To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

NURS - 20 Kwietnia 2011, 11:33

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Apocalypse_Troll
Adanedhel - 4 Maj 2011, 09:26

Może już było, ale jako szef wywiadu czuję się zobowiązany podać. Z oficjalnych zapowiedzi wydawniczych Rebisu.

Cytat
David Weber - Misja Honor (III kwartał 2011)
David Weber - Herezja naznaczeni
David Weber - Z mroku (2011)

hrulgin - 7 Maj 2011, 17:39

Dla mnie Misja Honor była bardzo trudną książką (i nie chodzi o problemy językowe, chociaż oczywiście książka po angielsku). Nie udało mi się jej skończyć ze względu na poziom natężenia akcji i wydarzeń katastroficznych i wznowię ją dopiero gdy w USA pojawi się kolejny tom. Czekając na Webera wypełniłem czas Kris Longknife (też po angielsku) oraz Lewiatanem Scotta Westerfelda (od niedawna po polsku, ale drugi tom już jest na Amazonie).

Na koniec dodam, że Misja Honor kupowana jako ebook kosztowała kilkanaście złotych.

Lynx - 7 Maj 2011, 21:00

Adanedhel, :mrgreen: toś mnie ucieszył. Stawiam kolejkę wywiadowi floty ;)
Sandman - 11 Czerwca 2011, 13:43

Wie ktoś może, czy Troll zagłady to początek jakiegoś cyklu, czy jednotomowa książka? Czytał już ktoś? Jak wrażenia?
dalambert - 11 Czerwca 2011, 14:47

Wybiera się dopiero nabyć. Przeczytam pogadamy :)
NURS - 11 Czerwca 2011, 15:45

to dość stare, więc chyba nie cykl.
dalambert - 11 Czerwca 2011, 16:12

NURS, I bardzo dobrze, niech on lepiej stare cykle dopieszcza / z Honorverse na czele/ :D
cywil1984 - 17 Czerwca 2011, 22:46

Obilo mi sie o uszy że to jednak cykl
Matrim - 17 Czerwca 2011, 22:53

cywil1984. zgodnie z Regulaminem, zapraszamy do wątku powitalnego, czyli Bijalni.
goderic - 12 Lipca 2011, 19:39

dobra wiadomość dla wielbicieli prozy Webera: we wrześniu należy się spodziewać kolejnej części Schronienia [niestety dopiero po angielsku] "How firm fundation", w styczniu kolejnej części Honorki 'Rising thunder"[niestety też po angielsku]. ponadto Weber zaczął też pracę nad kontynuacją wydarzeń w wątku pobocznym "Shadow of fredom", po ostatnim aż się boje poznać polskie tłumaczenie tytułu :D Niestety nie wiadomo czy będzie to Torch czy Talbot
Adanedhel - 13 Lipca 2011, 19:58

Ani to, ani to. Jedno i drugie zostało włączone do głównego wątku. Chyba, że pozmieniał plany.
dalambert - 18 Lipca 2011, 11:34

Uwaga - dziś w "zapowiedziach" Rebisu pojawiła się Misja Honor :D
goderic - 29 Lipca 2011, 11:08

"Misja Honor" premiera ma być w połowie sierpnia;
wiadomo czy w tym roku ukażę się po polsku kolejna cześć Schronienia? czy jak zwykle skończy się na szumnych zapowiedziach i nadziei

dalambert - 10 Sierpnia 2011, 10:35

goderic, No to dziś :!: już /podobno/ Misję Honor można będzie nabyć w mojej księgarni faworytnej, a co do "Shronienia to NURS / jak jeszcze bywał na Forum/ to się odgrażał co we wrześniu będzie. Jeno nie pamiętam czy wydrukowane, czy oddane przez Niego do wydawnictwa tłumaczenie :?
Easy - 10 Sierpnia 2011, 11:38

Był u nas ostatnio taki wieśniak, który pytał się - cytuję - "czy jest nowa honorka"? Honorka? To jakieś czasopismo? Slang używany przez cwaniaczków na określenie... czegoś tam? Ponieważ alergicznie reaguję na klientów-cwaniaczków czym prędzej oddaliłem się od delikwenta zostawiając go z moich współpracownikiem. Gdzieś tak w połowie drogi pojąłem, że jemu pewno właśnie o nową Honor Harrington chodzi. No to w tył zwrot, poinformować, że nie ma.

I co słyszę? Oburzenie, że mój kolega nie wie, co to za książka (a jest odpowiedzialny za dział dziecięcy), a na argument, że my w księgarni mamy ponad 100 000 tytułów, ciężko wszystkie ogarniać, odparł:

- A ja mam 3000 u siebie, i każdą znam!

Lać takich drani bez litości. A mi przez to pozostał uraz do Honor, więc pewnie nigdy po nią nie sięgnę.

dalambert - 10 Sierpnia 2011, 14:16

Easy, mam najnowszą Honorcię i właśnie czytam ;P: :!:
Easy - 10 Sierpnia 2011, 14:28

dalambert napisał/a
Easy, mam najnowszą Honorcię i właśnie czytam ;P: :!:

Złośliwcze.

dalambert - 13 Sierpnia 2011, 10:57

No to Misja Honor przeczytana, z dużym zadowoleniem, choć krótsza / jak na Webera - tylko 550 stron/ i zakończenie w "martinowskim" stylu.
Znaczy już za chwileczkę, już za momencik dopiero draka zacznie się kręcić, ale wątki powiązane, sprawy częściowo pozamiatane, czyli: Alleluja i do przodu ! :D
Szkoda, ze cd. dopiero w połowie roku przyszłego /podobno/ i to po murzyńsku, na polski to się będzie czekać i czekać.
A tak swoją drogą to kiedy wyjdą Opowiadanie najnowsze / te z lutego/ oraz cd. Schronienia ?

