Powrót z gwiazd - Cisza wyborcza.
dzejes - 4 Kwietnia 2006, 23:22
NURS: niemożliwe. To mi idzie jak ślimak z paraliżem nogi.
Do tego robiący sobie co minutę postoje regeneracyjne.
NURS - 4 Kwietnia 2006, 23:23
A wracając do sytuacji politycznej. Tak sobie myslę, o tym, co by sie stało, gdyby wyciać z Samoobrony Leppera. Asymilacja przez PiS byłaby mozliwa, przynajmniej sporej wiekszości buraczanych poslów. Ta czołowa dziesiątka zostalaby z boku, PSL i LPR są do wciagniecia nosem, podziały w toku. A wszystko to zakulisowo, kwitami, podkupowaniem. Być może kaczory maja naprawde chytry plan wydojenia przystawek a nie żadnej koalicji.
Romek P. - 4 Kwietnia 2006, 23:27
I tak to jest, jak już chcę sobie posłuchać RM, to nie mogę
Mailem te 20 B to ile idzie? Kilka minut chyba?
dzejes - 4 Kwietnia 2006, 23:28
Cytat |
NURS
gdyby wyciać z Samoobrony Leppera.
|
Źle podchodzisz do tematu. Tu by trzeba wyciąć Samoobronę z Leppera.
A to niemożliwe.
GAndrel - 4 Kwietnia 2006, 23:28
Romek P. napisał/a | Psiakość, a mnie się nie udało tego ściągnąć, sam nie wiem dlaczego? Podzielicie się plikiem? |
Nie będę wysyłał ale .... Uprzejmie proszę o ściąganie w nocy. Jeżeli zapchacie mi upload to i download mi siądzie. ;) A wtedy wykasuję pliki. ;>
Romek P. - 5 Kwietnia 2006, 00:58
GAndrel:
Cytat | Nie będę wysyłał ale .... Uprzejmie proszę o ściąganie w nocy. Jeżeli zapchacie mi upload to i download mi siądzie. A wtedy wykasuję pliki. ;> |
Piękne dzięki, ściągnęło sie bez problemów
NURS - 5 Kwietnia 2006, 01:26
dzejes.
Umoczenie Leppera jest możliwe. A marionetki bez wodza są bezwolne. nie powiesz mi, ze tam sa autorytety. to masa sterowana ręcznie, jak się znajdzie inna rączka, to zatańczą dla innego. PiS ich kocha, PiS ich przygarnie po stracie wodza, i tatko Rydzyk pobłogosławi.
GAndrel - 5 Kwietnia 2006, 08:18
Prorok jakś czy co. Stronnictwo Narodowe niby powstaje. Ale kierunek zmian i przejęć widać wyraźnie.
NURS - 5 Kwietnia 2006, 10:53
Nie umniejszaj boskości Ojcu Redaktorowi, prorocy to na salach rozpraw przemawiają ;-0
A ta teoria, to juz sie przewijała w tym wątku i to dość dawno. Znając charaktery braci K. i ich wcześniejsze dokonania byłem pewien, że to bedzie Borg na całego. to jedyna szansa na zdobycie władzy. Każde wczesniejsze ustrojstwa rozapadały sie, kiedy bracia K. nie zdobywali odpowiedniej pozycji - czytaj nie rządzili. Stąd uważam, że ataki na Leppera sa sterowane z wanny Wassermana, po to, żeby osłabic jego pozycje, może nawet zdyskredytować, a elektorat przejać - dzieki RM, które przeciez jest wyrocznia dla tego typu ludzi. PSL zaczęto rozwalać od europarlamentu i mamy juz dwie frakcja, niskie notowania są tu skuteczniejszym argumentem niz cokolwiek innego.
Ogryzki zostana sejmowym planktonem, ale spora część moze wejśc do PiS. To samo z LPR, brat K robil to z Giertychem, obrzydzal go wlasnym ludziom, pisalem o tym kilka stron wcześniej, słynne wspomnienie na konferencji, że to z romkiem sie nie da gadać a LPR jest OK W języku politycznym to wyraźny sygnal, posuncie szefuncia a dostaniecie sie do konfitur. Gilowska to taka sama pokazówka, Religia też. Chodźcie dzieci, do władzy, do władzy. nie wiem jak Tusken Raider opanował sytuację, ale oprócz Sosnierza chyba niewiele wskórali.
BTW kolejny sondaz pokazal preferencjie partyjniaków w stosunku do demokracji. Inna drogę najchętniej by wybierali Samoobriońcy i PiSiorki
dzejes - 5 Kwietnia 2006, 13:10
Problem z Lepperem jest taki, że dla elektoratu Samoobrony to on nią jest.
