Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Adon - 24 Marca 2010, 22:54
Dobrze kojarzysz, połącz fakty.
Matrim - 24 Marca 2010, 22:59
Za dużo nie wykojarzę
Nie mógł być Szalony dlatego, że zbudował zamek, bo wtedy nasz Kazimierz byłby nie Wielki, tylko Po#^%#^ Niech odpowie ktoś, kto wie więcej.
aniol - 25 Marca 2010, 10:51
czekajcie ten zamek to ten, co to w bajkach disnejowskich jest w czolowce?
cos mi sie kolebie ze zeby go sobie zbudowac to zadluzyl cale ksiestwo na jakies kosmiczne sumy
o to chodzi?
dalambert - 25 Marca 2010, 10:59
Oj aniol, nie jakieś księstwo, ale Królestwo Bawarii, a ród Witelsbachów to władał tam od wczesnego średniowiecza i Ludwik najpierw wpuścił się w wojnę z Prusami w 1866 jako sojusznik Cesarstwa i szwagier Franciszka Józefa, a po kosmicznym laniu, wycofał się w realizację marzeń i artystycznych zamiłowań . Z marzeń to cztery zamki postawił , a z artyzmu to wspierał i finansowal niejakiego Wagnera i do wystawiania jego dzieł się dokladał.
Aż w dzwych okolicznościach wyciągnięto z jeziora jego trupa wraz ze zwłokami opiekującego się nim lekarza,
następca z fantazji to już tylko psa udawac potrafił
ed.lit.
Adon - 25 Marca 2010, 13:22
No i właściwie wiemy już wszystko. W Twoje ręce, dalambercie.
dalambert - 25 Marca 2010, 23:04
Pardon - ale miałem inne bajki do obskoczenia - no to rzeźba i XV wiek - Wit Stosz popełnił jak wszyscy wiedzą/ lub powinni / najwspanialsza kompozycję rzeźbiarska XV wieku - tak Ołtarz w Kościele Mariackim w Krakowie , ale co po nim
JESZCZE zostało w tym zacnym grodzie ?
Fidel-F2 - 25 Marca 2010, 23:37
Nagrobek Kazimierza Jagiellończyka
dalambert - 26 Marca 2010, 08:43
Fidel-F2, i jeszcze płyta nagrobna Kallimacha tyż w Mariackim Kościele i pare drobniejszch ambitnie przez krakusów mu przypisywanych, ale NagrobekKazimierza Jagiellończyka w katedrze wawelskiej jest znakomitą rzeźbą w niesłychanie ekspresyjnym ujęciu.
Dawaj Fidel-F2,
Fidel-F2 - 27 Marca 2010, 05:40
Jak nazywał się ostatni transatlantyk zbudowany bezpośrednio dla polskiej bandery? I jak skończył?
Agi - 27 Marca 2010, 08:04
To był MS Batory, został zezłomowany. Włosi go zbudowali w zamian za polski węgiel.
Oprócz Batorego zbudowali dla nas jeszcze jeden transatlantyk MS Piłsudski, który zatonął w czasie IIWŚ, dowodził nim Mamert Stankiewicz, mój ulubiony Znaczy Kapitan.
Fidel-F2 - 27 Marca 2010, 09:11
niet
Fidel-F2 - 27 Marca 2010, 23:33
żadnych prób więcej? przecież tak wiele tego nie było
Matrim - 27 Marca 2010, 23:35
MS Chrobry, wodowany w przeddzień II Wojny, transatlantyk Gombrowicza, zbombardowany w Norwegii?
Fidel-F2 - 27 Marca 2010, 23:40
i dobity angielska torpedą. Wyruszył w dziewiczy rejs dookoła świata, wojna zastała go u wybrzeży Ameryki Poł., wrócił do Anglii, przerobiony na transpotowiec wojska wziął udział w kampanii Norweskiej, pechowo niestety.
zadawaj
Matrim - 27 Marca 2010, 23:41
Czym była Libertatia?
