To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Adam Przechrzta

makpfi - 25 Stycznia 2013, 20:03

Cóż, książka przybyła przed południem a już kończę właśnie przypisy.

Gdybym miał ją ocenić jednym zdaniem, to musiałbym użyć krótkich żołnierskich słów żeby wyrazić swoją aprobatę.
Naprawdę, dla mnie Jesteś Pisarzem przez duże P.
Mimo że ta historia nie miała prawa się zdarzyć, czuję, po lekturze, jak gdyby się zdarzyła rzeczywiście.
Kilkukrotnie zaskoczyłeś mnie swoją opowieścią i zwrotami akcji, może z wyjątkiem spotkania Czachowskiego ze Starszyzną kozacką, ale to może dlatego, że autor wstępu, Maciej Parowski, napisał o pół zdania za dużo.
A zwrot z referendum - super.
Tylko co dalej? Tak by się chciało przeczytać coś więcej na motywach polskiej historii, Twojego autorstwa.
Mam nadzieję, że pozwolisz aby reklamować Twoją książkę " po wszystkich kościołach ".
Dla niezorientowanych, to taki zwrot retoryczny ;)

Pozdrawiam z miejsce, w którym prawdziwy Czachowski stoczył swoja ostatnią bitwę i niestety zginął.

Navajero - 25 Stycznia 2013, 20:06

Dziękuję za pochwały, nie mam nic przeciwko wyrażaniu pozytywnych opinii o moich książkach :)
makpfi - 25 Stycznia 2013, 20:10

Czy masz, Autorze, jakiegoś swojego prawdziwego bloga albo stronę domową, otwartą dla fanów Twojej twórczości?
Navajero - 25 Stycznia 2013, 20:58

Nie, to zabierałoby mi czas, wolę koncentrować się na pisaniu.
Hexe - 28 Stycznia 2013, 12:06

A czy jest chociażby cień szansy na wersję książki na czytniki ebooków ??
Navajero - 28 Stycznia 2013, 12:12

Tak, NCK ma zamiar wydać wszystkie książki z serii "zwrotnicowej" jako ebooki.
Agi - 28 Stycznia 2013, 12:16

Dobra wiadomość. To ja poczekam z zakupem.
Witchma - 28 Stycznia 2013, 12:35

Navajero napisał/a
Tak, NCK ma zamiar wydać wszystkie książki z serii zwrotnicowej jako ebooki.

O, to dobra wiadomość :)

Navajero - 28 Stycznia 2013, 12:53

No dobra, choć z doświadczenia wiem, że na razie procent kupowanych ebooków jest niewielki w stosunku do papieru.
Hexe - 28 Stycznia 2013, 18:25

Bo do tej pory było u nas normalne Kongo z cenami czytników. Teraz są coraz tańsze i coraz lepsze. Coraz więcej ludzi zauważa że to w sumie koszt 10-15 książek a wygoda spora. Od jakiegoś już czasu największe księgarnie internetowe na świecie sprzedają więcej ebooków niż wersji papierowych. Przyjdzie czas i na nas. Oczywiście nic nie zastąpi namacalnej i pachnącej wersji papierowej ale idąc na tzw mniejsze zło coraz więcej osób wybiera czytniki. Chociaż słyszałem że Amazon ma wypuścić lub już wypuścił Kindla który ma mieć drewnianą obudowę i jak to mówi poje dziecko "podpachiwać" ma prawdziwym drewnem i papierem. Straszniem ciekaw tegoż wynalazku :mrgreen:
Navajero - 28 Stycznia 2013, 18:33

No zobaczymy. Ja na razie wstrzymuję się z kupnem czytnika. Czekam na wersję która mnie przekona :)
Hexe - 28 Stycznia 2013, 22:39

A tak sobie własnie pomyślałem że jednak dzisiejsza technika to jest coś pięknego. Książkę mam w kilka minut u siebie nie wychodząc z domu, jak mnie najdzie ochota to i autora owej zaczepię i "pogadam" :roll: Jakby mi ktoś tak powiedział kilkanaście, może nawet kilka lat temu to bym się pewnie z politowaniem w czoło popukał :mrgreen:
Navajero - 28 Stycznia 2013, 23:10

Bo są plusy dodatnie i plusy ujemne tego stanu rzeczy, jak mawiał nasz były prezydent :)
Navajero - 2 Lutego 2013, 19:50

"Gambitowe" ilustracje:

http://www.behance.net/ga...lskiego/6932211

Adon - 2 Lutego 2013, 19:56

Zacne. Książkę już zamówiłem parę dni temu. ;)
makpfi - 2 Lutego 2013, 20:12

Ilustracje niezłe, choć trochę inaczej wyobrażam sobie bohaterów Twojej książki, Autorze.
Mimo wszystko bardziej jak postacie z Trylogii.
Ale każdy z nas ma nieco inną wyobraźnię ;)

Co teraz? Razumowski?

