To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.

dalambert - 26 Lipca 2010, 14:57

Łupaszka napisał/a
Nie szukam usprawiedliwień dla tego, co zrobiły komunistyczne reżimy. Ale Kościół zrobił równie dużo złego: płonące stosy, ideologiczna nietolerancja itd. Jestem komunistą, bo nie znalazłem lepszych idei, w które chciałbym wierzyć. Jestem komunistą hormonalnym,

Matrim
To jest lewicowe pitolnie gdy zbrodnie LEWICOWYCH totalitaryzmów i narodowo lewicowego i internacjonalnie lewicowego "przykrywa się" :
Ale inkwizycja, ale stosy / a to kalwiniści ich nie palili/, a to katolicka nietolerancja itd...
Przyjmij do wiadomości że lewicowy terrror wymordował w XX wieku dobre 200 milionów ludzi, a i dziś najbardziej ochydnym, krwawym i plugawym szaleńcem jest niejaki Kim Koreanski głodzący koreanczyków by móc popluć pod wiatr na USA.
Twoje zas " a noc św. bartłomieja" dokładnie mieści sie w tym samym furda prawda wazne tylko dobierane przykłady"katolickich" zbrodni by lewicowość dalej postępowała radośnie i uszczęśliwiała świat i galaktyki okoliczne.
Oczywiście masz rację
Wszystkiemu jest winna bestia klerykalno-faszystowska ... Tylko faszyzm to socjalizm ;P:

Matrim - 26 Lipca 2010, 15:04

dalambert napisał/a
Twoje zas a noc św. bartłomieja dokładnie mieści sie w tym samym furda prawda wazne tylko dobierane przykładykatolickich zbrodni by lewicowość dalej postępowała radośnie i uszczęśliwiała świat i galaktyki okoliczne.

Błąd. Podałem ci przykład z drugiej strony - tylko i wyłącznie. Nawymieniałeś różnych zbrodni religijnych pozakatolickich, to ci choć jedną przypomniałem i tyle :)

Saramago napisał/a
Nie szukam usprawiedliwień dla tego, co zrobiły komunistyczne reżimy. Ale Kościół zrobił równie dużo złego: płonące stosy, ideologiczna nietolerancja itd. Jestem komunistą, bo nie znalazłem lepszych idei, w które chciałbym wierzyć. Jestem komunistą hormonalnym, bo moje hormony podpowiadają mi, że trzeba oddzielić wyznawane idee od tego, co się robi.

To tak tylko ;)

dalambert - 26 Lipca 2010, 15:20

Matrim, ja się nie kłócę z Tobą tylko oceniam wypowiedź tego lewicowego autoryteta, co to bąknął , ze byłat reżimy, że nie szuka usprawiedliwienia, ale Kościół robił rówmiez / pewnie jak się budzi i idzie do kibelka, to co ranek inkwizyję wyklina, taki to on postępowy/ = to właśnie jest obowiązkowe lewackie pitolenie :twisted:
Aztecy, Majowei też robili i słusznie ich Cortez załatwił :mrgreen:

Matrim - 26 Lipca 2010, 15:26

dalambert, co on w kibelku robi, to ja nie wnikam ;) Ale głównym problemem jest fakt, że w kwestii oceny komunizmu Europa Zachodnia się ze Wschodnią nie dogada - my wiemy jak to było w praktyce, oni znają tylko wzniosłe teorie XIX wieku.
dalambert - 26 Lipca 2010, 15:31

Matrim, to prawda, może nie Wschodnia z Zachodnia,ale normalni ludzie z francuskim , hiszpanskim , portogalskim , włoskim cz anglosaskim lewactwem - sa to wyjątkowo amoralne łobuzy co chcą nam świat zbawić i to jest groźne.
NURS - 26 Lipca 2010, 17:12

dalambert napisał/a
Łupaszka napisał/a
Ale Kościół zrobił równie dużo złego: płonące stosy, ideologiczna nietolerancja

A to , jakoś nie ma Aztekw wyrywajacych serca kilkunastu tysiącom rocznie, jakoś Jaśnie Pan Pisarz Postępowy nie zauważył mordów katolików w Anglii od XVI po XVIII wieku i jakże postępowego czyja władza - tego religia i niemieckich książątek zmuszających poddanych do wiary w ich luterańskie fanaberie, rżnięcia się różnych sekt protestanckich między sobą, czy choćby wiesznia kobitek w Salem przez uciekających przed wredną inkwizycją fanatyków.
czyli lewckie pitolenie i tyle - tradycyjne z resztą ;P:

Generalnie, to on chyba wszystkie kościoły do tego włożył, traktując religię jako coś złego.

dalambert - 26 Lipca 2010, 21:01

NURS, może i tak, generalnie to zwracam po prostu uwagę na to, że "tradycyjną" reakcją Postępowego Lewicowego Idealisty na przypomnienie do jak potwornych zbrodni ów lewicowy idealizm doprowadził / właśnie dzisiaj jakiegoś łotra od PolPota na 30 lat pudła w Kambodży skazano/ jest odpowiedź :
A kościół... , a inkwizycja..., a stosy... i leci pokaz jego postępowości i tolerancyjności...
I taką postawę uważam za wyjątkową wredotę :evil:

ihan - 26 Lipca 2010, 21:09

Mam nadzieje, że postawą odwrotną za równie odpychającą uważasz.
NURS - 26 Lipca 2010, 22:37

Właśnie. Zauważ dalambercie, że ty usprawiedliwiasz zbrodnie systemu, którego wartości popierasz. :-)
dalambert - 26 Lipca 2010, 22:59

NURS, wywija się na wszystkie strony "inkwizycją" zamanipulowaną, obczernioną i w tej wersji robiącą za parawan dla protestanckich zbrodni w XVI, XVII wieku ,a dziś stanowiącej podstawę do wystąpień różnych fanatyków "tolerancji"
możesz mi pokazać jakieś zbrodnie KK jako instytucji w XIX i XX wieku / tylko mi nie wyskakuj z pedofilami, bo oni są w każdej zawodowej grupie, nie są instytucją i jeno w KK są nagłaśniani - jaka jest statystyka adwokatów pedofili ?/.

NURS napisał/a
Zauważ dalambercie, że ty usprawiedliwiasz zbrodnie systemu, którego wartości popierasz

a jaki to ja system popieram ? i jakie to on zbrodnie popełnił ?

Matrim - 27 Lipca 2010, 00:21

dalambert, czy obojętność wobec zabójstwa jest zbrodnią?
dalambert - 27 Lipca 2010, 08:13

Matrim, co lepiej myć ręce, czy nogi ?
czy obojętność wobec zbrodni jest zabójstwem ?
Czy kasy fiskalne w każdym domu są zbrodnią ?
takich pytan sto, bardzo dużo , o.......

aniol - 27 Lipca 2010, 09:26

dalambert ' napisał/a
tylko mi nie wyskakuj z pedofilami, bo oni są w każdej zawodowej grupie, nie są instytucją i jeno w KK są nagłaśniani - jaka jest statystyka adwokatów pedofili ?/.

BZDURA !!!! panie Dalambercie!!!!!
sa grupy zawodowe gdzie odsetek pedofili jest duzo wiekszy niz w innych
i sa to nauczyciele, wychowawcy, ksieza, trenerzy - czyli zawody gdzie zboczency maja ulatwiony dostep do swoich ofiar - tego czy ludzie o sklonnosciach pedofilskich swiadomie dokonuja wyboru swojego zawodu nie wiem - byc moze robia to "instynktownie"
i nie ma to nic wspolnego z naglasnianiem przez media, atakami na ksiezy itd manipulacja informacjami - i zauwaz ze nie atakuje tutaj kosciola tylko pisze o tym z pozycji trenera sportowego - a wiec przedstawiciela jednej z grup ktore wymienilem (tylko w krakowie, tylko w jednej dyscyplinie w ciagu 2 lat wychwycono trzech dewiantow)
temat bolesny bo bije w pozostalych (jedna z w/w afer oberwal rykoszetem tez moj klub), niemniej jednak zjawisko istnieje, ale twoja postawa (typu okrzyki o przesladowaniach, manipulacjach) w zasadzie jest niczym innym jak cichym przyzwoleniem w mysl zasady "u was bija murzynow"

NURS - 27 Lipca 2010, 09:56

dalambercie złoty, sam napisałeś kiedyś, że swój dyktator to dobry dyktator, dla ciebie Pinochet był zbawcą. A to jest IMO relatywizowanie moralne.
Matrim - 27 Lipca 2010, 10:00

dalambert napisał/a
Matrim, co lepiej myć ręce, czy nogi ?
czy obojętność wobec zbrodni jest zabójstwem ?
Czy kasy fiskalne w każdym domu są zbrodnią ?
takich pytan sto, bardzo dużo , o.......

