Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?
hrabek - 4 Listopada 2009, 21:22
A jeśli chodzi o jednoczesne działanie to oczywiście mogą razem działać, tylko instalacja Open Office'a może przejąć powiązania plików MS Office i trzeba będzie je przywrócić, żeby np. dokument Worda otwierał się w Wordzie, a nie OO.
Ixolite - 4 Listopada 2009, 21:31
gorat napisał/a | gorat napisał/a | programy do odtwarzania plików ze ścieżką dźwiękową | Już w pierwszym poście sprecyzowałem. VLC pasuje do kryteriów, ale nie widzę wielu adoratorów... tak zły czy tak słabo wypromowany? |
Nadal nie łapię, co rozumiesz przez pliki "ze ścieżką" dźwiękową? Wideo + audio? Wideo + kilka audio?
A co do MS Office, wersja 2007 po service packu otwiera dokumenty w formatach open document (czyli odt też)
gorat - 4 Listopada 2009, 22:57
hrabek + Ixolite: muzykę odtwarzam naprzemiennie z audio (samego) i video, stąd potrzebny odtwarzacz, który umożliwiałby upchnięcie tego na jednej playliście. Jak widzę, stuknięty jestem względem ogółu
Fidel-F2 - 5 Listopada 2009, 01:16
Jakiś program ochronny dla komputera polecacie?
a. darmowy
b. tak do 150zł
Ziemniak - 5 Listopada 2009, 06:47
Fidel-F2, Ale konkretnie co cię interesuje? Firewall, antywirus, antyspy?
Osobiście używam Avasta, SpyBota i Comodo Firewall, wszystko darmowe.
Szara opończa - 5 Listopada 2009, 08:30
Ziemniak - dzieki - sprobuje
to jeszcze jedno pytanie - mam wieze Philipsa ktora odtwarza dvd, divixy i teoretycznie pliki z napisami - tzn napisy odtearza ale jakos tak 30 - 60 sekund za szybko co do tresci filmu - nie wydaje mi sie zeby jakiekolwiek napisy odczytala poprawnie
czy jest na to jakas rada??
hrabek - 5 Listopada 2009, 09:23
Z płatnych najlepszy jest Eset. Szybki, cichy i skuteczny.
Za to Symanteca nie brać nawet w promocji.
Ziemniak - 5 Listopada 2009, 14:00
Szara opończa, poszukałbym aktualizacji firmware, ale znając Philipsa, nie liczyłbym na zbyt wiele
Adon - 5 Listopada 2009, 14:36
Eset niezły, ale ja wolę Bitdefendera - przekonał mnie gdy kiedyś złapałem wirusa i wszystkie antywiry, komercyjne i darmowe, chciały tylko kasować pliki - jedyny Bitdefender potrafił je leczyć (a wypróbowałem wtedy ogromną masę softu, bo bardzo mi zależało, żeby nie stracić tych plików). Fidel - jest wersja darmowa i komercyjna. Komercyjna to bodaj 80 parę pln (ja mam na 3 stanowiska, co kosztowało 100 pln).
Z firewalli używam darmowych Zone Alarm i Comodo. Wolę Zone Alarm (IMO wygodniejszy), poza tym COMODO potrafi nie wystartować lub się wyłączyć bez żadnego komunikatu, niestety na x64 nie ma darmowej wersji ZA.
Zgodzę się, żeby Symanteca omijać szerokim łukiem - ZDECYDOWANIE nie wart swojej ceny.
Ktoś wie jak jest z kartami audio Creative'a pod Win7? Kiedyś był z nimi problem pod Vistą (nigdy nie widziałem, bo nie pracowałem z taką konfiguracją sprzętową pod Vistą), a jak pod Win7 (generalnie chodzi mi o serie Audigy i X-Fi)?
hrabek - 5 Listopada 2009, 14:56
Szara Opończa: A tak ci się zaczęło dziać od pewnego czasu czy zawsze miałeś ten problem? Bo może twoja wieża po prostu nie wyrabia i gubi klatki? Jeśli ma za wolny procek, to nie nadąża z dekodowaniem obrazu, wtedy raczej nic na to nie poradzisz, chyba, że sugerowany przez Ziemniaka nowy firmware sprawę załatwi.