Fidel-F2 - 27 Marca 2010, 23:46
Piracka kolonia z XVIIw w Afryce zakładająca kompletną wolność i komunizm pod każdym względem. Jak każda utopia po pewnym czasie zdegenerowała się i przepadła.
Matrim - 27 Marca 2010, 23:51
No i jak szybko poszło
Dodajmy jeszcze, że kolonia to na wpół legendarna, umiejscawiana na Madagaskarze.
Zadawaj, Fidelu.
Fidel-F2 - 28 Marca 2010, 00:34
| Matrim napisał/a | | No i jak szybko poszło | ostatnio poczytuję fragmentami Ocean Przygody - G. Blond. 1000 z hakiem stron morskich opowieści.
Dość powszechnie znany jest Surcouf - srancuski krążownik podwodny jednakowoż, również anglicy mieli doświadczenia w tej materii. Z mojej wiedzy wynika, że posiadali w swej flocie co najmniej dwa okręty podwodne o nietypowym uzbrojeniu artyleryjskim. Prosze podać nazwę chociaz jednego.
feralny por. - 28 Marca 2010, 00:43
Potocznie mówi się o nich "emki" albo jakoś podobnie, a oryginalne to one były, że hej, poczynając od uzbrojenia, a kończąc na tym że każdy (a rozpoczęto budowę trzech) ukończono/przebudowano w diametralnie różnej konfiguracji.
Matrim - 28 Marca 2010, 00:47
| Fidel-F2 napisał/a | | poczytuję fragmentami Ocean Przygody |
Warto? Bo jakiś czas temu sobie ten tytuł zanotowałem, ale jeszcze nie nabyłem.
Fidel-F2 - 28 Marca 2010, 01:20
feralny por., racja M1 miał 305mm armatę, M2 był pierwszym podwodnym lotniskowcem, M3 skończył jako podwodny stawiacz min. Dwa pierwsze zatonęły wskutek katastrof, koniec M2 był szczególnie ciekawy. Tu można poczytać.
http://facta-nautica.grap..._submarine.html
a drugi okret o który mi chodziło to HMS X-1 uzbrojony w 4 działa 132mm umieszczone w dwóch wieżach. Konstrukcja ciekawa wizualnie.
http://facta-nautica.graptolite.net/X-1.html
feralny por., zadawaj
Matrim, przeczytać w całości trudno bo wszystkie te dane i historyjki zaczynają sie mieszać i zanudzać. Ale jako zbiornica wiedzy i do czytania fragmentami świetne. Autor jest Francuzem więc trochę nadmierny ciężar położony jest na morskie przygody tej nacji ale nieprzesadnie.
feralny por. - 28 Marca 2010, 16:18
Zagadka będzie prosta:
Co oznacza litera "R" w oznaczeniu: 7,62x54R?
Rafał - 28 Marca 2010, 16:23
pRomień?
feralny por. - 28 Marca 2010, 16:25
A nie
Pytanie zadałem w nieco chytry sposób, powiedzmy, że liczby nie są przypadkowe.
nureczka - 28 Marca 2010, 16:53
Rosyjski?
feralny por. - 28 Marca 2010, 17:00
A nie, ale podoba mi się Twój sposób myślenia.
nureczka - 28 Marca 2010, 17:42
kRyza?
feralny por. - 28 Marca 2010, 17:49
Tak
R pochodzi od angielskiego rim i oznacza nabój z łuską o wystające kryzie.
Chytrość jaką wykazałem się przy zadawaniu pytania, polega na tym, że nabój 7,62x54R, to nabój rosyjski (czasami nazywany nabojem karabinowym wz. 1905). Liczyłem, na to, że ktoś skojarzy "R" z krajem jego pochodzenia, udało się .
nureczka, zadawaj.
nureczka - 28 Marca 2010, 18:52
Jaka nazywał się okręt, który był ostatnim pancernikiem floty USA wyposażonym w maszyny parowo-tłokowe VTE?
Edit: pytanie dodatkowe (poza konkursem) co się z nim stało?
Rafał - 28 Marca 2010, 20:57
odpowiedź pozakonkursowa: zatonął?
|
|
|