To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta wygnania - Ale za co?

Godzilla - 17 Listopada 2009, 17:22

dalambert napisał/a
pochamowane

:mrgreen:

seba - 17 Listopada 2009, 17:24

NURS napisał/a
Seba, mam dla ciebie mały konkurs, zgadnij kto nazwał prezydenta tego kraju debilem ekonomicznym? tu na forum. :twisted:

Okresilem negatywnie czynnego polityka , a nie ludzi, ktorzy go popierali.

Jest to istatona różnica
Obrazileś NURS pewna konkretna grupe ludzi.

jewgienij - 17 Listopada 2009, 17:26

NURS napisał/a
bede pilnował, zeby dyskusja przebiegala w tonie rafałowo-robertomarcinowym

I jeszcze księdza zaproś jako arbitra. Będą prawdziwe bezkolizyjne rozmowy religijne.

Wiadomo, że kiedy rozmawiają dwie osoby tego samego wyznania, jak Rafał i Marcin Robert, to pomimo różnic atmosfera jest spokojniejsza. Marcin Robert jest ok, ale Rafał w rozmowach z niewierzącymi już taki słodki nie jest, więc go tutaj nie dawaj za przykład kulturalnego dyskutanta.

Jeżeli ja sobie tutaj pogadam z innym ateistą o absurdach religii, to też pewnie będzie spokojnie, bez nerwów i wzajemnego obrażania się, choćbyśmy się różnili co do szczegółów, bo swój czuje swego.

Może niech wierzący mówią ze sobą, a niewierzący ze sobą, nie wchodząc sobie w paradę, i będzie git. Wtedy możemy sobie nawet puścić jakąś muzyczkę w tle i zapalić świeczki.
Ale jak nikt nie zakłócał rozmowy Rafała i Marcina Roberta, tak dyskusja ateistów zostałaby tu już zakrzyczana przez Sebę, Dalamberta, Rafała i Piecha.

Czy chrześcijanie są gospodarzami tego wątku? Jeśli tak, to ja pasuję.

edit: od pas, nie pasować :wink:

Jedenastka - 17 Listopada 2009, 17:27

Martva napisał/a
Tylko złośliwy i posiadający zbyt małe ilości empatii.

Zupełnie nie. A nawet jeśli według Ciebie tak to - nikt nie jest doskonały.

dalambert - 17 Listopada 2009, 17:31

dalambert napisał/a
nie pochamowane
a no Godzilla bo to czasem od hamulca leci, a czasem od syna Noego :mrgreen:
Martva - 17 Listopada 2009, 17:44

Jedenastka, złośliwość nie jest dla mnie wadą. Żeby nie było. Natomiast brak empatii... łatwo kogos urazić nawet zupełnie niechcący.
Jedenastka - 17 Listopada 2009, 17:46

Martva napisał/a
Natomiast brak empatii... łatwo kogos urazić nawet zupełnie niechcący.

A owszem, zgadzam sie z Tobą. Znam dużo gorszych od REMOV'a. Tak, jak mówiłam - nikt nie jest doskonały. Brak empatii - trudno. Może dzieciństwo było trudne.

Agi - 17 Listopada 2009, 17:50

Jedenastka, każdy ma jakieś powody do bycia niemiłym, ale większość osób potrafi nad tym zapanować, REMOV, niestety nie umiał, bądź nie chciał, co w przestrzeni publicznej jaką jest Forum było trudne do zaakceptowania.

Ale może wystarczy na temat REMOVA, dla Forum to już sprawa zamknięta.

NURS - 17 Listopada 2009, 18:08

Jedenastka napisał/a
Rafał napisał/a
Remova jako typa fremenciarza mi nie szkoda (choć kilka jego cech posiada reprezentantów na forum), szkoda mi jego potencjału, nie bardzo wiem jak to określić, pewnej, specyficznej heurystyczności spojrzenia na oklepane tematy.