No i te napisy są przesunięte na stałe o ten sam czas, czy się "rozjeżdżają"? Bo jak na stałe, to są programy do przesuwania napisów - ustawiasz przesunięcie 30 sekund i powinno zadziałać. Jak się rozjeżdżają, to raczej nie poradzisz...
ilcattivo13 - 5 Listopada 2009, 19:48
Fidel, ja używam Kasperskiego (KIS 2009). Teraz w jakiejś komputerowej gazecie jest wersja bodajże 3-miesięczna. Potem kupuje się tylko upgrade (ja płaciłem 118 pln) na kolejny rok. KIS 2009 jest minimalnie wolniejszy niż ESETowski Smart Security, ale wg. tych testów, które przeczytałem, jest ździebko skuteczniejszy skuteczniejszy (np. na stronie www.suwalki.info.pl KIS znajdywał wirusa, a ESET w mamy firmowym notebooku nie). Natomiast nie polecam Avasta. Jak straciłem dysk z powodu wrednego rootkita, to dopiero wtedy wziąłem sobie do serca, że "tanie mięso psi jedzą".
Ziemniak - 5 Listopada 2009, 21:24
ilcattivo13 napisał/a | Natomiast nie polecam Avasta. Jak straciłem dysk z powodu wrednego rootkita, |
Avast i tak jest lepszy od niejednego płatnego programu, a nie ma antywirusów idealnych, zwłaszcza z rootkitami wiele programów sobie nie radzi. Ja za jeden z najlepszych uważam McAfee.
Ixolite - 5 Listopada 2009, 22:33
Co do programów ochronnych: Spybot Search and Destroy należy już omijać, dawno przestał być skuteczny. W tej chwili tylko Malwerbytes Antimalware mogę polecić z takich programów czyszczących. Co do ochrony to firewall Comodo (Zone Alarm niestety ma sporo wad i konfliktów z różnymi aplikacjami) i antywirus Bitdefender (darmowa wersja moim zdaniem wystarczająca w zupełności jest darmowa wersja, jedyne czego nie oferuje to ochrony rezydentnej, tylko skanowanie na żądanie - jak się nie robi głupich rzeczy to wystarcza)
Cytat | Ktoś wie jak jest z kartami audio Creative'a pod Win7? Kiedyś był z nimi problem pod Vistą (nigdy nie widziałem, bo nie pracowałem z taką konfiguracją sprzętową pod Vistą), a jak pod Win7 (generalnie chodzi mi o serie Audigy i X-Fi)? |
Jest nieźle - są nowe sterowniki pod Vistę/Win7 i działają, sam na Audigy jadę. Niestety sterowniki Creative tak jak były do *beep* tak są do *beep* i zaliczyłem już dzięki nim jednego bluescreena (zmieniałem ustawienia z konsoli audio ze zwykłego konta, bez uprawnień administratora). Dodatkowo ta wersja sterowników którą mam nie instaluje mixera (tego co to w trayu siedzi), ale ponoć są wersje, które ten mixer mają, tyle że już mi się nie chciało szukać.
Ziemniak - 5 Listopada 2009, 22:43
Ixolite napisał/a | jedyne czego nie oferuje to ochrony rezydentnej |
To o dupę rozbić takiego antywirusa przecież to jest podstawa. Jak ci się rootkit zainstaluje w systemie to masz pozamiatane, jedya nadzieja, to nie dopuścić do uruchomienia.
Ixolite napisał/a | Spybot Search and Destroy należy już omijać, dawno przestał być skuteczny |
Na czym opierasz to stwierdzenie? Może jakiś link?
Ixolite napisał/a | Co do ochrony to firewall Comodo |
A wiesz coś na temat antywirusa Comodo?
Adon - 5 Listopada 2009, 23:57
Ixolite napisał/a | Co do ochrony to firewall Comodo (Zone Alarm niestety ma sporo wad i konfliktów z różnymi aplikacjami) |
Problem z Comodo jest jeszcze jeden - odpalisz go w domyślnym trybie jako niedoświadczony użytkownik i pozamiatane. Dlaczego? Dlatego, że firewall przepuszcza sporo ruchu według wbudowanych reguł (IMO niedopuszczalne). Pod tym względem ZA bije go na głowę - nie ma bata, że jakiś soft się połączy z siecią, a Ty nie będziesz o tym wiedział. Niemniej z darmowych firewalli, jak już mówiłem, ZA i Comodo najlepsze - ze wskazaniem pierwszy na 32bity, drugi na 64.