Navajero - 2 Lutego 2013, 21:34

Ano Razumowski. Kończę redakcję i posłowie. Przy dobrej woli FS będzie na wiosnę.
Navajero - 4 Lutego 2013, 11:27

"Gambitowy" wywiad niżej podpisanego dla NCK:

http://zwrotniceczasu.nck...ktualnosci%2F74

makpfi - 4 Lutego 2013, 12:33

Tak na marginesie, Autorze, czy jest jakaś szansa przeczytać Twoja pracę " Antypaństwowa działalność komunistów w oczach polskich służb specjalnych 1918-1939 " ?
Rafał - 4 Lutego 2013, 12:47

W tematyce okołowmordowej trafiłem na swojskim lokalnym portaliku na wywiad ze specjalistą od magi. Może się do czego nada.
Navajero - 4 Lutego 2013, 13:01

Rafał - dzięki, rzucę okiem, makpfi - w bibliotece uczelnianej Uniwersytetu Zielonogórskiego. Inną drogą ( na razie) nie mogę udostępniać tekstu.
makpfi - 4 Lutego 2013, 18:50

Navajero napisał/a
makpfi - w bibliotece uczelnianej Uniwersytetu Zielonogórskiego. Inną drogą ( na razie) nie mogę udostępniać tekstu.

;((( szkoda, mieszkam trochę za daleko, a po przeczytaniu Historii Komunistycznej Partii Polski - Jana Reguły z 1934 roku, jestem ciekaw jak to wyglądało " z drugiej strony ". No, może niezupełnie z drugiej.
Pozdrawiam Autorze

dalambert - 14 Lutego 2013, 11:58

Gambit przeczytany i to parokrotnie, bo Navajero, "niestety" pisze znakomicie i z polotem snuje intrygę. Co powoduje, że " w pierwszy czytaniu" lecisz za fabułą szczęśliwym galopkiem i prawie nie zwracasz uwagi na konteksta i historyczne odniesienia, a tu pod maską alternatywnej historii jest ważna i poważna wypowiedź na temat dziejów naszych i przywar.
Bardzo zacna opowieść i bardzo na czasie.
Navajero, :bravo i to duże, nie sądzę by to "uniwersum" nadawało się do kontynuacji, a szkoda po paru rzeczy chętnie bym się jeszcze dowiedział.

Navajero - 14 Lutego 2013, 12:41

Dzięki :) Nie, nie mam zamiaru kontynuować, choć nie wykluczam na przyszłość innych tekstów z obszaru historii alternatywnej.
dalambert - 14 Lutego 2013, 12:50

Navajero, no i Wilczy Legion i Razumowskiego przypadki to tez można pod "historię alternatywna" podciągnąć, acz to pierwsze z "kosmosu" udziałem.
Rozumiem, że Gambit to opowieść na zamówienie i z mocno założoną teza, Nie polemizuje z "co by było gdyby" twoje prawo i opowieść, ale trochę mi brakowało i USA i Afryki i antagonizmu północ=południe. Oczywiście wiem, że ograniczenie "polityki światowej" do konfliktu Imperium - Euroland i komunistyczne Chiny/ piękna złośliwostka/ jest dla jasności przekazu korzystne, ale o ile w kolejnych historiach alternatywnych Imperium będzie istniało to może ...?

Navajero - 14 Lutego 2013, 13:24

Nie, "Gambit" nigdy nie był tekstem na zamówienie. Od dawna chciałem napisać coś, co byłoby rozliczeniem z naszymi powstaniami, a jednocześnie przedstawiało pewien wariant alternatywnej historii Polski. NCK zamówiło książkę w ramach serii "zwrotnicowej", dopiero po zapoznaniu się z opowiadaniem które ukazało się w NF. Nie było żadnych wymagań odnośnie treści. Gdyby NCK nie wzięło tekstu, wydałbym go gdzie indziej.
dalambert - 14 Lutego 2013, 13:40

Navajero, i bardzo dobrze, że jest ktoś kto potrafi zamówić książkę wiedząc u kogo i dlaczego zamawia. Zdaje sie, że skończyłeś kolejnego Razumowskiego ?
Co dalej ?
i taka uwaga na boczku Kruk Siwy popełnił z małżonką kryminał historyczny / wcale zacny / dziejący się w 1862 roku Przedstawiona tam / z historycznymi detalami/ wizja naszych dzielnych kunspiratorów wszelkiej nacji i obozów znakomicie koresponduje z tym co i Ty o tym towarzystwie piszesz.
co do kontynuacji gambitowych to sam Czachowski za bardzo na głównego bohatera się nie nadaje / za wielki awans/ ale Różycki ? Oczywiście tezy historiozoficzne już zostały wyłożone, zostaje czysta przygodówka, za to jaka fajna :D

Navajero - 14 Lutego 2013, 13:58

Tak, skończyłem pierwszy tom ( będą dwa) drugiej części cyklu o Razumowskim.* Co dalej? Drugi tom, później zakończenie serii. Jak skończę cykl o Razumowskim, to pewnie wrócę do Korpackiego, może w międzyczasie napiszę coś jeszcze ( zbiór opowiadań). "Pilot" nowego zbioru opowiadań powinien pojawić się w druku na przełomie kwietnia/ maja.

*Trochę mi się opowieść rozrosła, wprowadziłem np. polski wątek :)

dalambert - 14 Lutego 2013, 14:35

Navajero napisał/a
Trochę mi się opowieść rozrosła, wprowadziłem np. polski wątek :)

:shock: genierała Sierowa :?: :wink:

Navajero - 14 Lutego 2013, 14:52

Nie będę spojlerował ;P:

Partner forum