Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Fidel-F2 - 22 Lutego 2010, 11:11
Żywiecki?
Marcin Robert - 22 Lutego 2010, 12:15
Bardziej na wschód.
dalambert - 22 Lutego 2010, 12:20
Wyspowy ?
Marcin Robert - 22 Lutego 2010, 12:24
Bardziej na południe.
EDIT: Skasowałem mylący dopisek w nawiasie.
mBiko - 22 Lutego 2010, 20:28
Gorce.
Marcin Robert - 23 Lutego 2010, 11:40
Dokładnie tak!
Tomasz Chlipała zwany Bulandą (zmarł w 1912 roku), hruby gazda gorczański, znany także jako znachor i czarownik. Ufundował dwie kapliczki, jedną w Lubomierzu, a drugą na Polanie Jaworzyna Kamienicka w Gorcach, znaną jako Kapliczka Bulandy.
W celach edukacyjnych pozwoliłem sobie bezczelnie przepisać z przewodnika wydawnictwa Rewasz jedną z opowieści poświęconych Bulandzie (zachowałem pisownię oryginalną):
Było tak: Bulanda z Lubomiyrza, tyn carownik, pojechoł do Msany końmi na jarmak. We Msanie kupił ryfy w zelaznym łokuciu. Przyjechoł na Górno Msano do Zyły. U Zyły była karcma. Stanoł przed karcmom, doł koniom siana i wloz do karcmy wypić piwo albo rum. Zakiela siedzioł w karcmie, jedchoł z Półrzycek taki Jasiek Kosmol. Silny chłop. Uwidzioł – ni ma nikogo. Wzion te ryfy z Bulandowego wozu na swój, pośmigoł konia i ucik. Ukrod. Ale on nie wiedzioł, ze to som ryfy Bulandowe. Bulanda wysed na pole, ryf ni ma! Ktosik mu godo: – Hej! Ukradli wom ryfy. Bulanda godo: – On ik ta łodniesie! Przyjechoł Bulanda do chałpy, wloz do kumory. Tam mioł jakiegosik Jasia, diabła. Godo: – Jasiu! Powiydz ta tymu złodziejowi, niek mi łodniesie ryfy i to dziś. Bo mi potrzebne.
Jakiesik duchy, diabły łopyntały tego Jaśka Kosmola na tyk Półrzyckak. Wzion ryfy na ramio i z Półrzycek niesie na Lubomiyrz. Tam do Pnioków, do góry, ale niesie. Wysed hań na Wiyrzbiynico. Z ramiynia się krew leje, ale sie nie do odpoconć, ino sie niesie. Nie dało mu połozyć na ziymi. Przyniós Jasiek ryfy na Lubomiyrz do Dziedziny przed Bulando. Trzymo na ramiyniu. A Bulanda wysed z chałpy, tyn carownik, i godo mu: – Połózze Jasiu na ziymi, połóz, bo ci już krew z ramiynia kapie. A wiyncy nie bier, nie kradnij!
Jasiek połozył ryfy, obłapił Bulando za nogi i godo mu tak: – Zebyk krzesny łojce wiedzioł, ze to Wase były, to byk nie broł. Przeboccie! A Bulanda do niego: – No, mos Jasiu scynście, ześ nie wiedzioł, ze to moje. Bo jakbyś wiedzioł, ze moje, tobyś na kolanak te ryfy z Półrzycek przyniós i stela byś seł na Półrzycki na kolanak. Ino ześ nie wiedzioł, ze moje, idzze spokojnie. A na wincy razy nie bier nikomu nic! Pamintoj, ze kradziono rzec jest ciynzko. Tak się łoześli.
mBiko zadaje.
mBiko - 23 Lutego 2010, 21:43
Kiedy zadebiutował na olimpiadzie curling i jaka ciekawostka związana jest z tymi zawodami?