Inaczej - czy obojętność wobec zbrodni, czyni z obojętnego współodpowiedzialnym? Moim zdaniem - tak, szczególnie wtedy, gdy nie jest to byle chuderlak, tylko mocarz, jakich mało na świecie.

dalambert - 27 Lipca 2010, 10:22

NURS, zdaje sie, ze pisujesz historie alternatywne, to przemyśl dokładnie co by było gdyby zamach Pinocheta się NIE udał i właścicieł złotego kałacha Allende pozostał przy władzy i potem szaty rozdzieraj ,
NURS - 27 Lipca 2010, 10:32

Czyli relatiwizujesz.
Dla mnie równie odrażające są zbrodnie komunistów, socjalistów, konserwatystów i innych istów. Zamordowanie kilku tysięcy ludzi jest zabiciem kilku tysięcy ludzi 0 i jeszcze sposoby w jakie ich torturowano i mordowano. Za samo to Pinochet powinien się smażyć w piekle.
Pięknie ci wychodzi udowadnianie, że lewactwo to zup wszelakie, tylko nie raczysz zauważać, ze jego ekstremalne formy powstawały tam, gdzie wcześniej panował nieludzki zamordyzm. Komuna w Chile nie miałaby takiego poparcia, gdyby rządzili tym krajem rozsądni ludzie. To tak na marginesie przemyślenia.

dalambert - 27 Lipca 2010, 10:55

NURS, ach, ach, ach cóż za Katon z Ciebie ! I nie relatywizuję, bo wcale nie twierdzę , że Pinochet & Co zachowywali się przyzwoicie po dojściu do władzy tylko prosze napisz opowiadanie jak po latach terroru, mordów i niszczenia kraju tow. Allende dostaje drugiego tym razem POkojowego Nobla za wybitny wkład w postęp i demokracje w Ameryce Południowej.
A do tego by się to sprowadziło
A i może jednak trochę trzeba patrzeć na skale Pinochet 3000 - Stalin STO milionów, PolPot / wychowanek Sartr'a i Sorbony/ 4 miliony na 8 milionow ludzi w Kambodży.
Znowu to samo gada sie o Pinochecie by własne zbrodnie zrelatywizować/
Wszystkich lewackich dyktatorów trzeba było obalac, jeden Pinochet władzę jak zapowiedział przekazał " w demokrację"
NURS napisał/a
tylko nie raczysz zauważać, ze jego ekstremalne formy powstawały tam, gdzie wcześniej panował nieludzki zamordyzm

Czy zby wyłacznie a ten fanatol Chawez to jak doszedł do władzy w Wenezueli, aby nie za pomoca demokracji którą właśnie kasuje, krok po kroku ?

a co do strasznych tortur - fakt okropne i wredne - ale kudy im do tego co wyprawiało NKWD i UB w Polsce, może byś o tym sobie postudiował i się powzruszał ?
To nie relatywizm, ale jak się chce pomstować na to, co się Ameryce wyprawiało, to dobrze jest wiedzieć co się działo w Polsce.

NURS - 27 Lipca 2010, 12:25

A wiesz dalambercie ilu mniej ludzi by zginęło, gdyby fanatyzm religijny nie istniał przez ostatnie 2 tysiące lat, zeby nie sięgać głębiej?
Czy powiesz, że religia jest fe bo w imię Boga wyrzynano całe narody?
Wszystko ma swoje dobre i złe strony. Nie znajdziesz przykładu, którego nie da się zbić innym przykładem. Jedna jest tylko róznica, ty w kółko usiłujesz usprawiedliwiać zbrodnie dokonywane przez ludzi z opcji politycznej, która popierasz, a ja potepiam wszystkie. Nawet Piłsudzki nie jest dla mnie żadnym wzorem, bo ma krew na rękach.
I jeszcze jedno, obawiam się, że junta Pinocheta była nieco bardziej kreatywna, niż prymitywy z UB (zważ też, że mówimy o wydarzeniach o wiele późniejszych, a świat się w tym czasie cywilizował). W latach 40tych i 50tych w USA miałeś jeszcze pełną segregację rasową. W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, które doskonale pamiętam, nie było już w Polsce żadnej komuny, tylko w miarę normalny socjalistyczny kraj w środku Europy, czego dowodem żyjący wciąż niemal w komplecie opozycjoniści.
Cytat
Wszystkich lewackich dyktatorów trzeba było obalac, jeden Pinochet władzę jak zapowiedział przekazał w demokrację

