło kontaktowe/ podaję bo mnie to zainteresowało i to jako samorzędasa poważnie:
W oknie domu stojącego przy Krakowskim Przedmieściu, między kinem"Kultura" a Ministerstwem Kultury, na pierwszym piętrze, pojawiła się w nocy z poniedziałku na wtorek pani mocno nie ubrana, błogosławiąca tłum znakiem krzyża i wdzięki swe prezentująca. Tłum nagradzał ją okrzykami "idź na całość, idź na całość".
Rzecz w tym iż w domu tym NIE ma prywatnych mieszkań, na dole galeria sztuki, a na piętrach / dwu/ biura Ministerstwa Kultury, Sztuki i Dziedzictwa Narodowego.
Tak, że mnie interesuje jakim to cudem w służbowych pomieszczeniach wspomnianego Ministerstwa znalazło się wesołe towarzystwo / widać było w TVN parę osób/ i jak się to ma do....
no do paru rzeczy
Matrim - 12 Sierpnia 2010, 09:07
Virgo C., łe, bez przesady, nie ma za co
dalambert, z tego co ja widziałem, to pani wdzięczyła się z okna Hotelu Bristol, ale nikogo nie błogosławiła, tylko się mocno... prezentowała
dalambert - 12 Sierpnia 2010, 09:14
Matrim, jeżeli masz rację, a to ja przepraszam, ale na miejscu mnie nie było, a to co widziałem w TVN na "Bristol" stanowczo nie wyglądało.
Matrim - 12 Sierpnia 2010, 09:20
dalambert, gdzieś tak około 1:00. O ile to to
aniol - 12 Sierpnia 2010, 09:24
| dalambert napisał/a | | Matrim, jeżeli masz rację, a to ja przepraszam, . |
o! i za to cie lubie i pomimo roznych pogladow moge bez bolu zebow czytac twoje wypowiedzi i z toba rozmawiac
potrafisz sie dalambercie do pomylki przyznac!
czego kilka innych osob tutaj sie chyba nigdy nie nauczy
a w temacie - Warszawy az tak dobrze nie znam zeby autorytatywnie sie wypowiadac, ale we wszystkich relacjach ktore czytalem tez byla mowa o hotelu
dalambert - 12 Sierpnia 2010, 09:38
aniol, Matrim, obejrzałem materiał - fakt pokićkało mi się - to jest "Bristol" cóż "panienki" w tym hotelu mają wielotetnią tradycję, ale kiedyś urzędowały od strony Karowej
Fidel-F2 - 12 Sierpnia 2010, 09:39
dalambert, nie przechwalaj się
Adanedhel - 12 Sierpnia 2010, 09:41
| jewgienij napisał/a | | Niech nas pomniki bronią, łącznie ze Świątynią Opatrzności |
Nowa nazwa to Silos Glempa
NURS - 12 Sierpnia 2010, 11:11
Jakiś czas temu stronnicy PiSu kpili z nas, ze się burzymy na obrońców krzyza, którym nie chodzi o nic inego, jak o upamiętnienie ofiar katastrofy.
http://www.polskatimes.pl...y-pod,id,t.html
No i co? Jak bedzie zgoda na pomnik, to zażądają piramidy, jak dostaną piramidę, to trzeba będzie wymalować monidło kaczyńskich na jasnej stronie księzyca. itp, itd.
Kruk Siwy - 12 Sierpnia 2010, 11:13
Jakiego księżyca? Przecież go ukradli.
ihan - 12 Sierpnia 2010, 11:25
Pamięć nosi się w sercu, nie na pomnikach. Choć jeśli brak czynów, o których można by pamiętać, rzeczywiście pomnik może być jedyną rzeczą mogącą pozostać.
Komentarz do całej sytuacji najbardziej podoba mi się na blogu Teklaka.
Aha, jewgienij, obyś w złym momencie wspominał na Wawelu, samolubnie wolę aby rozróby były na Krakowskim Przedmieściu, nie w Krakowie.
Matrim - 12 Sierpnia 2010, 11:33
To tak w temacie
aniol - 12 Sierpnia 2010, 11:37
ihan nie chce cie straszyc ale juz od dluzszego czasu cisza w temacie mojej "ulubienicy" poslanki Bubuli - jest okazja bedzie mogla znowu zaczac swoja krucjate przeciwko pomnikowi Dzoka - jak swietnie na jego miejscu wygladalby śp. prezydent! jest dobra passa na takie kretynskie pomysly to tym razem moze sie jej udac
albo znowu powalczymy z patronem jakiegos przedszkola?
plaza pod Wawelem podobno ma tez byc zlikwidowana...
jak to szlo? jest dobrze jak, dobrzejak...
|
|
|