Jeśli go wyrzucą, to on sobie stworzy Jedyną Prawdziwą Samoobronę i to on wejdzie do Sejmu. Zacznie krzyczeć, że spisek, że układ (to teraz w modzie), że elity go wyrzuciły.
Zacznie rozwodzić się jak to go zdradzono...
Elektorat Samoobrony wbrew pozorom nie jest tak łatwy do przejęcia.
Nie zgadzam się też z tym, że dla "takich ludzi" (wyborców Leppera) RM to wyrocznia.
NURS - 5 Kwietnia 2006, 15:21
Mnie chodzi o posłów, w tym sejmie, jesli nie bedzie rozwiązania, Borg to jedyna opcja dla braci K. a Lepper przy takich sprawach może iść siedzieć. Z pierdla chyba nie da sie kandydować.
Co do RM, to IMO bardzo zbiezny target. ludzie prości, wierzący, biedni. Łatwi do manipulowania.
Romek P. - 5 Kwietnia 2006, 18:35
NURS
Cytat | Ja wysłuchałem. Najlepsi byli słuchacze, kwintesencja katolicyzmu Znaczy, to co w Trwam leciało słuchałem, ale w RM ponoc niesioł dowalił rydzykowi. |
Dzięki GAndrelowi mogłem i ja sobie posłuchać
Było warto. W paru wnioskach się utwierdziłem, a przy okazji poseł Gosiewski odkrył przede mną czwarty rodzaj prawdy: prawdę arytmetyczną
Cudna rozmowa. Brdzo pouczająca. Po prawdzie bardziej niż wątki antysemickie w tym radiu.
Gustaw G.Garuga - 5 Kwietnia 2006, 21:23
Odsłuchałem na razie prawie całą "jedynkę" - rewelacja Kurskiego słuchać się nie da, ale sam program - no miodzio I te atakki na Niesioła, miło posłuchać, jak sobie facet daje radę. Chyba wrzucę publicystykę w RM do "Ulubionych"
Romek P. - 5 Kwietnia 2006, 21:43
Gustaw G.Garuga:
Cytat | Chyba wrzucę publicystykę w RM do Ulubionych |
Ja już to zrobiłem
A druga część momentami jest jeszcze bardziej hiciarska, szczególnie kiedy dzwoni dystyngowana pani z Poznania
GAndrel - 5 Kwietnia 2006, 21:52
Wysłuchałem jedynki. Dwie godziny mi to zajęło. Niesiołowski rzeczywiście ładnie się obronił. I jednak nie dodam publicystyki RM do ulubionych. W większych dawkach to może być groźne dla zdrowia psychicznego. I dlatego przed wysłuchaniem drugiej części zrobie sobie przerwę. Tak mniej więcej 24h.
dzejes - 5 Kwietnia 2006, 23:20
Cholera jasna! A jak pisałem, że słucham RM i na mnie skakano, że jestem podstępny niczym wąż, to żaden z neofitów mnie w obronę nie wziął! Hmpf!
NURS - 6 Kwietnia 2006, 00:19
Ale dzisiaj to trendy Nawet Romek słucha.
Gustaw G.Garuga - 6 Kwietnia 2006, 10:10
Zwróćcie uwagę na następującą wypowiedź o. Rydzyka: "Ja niestety jestem związany z Radiem Maryja i muszę walczyć o swoje dobre imię". Czyżbyśmy o czymś nie wiedzieli? Jak to rozumieć?
Romek P. - 6 Kwietnia 2006, 10:47
I proszę, Romek-heretyk posłuchał, i co? Jaki piękny mamy tego słuchania efekt!
NURS - 6 Kwietnia 2006, 11:00
RM może być dla kościoła istna kością w gardle. Przy tym stopniu jadowitości, może niedługo popaść w niełaske papieża, a juz widac, np. po jankowskim, że Rydzyk nie da się skasować ani wtłoczyć w ramy. i możemy miec nowy kościół chrześcijański za naszego życia, w końcu mógł Luter dzielic, mogli inni, to i tatko R sobie własny rodzaj chrześcijaństwa stworzy to juz jest sekta, której szefo jest czczony, jak wielebny Moon
Romek P. - 6 Kwietnia 2006, 11:07
Dużo zależy od redemptorystów. Czy pójdą za papieżem, czy za Rydzykiem.
Sam Rydzyk, bez poparcia instytucjonalnego Kościoła, nie jest taki groźny, to schizma, która wygaśnie jak lefebryści.