Jaruzel faktycznie został obalony przy pomocy powstania narodowego :-)

dalambert - 27 Lipca 2010, 12:29

NURS, powiedz coś pozytywnego, u Ciebie wszyscy mają krew na rękach/ no cóż położne też/ a kto jest cacy ?
czy cała historia jest do bani a my się ponwinniśmy przemodelować , rzucić wąłsne dzieje i cele, wypiąć tyłki i czekać kto pierwszy nas łagodnie poklepie ;P:

NURS - 27 Lipca 2010, 13:35

Im dłużej żyje, tym mniej pozytywów widze w tym świecie. :twisted:
Moim zdaniem powinnismy odrzucić wiele, zwłaszcza te rzeczy, które sprawiają, że ludzie zamieniają się w zwierzęta i mordują bez opamiętania. Popatrz na byłą Jugosławię po rozpadzie.
W polityce dzisiaj jest tylko miejsce dla takich Panów Janów, którzy robią kariery i w pupie mają społeczeństwo, tym bardziej, że sytuacja już dawno wymknęła się spod kontroli i jedyne co można to odwlekać totalne przemodelowanie społeczne licząc na cud. Ale cudu nie będzie. I przemodelowania też. Niestety.
Polska jest pięknym przykładem tego rozkładu. Nie liczy się żadna obiektywna prawda. Dla zwolenników PiS idziemy w kierunku drugiej Białorusi. Dla zwolenników PO PiS jest jedynym nieszcześciem i zagrozeniem dla istnienia kraju. Dla obu tych partii LSD jest fe, ale jak trzeba to obie z nią współpracują.

EDIT
Żyjąc wyłacznie historią nie wykarmisz przyszłych pokoleń. Ona powinna mieć miejsce w świadomości obywateli, ale nie tylko ona, a na razie widze tylko postulowanie, by pamięcią narodową zatkać wszystko inne.

dalambert - 27 Lipca 2010, 14:04

NURS napisał/a
Popatrz na byłą Jugosławię po rozpadzie.

tam komuchy by się u władzy utrzymać sięgnęły do animozji i nienawiści mających po 500 lat albo i lepiej -Jugosławja to był ztuczny twór stworzony przez francję po I wojnie światowej by Serbów nagrodzić.
i tak katolicka Chorwacja, prawosławna Serbia z marzeniami o wielkości i Bośnia - też serbowie jeno poturczeni czyli zislamizowani przez wieki Tureckiego panowania / znaczy kolaboranty/ pokad komuna to trzymała za pysk to jakoś po II wś. funkcjonowało, jak sie komuna sypnęłą to lokalni I sekretarze przypomnieli sobie o tkwiącej w ludziach nienawiści i na tym zagrali.
fakt
NURS napisał/a
Żyjąc wyłacznie historią nie wykarmisz przyszłych pokoleń. Ona powinna mieć miejsce w świadomości obywateli, ale nie tylko ona, a na razie widze tylko postulowanie, by pamięcią narodową zatkać wszystko inne.

nie wszystko inne . ja widzę postulowanie by zapomnieć o historii i przeszłości i w imię nie wiadomo czego "politpoprawnej tolerancji" zapominać kim jesteśmy i skąd idziemy, A już dokąd i po co to niech inni wizjonerzy nam mówią.

Jakoś to się nie sprawdza - zwróć uwage na rożne bractwa historyczne, czy grupy rekonstrukcyjne z jeddnej strony, a z drugiej na drobny fakt, że teraz / dzisiaj/ jedyną zwartą formacją przywracającą łąd na terenach po powodziowych są "Strzelcy" / 700 ochotników/ , jeno za nocleg i jedzenie tam pracujący, a nie np. Wojsko Polskie ./ Bo wojska nie ma/.
A hodowanie sztucznych ludzi bez historii to już trenowano , inżynieria dusz się to nazywało.
Natomist
NURS napisał/a
W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, które doskonale pamiętam, nie było już w Polsce żadnej komuny, tylko w miarę normalny socjalistyczny kraj w środku Europy, czego dowodem żyjący wciąż niemal w komplecie opozycjoniści.
no , no bardzo ciekawe twierdzenie
normalne kraje socjalistyczne rozumiem winny być rządzone przez podległą Rosji uprzyilejowaną grupe oportunistów , w razie groźby utraty władzy wyprowadzających czołgi na ulice i jak może pamiętasz mordujacych cichcem księży i opozycję./ jacy dobrzy, że nie hurtem, a wybiórczo/
No tak, ale mordowanie katabasów, to niektórzy uwazają za światły marsz postępu do lepszego jutra - nawet do dziś.

jewgienij - 27 Lipca 2010, 18:27

Rany, jeszcze raz przeczytam tu: Inkwizycja, Kambodża, Pinochet itp., to się wypisuję z klubu.
Energia zużyta na pisanie podobnych postów stopiłaby Kambodżę, Watykan i Chile razem wzięte.

