To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.

Witchma - 8 Czerwca 2014, 17:12

hijo napisał/a
nie wyobrażam sobie zaznaczania markerem fragmentów na e-booku

Od tego jest funkcja notatek ;)

nureczka napisał/a
- wifi - pewnie się większości narażę, ale kompletnie zbędna rzecz.

Też nie rozumiem, po mi to w czytniku (raz chyba zrobiłam aktualizację oprogramowania przez wi-fi, ale równie dobrze mogę wgrać sobie plik "po kablu").

hijo - 8 Czerwca 2014, 17:16

nureczka napisał/a
Uwaga: powyższe dotyczy czytników innych niż kindle
No właśnie, tak z automatu pomyślałem o kindlu, a może jest coś innego wartego polecenia. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
Anonymous - 8 Czerwca 2014, 20:45

hijo napisał/a
Zastanawiam się nad kupnem kindle'a. Ktoś podpowie co wybrać? Czytnik ma być uzupełnieniem, bo z książek papierowych nie zrezygnuję, a do internetu mam telefon.

Sam niedawno kupiłem, i jak nie chcesz przepłacać, to Kindle Classic jest idealny, o ile czytasz w warunkach normalnych (czyli podświetlenie ci niepotrzebne).

Fidel-F2 - 9 Czerwca 2014, 00:20

Fenrir, podświetlenie każdemu jest potrzebne. Nie dziś to jutro.
nureczka - 9 Czerwca 2014, 09:13

To, oczywiście, subiektywne, ale z czytnika zaczęłam intensywnie korzystać dopiero wtedy, gdy się dorobiłam modelu z podświetleniem. W domu, przy lampie, mogę sobie spokojnie czytać książki papierowe. Czytnik służy mi na wyjeździe - dalszym albo bliższym.
Lowenna - 9 Czerwca 2014, 09:20

Czytnik tylko z podświetleniem
hrabek - 9 Czerwca 2014, 09:24

Wczoraj wieczorem zapytałem moją żonę, która używa Kindle Keyboard z lampką z Amazona czy nie chciałaby wymienić na Paperwhite. Powiedziała, że nie. Ale lampka rzeczywiście jest świetna, więc sprawę oświetlenia ekranu załatwia.
Anonymous - 9 Czerwca 2014, 09:28

Fidel-F2 napisał/a

Fidel, doceniam twoją rolę rzecznika ludzkości, ale ludzkość jej naprawdę nie potrzebuje. Miałem w międzyczasie możliwość skorzystania z Paperwhite'a, i naprawdę mi się krzywda bez podświetlenia nie dzieje, jak się okazuje.

thinspoon - 9 Czerwca 2014, 09:56

Fenrir napisał/a
Fidel-F2 napisał/a

Fidel, doceniam twoją rolę rzecznika ludzkości, ale ludzkość jej naprawdę nie potrzebuje. Miałem w międzyczasie możliwość skorzystania z Paperwhite'a, i naprawdę mi się krzywda bez podświetlenia nie dzieje, jak się okazuje.

W porządnym horrorze w starym stylu to by były Twoje ostatnie słowa :wink:

nureczka - 9 Czerwca 2014, 09:59

hrabek napisał/a
Wczoraj wieczorem zapytałem moją żonę, która używa Kindle Keyboard z lampką z Amazona czy nie chciałaby wymienić na Paperwhite. Powiedziała, że nie. Ale lampka rzeczywiście jest świetna, więc sprawę oświetlenia ekranu załatwia.

Czyli jednak światło się przydaje. A to czy w formie podświetlenia, czy lampki to rzecz wtórna.

Witchma - 9 Czerwca 2014, 10:12

Podświetlenie jest super, szczególnie teraz. Wieczorem jeszcze jest dość jasno i nie chcę zapalać światła (szczególnie że chmary paskudztw latających tylko na to czekają), a do czytania już trochę za ciemno. Wtedy włączam podświetlenie tak na 3-5 i jest akurat :) Tomek ma okładkę do Classica z lampką, która też spokojnie daje radę.
Fidel-F2 - 9 Czerwca 2014, 10:28

Fenrir, na sześć i pół miliarda ludzkości, jest was czterech czy pięciu, którym podświetlenie w czytniku jest niepotrzebne. Proszę, przestań forsować ten niesłuszny pogląd i na siłę racjonalizować własne błędy zakupowe.
Luc du Lac - 9 Czerwca 2014, 10:53

podświetlanie jest potrzebne - nie mam w kindlu, ale kupiłem sobie taki mały pier$%^ który świeci i łatwo domontować go do czytnika
konopia - 9 Czerwca 2014, 10:58