Adanedhel - 24 Lutego 2010, 10:04
W Nagano 12 lat temu?
dalambert - 24 Lutego 2010, 10:06
| mBiko napisał/a | | jaka ciekawostka związana jest z tymi zawodami? |
curling to jedna wielka ciekawostka
Adanedhel - 24 Lutego 2010, 10:07
A gdzie tam. Taki trochę snooker na lodzie.
Kruk Siwy - 24 Lutego 2010, 10:15
Ciekawostką jest chyba brak sędziów?
mBiko - 24 Lutego 2010, 20:40
Po kolei.
Adi, wcześniej.
dalambert, sam jesteś ciekawostka. Przyrodnicza.
Kruku, sędziowie są, ale bardzo rzadko ingerują w rozgrywkę. Zazwyczaj sami zawodnicy kontrolują przebieg gry i punktację.
Ciekawostka, o którą pytam dotyczy konkretnego turnieju, a nie sportu w ogóle.
nureczka - 24 Lutego 2010, 20:57
Ja znam tylko taką ciekawostkę, że Lichtenstein kiedyś trenował curling. Ale to chyba nie o to chodziło?
mBiko - 24 Lutego 2010, 20:59
nureczka, podczas debiutu olimpijskiego tej dyscypliny?
W takim razie serdecznie gratuluję.
nureczka - 24 Lutego 2010, 21:06
mBiko, noooo nie.
Ale w poprzednim poście napisałam wszystko, co wiem o curlingu.
mBiko - 24 Lutego 2010, 21:11
Matrim - 24 Lutego 2010, 21:26
Nie wiem, czy to o tą ciekawostkę chodzi, ale chyba w tych zawodach to wygrani stawiają kolejkę przegranym. Co w sumie nie dziwi, biorąc pod uwagę, że gra jest szkocka
mBiko - 24 Lutego 2010, 22:15
Powtórzę pytanie, bo zaczynacie dryfować:
| mBiko napisał/a | | Kiedy zadebiutował na olimpiadzie curling i jaka ciekawostka związana jest z tymi zawodami? |
Matrim - 24 Lutego 2010, 22:17
Czytanie ze zrozumieniem oblane
mBiko - 25 Lutego 2010, 20:00
Coś widzę, że zagadka nie cieszy się popularnością
| Cytat | | Curling był konkurencją olimpijską już na I Zimowych Igrzyskach Olimpijskich, które odbyły się w Chamonix, rywalizowały ze sobą wówczas tylko drużyny męskie. Zawody te przez długi czas nie były uznawane przez Międzynarodowy Komitet Olimpijski, medale zostały przyznane dopiero w lutym 2006 |
Kto pierwszy, ten lepszy.
Magnik - 25 Lutego 2010, 20:29
A to psikus. Widocznie za słabo szorowali
Matrim - 25 Lutego 2010, 21:52
No to dalej:
Jaki ptak zdobi szczyt studni Zamku Wysokiego w Malborku i co robi?
Magnik - 25 Lutego 2010, 21:58
Pamięć szwankuje... Byłam w zeszłe wakacje. To był chyba największy koliber świata Ale co on robił?
Matrim - 25 Lutego 2010, 22:00
No raczej, koliber to to nie jest
Magnik - 25 Lutego 2010, 22:01
A ja gdzieś kiedyś czytałam, że to właśnie koliberek
mBiko - 25 Lutego 2010, 22:03
Pelikan, rozdzierający sobie pierś.
Matrim - 25 Lutego 2010, 22:15
mBiko, tak jest
I krwią z rany karmiący młode.
Zadajesz!
Magnik - 25 Lutego 2010, 22:45
http://www.castlesofpolan...is_poczt022.htm Żeby nie było
Matrim - 25 Lutego 2010, 22:50
Za Chiny to jak koliber nie wygląda Długa szyja, płaski dziób...
mBiko - 25 Lutego 2010, 23:47
Kto ukrywa się pod pseudonimem "Latający pomidor" i czym się ta osoba zajmuje?
|
|
|