Jakże fatalnie czuję się jako kobieta broniąca interesu mężczyzny :mrgreen: . Dla mnie REMOV to żaden fermenciarz. To facet dysponujący fascynującą wiedzą i sypiący niepojętą ilością tytułów, nazwisk, faktów, porównań... :shock: .

Proponuje ci wizytę w wątku Pobili, zapoznasz się z całą gamą raczej negatywnych odczuć innych użytkowników na jego temat. Może czytając je bedziesz bardziej świadoma dlaczego podjęto taką, a nie inna decyzję.

NURS - 17 Listopada 2009, 18:12

jewgienij napisał/a
NURS napisał/a
bede pilnował, zeby dyskusja przebiegala w tonie rafałowo-robertomarcinowym

I jeszcze księdza zaproś jako arbitra. Będą prawdziwe bezkolizyjne rozmowy religijne.

Wiadomo, że kiedy rozmawiają dwie osoby tego samego wyznania, jak Rafał i Marcin Robert, to pomimo różnic atmosfera jest spokojniejsza. Marcin Robert jest ok, ale Rafał w rozmowach z niewierzącymi już taki słodki nie jest, więc go tutaj nie dawaj za przykład kulturalnego dyskutanta.

Jeżeli ja sobie tutaj pogadam z innym ateistą o absurdach religii, to też pewnie będzie spokojnie, bez nerwów i wzajemnego obrażania się, choćbyśmy się różnili co do szczegółów, bo swój czuje swego.

Może niech wierzący mówią ze sobą, a niewierzący ze sobą, nie wchodząc sobie w paradę, i będzie git. Wtedy możemy sobie nawet puścić jakąś muzyczkę w tle i zapalić świeczki.
Ale jak nikt nie zakłócał rozmowy Rafała i Marcina Roberta, tak dyskusja ateistów zostałaby tu już zakrzyczana przez Sebę, Dalamberta, Rafała i Piecha.

Czy chrześcijanie są gospodarzami tego wątku? Jeśli tak, to ja pasuję.

edit: od pas, nie pasować :wink:

Jewgienij, trudno, żeby chrześcijanie nie czuli się w wątku o religii jak u siebie. O czym chciałbyś tam rozmawiać, jesli nie religii i temu, co wokół niej narasta?
Nie mam zamiaru zapraszać żadnych księży do moderowania, mam zamiar, jako antyklerykał, dopilnowac, zeby ani jedna ani druga strona nie sypala inwektywami. Rafal i Marcin Robert są swietnym przykładem jak rozmawiać. Można przedstawić każdy argument w takim stylu, prawda? Niekoniecznie okazując pogardę stronie przeciwnej. Można się wstrzymać od przysrywek i skupic na merytorycznej stronie rozmowy. I może, jeśli bedzie bat nad tyłkiem, zacznie się rozumienie, co mówi strona przeciwna, także ze strony katolickiej.

Jedenastka - 17 Listopada 2009, 18:18

NURS napisał/a
Proponuje ci wizytę w wątku Pobili, zapoznasz się z całą gamą raczej negatywnych odczuć innych użytkowników na jego temat. Może czytając je bedziesz bardziej świadoma dlaczego podjęto taką, a nie inna decyzję.

Czytałam. Dziękuję za sugestię :) .

jewgienij - 17 Listopada 2009, 18:38

NURS napisał/a
Rafał i Marcin Robert są swietnym przykładem jak rozmawiać. Można przedstawić każdy argument w takim stylu, prawda?

Tak, prawda.
Zostawmy więc rozmowy religijne osobom religijnym.

NURS - 17 Listopada 2009, 19:33

nikt ci nie zabroni powiedziec tam, co masz do powiedzenia, tyle, że bedziesz to robił bez zacietrzewienia (ufff, trudne słowo) :-)
zobaczysz, że też się da.

jewgienij - 17 Listopada 2009, 20:43

Dzięki za łaskawe pozwolenie, ale nie skorzystam.

Nigdy nie dorosnę chyba do kultury Dalamberta, Rafała, Seby i Piecha, więc mógłbym się zacietrzewić niechcący.

