Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Agi - 12 Czerwca 2014, 22:09
nureczka napisał/a | Ja też jako żywo nie trafiłam na robaczywą czereśnie. Nadgnite to i owszem, ale robaczywe |
Mam trzy drzewa czereśni. Dojrzewają kolejno, ostatnie jeszcze są zielone, niestety od wielu lat z ostatniego drzewa czereśnie jedzą tylko szpaki. Czasem bawię się i rozkrawam owoce żeby sprawdzić czy trafi się jakaś bez robaka, ale robaki są niemal we wszystkich. Należałoby opryskać je w czasie kwitnienia, ale nie stosuję chemii w ogrodzie.
Agi - 12 Czerwca 2014, 22:09
nureczka napisał/a | Ja też jako żywo nie trafiłam na robaczywą czereśnie. Nadgnite to i owszem, ale robaczywe |
Mam trzy drzewa czereśni. Dojrzewają kolejno, ostatnie jeszcze są zielone, niestety od wielu lat z ostatniego drzewa czereśnie jedzą tylko szpaki. Czasem bawię się i rozkrawam owoce żeby sprawdzić czy trafi się jakaś bez robaka, ale robaki są niemal we wszystkich. Należałoby opryskać je w czasie kwitnienia, ale nie stosuję chemii w ogrodzie.
Fidel-F2 - 12 Czerwca 2014, 23:59
słyszałem, że na czereśniowe robaki robi się 'oprysk' z pokrzywy, ale nie znam szczegółów
Rafał - 15 Czerwca 2014, 00:25
Ale serio przeszkadzają wam robaki w czereśniach? No to nie szukajcie ich, to nie znajdziecie, a i głowa spokojna będzie, bo co z oczu...
thinspoon - 15 Czerwca 2014, 03:40
Rafał napisał/a | Ale serio przeszkadzają wam robaki w czereśniach? No to nie szukajcie ich, to nie znajdziecie, a i głowa spokojna będzie, bo co z oczu... |
nic a nic. albo jadłem bez patrzenia i było ok albo wydłubywałem i też było ok.
Kruk Siwy - 15 Czerwca 2014, 07:44
j.w.
konopia - 15 Czerwca 2014, 09:55
w piątek całą rodziną na polowaniu byliśmy.
PYO - pick your own - (sam se zbierz) w niecały kwadrans upolowaliśmy trzy koszyki truskawek, braliśmy tylko średnie w przedostatnim stopniu dojrzewania, hm, pycha.
czereśnie z mięskiem? niemożebność, te z dużego sklepu nigdy robali nie mają (wieczorami można poczytać prz ich blasku, hehe).
Martva - 18 Czerwca 2014, 22:22
Nastawiłam małosolne, łiii. Pewnie się zrobią w sobotę jak wypełznę z domu i wszystkie zostaną pożarte pod moją nieobecność
Procella - 20 Czerwca 2014, 09:58
Małosolne fuj. A wszyscy w domu uwielbiają i mam problem, bo zeżerają zanim staną się jadalne dla mnie, znaczy kiszone
Witchma - 20 Czerwca 2014, 10:02
Procella, u mnie jest tak samo
dalambert - 20 Czerwca 2014, 10:28
Procella, i tam , małosolne są SUPER
Martva - 20 Czerwca 2014, 18:12
Ja najbardziej lubię takie na granicy małosolne/kiszone. Ale mam zimną kuchnię i one potrzebują parę dni.
Dziś zaszalałam - dynia piżmowa nadziewana szpinakiem i ciecierzycą, zapiekana z serem oraz wegańskie burgery buraczano-jaglane (dziś wymyśliłam im niesamowicie błyskotliwą nazwę betaburgery, ale chyba nie byłam pierwsza). Do tego sałata z rzeczami, podpieczone ziemniaki i sos jogurtowo-musztardowo-czosnkowy. Jakoś tak wyszło, że ledwie się ruszam
Agi - 20 Czerwca 2014, 18:31
Moja ulubiona letnia zupa z młodych warzyw gotowana na skrzydełkach z kurcząt.
dalambert - 20 Czerwca 2014, 22:07
No słój ogóreczków postawiony, w tej temperaturze będą na poniedziałek - wtorek
Fidel-F2 - 24 Czerwca 2014, 15:55
Kluski z jagodami i śmietaną.
Farin - 24 Czerwca 2014, 15:58
Ma ktoś ochotę na wypróbowanie czegoś takiego? :
http://d3dsacqprgcsqh.clo...PvER9q_700b.jpg
Fidel-F2 - 24 Czerwca 2014, 16:03
Używanie chleba tostowego w celach konsupcyjnych sugeruje upośledzenie umysłowe autora.
hijo - 25 Czerwca 2014, 17:27
Karczek w coli wg przepisu z YT nawet wyszło Cola tak przeżera mięsko, że nie trzeba wcześniej rozbijać
konopia - 25 Czerwca 2014, 19:15
w coli?
możesz pidać przepis albo linkę?
Kruk Siwy - 25 Czerwca 2014, 21:55
Pidaj mu hijo, i proszę fotki. Z tego pidania, oczywiście. W coli to ja kurczaka zrobionego szamałem.
konopia - 26 Czerwca 2014, 12:16
na wytłumaczenie mam tyle, że nie mam autokorekty w komórce, a i ekran nie za duży...
Sprawdzanie pisowni mam tylko do j. angielskiego, nie potrafię sobie ustawić tak by mieć i polski słownik.
Kruk Siwy - 26 Czerwca 2014, 12:56
To tylko literówka, ale śmieszna.
nureczka - 26 Czerwca 2014, 13:32
konopia napisał/a | w coli?
możesz pidać przepis albo linkę? |
Przepis jest mega prosty.
1. Kurczka ułożyć w naczyniu
2. Zalać kolą (1/2 litra na kurczka)
3. Wstawić do piekarnika
4. Od czasu do czasu polać "z wierzchu"
5. Jak się upiecze to wyjąć
6. Zjeść
Procella - 26 Czerwca 2014, 20:04
Żadnej soli czy czegoś? Tak całkiem na słodko?
Ja dziś miałam letni "bigosik" kapuściano-kalafiorowo-paprykowy, mniam!
hijo - 27 Czerwca 2014, 20:04
konopia, to pidaję linkę linkę
konopia - 28 Czerwca 2014, 10:04
dzięki!
nureczka - 28 Czerwca 2014, 11:02
Procella napisał/a | Żadnej soli czy czegoś? Tak całkiem na słodko?
Ja dziś miałam letni bigosik kapuściano-kalafiorowo-paprykowy, mniam! |
Sprawa gustu. To jest przepis w wersji klasycznej. Można wstępnie natrzeć solą i pieprzem (ja dodaję trochę soli, ale tylko ociupinkę).
Lowenna - 3 Lipca 2014, 11:00
Szwagier na Boże Narodzenie robił szynkę w spricie. Nawet ja tego obrzydlistwa jeść nie dawałam rady
Zgaga - 3 Lipca 2014, 19:48
Jestem fioletowa. Był sos jagodowy. Miał być do makaronu, ale sam zeżarłam. I dobrze mi z tym.
Godzilla - 3 Lipca 2014, 21:20
Ani chybi zatrucie jagodami. Objawy się zgadzają - zsinienie plamiste bądź rozlane.
|
|
|