Ixolite napisał/a | Dodatkowo ta wersja sterowników którą mam nie instaluje mixera (tego co to w trayu siedzi), ale ponoć są wersje, które ten mixer mają, tyle że już mi się nie chciało szukać. |
A na jakich sterach jedziesz? Gdzieś czytałem, jak się pojawiły problemy jeszcze pod Vistą, że "pirackie" stery były lepsze (przede wszystkim działały ), podczas gdy Creative długo nie radził sobie z problemem nabierając wody w usta.
A mixera z trayu i tak nigdy nie używam, irytuje mnie większość rzeczy, która się ładuje do traya i sobie chce działać, czy mi się to podoba, czy nie.
Kończąc jeszcze temat antywirusów: dla zwykłego użytkownika, który niespecjalnie zna się na informatyce zalecana by jednak była rezydentna ochrona systemu.
Fidel-F2 - 6 Listopada 2009, 01:00
Ziemniak napisał/a | Ale konkretnie co cię interesuje? Firewall, antywirus, antyspy? | a nie ma jakiego kombajny tudzież, windowsowy firewall nie wystarcza? Z tego co wyczytałem ów eset to chyba taki kombajn
i czy to powinien być ESET Smart Security czy ESET NOD32 Antivirus
Adon - 6 Listopada 2009, 01:56
Windowsowy firewall można sobie... darować.
ESET Smart Security to taki właśnie kombajn, który zawiera w sobie NOD32 Antivirus.
Z kombajnów prędzej jednak Ci polecę BitDefender Internet Security.
Szara opończa - 6 Listopada 2009, 10:58
hrabek napisał/a | A tak ci się zaczęło dziać od pewnego czasu czy zawsze miałeś ten problem? |
tak bylo od poczatku - napisy zawsze sa za szybko, nie przypominam sobie zadnego filmu w ktorym dzialaloby wszytsko jak nalezy
najsmiesniejsze jest to ze ten sam film z tymi samymi napisami na kompie smiga a jak
firmware zadnego nie udalo mi sie namierzyc...
ehhh...
hrabek - 6 Listopada 2009, 11:35
No to najprawdopodobniej dodali ci obsługę divxów z napisami, ale nie przemyśleli sprawy do końca, nie przetestowali, albo nie puszczali z napisami i dlatego to nieposynchrowane.
Jak masz wieżę na gwarancji, to jest to podstawa do reklamacji, wtedy serwis być może wgra nowy firmware. Jeśli nie, to chyba nic z tym nie zrobisz...
Ixolite - 6 Listopada 2009, 13:37
Ziemniak napisał/a | Ixolite napisał/a | jedyne czego nie oferuje to ochrony rezydentnej |
To o dupę rozbić takiego antywirusa przecież to jest podstawa. Jak ci się rootkit zainstaluje w systemie to masz pozamiatane, jedya nadzieja, to nie dopuścić do uruchomienia.
|
Jeśli minimum zdrowego rozsądku zachowasz to nie o kant *beep* potłuc - niepewne pliki, pendrajwy czy inne rzeczy zawsze możesz sprawdzić ręcznie, a rezydentny antywirus będzie ci mielił wszystko jak leci co jednak mocno wpływa na wydajność systemu. Mnie do szału doprowadza kiedy każdy macnięty plik musi zostać sprawdzony przez antywirusa. Tak na prawdę wcale nie jest tak łatwo zapuścić sobie jakiegoś śmiecia. A i narzędzia do usuwania rootkitów są i działają, choćby w Bitdefenderze czy Antimalware - jeśli cię to martwi możesz raz na tydzień ręcznie skanować, to nie jest duży problem.
[quote="Ziemniak"]
Ixolite napisał/a | Spybot Search and Destroy należy już omijać, dawno przestał być skuteczny |
Na czym opierasz to stwierdzenie? Może jakiś link?
Prawie rok temu przestałem korzystać, więc ci teraz linku żadnego nie podam, ale Spybot miał wtedy momentami mocno niepełne bazy śmieci (nie wiem jak jest teraz) i nie jest w stanie wielu rzeczy usunąć, takich z którymi bez problemów radzi sobie Antimalware.