Fidel-F2 - 17 Listopada 2009, 22:08

Chal-Chenet napisał/a
Sam byś nie wpadł na odpowiedni fragment? Zawiodłem się.
przecież wiesz, że wpadłem

Cytat
Ateista, wbrew temu, co sobie uzurpuje, jest człowiekiem o ograniczonych zdolnościach intelektualnych oraz imaginatywnych
Przecież wszyscy wierzący tak myślą o ateistach. Dlaczegóż nie mają nazwać rzeczy po imieniu? IMHO wierzący mają prawo do takiego sposobu myslenia i jego wyrażania. I vice versa, ja tak samo myślę o wierzących. Nie widzę w tym nic niestosownego.

NURS napisał/a
trudno, żeby chrześcijanie nie czuli się w wątku o religii jak u siebie
to jest taka wypowiedź jak zastrzeżenie w konstytucji, ze religijnych uczuć nie wolno obrażać. Dlaczego ja nie miałbym czuć sie w tym wątku jak u siebie?
NURS - 18 Listopada 2009, 09:32

z cytowanego zdania nie wynika, ze nie miałbyć się tam czuć jak u siebie, tylko, że oni też mogą, a to róznica. nie ma w niej zastrzeżenia prawa dla jednej stronu - własnie tu jest pies pogrzebany.
A co nazywania rzeczy po imieniu, ktoś może uważać, ze jestes (tu wstaw sobie dowolne wielkie pip), ale kiedy napisze to na forum, poczujesz się dotknięty, nieprawdaż? na tym polega dyskretna róznica i niestosowność wypisywania takich rzeczy.

Rafał - 18 Listopada 2009, 09:42

jewgienij napisał/a
Rafał w rozmowach z niewierzącymi już taki słodki nie jest, więc go tutaj nie dawaj za przykład kulturalnego dyskutanta.
To dobrze, inaczej nie pasowało by mi to do mojego wyobrażenia o prawidłowym profilu swojego wizerunku :lol:
jewgienij napisał/a
Nigdy nie dorosnę chyba do kultury Dalamberta, Rafała, Seby i Piecha
Rzekłeś.
Fidel-F2 napisał/a
Przecież wszyscy wierzący tak myślą o ateistach.
A jeżeli ja tak nie myślę to jestem niewierzący?
Fidel-F2 napisał/a
Dlaczego ja nie miałbym czuć sie w tym wątku jak u siebie?
Czuj się jak u siebie, ale nie rób zbytniego chlewu proszę. Serio, serio.

Robi mi sie offtop od offtopu, z drugiej strony nie czuje potrzeby mnożenia wątkowych bytów ponad potrzebę, sam nie wiem.

dalambert - 18 Listopada 2009, 23:04

Wolałbym by dbałość o saj FS / jak tam się to nazywa/ przejawiał jednak naczelny SFF&H obecny, a nie były.
A może FS w ramach tej dbalości i politpoprawności przestanie wydawc Andrzeja Pilipiuka ? Wszak on taki kontrowersyjny jest i poglądy ma ....

Fidel-F2 - 18 Listopada 2009, 23:08

dalambert, nie cuduj, NURS ma stosowne uprawnienia więc robi robote. A poza tym to nie 'dbanie o saj' w szególności tylko wyjasnienie mechanizmów
dalambert - 18 Listopada 2009, 23:14

Fidel-F2, ależ ma i jak raz i racje ma,
ale wkurza mnie argument o tym, ze mamy mordę w kuble trzymać bo Forum WAŻNEGO wydawnictwa jest i jak kto nie tego to w łeb.
Jeżeli SF chce wprowadzić tu cenzurę to chciałbym to usłyszeć od Red. Nacz.