Dit BenHA - 13 Sierpnia 2011, 19:08

Dalambert ty chyba jesteś spokrewniony z treecatami :shock: bo napisałeś niemal to samo co próbowałem napisać wczoraj gdy przegryzłem śię przez Misje Honor wczoraj wieczorkiem lecz padł mi net tuz przed wysłaniem :| posta.Z ciekawostek to w necie jest cover Distant Thunder :lol: i malusi snippet ,krótki robiący smak :roll: i figa....... cóż trzeba czekać cierpliwie przynajmniej do polowy przyszłego roku na 1 z 2 tomów i to po angielsku a na polskie tłumaczenie aż boje się pomyśleć :evil:
dalambert - 13 Sierpnia 2011, 22:19

Dit BenHA napisał/a
cover Distant Thunder
Dit BenHA napisał/a
i malusi snippet

To powiedz co to jest? Ja po murzyńsku nie kumam, a jak masz dane co do tresci to spojleruj śmiało :!:

Lynx - 13 Sierpnia 2011, 22:47

dalambert, cudnie! We wtorek przeprowadzę pacyfikację mojej księgarni, pewnie mi sprowadzą.
Dit BenHA - 14 Sierpnia 2011, 16:07

Dalambert na stronce p.Webera jest maluteńki rozdzialik (2-3 strony tekstu) coś na temat operacji Laokon wspomnianej w Misji Honor akurat tyle by zrobić smak i.....lipa to jest ów snippet. Cover to inaczej okładka .Spoilerował nie będę bo w temacie historii wojny domowej USA kontra CS jestem cieniuteńki ,a z tego co wyrozumowałem to pomysł tejże ma być szkieletem powieści :!: :?: .Oprócz tego nie rozumiem jak komponuje się do tego pomysł "Powstania Sipajów" w Indiach + napędy typu "triplet" które jak dla mnie odpowiadają koncepcji napędu elektrycznego w okrętach podwodnych (I wojna światowa)a są to pomysły które p.Weber zasygnalizował w dwóch ostatnich książkach z cyklu .Jak to zostanie zmiksowane?????? :shock:
goderic - 14 Sierpnia 2011, 20:52

Owszem jest fragment rozdziału kolejnej powieści, ale raptem tyle żeby zrobić smak, a i to z błędami :)
Zakończenie "Misji Honor" faktycznie w iście martinowskim stylu (sam bym tego lepiej nie ujął Delambert), już ma się zacząć porządna akcja a tu koniec :evil: i trzeba czekać.
Co do "Rising Thunder" to podobno miał być w styczniu

dalambert - 14 Sierpnia 2011, 21:09

A ten Rising Thunder to aby takie Więcej niż Honor V czyli opowiadania z Honorwerse ?
A co do wojny Północ - Południe w kosmosie to może być takie skrzyżowanie tejże z Powstaniem Sipajów w temacie rozpierducha Ligi Solarnej.
Mógł extrapolować wojny napoleońskie i Horatio Hornblowera w kosmos, może i to :wink:

goderic - 15 Sierpnia 2011, 12:07

"Rising thunder" to, przynajmniej według moich informacji kolejna część cyklu Honorwerse, wygląda na to, że Weber przynajmniej na jakiś czas dał sobie spokój z pisaniem pojedyńczych opowiadań z tego uniwersum i skoncentrował się na głównym wątku. Co jest jak bardziej chwalebne jako, że od wydania "MoH" minął już rok a, kolejna część czyli "RT" ma być dopiero w marcu(sprawdzałem, styczeń już nieaktualny :evil: ) więc pewne przyśpieszenie jest wskazane :lol:

ps. Dit BenHA możesz podać link do tego fragmentu?

dalambert - 16 Sierpnia 2011, 11:55

Fakt "Rising thunder" pomerdało mi się z już opublikowanymi w tym roku opowiadaniami "In Fire Forged" słyszałem, że to w nich jest wreszcie opowieść o akcji Honor na planece Casimir w Slisesii.
Wie kto może coś więcej :?:

Jotha - 18 Sierpnia 2011, 10:53

"Misja Honor" na tym wyższym Weberowym poziomie... i czekaj teraz człowieku rok na ciąg dalszy. Ja Weberowi zdrowia życzę, niestety przykład Jordana pokazał, ze bardzo długi cykl może autora przeżyć...
goderic - 20 Sierpnia 2011, 15:41

Zgadzam się z tobą Jotha, dlatego właśnie uważam że Weber powinien przyśpieszyć pisanie kolejnych części Honorwerse i Schronienia, a odpuścić sobie pojedyńcze opowiadania i współautorstwo w innych cyklach. Nie żebym coś miał przeciwko takim powieściom ale widać, że wpływa to na możliwości powstawania książek z głównego nurtu jego twórczości.
Jotha - 20 Sierpnia 2011, 20:06

Ba, ja po "Rafie Armageddonu" nie miałbym nic przeciw temu, by cykl Schronienie też sobie odpuścił zanim Honorci nie wykończy :)

Partner forum