[quote="Ziemniak"]
Ixolite napisał/a | Co do ochrony to firewall Comodo |
A wiesz coś na temat antywirusa Comodo?
Antywirus Comodo jest słaby na razie, do Bitdefendera się nie umywa.
[quote="Adon"]Problem z Comodo jest jeszcze jeden - odpalisz go w domyślnym trybie jako niedoświadczony użytkownik i pozamiatane. Dlaczego? Dlatego, że firewall przepuszcza sporo ruchu według wbudowanych reguł (IMO niedopuszczalne). Pod tym względem ZA bije go na głowę - nie ma bata, że jakiś soft się połączy z siecią, a Ty nie będziesz o tym wiedział. Niemniej z darmowych firewalli, jak już mówiłem, ZA i Comodo najlepsze - ze wskazaniem pierwszy na 32bity, drugi na 64.
No nie można zakładać, że każdy użyszkodnik jest kompletnym idiotą, takiemu nie pomoże żadne oprogramowanie. Fakt, że trzeba odrobinę przy Comodo pogrzebać, ale nie miałem z nim najmniejszych problemów i nie przepuści niczego bez mojej wiedzy. Ktoś kto nie jest w stanie ogarnąć reguł w firewallu i z ZA nie skorzysta za bardzo.
Adon napisał/a | A na jakich sterach jedziesz? Gdzieś czytałem, jak się pojawiły problemy jeszcze pod Vistą, że pirackie stery były lepsze (przede wszystkim działały ), podczas gdy Creative długo nie radził sobie z problemem nabierając wody w usta.
A mixera z trayu i tak nigdy nie używam, irytuje mnie większość rzeczy, która się ładuje do traya i sobie chce działać, czy mi się to podoba, czy nie. |
Oj nie wiem na jakich, któreś oficjalne Creative, ale nie z ich strony ściągane, plik się nazywa: SBAX_PCDRV_LB_2_18_0011.exe
Generalnie te nowe sterowniki to jakoś bardzo niedawno wyszły, nie chcę skłamać ale chyba jakieś 3 miesiące temu.
Mixer w trayu jest o tyle wygodny, że ustawienia ze sterownika nie zawsze się synchronizują z ustawieniami systemowymi (na przykład kiedy przełączam z 5.1 na słuchawki) i muszę sprawdzać w Audio Console czy się poprawnie ustawiło, no a to już osobna aplikacja jest.
Iwan - 6 Listopada 2009, 17:18
jak tak wszyscy pytają to i ja zapytam
polecicie jakiś dobry program sprzątający tak żeby formata nie trza było robić
najlepiej jakby bezpłatny był
Ixolite - 6 Listopada 2009, 20:36
CCleaner do sprzątania i Revo Uninstaller do pozbycia się niepotrzebnego softu.
Ziemniak - 6 Listopada 2009, 20:53
Ewentualnie Jv16, ale to tylko dla doświadczonych użytkowników i raczej jednorazowo (trial)
Adon - 6 Listopada 2009, 21:16
Albo TuneUp Utillities. Wersja 2008 za free w ostatnim PC Advisor, wiem, że też była w jakiejś polskiej gazecie.
Fidel-F2 - 7 Listopada 2009, 04:03
Jeśli mam ESET SS to powinienem wyłaczyć Windows Defender? Czy nie wyłączać?
Virgo C. - 7 Listopada 2009, 11:09
@Iwan
Ja używam odkurzacza (ma sporo wbudowanych modułów z czego najważniejsze to szybkie czyszczenie dysku i monitor porzuconych folderów), a potem ew. CCleaner (ma lepszy moduł czyszczenia rejestru). Plus Revo tak jak Ixi napisał
Ixolite - 7 Listopada 2009, 11:29
Fidel-F2 napisał/a | Jeśli mam ESET SS to powinienem wyłaczyć Windows Defender? Czy nie wyłączać? |
Zostaw, nie zaszkodzi, nie przeszkadza, niech se będzie.
Iwan - 7 Listopada 2009, 13:55
dzięki
Fidel-F2 - 8 Listopada 2009, 00:18
dzięki wszystkim za pomoc
Chal-Chenet - 9 Listopada 2009, 15:50
Zna ktoś może jakiś program, umożliwiający wycinanie fragmentów plików avi, a następnie składanie ich w jeden, inny filmik?
|
|
|