NURS - 18 Listopada 2009, 23:56

Nie masz trzymac mordy w kuble, ale przecież wiesz, że takie teksty, jakie wklejał seba, moga przynieśc efekty. Nie sądzisz, ze trzeba przytemperować zapędy niektórych, zeby nie było kloaki?
Wystarczy nie rozpowszechniać kłamstw i już. Za prawdę nikt nikomu krzywdy nie zrobi.
Pilipiuk jest kontrowersyjny, ale jak widzisz, nie wypisuje takich bredni, i o ile pamiętam potrafi się przyznać do błedów. Temu dałem 24 godziny, zeby zrozumiał, co robi. Do końca brnął w absurdy, nawet sam z soba dyskutował :-)

Toudisław - 19 Listopada 2009, 09:22

NURS napisał/a
Wystarczy nie rozpowszechniać kłamstw i już. Za prawdę nikt nikomu krzywdy nie zrobi.

Gdzie cię oczerniał ?

Ostatnio macie lekką rękę do kar

NURS - 19 Listopada 2009, 09:33

Dostałeś jakaś karę? Czy tak tylko wpadłeś ponarzekać? :-)
RD - 19 Listopada 2009, 09:47

Dalambercie
Ban dla Seby nie jest osobistym pomysłem Roberta, został uzgodniony. Naprawdę nie możemy pozostawiać bez reakcji i komentarza takich chociażby informacji, jakie użytkownik wypisywał chociażby o Michniku popierającym Banderę, podczas gdy wypowiedź byłego naczelnego Wyborczej na Ukrainie absolutnie nie miała z tym nic wspólnego (co sprawdziliśmy). Gdyby Seba miał konkretny materiał, którym potrafi wesprzeć argumenty - w porządku, ale nie ma, więc chyba powinien to wyjaśnić. Nie wyjaśnił, brnał dalej w tę brundzę. Nie chodzi o samą kontrowersyjność wypowiedzi, lecz jej prawdziwość. Nie ma chyba poważnego forum, które by coś podobnego pozostawiło w zawieszeniu. To nie jest forma cenzury, ale zwyczajny instynkt samozachowawczy.
Takie rzeczy można sobie umieszczać na blogu, pod własnym imieniem i nazwiskiem, jak ksiądz Isakowicz-Zalewski.

Toudi
Nie chodzi o oczernianie NURSa, ale o to, co napisałem wyżej.

dalambert - 19 Listopada 2009, 09:52

RD, OK , napisałem zresztą, że NURS w tym wypadku miał rację / bo miał/ ale zjeżyło mie to, że argument o "czystości" forum wydał się tu ważniejszy niż, kwestia merytoryczna. Możem się wrażliwy zrobil czy co ?
Ale wyjasnienie przymuję, a jeślim Was swoim burczeniem urazil to wybaczcie - tyż bukiecik fiołków to ja nie jestem.

Rafał - 19 Listopada 2009, 09:54

Admiralicjo, a dajcież temu specstatus "bukiecik fiołków", z jednej strony przystopuje, z drugiej zobowiąże :wink: :mrgreen:
dalambert - 19 Listopada 2009, 10:04

Rafał, ty nie badź taki Woland z Korowiowem do spółki ;P:
Rafał - 19 Listopada 2009, 10:09

Ot, Behemot się odezwał, Messer się mówi, Messer :wink: :lol:
NURS - 19 Listopada 2009, 10:13

Dalambercie, nie ważniejszy a równie ważny. Zwróciłem na niego uwagę, bo wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że za takie coś można nawet trafić za kratki, albo bulić latami. I tyle. Nie mówiąc już o tym, że firma-właściciel dostanie po łapach. A to już nie jestem ja, więc wolę zareagować zdecydowaniej, niż potem patrzeć, jak coś, co stworzyłem idzie w pip, bo jakiś użytkownik musiał się wypluć na tego, czy owego.
Krytyka, dalmbercie, święte prawo każdego, włos ci z głowy, albo z pleców, jak już na głowie z nimi nietęgo, nie spadnie :-)

Koniec offtopu bułhakowowego!

Toudisław - 19 Listopada 2009, 10:48

RD, A to chyba Michnik powinien pozywać Sebę ?

" Administracja nie bierze odpowiedzialności za wypowiedzi użytkowników" Dawać do regulaminu i tyle

Partner forum