Cywilizacja to nie jest coś stałego, do czego ktoś wkracza, czy to neguje. Cywilizacja jest w ciągłym ruchu, jest procesem, a nie zastanym i raz na zawsze ustalonym faktem, do którego od sztancy przymierzamy, czy pasuje, czy nie. Jest grzbietem fali, a siły na ten grzbiet działające są różne.

To samo z historią. Im bardziej się zmieniamy, tym odmiennej ona wygląda. Nie ma ustalonej skali wartości, uniwersalnej na wieki wieków, choćby sobie takie ludzie tworzyli w postaci Biblii, Koranu czy innych krynic wszechwiedzy. Te zasady, które się przyjęły, funkcjonują. Inne najwidoczniej były do bani albo nierealne.

Łupaszka - 30 Lipca 2010, 09:39

Cytat dnia

W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, które doskonale pamiętam, nie było już w Polsce żadnej komuny, tylko w miarę normalny socjalistyczny kraj w środku Europy, czego dowodem żyjący wciąż niemal w komplecie opozycjoniści.

Robert Jerzy Szmidt

:bravo :bravo :bravo :bravo Umieszczę go na Salonie24:)

Zyskasz nowych czytelników ;P:

NURS - 30 Lipca 2010, 09:53

Możesz to sobie nawet wytatuować na środku czoła, polityczny pajacyku.
dalambert - 30 Lipca 2010, 10:11

NURS napisał/a

hrabek Ty to widzisz i nie grzmisz ?
Za mniejsze epitety dawałeś ludziom po krawacie ;P:

Łupaszka - 30 Lipca 2010, 10:26

NURS napisał/a

Wielka szkoda, że już nie istnieje Trybuna Ludu bo jako publicysta byś tam pasował :wink:

Normalna gazeta w Normalnym Kraju Socjalistycznym.

NURS - 30 Lipca 2010, 10:44

Wielka szkoda, ze nie ma już UB, mógłbyś tam pisac donosiki, zamiast na jakieś Salony :-)
widzisz Łupaszka, ty niczym nie róznisz się od ludzi, których tak bardzo nienawidzisz. Piszesz tutaj o rozliczaniu ludzi za ich ojców (niby za Parowskim), łkasz, ze ktoś poniża autora tylko za jego hołd dla Kaczyńskiego a zaraz potem cytujesz noblistę o lewicowych poglądach komentując to, ze ma zryty beret, co jest tym samym co przed chwilą piętnowałeś, próbujesz dyskutować o PRLu, chociaż nigdy go na oczy nie widziałeś, teraz wyjeżdżasz z Trybuną Ludu. Dla twojej informacji, Nasz Dziennik=Trybuna Ludu pod niemal każdym względem. A ty przecież na kolanach go czytujesz :-)

dalambert, za pajacyka 1 punkt. ale nie mogłem się powstrzymać, jak widzę kogos tak nieudolnie próbującego mnie kneblować.
BTW spójrz, przecież to nie miłośnik fantastyki, tylko dyżurny aktywista PiSu:
http://www.science-fictio...thor=%A3upaszka
Jeden temat go tu interesuje, w odróznieniu od ciebie, mnie, i każdego miłośnika fantastyki, dla którego to miejsce założyłem.

Rafał - 30 Lipca 2010, 10:45

Łupaszka, napisałem duży post, ale przed wysłaniem skasowałem go. Szkoda polemiki, bo i tak nic do ciebie nie dotrze.

Hraaaaabek, gdzieżeś ty, krawata NURSowi załóż, albo NURSIe sam sobie załóż, ale byłaby jazda :mrgreen:

NURS - 30 Lipca 2010, 10:47

sam sobie założyłem. trza kindersztube trzymać, ministerstwo Kultury i Sztuki, ale czasami, jak ma się taką sztukę przed sobą, ciężko o kulturę.

Partner forum