NURS - 6 Kwietnia 2006, 12:04
lefebryści nie mieli takiego elektoratu przypomnij sobie jak katolicy (powiedzmy) reagowali na list biskupa do Jankowskiego. To fundamentalizm i sekta w tej chwili. Tylko papiez może przelicytować rydzyka, Glemp nie mowgl mu nawet podskoczyc. A nie wiem, czy zaangazuja osobiscie Benedykta w tę sprawę.
Romek P. - 6 Kwietnia 2006, 12:17
NURS:
Cytat | lefebryści nie mieli takiego elektoratu przypomnij sobie jak katolicy (powiedzmy) reagowali na list biskupa do Jankowskiego. To fundamentalizm i sekta w tej chwili. Tylko papiez może przelicytować rydzyka, Glemp nie mowgl mu nawet podskoczyc. A nie wiem, czy zaangazuja osobiscie Benedykta w tę sprawę. |
Trochę nie tak z tym elektoratem. Utożsamiasz automatycznie (to znaczy czynisz założenie) poparcie, że elektorat ojca Rydzyka to elektorat Radia Maryja. Moim zdaniem - nie. Ja sądzę, że gdyby Rydzyk musiał jako osoba niechciana w Kościele stanąć do boju, nie mogąc posługiwać się radiem i choćby półoficjalnie poparciem Kościoła, stałoby sie to, co z lefebrystami właśnie. Oni też mieli spore poparcie, gdy będąc jeszcze w Kościele, nawoływali do tych swoich tez. Gdy pzyszło do rozłamu, ponieśli porażkę, bo ci, którzy widzieli ich jako odnowę w ramach wspólnoty, niekoniecznie chcieli popierać schizmę PRZECIWKO Kościołowi.
Nb. uważam, że moment na próbę spacyfikowania Rydzyka został wybrany świetnie - wkrótce enedykt przyjedzie, więc polscy biskupi nie mogą sobie udawać, że deszcz pada
Rafał - 6 Kwietnia 2006, 12:45
A co na to sotlica apostolska pytacie?
Cytat | Nuncjusz Apostolski w Polsce abp Józef Kowalczyk przekazał w czwartek kopię listu Stolicy Apostolskiej w sprawie Radia Maryja prowincjałowi Redemptorystów o. Zdzisławowi Klafce.
Stolica Apostolska wyraża w nim swoje poważne zastrzeżenia w sprawie zaangażowania się, zwłaszcza w ostatnim czasie, Radia Maryja i związanych z nim innych środków społecznego przekazu w sferę ściśle polityczną.
|
Gustaw G.Garuga - 6 Kwietnia 2006, 12:57
Czyżby jednak POPiS? http://wiadomosci.onet.pl/1302297,11,item.html
Romek P. - 6 Kwietnia 2006, 13:17
Rafał:
Cytat | A co na to sotlica apostolska pytacie? |
Byłem pierwszy
Gustaw:
Cytat | Czyżby jednak POPiS? |
E, wierzysz w cuda? Każda partia robi wszystko, zeby wyjść na tę, która wyciągała ręke do zgody. Zresztą, tu Tusk ubiegł Kaczora :
NURS - 6 Kwietnia 2006, 13:58
Problem tylko w tym, czy Rydzyk odda media Jak nie odda, to bedzie problem, a może nie oddac, bo to przecież fundacja jakaś z jego kumpli założyła. A episkopat cześciowo go popiera. Głódź na ten przykład, bo to machina propagandowa dla kościoła i stado do łatwego łupienia z kasy.
GAndrel - 6 Kwietnia 2006, 18:17
PiS ma teraz twardy orzech do zgryzienia. :>
MSZ PO zagrała bardzo dobrze i sprytnie w każdej możliwej chwili twierdzi, że PiS nie jest skazane na koalicję z Samoobroną. I teraz PiSwi będzie trudno nie być odpowiedzialnym za powstanie tej koalicji.
Z drugiej strony PiS wie, że PO nigdy nie poprze ustaw ograniczających niezależność niezależnych instytucji, a ustawy te poprze Samoobrona pod warunkiem, że będzie w koalicji.
Za dwa dni więc PiS naprawdę pokaże na uchwaleniu których ustaw naprawdę mu zależy.
Romek P. - 6 Kwietnia 2006, 18:39
Ładna analiza, GAndrelu
Ja jestem zbudowany tym, że wreszcie ktoś w PO znalazł sposób na odpowiadanie pięknym za nadobne. Przemówienie Tuska było świetne.
GAndrel - 6 Kwietnia 2006, 18:54
Nie słuchałem niestety. Można powiedzięć, że poszedłem za rada Rokity i nie śledziłem debaty. Ale jutro przeczytam stenogram.
|
|
|