To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Agi - 12 Czerwca 2014, 22:09

nureczka napisał/a
Ja też jako żywo nie trafiłam na robaczywą czereśnie. Nadgnite to i owszem, ale robaczywe :shock:

Mam trzy drzewa czereśni. Dojrzewają kolejno, ostatnie jeszcze są zielone, niestety od wielu lat z ostatniego drzewa czereśnie jedzą tylko szpaki. Czasem bawię się i rozkrawam owoce żeby sprawdzić czy trafi się jakaś bez robaka, ale robaki są niemal we wszystkich. Należałoby opryskać je w czasie kwitnienia, ale nie stosuję chemii w ogrodzie.

Agi - 12 Czerwca 2014, 22:09

nureczka napisał/a
Ja też jako żywo nie trafiłam na robaczywą czereśnie. Nadgnite to i owszem, ale robaczywe :shock:

Mam trzy drzewa czereśni. Dojrzewają kolejno, ostatnie jeszcze są zielone, niestety od wielu lat z ostatniego drzewa czereśnie jedzą tylko szpaki. Czasem bawię się i rozkrawam owoce żeby sprawdzić czy trafi się jakaś bez robaka, ale robaki są niemal we wszystkich. Należałoby opryskać je w czasie kwitnienia, ale nie stosuję chemii w ogrodzie.

Fidel-F2 - 12 Czerwca 2014, 23:59

słyszałem, że na czereśniowe robaki robi się 'oprysk' z pokrzywy, ale nie znam szczegółów
Rafał - 15 Czerwca 2014, 00:25

Ale serio przeszkadzają wam robaki w czereśniach? No to nie szukajcie ich, to nie znajdziecie, a i głowa spokojna będzie, bo co z oczu... :wink:
thinspoon - 15 Czerwca 2014, 03:40

Rafał napisał/a
Ale serio przeszkadzają wam robaki w czereśniach? No to nie szukajcie ich, to nie znajdziecie, a i głowa spokojna będzie, bo co z oczu... :wink:


nic a nic. albo jadłem bez patrzenia i było ok albo wydłubywałem i też było ok.

Kruk Siwy - 15 Czerwca 2014, 07:44

j.w.
konopia - 15 Czerwca 2014, 09:55

w piątek całą rodziną na polowaniu byliśmy.
PYO - pick your own - (sam se zbierz) w niecały kwadrans upolowaliśmy trzy koszyki truskawek, braliśmy tylko średnie w przedostatnim stopniu dojrzewania, hm, pycha.
czereśnie z mięskiem? niemożebność, te z dużego sklepu nigdy robali nie mają (wieczorami można poczytać prz ich blasku, hehe).

Martva - 18 Czerwca 2014, 22:22

Nastawiłam małosolne, łiii. Pewnie się zrobią w sobotę jak wypełznę z domu i wszystkie zostaną pożarte pod moją nieobecność :P
Procella - 20 Czerwca 2014, 09:58

Małosolne fuj. A wszyscy w domu uwielbiają i mam problem, bo zeżerają zanim staną się jadalne dla mnie, znaczy kiszone :evil:
Witchma - 20 Czerwca 2014, 10:02

Procella, u mnie jest tak samo :)
dalambert - 20 Czerwca 2014, 10:28

Procella, i tam , małosolne są SUPER :!:
Martva - 20 Czerwca 2014, 18:12

Ja najbardziej lubię takie na granicy małosolne/kiszone. Ale mam zimną kuchnię i one potrzebują parę dni.

Dziś zaszalałam - dynia piżmowa nadziewana szpinakiem i ciecierzycą, zapiekana z serem oraz wegańskie burgery buraczano-jaglane (dziś wymyśliłam im niesamowicie błyskotliwą nazwę betaburgery, ale chyba nie byłam pierwsza). Do tego sałata z rzeczami, podpieczone ziemniaki i sos jogurtowo-musztardowo-czosnkowy. Jakoś tak wyszło, że ledwie się ruszam ;P:

Agi - 20 Czerwca 2014, 18:31

Moja ulubiona letnia zupa z młodych warzyw gotowana na skrzydełkach z kurcząt.
dalambert - 20 Czerwca 2014, 22:07

No słój ogóreczków postawiony, w tej temperaturze będą na poniedziałek - wtorek :D
Fidel-F2 - 24 Czerwca 2014, 15:55

Kluski z jagodami i śmietaną.
Farin - 24 Czerwca 2014, 15:58

Ma ktoś ochotę na wypróbowanie czegoś takiego? :
http://d3dsacqprgcsqh.clo...PvER9q_700b.jpg

Fidel-F2 - 24 Czerwca 2014, 16:03

Używanie chleba tostowego w celach konsupcyjnych sugeruje upośledzenie umysłowe autora.
hijo - 25 Czerwca 2014, 17:27

Karczek w coli wg przepisu z YT nawet wyszło :) Cola tak przeżera mięsko, że nie trzeba wcześniej rozbijać
konopia - 25 Czerwca 2014, 19:15

w coli?
możesz pidać przepis albo linkę?

Kruk Siwy - 25 Czerwca 2014, 21:55

Pidaj mu hijo, i proszę fotki. Z tego pidania, oczywiście. W coli to ja kurczaka zrobionego szamałem.
konopia - 26 Czerwca 2014, 12:16

:oops:
na wytłumaczenie mam tyle, że nie mam autokorekty w komórce, a i ekran nie za duży...
Sprawdzanie pisowni mam tylko do j. angielskiego, nie potrafię sobie ustawić tak by mieć i polski słownik.

Kruk Siwy - 26 Czerwca 2014, 12:56

To tylko literówka, ale śmieszna.
nureczka - 26 Czerwca 2014, 13:32

konopia napisał/a
w coli?
możesz pidać przepis albo linkę?

Przepis jest mega prosty.
1. Kurczka ułożyć w naczyniu
2. Zalać kolą (1/2 litra na kurczka)
3. Wstawić do piekarnika
4. Od czasu do czasu polać "z wierzchu"
5. Jak się upiecze to wyjąć
6. Zjeść

Procella - 26 Czerwca 2014, 20:04

Żadnej soli czy czegoś? Tak całkiem na słodko?

Ja dziś miałam letni "bigosik" kapuściano-kalafiorowo-paprykowy, mniam!

hijo - 27 Czerwca 2014, 20:04

konopia, to pidaję linkę linkę
konopia - 28 Czerwca 2014, 10:04

dzięki!
nureczka - 28 Czerwca 2014, 11:02

Procella napisał/a
Żadnej soli czy czegoś? Tak całkiem na słodko?

Ja dziś miałam letni bigosik kapuściano-kalafiorowo-paprykowy, mniam!

Sprawa gustu. To jest przepis w wersji klasycznej. Można wstępnie natrzeć solą i pieprzem (ja dodaję trochę soli, ale tylko ociupinkę).

Lowenna - 3 Lipca 2014, 11:00

Szwagier na Boże Narodzenie robił szynkę w spricie. Nawet ja tego obrzydlistwa jeść nie dawałam rady :?
Zgaga - 3 Lipca 2014, 19:48

Jestem fioletowa. Był sos jagodowy. Miał być do makaronu, ale sam zeżarłam. I dobrze mi z tym.
Godzilla - 3 Lipca 2014, 21:20

Ani chybi zatrucie jagodami. Objawy się zgadzają - zsinienie plamiste bądź rozlane.


Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group