Mi podświetlanie nie pasuje, wolę bez, lepiej czcionka wygląda, itp..
a w nocy mogę sobie lampkę zapalić.

i tak będę się pocieszał do momentu w którym kupię sobie ten z podświetleniem.
Niestety nie prędko to nastąpi :( mój nook prawie nówka, wszystko jeszcze działa.

hrabek - 9 Czerwca 2014, 11:52

Zawsze możesz sprzedać, albo odstąpić komuś z rodziny.
Rafał - 9 Czerwca 2014, 12:52

konopia, spróbuj upaść niechcący na to, albo upuść przypadkowo do kibla, jest szansa, że pomoże :wink:
Melfka - 9 Czerwca 2014, 13:20

Rafał napisał/a
konopia, spróbuj upaść niechcący na to, albo upuść przypadkowo do kibla, jest szansa, że pomoże

Na Nooka? Nie wydaje mi się. Mój jest ze mną od 4 lat i wciąż wygląda jak nowy ;) .

nureczka - 9 Czerwca 2014, 14:00

Zawsze można liczyć na dzieci. Swoje albo sąsiadów. Daj im T-34 to odłamią lufę zanim się obejrzysz.
Lowenna - 9 Czerwca 2014, 14:33

nureczka, koleżanki dziwnie się na mnie patrzą, gdy kulam się po podłodze ze śmiech. Dzięki :omg:
konopia - 9 Czerwca 2014, 15:55

nureczka, :lol: :bravo

Tyle, że ten nook naprawdę mi pasuje. cybook orizon mi kiedyś upadł, sam upadł, wcale mu nie pomagłem, i pojawiła się od razu rysa i przestał się ładować, no to pyrzciepałem nim o płytębetonową, normalnie w drobny mak go rozwaliłem :omg: , potem kupiłem tego nook (całe 30F dałem).

Nook fajny jest, robi re-flow pdf, po prostu jak chce dłużej poczytać to muszę wyjść z sypialni i iść do dużego pokoju, odpalić sobie lampę itp...

Sandman - 9 Czerwca 2014, 17:01

Niedawno miałem ten sam dylemat, wybrałem Paperwhite 2 i jestem bardzo zadowolony, podświetlanie - genialna sprawa.
hijo - 9 Czerwca 2014, 18:11

A nadal kindla można legalnie kupić tylko przez Amazona?
Chal-Chenet - 10 Czerwca 2014, 08:27

Witchma napisał/a
Tomek ma okładkę do Classica z lampką, która też spokojnie daje radę.

Gdzie taką lampkę można znaleźć? I ile mniej więcej kosztuje? ;)
hijo napisał/a
A nadal kindla można legalnie kupić tylko przez Amazona?

Ja kupiłem na agito, więc chyba odpowiedź brzmi "nie".

Witchma - 10 Czerwca 2014, 08:31

Chal-Chenet napisał/a
Gdzie taką lampkę można znaleźć? I ile mniej więcej kosztuje?

Poszukaj na Allegro. Mniej więcej tak to wygląda.

konopia - 10 Czerwca 2014, 09:14

a nie lepiej diodową lampke na okulary?
a jeśli nie nosisz, choć grozi ci to za czytanie w kiepskim oświetleniu ( tak mamusia mówiła - w sensie nie czytaj po ciemku)
to może lampka na opaskę na głowę?

Kruk Siwy - 10 Czerwca 2014, 09:19

A może lokaj z kandelabrem? konopia, marudzisz!
Lowenna - 10 Czerwca 2014, 09:22

To ja zamawiam śniadanie do łóżka :mrgreen:
feralny por. - 10 Czerwca 2014, 10:26

Nie ma to jak okruszki w pościeli...
Chal-Chenet - 10 Czerwca 2014, 10:30

Witchma napisał/a
Mniej więcej tak to wygląda.

Dziękuję.

konopia - 10 Czerwca 2014, 14:41

Kruk Siwy, a na co mi lokaj, jakieś fajne podręczne to rozumiem, ale lokaj?

A z lampa na okulary to na poważnie pisałem, jest kilka różnych modeli.

Partner forum